OnWoordenboek:A

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.

A[bewerken]

Zie het alfabet

- A[bewerken]

De letter - A wordt heden ten dage nog maar sporadisch gebruikt. In het Nederlands voor zover wij weten alleen in de naam M-A. Zie ook: Lijst van eenletterwoorden die met een A beginnen.

Zoals duidelijk te zien is, is de link naar de lijst van eenletterwoorden die met een A beginnen een rode link. Dit wil zeggen dat dit met het overgebleven bloed van het laatste éénletterwoord (te weten 'A') geschreven is. Deze woorden zijn systematisch uitgeroeid.

A.A.A.A.A.[bewerken]

De Algemene Appingedammer Anti-Afkortingen Associatie is een associatie die tegen de afkortingen is. Duidelijk toch?

Aan[bewerken]

A

Het woord aan wordt meestal gebruikt bij het specificeren van een elektrisch apparaat, bijvoorbeeld: "De stofzuiger staat aan." Het kan ook impliceren dat een voorwerp/object ergens bij hoort, een keukenkastdeur-handvat zit bijvoorbeeld aan de keukenkastdeur. Ook kan het een eind betekenen: "Je gaat er aan!" Wat zoveel wil zeggen als je komt je eind tegemoet (hier wordt dan geen bepaalde tijd genoemd, dus in feite is het een loos dreigement omdat iedereen er aan gaat.) Er aan gaan is dan ook iets wat iedereen gemeen heeft, daarbij is het populairder dan "de pijp uit gaan," want dat gebeurt overwegend alleen in noordwestelijke streken van Nederland en een klein deel van België. Bij aan kom je onomstotelijk bij het woord uit wat een tegenovergestelde betekenis heeft van het woord aan.

Aardappelstamper[bewerken]

Een aardappelstamper. Vrees.

Een aardappelstamper is één van de beste vrienden van de Nederlander. Iedere Nederlander die deze in zijn/haar bezit heeft, samen met de kaasschaaf, is onverslaanbaar, ongeacht hoeveel Belgen er zijn met een wafelijzer. Een Nederlander die géén aardappelstamper en kaasschaaf heeft en het lied van de mosselman niet kent is geen echte Nederlander. De aardappelstamper is een gereedschap dat in tegenstelling tot wat de naam beweert penetreert en niet zozeer stampt, maar in bed heeft een aardappelstamper bij gepofte aardappelen niet het gewenste effect: het resulteert eerder in één grote bende. De aardappelstamper mag niet verward worden met de aardappelprakker, die, in tegenstelling tot de tegenstelling tot wat de naam aardappelstamper beweert, precies wél aardappelen prakt, want over de precieze definitie van "prakken" moet nog geprakkiseerd worden. Voorts is er soms sprake van een stamppotstamper, maar dat is een hoax, aangezien je geen stamppot stampt, maar wel aardappelen, net zo lang totdat het stamppot is.

Accupunctuur[bewerken]

Accupunctuur of Accumutilatie is een traditionele Chinese techniek, waarbij men een defecte accu tracht te repareren. Hierbij worden naalden op zogenaamde accupunctuurpunten in de accu gestoken. De methode bestaat al meer dan 35 jaar en is nauw verbonden met Chinese filosofie. Gezien het ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing is accupunctuur pseudowetenschap. Het behoort tot de alternatieve reparatiemethoden, en wordt vaak verward met acupunctuur, een vergissing die, gezien het huidige gemiddelde niveau der spellingsbeheersing, bijzonder menselijk is.

Achterstandsgebied[bewerken]

Een goed voorbeeld van een Achterstandsgebied

Een achterstandsgebied is een gebied dat heel erg voorloopt op de rest van de "holle aarde".
De functie van een achterstandsgebied is om mensen te onderdrukken door ze bijvoorbeeld Gristen te maken. Op de noordpool van Antarctica zijn gelukkig geen achterstandsgebieden. Een goed voorbeeld van een Achterstandsgebied ziet u hiernaast.

Ajacide[bewerken]

1.[bewerken]

Moord op een Ajacied, meestal door een of meerdere hooligans van de tegenpartij (analoog: genocide, fratricide ...).

