OnWoordenboek:Z

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.

Z[bewerken]

Zie het alfabet

Z.A.K.[bewerken]

Z.A.K. betekent: zie andere kant. Afkorting die vaak wordt teruggevonden op proefwerkblaadjes.

Zeeky h-bomb[bewerken]

Zeeky h-bomb

De Zeeky h-bomb is een bom die ontploft als iemand de woorden "Zeeky Boogie Doog" zegt. Niemand weet zeker waar de Zeeky h-bomb vandaan komt of waarom hij ontploft door een paar woorden. De Zeeky h-bomb speelde een hoofdrol in de Demented Cartoon Movie. Hij was hierin verantwoordelijk voor diverse doden en een eind van een scene.
zie ook;
The Demented Cartoon Movie

Een artistieke voorstelling van een zenuw.

Zenuw[bewerken]

Zeujewe? Nai joh, da moe-j voor na't zuije!
~ Noord-Hollander over Zeeuwen in plaats van zenuwen.

Ge zoot er de kramp in au kluuten van krijgen!
~ Gentenaar over... beide?

Een zenuw (klemtoon op nuw) is een soort stoel, waar de mensen om je heen graag op werken. Helaas doen ze dat op een sociaal-ergonomisch onverantwoorde manier, bijvoorbeeld door op het puntje van de zenuw te gaan zitten. Dit werkt zenuwslopend, waardoor je de zenuw moet weggooien. Dit heet ontzenuwen, maar al snel ben je het staan zat en wil je toch weer iets zenuwachtigs in je werkkamer. Bij het zitten op een zenuw is vooral de zenuwpees belangrijk; deze zorgt ervoor dat je niet te veel ontspant.

Zeskoppige draak[bewerken]

Een zeskoppige draak is een draak die uitzonderlijk koppig is. Waar modale draken al bekend staan als koppige wezens, is deze koppigheid bij zeskoppige draken van zodanige proporties dat van enige samenwerking met deze wezens onmogelijk sprake kan zijn. Een ander opvallend kenmerk van deze draken is dat zij veel vaker last van hoofdpijn hebben dan andere wezens, een verschijnsel dat nog niet door de pseudowetenschappen is verklaard. De eksakte wetenschappen hebben al lang geleden de oplossing gevonden voor dit raadsel. Een 6koppige draak is namenlijk een tegenstrijdigheid. Een beetje draak beseft dit ook en aangezien draken het nooit met elkaar eens zijn (zie de koppigheid als aard van het beestje) zal een zeskoppige draak het nooit eens zijn met al z'n koppen. => Constant met de koppen tegen elkaar => hoofdpijn!

In apocalyptische literatuur wordt wel de zevenkoppige draak vermeld, dit wezen dient niet met de zeskoppige draak verward te worden, aangezien het er niets mee te maken heeft, het behoort niet eens tot de evenkoppigen.

Zevenkoppige draak[bewerken]

Een zevenkoppige draak is een draak die uitzonderlijk koppig is. Waar modale draken al bekend staan als koppige wezens, is deze koppigheid bij zevenkoppige draken van zodanige proporties dat van enige samenwerking met deze wezens onmogelijk sprake kan zijn. Een ander opvallend kenmerk van deze draken is dat zij veel vaker last van hoofdpijn hebben dan andere wezens, een verschijnsel dat nog niet door de pseudowetenschappen is verklaard. De eksakte wetenschappen hebben al lang geleden de oplossing gevonden voor dit raadsel. Een zevenkoppige draak is namenlijk een tegenstrijdigheid. Een beetje draak beseft dit ook en aangezien draken het nooit met elkaar eens zijn (zie de koppigheid als aard van het beestje) zal een zevenkoppige draak het nooit eens zijn met al z'n koppen. => Constant met de koppen tegen elkaar => hoofdpijn!

In apocalyptische literatuur wordt wel de zeskoppige draak vermeld, dit wezen dient niet met de zevenkoppige draak verward te worden, aangezien het er niets mee te maken heeft, het behoort niet eens tot de onevenkoppigen.

Zippie[bewerken]

Zippie.svg

Zippie (#) was een getal dat vroeger tussen de drie en de vier te vinden was. Echter, zippie kon het niet goed vinden met zijn buren drie en vier en werd op # februari 7#2 (spreek uit: zippie februari zevenhonderdtweeënziptig)voor Christus afgeschaft. Nummer negen heeft nog fel gedemonstreerd, maar het mocht niet baten. Sinds die tijd is de exacte betekenis van zippie verloren gegaan. De zoektocht naar zippie leverde onder andere het getal Pi (3 komma nog wat) op. Tegenwoordig leeft zippie een teruggetrokken leven in Lelystad, onder de naam Vincent. Je kon altijd op mij rekenen, zei Vincent desgevraagd. Een uitspraak waar drie en vier smakelijk om moesten lachen. Doordat zippie werd afgeschaft zaten de mensen toen met een groot probleem qua jaar-, maand- en dagtelling. Met als gevolg dat de chinezen denken dat het het jaar 3000 nog wat is, en wij nu aan het schrikkeljaar vast zitten om die verandering te compenseren.

