OnWoordenboek:W

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.

W[bewerken]

Zie het alfabet

Waar[bewerken]

Waar of niet waar, waar is de suiker toch verdomme gebleven??

Waarschijnlijkheidsrekening[bewerken]

Een waarschijnlijkheidsrekening is een rekening die naar alle waarschijnlijkheid de waarschijnlijke waarschijnlijkheid toont, waar schijnt dat waarschijnlijke (schijnbare!) waarschijnlijkheden worden berekend waarbij waarschijnlijke rekeningen waarlijk schijnbaar waar zijn, waartoe waarchijnlijjkheidswaarderingen waarderen of waarde nog immer een waarschijnlijkheidsgehalte behaald heeft.

Of een waarschijnlijkheidsrekening is gewoon een willekeurig woord dat tevoorschijn is gekomen door willekeurig te swypen op een tablet. Dat kan ook natuurlijk, wat maakt dat dit woord geen enkele betekenis heeft, net als aardwetenschappen, baatzuchtig, fusieschool en onontbindbaar.

Toen zagen zagen zagen zagen, zagen zagen zagan zagen in alle waarachijnlijkheid.

Wafel[bewerken]

In Luik komt aan de wafelenbak nog veel kinderarbeid te pas.
Pieperster4.png


De wafel is een Waals-Vlaams-Hollandse culinaire specialiteit, waarvan het origineel slechts in drie variëteiten mag op de markt gebracht worden: de Luikse wafel, de Brusselse wafel, en de stroopwafel. De ingewikkelde geschiedenis der Lage Landen, gecombineerd met de beruchte Vlaams-Waalse wafelijzerpolitiek, heeft ervoor gezorgd dat de echte Luikse wafel in Brussel wordt gemaakt, en de echte Brusselse wafel in Luik. Mislukte wafels van beide soorten worden verzameld, vermalen, samengeperst met wat stroop ertussen om het boeltje bijeen te houden, en in Nederland aan de man gebracht als stroopwafels, de derde specialiteit. Het bakken van wafels, dat in de traditionele wafelfabrieken nog steeds boven open steenkoolvuren gebeurt, heet in Vlaanderen "wafelenbak", et pour les Wallons la même chose. Er is geen vergelijkbare term voor stroopwafels, omdat die nu eenmaal niet gebakken worden, maar geperst. Deze laatsten zijn overigens ook een stuk goedkoper, en in de noordelijke Lage Landen veel populairder dan de twee andere variëteiten.

Was[bewerken]

Was was de broer van zijn, totdat zijn was opeens niet gedaan was. Voor was was was, was was was, was was was en was was is, maar was was ook onbedoeld was, want die was was er ook nog.

Wat[bewerken]

Wat uw buurman ook moge zeggen, het voorgaande zinsdeel is correct. Neen, daar werd niet bedoeld dat uw buurman ook wat mag zeggen. Evenmin werd daar ongelukkiglijk geformuleerd dat uw buurman om wat mag vragen, in de veronderstelling dat hij deze witte substantie ontbeert. "Het is me wat zult gij zeggen", of, minder urbaan: "Je kèn me wat, watje!. Verwaarloos dit discreet, maar o zo nuttig taalstkje niet, zelfs uw energievoorziening wordt uitgedrukt in Watt, en wat zoudt gij doen zonder water? "Bier drinken!". Ja, die had ik zelf óók gevonden. Nota: als gij uw buurman betrapt op zinsneden als "De koe wat in de wei staat", dan moogt gij hem feliciteren met zijn OnKunde in de Laaglandse Taal, en hem een abonnement op de Oncyclopedia verpatsen. Dat zal wel lukken, wat ik u brom.

Water[bewerken]

Water is een kleurloze, smaakloze en geurloze vloeistof van bijzonder vochtige aard met een viscositeit van 1. Sinds de nacht der tijden heeft de mens geprobeerd om van deze materie een droge variant te vervaardigen, doch zonder succes. De meest populaire toepassingen zijn het dragen van maritiem verkeer, het onderdompelen van dorpen en het verlenen van voortplantingsruimte aan vissen. Een enkele sterveling drinkt er ook van, maar beklaagt zich dat vrijwel onmiddellijk. Water wordt ook aangetroffen in andere vloeistoffen, het meest van al in Heineken.