2.[bewerken]

Ajacide is een psychische aandoening die zich onder anderen uit in extreme megalomanie. De patiënt lijdt aan hevige waanbeelden en een verwrongen zelfbeeld. Ook hallucinaties komen veelvuldig voor. Ajacide draagt bij aan een attitude waarbij men steeds denkt de beste te zijn, vooral wanneer dit absoluut niet het geval is. Ajacide komt dan ook vooral voor bij personen uit achterstandsgroepen, mensen met sociale en fysieke defecten en pubers. De Ajacied heeft veelal overgewicht, vormen van acne, draagt een (doorgaans meekleurende) bril, heeft een voorliefde voor zware nepsieraden en goedkope sportkleding, en beoefent vaak atletiek (hardlopen). Aangezien de Ajacied - naast zijn fysieke verschijning, lijdt aan tunnelvisie en temporele blindheid, zijn de contactuele eigenschappen van een patiënt vaak niet-bestaand. Zij bedienen zich daarom vaak van eenzijdige, non-face-to-face communicatie als teletekst, internet en email om hun fantasieën te verspreiden. Ajacidische mensen treft men dan ook veel aan in de media. Hoewel de aandoening in principe terminaal is, is genezing mogelijk. Twee keer achter elkaar verliezen is vaak voldoende om Ajacidesymptomen enkele maanden te neutraliseren. Ajacide is echter een recidivistische aandoening en is daarom zeer moeilijk te behandelen. Hoewel er voldoende behandelingen beschikbaar zijn zoals shocktherapie, lobotomie en knuppeltherapie, komt het vaak voor dat de patiënt niet voor zijn behandeling komt opdagen en nog vaker dat deze ervoor wegloopt. Ajacieden vertonen namelijk een aanmerkelijke ontwikkeling van de beenspieren, zij kunnen vaak hard wegrennen. De aandoening wordt veelal in verband gebracht met bepaalde bevolkingsgroepen.

Alles[bewerken]

Het tegenovergestelde van niets. Alles is niet niets en ook niet iets maar wel iets + alles wat niet onder iets valt. Alles - niets is nog steeds alles maar alles - alles is weer niets. Niets - alles is -alles en alles - iets is iets. Als laatste is iets - alles niets of -iets (afhankelijk van het aantal appeltaarten in de omgeving) en is alles : 28 = niet meer helemaal alles maar toch niet niets. Het kan iets zijn maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Amazone[bewerken]

U heeft geluk, dit woord heeft meerdere betekenissen:

1) Uit de kluiten gewassen beek ergens in Zuid-Amerika, die tevens het predicaat van langste rivier ter wereld krijgt voorgeschoteld, maar dit doen er wel nog meer. Net als andere stromen bevat ze genoeg water om bereden te worden door vaartuigen op een manier die men peddelen, roeien, vlotten, drijven of varen heet. Als men dit kan verwezenlijken is het uiteraard ook mogelijk er in te duiken, zwemmen, vissen of wat dan ook, wat dan ook veelvuldig voorkomt. Lange tijd niet in het collectief geheugen van Europeanen te vinden, veranderde dit met de ontdekking van Amerika en de daaruit volgende expedities over de rivier, wiens oevers bevolkt door stammen en collectieven mensen die de Spanjaarden met gifpijlen bejegenden en volgens deze expeditieleden aan vrouwen deden denken, gaf dit later, betekenis 3) indachtig, de naam Amazone met zich mee.

2) Een standje, nee geen standje op de markt, maar eentje waarover nogal geheimzinnig wordt gedaan en zich meestal in, op of rond het bed of verlaten kamers tussen twee mensen afspeelt. Het bestaat uit de misvatting van de persoon bovenaan om de persoon onderaan als een paard of iets dergelijks berijdbaar te aanzien en ook zo te willen bestijgen voor het verkrijgen van rijgenot of een toppositie. Wil je er meer van weten, bezoek dan de obscure gangen van het internet of raadpleeg gewoon het boek der droge kostgangers Wikipedia. Het enige verschil met paarden is dat die meestal op hun rug worden bereden en niet met de buik naar boven liggen. Verder laat de censuurcommissie niet toe om dit gegeven nog meer uit te lichten, probeer het vooral zelf eens uit of vraag ernaar aan je favoriete encyclopedie op het gebied van lijfelijk contact.

