OnWoordenboek:G

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.

G[bewerken]

Zie het alfabet

Gaan[bewerken]

Gaan is zoals lopen, maar dan een beetje trager. Sommige mensen gaan, sommige mensen zitten. Vooral massamensen zijn vijandig aan dit werkwoord.

Gaap[bewerken]

Een gaap is een kruising van een schaap (ooi) en een geit (bok). De gaap staat bekend om zijn zeer rustig karakter. Zie ook Scheit

Gad[bewerken]

 1. Andere benaming voor God.
 2. Het omgekeerde van Dag. Gebruikt door invertisten.

Gal[bewerken]

Ander woord voor commentaar.

Gan[bewerken]

West-Vlaams voor gaan.

Gans[bewerken]

 1. Een kruising van een eend en een zwaan. Uiterst aggressief en gemeen. De enige manier om dit dier te doden is het leggen van een eenvoudige knoop in zijn hals.
 2. (Zuid-Nederlands) syn. voor heel. ~ de vloer ligt bezaaid met knikkers. De hele vloer [...]

Gaskraan[bewerken]

Moderne gaskraan

Een gaskraan is een kraan die door bedrijven wordt benut om gas te winnen. Normale mensen gebruiken gewoon de gastoevoer om gas te gebruiken.

Daar waar het bij de gaswinning niet mogelijk is om pompen te gebruiken wordt tegenwoordig steeds vaker de gaskraan ingezet. De gaskraan lijkt veel op een hijskraan, maar is uitgerust met een taps toelopend vat met een hermetisch afsluitende klep aan de onderzijde en aan de bovenzijde. De werking is aldus, dat men dit vat met geopende kleppen in een gasbel laat zakken en dan die kleppen sluit. Het vat wordt dan weer omhooggehaald en boven een reservoir leeggestort.

Gebouw[bewerken]

Een gebouw (of een maaksel, misschien een pand, het zou een bouwwerk kunnen zijn, vaak wordt het een complex genoemd, ookwel een etablissement) is een residentie voor een persoon, een organisatie, een bedrijf of een instantie, maar vrijwel altijd voor één individu of het meervoud daarvan, tenzij het gebouw leeg staat, verlaten is, niet (meer) bewoond wordt of gaat worden, geen behuizing meer zal vormen of niet meer bevolkt wordt. In deze context is huisvesting dus het sleutelwoord, ofwel het kernwoord, als dat beter valt. Het gebouw vormt namelijk altijd een onderkomen danwel een verblijf.

Geitenkaas[bewerken]

Geitenkaas is een kaas die gemaakt wordt van geiten. Er zijn veel verschillende soorten geitenkaas, maar de meest bekende is de jonge geitenkaas. Voor de productie van deze kaas worden kleine geitjes bij hun moeder weggehaald, waarna ze worden gepureerd, om even later bij hun moeder terug te keren. Deze kaas wordt als de lekkerste kaas gezien, maar het is ook zeer duur. Voor een kilo jonge geitenkaas zijn gemiddeld 39,77 lammetjes nodig, wat het productieproces een dure aangelegenheid maakt. Féta kaas is weer een ander verhaal. Deze kaas wordt, zoals de naam al zegt, uitsluitend van vette geiten gemaakt, omdat die een lekkere vette puree voortbrengen. Deze soort geitenkaas is makkelijk om te maken en erg lekker.

Gemene deler[bewerken]

Een gemene deler is een beschimpende naam voor een persoon die niet eerlijk deelt. In het bijzonder bedoelt men delers bij het spelen van een kaartspel, zoals bridge, klaverjassen, poker of ganzenbord. De grootste gemene delers zijn te vinden in het casino, waar jij vroeg of laat altijd van ze zult verliezen. Mocht je toch winst weten te maken, dan heb je geluk gehad en gespeeld tegen een vriendelijke deler.