Zie ook: Een uitgebreid artikel over water.

Wateren[bewerken]

Wateren heeft een andere betekenis naargelang men er een bijbelse of een moderne blik op werpt. Bij het werpen van de per definitie nogal weidse bijbelse blik veronderstelt men een zodanig groot waterig oppervlak, dat het woord "water" alléén niet meer volstaat, en er uit het volk een opmerkelijke figuur dient op te staan die deze wateren scheidt, zodanig dat de zaak terug overzichtelijk wordt . Bij de moderne beschouwing verlaagt men zich in het Ambtenarees tot een bijzonder alledaagse bezigheid, die soms ook wel met het kinderlijke "plassen" of het stoerdere "zeiken" aangeduid wordt. In beide contexten is het hoofdbestanddeel water, maar dat hadt gij al uit het woord zelve afgeleid.

Waterhoax[bewerken]

Van deze waterhoax kun je flink nat worden

Een waterhoax of h2oax is een grap of nepbericht waar je flink nat van kun worden. De meest bekende en meest voorkomende vorm van dit fenomeen is het weerbericht. In veel landen is het weerbericht zo wijdverbreid, dat het dagelijks de nationale media haalt. Ook op internet zijn dit soort onbetrouwbare berichten grootschalig terug te vinden. Zo is er de buienrader, die de hele dag door probeert te raden waar het gaat regenen. Soms raadt de buienrader het goed, maar regelmatig ook niet. Dit leidt 's zomers vaak tot klachten van mensen die hun tuin niet hebben gesproeid, omdat er een flinke bui was beloofd. Als die bui er uiteindelijk niet komt, dan zullen die mensen alsnog zelf hun tuin moeten sproeien, iets waar je flink nat van kunt worden, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Een andere bekende waterhoax is het waterpistool. Dit is een speciaal geprepareerd pistool met een vernuftig binnenwerk dat ervoor zorgt dat er geen kogel uit komt als de trekker wordt overgehaald. Het apparaat is uitgerust met een reservoir, dat kan worden gevuld met water, Cola of ander vloeistoffen. Het mechaniek zorgt ervoor dat wanneer de trekker wordt overgehaald een nietsvermoedende omstander niet het loodje legt, maar wel nat wordt.


Waterhoofden[bewerken]

Waterhoofden, ook wel groothoofden genoemd. In 1848 werd bij een chinese bakker in de achtertuin een schedel opgegraven met een omtrek van 2 meter. Archeologen hebben vastgesteld dat het hier om een hoofd gevuld met water ging. Na verder onderzoek hebben ze ontdekt dat het water in het hoofd zeer vruchtbaar is voor planten. Vroeger werden ze veel gebruikt op het land. Er werd dan een gat in hun hoofd geprikt en zo lieten ze het water over de akkers vloeien. De oogsten waren dan ook zeer vruchtbaar.

Wantrouwen[bewerken]

Wantrouwen is de situatie tussen gehuwd en gescheiden en wordt meestal door een van de partners kenbaar gemaakt door het sturen van een wantrouwboeket via Pleurop. Voorbeeld in zinsverband: "Wil je met me wantrouwen?" - wanneer een man of vrouw over wil gaan van een huwelijk naar een echtscheiding.

Week[bewerken]

Een week, door ambtenaren soms ook wel eens gesplitst in "weekend" en "uitslapen", is een periode die gekenmerkt wordt doordat zij 8 dagen telt. Meestal begint men te tellen bij maandag, maar omdat het meestal zwaar bewolkt is in vele streken en de maan dan helemaal niet te zien is, begint men tegenwoordig liever bij zondag. De dagen van een week zijn dan in chronologische volgorde: zondag, maandag, aarddag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, goeiedag, waarna men terug begint bij zondag, behalve als het op die dag zwaar bewolkt is want dan wordt zondag maandag, en maandag zondag. Een gevaarlijke bijwerking, in dat geval, is dat mensen soms niet weten "welke dag het vandaag is", met als gevolg dat ze vergeten te gaan werken en zo hun job verliezen, of in het geval van ambtenaren een slaaptekort optreedt.