3) Een fictieve stam uit een ver verleden die iets had tegen mannen en als dusdanig enkel uit vrouwen bestond, die de gewoonte hadden iedereen te bejagen met pijl en boog vanop hun bereden ros, dus weer een paard in het verhaal. Om praktische, boogschutterlijke of esthetische redenen werd er al eens een borst geamputeerd, waardoor de eerste plastisch chirurg daar gezocht diende te worden, ofschoon niemand weet of dit een vrouw was, dan wel een man of een andere aan de geslachtscontroleplicht onderworpen persoon.

4) Weerom komt hier een paard in het spel en is de berijder een telg van de niet-mannelijke mensen.

Anagram[bewerken]

Een anagram (ook wel gramaan in de volksmond) is een gewichtsmaat. 1 anagram weegt ongeveer 52.332948 gewone gram. Daarmee is het 23.983425 gram zwaarder dan de ounce uit het Brits-Amerikaanse meetsysteem, die gelijk staat aan ongeveer 28.349523 gram. De maat wordt steeds minder gebruikt, maar blijft populair bij het bestellen van fast-food:

  • "Tien anagram gore kip."
  • "Prima, ik gaar een tong."
  • "Wacht, geen tong, man!"
  • "Ach, m'n wang, eet tong!"

Analfabeet[bewerken]

Een analfabeet is een menselijk wezen dat allergisch is aan grafisch weergegeven letters, zelfs in lettersoep, en er zodoende om gezondheidsredenen van weerhouden wordt om de kunst van het lezen en/of het schrijven machtig te worden. Het belang van lettertjes in onze moderne maatschappij is zo groot, dat analfabeten van jongs af aan leren hoe hun allergie te camoufleren, door bijvoorbeeld het ontberen van een leesbril te simuleren. In culturen waar geen aparte letters, maar grotere grafische weergaven, zoals tekeningen en hiërogliefen worden gebruikt om begrippen weer te geven, treedt analfabetisme niet op. Analfabeten die het zich kunnen veroorloven verhuizen dan ook massaal naar dergelijke landen, waar ze erachter komen dat het gras altijd groener is aan de overkant.

Analyse[bewerken]

Vrouwelijke Analist met beroepsdeformatie.

De kunst van het analyseren. Deze wetenschappelijke tak wordt voornamelijk beoefend door mannen. Deze menselijke ondersoort bestudeert (analyseert) voornamelijk de andere menselijke ondersoort: vrouwen. Het wil wel eens voorkomen dat vrouwen mannen gaan analyseren. Vreemd genoeg gaat deze ondersoort hierbij dan hele rare gebaren maken. Beschrijvingen hiervan zijn veelvuldig te vinden in geheime documenten van de AIVD.

Daar heb ik dus veel geld mee verdiend.
~ Johan Cruijff over analyse

Wat een onzin.
~ Analist over analyse

Anarchisme[bewerken]

Anarchisme is een psychische gedragsstoornis, waarbij iemand veronderstelt dat iedereen een zeer goede verdediger is, als niemand zich machtiger noemt of machtiger lijkt te zijn dan de rest van een gebied. Een gebied dat niet tot een staat behoord heet een anarchie. Anarchisme komt vooral voor bij piraten, boeven, bandieten, misdadigers en criminelen.

Anschluss[bewerken]

De Anschluss is een vorm van ontwikkelingswerk, waarbij een land of regio wordt aangesloten bij een ander land, waar het eigenlijk altijd al had bij gehoord.

De schrijnende onderontwikkeling van het aan te sluiten land of regio zorgt ervoor dat de bewoners nooit vermoed hebben dat ze eigenlijk bij dat andere land hoorden, wat maakt dat het misverstand meestal manu militari moet worden rechtgezet. De term klinkt vrij Duits, en dat is geen toeval: Duitsers hebben steeds de grootste Anschlussdrang gehad, omdat zij zich van oudsher omgeven weten door onderontwikkelde gebieden, waar zij ijverig de blijde boodschap komen verkondigen. Niet-Duitse voorbeelden zijn de Anschluss van Hawaii bij Amerika, en van de noordelijke helft van Limbabwe bij Nederland. Er bestaan ook voorbeelden van negatieve Anschluss, waarbij een land een regio welwillend afstaat aan een ander land. Dit lukt niet altijd: zo is België er nog altijd niet in geslaagd om ook de zuidelijke helft van Limbabwe aan Nederland cadeau te doen.