Geograaf[bewerken]

De Geograaf graaft graag horizontaal, de contouren van het landschap volgend. De geograaf uit zich met kaarten en aansprekende verhalen over 'streken hier heel ver vandaan'. Vroeger, in de ondekkingstijden, was de geograaf naast de sterrenwicherlaar een vaste adviseur aan het hof. En heimelijk verlangt hij daar heel sterk naar terug. We treffen hem nu aan in de beschermde leefgebieden als 'Rijksoverheden'. Tal van geografen noemen zich anders en leven hun leven als goede huisvaders met brede interesses en, inderdaad, hun Bosatlas. Overdag IT-er, 's avonds geograaf.

Georgië[bewerken]

Georgië is een land dat ergens in de buurt van Turkije ligt. Dat het niet bij Europa hoort is wel duidelijk. Vreemd genoeg doet dit land mee met het Eurovisie Songfestival. Waar ze behoorlijk goed scoren. Buiten het songfestival vinden we nergens een kern van waarheid terug over dit land. Bronnen beweren dat Georgië is verzonnen door Turkije zodat ze nog meer punten krijgen.

Geslachtsgemeenschap[bewerken]

 1. Gemeenschap of feitelijke vereniging van een bepaald geslacht. Bijvoorbeeld de gemeenschap van het geslacht De Coninck.
 2. De gemene deler van eigenschappen van zowel mannen als vrouwen.

Gevoelig[bewerken]

 1. Gevoelig is een bijvoegelijk naamwoord dat iemand uit de emo cultuur beschrijft.
 2. Een gevoelig iemand is een huilebalk.

Gewoon[bewerken]

Gewoon, een gewone aardappel met gewone tanden. niets buitengewoon ongewoons aan.

Gewoon is gewoon gewoon. Niets ongewoons aan het gewoon zijn, wat wel ongewoon kan zijn is het ongewoon zijn van dit buitengewone artikel. Gewoon, er worden gewoonlijk door ongewoon veel ongewone mensen buitengewoon veel gewone woorden gebruikt die weer ongewoon lijken voor gewone mensen die geen ongewone dingen gewoon zijn. Gewoon daarom adviseren gewone dokters gewoonlijk om ongewoon gewone pillen gewoon te slikken, gewoon tegen zulke ongewoonheden, en zolang het geen gewoonte wordt.

Gisteren[bewerken]

Gisteren was een wonderbaarlijke dag die helaas alweer tot het verleden behoort. Aangezien datzelfde verleden reeds door ons, onziclopedianen, bestempeld is als 'verleden tijd', en dus oninteressant, valt er verder niet veel te vertellen over dit onderwerp. Mocht je toch nog meer te weten willen komen over De Dag Voor Vandaag, ga dan nu naar de dichtstbijzijnde afvalbak en zoek daar naar de krant waarvan het datumgetalletje precies eentje lager ligt dan hetgeen in de rechteronderhoek van je computerscherm verschijnt als je er met je muis overheen beweegt. Wie weet vind je nog wat oud nieuws. Veel plezier maar niet heus.

Glijmiddel[bewerken]

Glijmiddel is een middel dat in de speelgoedwinkel te koop is. Het middel wordt voornamelijk gebruikt voor glijbanen om ervoor te zorgen dat u of uw kind(eren) sneller uitglijdt/uitglijden en u uw nek breekt. Tegenwoordig gebruiken politieagenten het om onschuldige kinderen voor de grap te laten uitglijden en hun lolly af te pakken. Als de kinderen geen lolly hebben worden ze verrot geslagen totdat Jezus weer terugkomt op aarde, wat waarschijnlijk nooit zal gebeuren.

Globe-inspecteur[bewerken]

De Globe-inspecteur, ook wel "Globe-controleur" of in de volksmond "de Globe-man", is een persoon, vaak een man maar soms ook een vrouw, die bekijkt of uw Globe nog wel up-to-date is. Deze persoon komt bij u langs en bekijkt uw globe voor een tientje. Als er iets aan de hand is met uw globe kunt u een afspraak maken met de inspecteur zodat hij/zij aanpassingen kan doen. De Globe-inspecteur heeft vaak aardrijkskundeles gegeven op de middelbare school maar vond zijn passie in globes.
ATTENTIE: de Globe-inspecteur kan een Globe-fetish hebben, dus blijf altijd bij uw globe als hij/zij uw globe bekijkt/aanpast, en wees op uw hoede.