Wens[bewerken]

Een wens is wat een mens uit wanneer hij of zij iets wil, maar dat op een meer verheven manier wil kenbaar maken dan door zomaar "kwil" te roepen. Een wens is dus een stijlvolle lust, die dan ook op positieve wijze opduikt in koninklijke redes en op negatieve wijze voorkomt in afstandelijke standpuntinnames. Flesbewonende geesten vervullen ook uitsluitend wensen, meestal per drie, en geen verlangens, grillen of verzuchtingen. Een wens heeft nu eenmaal meer klasse. Zo ook het afgeleide werkwoord wensen, maar dat was intussen al duidelijk. Zelfs wensouders voelen al een een zekere ouderlijke autoriteit, gewoon door het toevoegen van dat eenvoudige doch voedzame sjieke woordje.

Wie[bewerken]

Wie is één der belangrijkste woorden in de Nederlandse Taal. Zonder dit woord, dat een verbastering is van het Latijnse Vi, zouden wij niet aan gespreksgenoten kunnen vragen welk levend wezen handelde, ofwel wie iets deed, en zouden we altijd moeten behelpen met de tegenhanger wat, welke nu al tot zijn grote ergernis overbelast wordt.
Ook in andere culturen komt het woord, of toch de klank, voor:

  • Duits - Ze hebben het totale vraagwoordensysteem verbasterd en om de één of andere reden betekent het daar nu Hoe.
  • Engels (We) - Wij. Zij geven dus meteen toe dat ze het gedaan hebben, en wel in groep.
  • Frans (Oui) - Ja, maar waarom weet niemand, waardoor het ook eens wordt verward met het gelijknamige spraakgebrek. De tegenhanger is Ouat (Nee.)
  • Japans (Wii) - Vermaak. Ze vernoemden er een computer naar, al bracht die ironisch genoeg weinig vermaak.

WikiLeesBot[bewerken]

De WikiLeesBot is een robot die wikipedia-artikelen leest. De robot werd in september 2006 ontwikkeld omdat er de voorafgaande maanden steeds meer artikelen automatisch door andere robots werden aangemaakt.

Het ontwikkelen van de WikiLeesBot is onderdeel van de laatste stap in de automatisering: Bij het ontwikkelen en het gebruik van wikipedia zijn totaal geen menselijke handelingen meer noodzakelijk. Waar mensen mogelijk weerstand kunnen hebben tegen door robots aangemaakte artikelen, bijvoorbeeld doordat creativiteit of inspiratie in de artikelen ontbreekt, ze voornamelijk bestaan uit tabellen, of te summier zijn, zal de WikiLeesBot deze artikelen met plezier blijven lezen, en zelfs random in de overlegpagina's van de artikelen positieve opmerkingen plaatsen zoals "Dit is precies de informatie die ik nodig had!", "Interessant artikel!" of "Dit is een heel nuttig artikel voor mijn verslag".

De robot kan momenteel artikelen lezen in het Deens, Italiaans, Pools, Nederlands en Engels. Om de bot ook menselijke trekjes te geven, drinkt WikiLeesBot ook af en toe wat bier of koffie in de Kroeg, en plaatst er zo nu en dan wat vage opmerkingen als "Vinden jullie wikipedia ook zo traag vandaag?" en "Waar vind ik ook alweer richtlijnen over het maken van een nieuw artikel?" Als er discussies plaatsvinden over robots, zal WikiLeesBot ook algemene opmerkingen plaatsen in te trant van "Ik vind die bots toch wel erg handig, hoor!" en "Dankzij die robots hebben we straks een van de grootste wikipedia's". Het vertrek van alle robofobe Wikipedianen heeft deze ontwikkeling in gang gezet.


Windows[bewerken]

Windows is een computervirus dat zich verspreid door marketing, Wanneer U een computer koopt zal de verkoper U aanraden om er een kopie van "Windows" bij te kopen. Het doel van deze actie is het bewust slopen van uw computer, zodat U een nieuwe moet halen. Ook bij de nieuwe computer zal Windows meegeleverd worden. Windows heeft twee overduidelijke tegenpolen; Linux, en Macintosh. Linux en Macintosh vinden het leuk Windows te plagen. Windows probeert te dweilen met de kraan open.

Windows 7[bewerken]

Windows 7 is de langverwachte opvolger van Windows Vista, het welbekende besturingssysteem van Microsoft voor zowel de zakelijke als de huis- tuin- en keukenpécé.