Anti-kaasisme[bewerken]

Anti-kaasisme is de politieke stroming die zich verzet tegen het klassieke kaasisme. De anti-kaasisten geloven dat alleen maar al kijken naar kaas tot eeuwige verdoemenis leidt. Anti-kaasisme is een extreme vorm van Calvinisme. In sommige gebieden hebben ze ook een tempel met hun AK Logo (anti-kaasisme logo): een kaas met een kruis erdoor. Helaas kunnen de anti-kaasisten hier zelf niet naar kijken, aangezien ze dan op de brandstapel worden gegooid door andere anti-kaasisten, die goed opletten of geen van de leden naar het logo kijkt. Hier is het spelletje Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet uit ontstaan, wat vervelende kinderen rond de anti-kaasistische tempel spelen. De kinderen vroegen dan aan de pro-kaasist wat geel was met een kruis er doorheen, en als de Kaasist dan keek naar het logo mochten de kinderen hem verbranden. Er zijn vlaggen van te bezichtigen in het Wubbo de Grote Museum in Dartrecht. Intussen hebben duizenden onschuldige kazen de dood gevonden. 1 april is daarvoor ook een herinneringsdag. 20 minuten non-stop kaas eten is dan de gebruikelijke manier om eer te betonen aan de op brute wijze vermoorde kazen.

Astronaut[bewerken]

Een astronaut omstreeks 1935.

Een astronaut is een ruimtereiziger, ook wel "ruimtevaarder" genoemd, die liftend van hemellichaam naar hemellichaam reist. Het schaarse verkeer tussen hemellichamen maakt dat astronauten tot de zeldzame diersoorten worden gerekend. De kostprijs van een op de levensvijandelijke interstellaire ruimte voorziene uitrusting wordt ook als een rem beschouwd. Toch is er ten behoeve van deze avonturiers een handige gids op de markt gebracht, in 1979 geschreven door de Britse reisgidsenschrijver Douglas Adams, getiteld "Hitchhiker's Guide to the Galaxy". Uitsluitend verkrijgbaar in het Engels, omdat die taal als lingua franca van het universum wordt beschouwd. De titel kan bij benadering als volgt in het Nederlands vertaald worden: "Het Transgalactisch Liftershandboek". Binnen deze al zo kleine astronautengemeenschap scheurde zich in 1917 een groepje af, en dezen gingen zichzelf "kosmonaut" noemen enerzijds, en schakelden over naar Russisch als lingua franca anderzijds, wat hen tot de "marginalen der marginalen" maakte. Ruimteveerpiloten maken soms melding van een tenger astronautje dat staat (of hangt) te liften, beweert uit China afkomstig te zijn, en zichzelf "taikonaut" noemt, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om een verborgen-cameraproject.

Automaat[bewerken]

Een automaat is een compagnon die je meeneemt wanneer je een lange autorit voor de boeg hebt, en die vanaf de passagierszetel erop toekijkt dat je niet in slaap valt of rare dingen gaat doen in het verkeer. Een goeie automaat moet ook in staat zijn om opkomende verkeersagressie tijdig in de kiem te smoren, maar ook om, indien nodig, valse getuigenissen af te leggen mocht het in de kiem smoren toch niet gelukt zijn. Tot voor kort waren automaten van vlees en bloed, maar de Japanse obsessie voor robots allerhande brengt hier stilaan verandering in.

Autowetauto[bewerken]

Een autowetauto is een automobiel, die in Nederland door de regering ter beschikking wordt gesteld op grond van de Autowetautowet 1957. De bedoeling van deze wet is dat personen die geen treinkaartje kunnen betalen of niet in staat zijn een spoorboekje te raadplegen toch wettelijk automatisch kunnen reizen. De autowetauto is een eenvoudige auto met oranje lak. Aanvankelijk waren alle autowetauto's van het merk Daffy, tegenwoordig worden ook Japanners (zoals Nixan en Missubussie) als autowetauto geleverd. De autowetauto is volgens de autowetautowet alleen beschikbaar voor mensen met een minimuminkomen, behalve in Rotterdam, waar voor de verstrekking van een autowetauto juist een hoog inkomen vereist is. Een onderzoek naar de onverwachte gevolgen van de autowetautowet is op dit moment in volle gang, maar de resultaten worden niet voor het najaar van 2023 verwacht.Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.