God van de Wok[bewerken]

De God van de Wok bij een restaurant in Purmerend.

De God van de Wok is een boeddhistische God en beschermheilige van de wokrestaurants. Hij heeft ook een vrouw, de Godin van de Wok. In het oude religieuze verhaal rondom de Wok kwam hij nog niet voor, maar toen het communisme werd afgeschaft, verschenen er overal kapitalistische wokrestaurants. En omdat de reeds bestaande goden het te druk hadden, is er een speciale God van de Wok in het leven geroepen. Sinds die tijd is de God van de Wok niet meer weg te meppen uit de restaurants, omdat hij een vaste plek heeft gekregen als beeld in de meeste wokgelegenheden.

De God van de Wok wordt in vele Nederlandse en Vlaamse steden aanbeden. Een uitzondering is Rotterdam; daar zijn geen wokrestaurants gebouwd, omdat Leefbaar Rotterdam angstvallig elke nieuw binnenkomende religie de kop in drukt. Het aanbidden van de God van de Wok heeft een bepaalde manier van handelen en hiervan afwijken is niet toegestaan. Een kleine afwijking leidt meteen tot irritatie omdat de God van de Wok licht autistisch is.

 1. Ga naar een wokrestaurant en bestel eten.
 2. Pak je Chinese stokjes, vorm daarmee een kruisteken en richt dat op het beeld van de God van de wok.
 3. Houd dit gedurende 15 minuten vol. Als de God van de Wok u goed gezind is, zal het eten warm blijven.
 4. Ga na afloop verder met uw eten. Eet smakelijk.
 5. Vraag vóór het verlaten van het restaurant eerst toestemming van de God van de Wok, op de wijze beschreven onder stap 2 en 3.

GPS[bewerken]

Een GPS is een hoogtechnologisch toestel dat voornamelijk wordt aangetroffen in auto's (en in mindere mate op motorfietsen), en pretendeert de gebruiker feilloos, veilig en snel naar de plaats te leiden waar hij of zij wil zijn. Het toestel heeft een stem met een zodanig hoog hypnotisch vermogen, dat de gebruiker zich inbeeldt dat hij of zij die stem zelf gekozen heeft. Het apparaat leidt een eigen leven, dat alleen kan beëindigd worden indien de gebruiker zich aan de hypnose kan onttrekken, de stroomtoevoer, het enige zwakke punt van het ding, afsnijdt, en de contraptie laat uitdoven. Wie niet over die wilskracht beschikt, brengt het voertuig willoos naar een willekeurige plek, vraagt daar de weg, en komt te laat op de oorspronkelijk bedoelde plaats met een verontschuldiging die begint met de alom bekende woorden "Mijn GPS...". Voor de fijnproever: de drie letters staan voor "Geweldig Pleziertocht Systeem".

Grondmus[bewerken]

De grondmus is een weinig bekende diersoort uit het geslacht der mussen. Deze soort is immers vrij zeldzaam, en komt alleen voor in Groot Brittannië, de Benelux, Oost-Europa en delen van de voormalige Sovjet-unie.

De grondmus komt af op vochtige, modderige gebieden zonder begroeiing, en leeft vooral van regenwormen die hij in de grond vindt. Grondmussen onderscheiden zich van grasmussen door hun langere snavel en langere poten, hoewel deze laatsten nog vrij kort zijn vergeleken met die van bijvoorbeeld een ooievaar of een lepelaar. De grondmus kan als volgt gelokt worden: alle planten moeten uit de tuin gehaald worden, op wat gras na, en deze dient elke dag besproeid te worden met 30 liter water. Verder moet de grondsoort zeeklei zijn, maar geen zoute. Ook moeten er voldoende regenwormen in de tuin wonen, die overigens vaak al vanzelf op het water afkomen. In de plaats van het (op wat gras na) verwijderde groen moet een koe of paard met diarree in de tuin gezet worden, waardoor de grond vruchtbaarder en bruiner wordt. De grondmus zal afkomen op de vruchtbare uitwerpselen grond, waarin zich overigens een tuinvijver mag bevinden. Maar geen terras of tuinmeubelen.Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.