Windows 7 is ontstaan nadat Bill Gates, oprichter en grootaandeelhouder van Microsoft besloot om na zijn imperium te hebben opgebouwd te stoppen als directeur en zich te wijden aan zijn grote hobby, namelijk het bouwen van zandtaartjes in zijn met Swarovskikristallen ingelegde zandbak (€4,95 bij de plaatselijk speelgoedwinkel, uiteraard zonder de kristallen, die de zandbak van Bill tot een uniek verzamelexemplaar hebben gemaakt). Ook de rijken der aarde worden bij tijd, maar vooral ook bij wijle geteisterd door kattenpoep in hun zorgvuldig uitgekozen zand. Zo ook onze Bill, die we in het kader van zijn infantiele nijgingen in dit artikel verder Billy zullen noemen. Terwijl Billy in zijn zandbak aan het spelen was met zijn zeefje en voor zijn ogen het zand zag verdwijnen werd de lucht vervuld met de ziekmakende lucht van kattenstront en kreeg Billy letterlijk weer hoop. De hoop lag eenzaam en alleen in het zeefje. Billy, die nog een blauw maandag een cursus Nederlands had gedaan in de zee van tijd die hij overhield terwijl zijn Vistagestuurde PC opstartte, voegde direct iets toe aan zijn levenswijsheid. Terwijl hij aan het 'zeven' was verdween het zand en bleef de poep over. Zo moest het ook gaan met zijn beklaagde besturingssysteem Windows Vista. De rommel moest er uit gezeefd worden, zodat er alleen het pure over zou blijven. Met deze filosofische gedachte in zijn mond heeft hij de ontwerpers van Microsoft geïnspireerd tot het creëren van Windows zeven (ook wel Windows 7). Het is wetenschappelijk geaccepteerd dat van alle tot nu toe gelanceerde Windows-versies, Windows zeven toch echt wel de minst beroerde is geworden, afgezien van het feit dat bij veelvuldig gebruik af en toe een lichte zweem kattenpoeplucht kan worden waargenomen. Dit laatste zal vermoedelijk in komende versies van het besturingssysteem zijn opgelost. In de overtuiging dat deze versies ook wel weer de nodige problemen met zich mee brengen zien we uit naar de nieuwe 'uitdagingen' in het aankomende Microsoft besturingssysteem met de veelzeggende naam Windows 8 (WAcht).

Winkini[bewerken]

Winkini.

De winkini is een speciale bikini voor het winterseizoen. De delikaatste delen der vrouw worden warm gehouden door een comfortabele en decoratieve pels. Sommige misogyne kwatongen beweren dat het het onderste gedeelte niet écht nodig is, maar wat weten zij van mode?

Win-win-situatie[bewerken]

Een win-win-situatie is een situatie waarin alle deelnemers van een wedstrijd of een conflict menen dat ze gewonnen hebben. In zo'n geval hebben alle partijen meestal verloren in plaats van gewonnen,doordat de winst opgaat in belastingverhoging, wat mensen als zeer schadelijk ervaren. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat win-win-situaties een positieve uitwerking hebben op het milieu, maar er zijn wel sterke vermoedens over met name de vergroting van het gat in de ozonlaag, grenzend aan o.a. Mofrika. De politiek wil of durft zich niet te uit te spreken over dit probleem tot er wetenschappelijk bewijs is gevonden in de aardkern. Over het algemeen wordt de relatie tussen de deelnemende partijen door een win-win-situatie tijdelijk bevorderd. Enige tijd later echter, wanneer één of beide partijen erachter komen dat ze verloren hebben, gaat de relatie vaak hard achteruit.

De langste win-win-situatie is op dit moment de 80-kilometerzone op sommige Nederlandse snelwegen, ter ere van Tammo-80. Deze situatie dateert uit 2002.

Wiskunde (schoonmaken)[bewerken]

Wiskunde is de bekwaamheid om oppervlakten (schoon) te vegen. Het wordt in Nederland veelal onderwezen door middel van een schoolbord, krijt en een zogenoemde bordenwisser en uiteraard door wiskundigen. Bij dit vegen komt veel stof vrij; vandaar het stoffige imago van wiskundigen.

Wit-Russisch[bewerken]

Wit-Russisch is een racistische taal gesproken door witte mensen in Wit-Rusland. Het is een mengvorm tussen Russisch, Pools en Oekraïns. De meeste Wit-Russen zijn trots op hun taal, zij worden ook wel als suprematisten gezien. Wit-Russisch verschilt van het gewone Russisch in zijn voorvoegsel.

Wit-Russen hebben Pools en Russisch overgenomen en daar een eigen taal van gemaakt, Poolse extremisten zeggen echter dat het een soort Russisch is en Russische extremisten dat het een soort Pools is, volgens Wit-Russische extremisten is het een witte variant van beide.

Hoogleraar Gario heeft klachten ingediend bij de Verenigde Naties over het Wit-Russisch omdat de naam racistisch van aard zou zijn. Zo zou, omdat Wit-Russen een Oost-Slavisch volk zijn, het Wit-Russisch naar slavernij verwijzen en worden talen als het Zulu, Swahili en Gebral gediscrimineerd door het Wit-Russisch.


Wolk[bewerken]

Een wolk is een wazige foutzone in een visueel, auditief, mentaal, virtueel, semantisch en/of anderzijds te definiëren beeld (laat uw verbeelding haar gang gaan). Een wolk heeft minimum twee, en maximaal vier dimensies, en heeft als voornaamste eigenschap dat ze, ingebeeld of reëel, wel zichtbaar, maar immer ongrijpbaar is. Wie u een wolk te koop aanbiedt verkoopt dus hoogstwaarschijnlijk (gebakken) lucht. Er bestaan enkel twee manieren om door wolken aangetaste beelden te corrigeren: een even peperdure als betrouwbare (als performant aangeprezen software), en een even spotgoedkope als onbetrouwbare (wind). Het is dus voornamelijk uw budget dat bepaalt wat u met de wolken in uw beeld doet.

Wurggras[bewerken]

Wurggras (Poa constrictor) is de enige vleesetende grassoort. De soort wordt gevonden op rotsachtige bodems in de buurt oases in de Sahara woestijn. De plant is voor zijn water afhankelijk van insecten die uit de oase dwalen, en enig vocht bevatten. De insecten worden gevangen door de bladeren van de plant, die zich omkrullen als er een insect op landt. In normale omstandigheden wordt dit gras niet veel langer dan een tiental centimeters, maar in bepaalde regenwouden zijn al exemplaren gevonden die enkele meters lang zijn, deze tropische exemplaren kunnen gezamenlijk veel grotere prooien verslinden. Soms kan wurggras zich ook als een parasitaire klimplant gedragen, waarbij het, terwijl het de boom opklimt, deze langzaam wurgt en er sappen uit onttrekt.

Wijfgras[bewerken]

Wijfgras (Poa constructor) is de enige symbiotische grassoort. De soort is zeer zeldzaam en wordt als hij nog geen gastheer heeft gevonden voornamelijk aangetroffen op rotsachtige bodems in de buurt oases in de Sahara woestijn of op Antarctica (meestal in bevroren vorm). De plant is voor zijn watervoorziening afhankelijk van zijn gastheer, zonder gastheer zijn ze heel kwetsbaar en hebben ze weinig kans op overleven. Het gras vergroeid met zijn gastheer, en verandert deze in een lesbisch wijf, vandaar de naam. Via het wijfgras kan de gastheer superkrachten verkrijgen, en deze kan zijn eigen transformatie ook gedeeltelijk beïnvloeden. De wetenschappelijke naam is gebaseerd op het feit dat de gastheer opnieuw geconstrueerd wordt, en op het feit dat in prehistorische tijden het gras ook andere constructies kon maken, maar door natuurlijke selectie is uiteindelijk enkel deze ondersoort-variëteit-vorm
(Poa constructor subsp.humana var.feminina f.lesbiana) overgebleven.
De soort is verwant met wurggras, er is enige gelijkenis in de mannier van het omhullen van hun voedselbron(prooi/gastheer).

Clownschrik1a.jpg Dit artikel bevat FEITEN!

Daar wordt Watje, onze huisclown, BANG van.

Wodka[bewerken]

Wodka is een gezonde drank, vaak aangeraden door artsen als je last hebt van een kater na het drinken van teveel water. Het lijkt qua chemische structuur ietwat op aardolie, maar is rood met mysterieuze gele vlekken in plaats van zwart. Wodka kan zeer gevaarlijk voor de gezondheid zijn, indien genuttigd in hoeveelheden onder de 26,51 liter.Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.