Gebruik. Men telde als volgt:

 • één (1)
 • twee (2)
 • drie (3)
 • zippie (#)
 • vier (4)
 • vijf (5)

... etc.

 • elf (11)
 • twaalf (12)
 • dertien (13)
 • ziptien (1#)
 • veertien (14)

... etc.

 • ziptig (#0)
 • zippiehonderd (#00)

In het oude testament komt Zippie veelvuldig voor. Het was daar een goddelijk getal (en dat is het nu eigenlijk nog). In de Europese vertalingen is Zippie sinds zijn verdwijning vertaald als bijvoorbeeld: een tijd (1), tijden (+ 2) en een halve tijd (+ 1/2 = plm 31/2 = #!).

Trivia:

 • zippie's favoriete muziek is Banjo-metal
 • Salabastiaan is mede schuldig aan de verdwijning van het getal zippie
 • 2008: De tweede kamer vergadert over de mogelijkheid om zippie weer in te voeren
 • Zippie heeft geen chlamydia.

Zwaar[bewerken]

Een behoorlijk zware relatie

Zwaar is niet licht, dus is het donker.

Dat is dus ook de reden waarom alles zwart wordt als er iets zwaars op je valt. Het gebeurt wel eens dat er iets zwaars op iemand valt. Dit is vrij lastig, want vaak is het zo dat deze persoon zich niet gelijk in zo'n relatie wil storten. Het zware object stort zich er meestal wel in, met verpletterende gevolgen. Hiernaast bijvoorbeeld...

Zwart-Rusland[bewerken]

Zwart-Rusland is een fictief land. Bij het maken van de kaart van Wit-Rusland, had men per ongeluk de inktpot omgestoten. Dit leidde tot racisme in beide landen[Bron: kraantjeswater of regenwater?] en tot de uiteindelijke aanleiding voor de EUSSR om Zwart-Rusland op te nemen als autonome deelrepubliek na een lange boycot. Op het moment heeft het geen leiders en heerst er onderontwikkelde anarchie, onder goedkeurend bestuur van Wit-Rusland.

Zwart zaad[bewerken]

Koolzaad
Zwart zaad

Het begrip zwart zaad wordt gebezigd in het bankwezen en bij het spermawezen.


In het bankwezen was het tot in de jaren 80 van de vorige eeuw de AIDS-kosten werden geintroduceerd gebruikelijk dat kredietnemers hun renteverplichtingen voldeden in koolzaad, dat meer gemeenzaam zwart zaad werd genoemd. Door de AIDS-kosten werd het koolzaad overbodig. Daar de vernieting van koolzaad erg duur was, gooiden veel kredietnemers dat al rijdend uit de auto, Dit verklaart waarom tegenwoordig zo veel koolzaadbloemen langs de wegen staan.


In het spermawezen spreekt men van zwart zaad als dat verkregen is uit het zwarte circuit. Dat wil zeggen dat particulieren (meestentijds mannen) de productie van sperma in eigen hand nemen en om dit dan dit zonder afdracht van de ruk- en trekbelasting af te zetten bij vrouwen (en soms ook bij mannen).

Zwoerdsnijden[bewerken]

Modern zwoerdsnijden met de motorzaag

Het zwoerdsnijden is een eeuwenoud volksvermaak in de Brabantse binnenlanden. De kunst is om zonder vitale delen te raken zo snel mogelijk een snee rondom het lichaam ter hoogte van de buik te maken. De vroeger daarbij gehanteerde messen, de zogenoemde zwoerdzwiepers, zijn tegenwoordig bijna allen vervangen door de motorzaag. Het is minder ambachtelijk, maar het spektakel des te groter.

Zwoerdzwieper[bewerken]

Uitgeschoten zwoerdzwieper

Een zwoerdzwieper is een speciaal gevormd mes dat gehanteerd wordt bij het Zwoerdsnijden en is zeer lastig te hanteren. Ongelukken en zelfs met dodelijke afloop kwamen geregeld voor. De laatste jaren is men daarom bijna geheel overgestapt op de motorzaag.

Zuurkool[bewerken]

Zuurkool is een gerecht uit de vroege middeleeuwen oorspronkelijk ontwikkeld als manier om krijgsgevangenen te martelen of ter dood te brengen. Het spul werd voor het eerst gebruikt door Italiaanse huurlingen die de krijgsgevangenen eerst hadden willen verkopen als huisslaaf, maar daarvan moesten afzien toen de partij bleek te zijn geïnfecteerd met longpest.

Zwux[bewerken]

De lichtsterkte van een zwaailicht wordt uitgedrukt in zwux. Het symbool voor zwux is zx. Het probleem met het bepalen van de lichtsterkte van een zwaailicht zit in het feit dat de lichtbron niet continu te zien is. Internationale afspraken hebben uiteindelijk geleid tot een standaardzwaalicht met frequentie van 0,85 omwenteling per seconde, een flux van 0,5Weber en een golflengte van 620nm (oranje). De zwaailichtsterkte komt dan op 8.000zx.

ZZZZZZZZZ![bewerken]

ZZZZZZZZZ! is een woord dat vaak verward wordt. ZZZZZZZZZ! is het tegenovergestelde van AAAAAAAAA!, wat niet staat voor wakker zijn, maar voor slapen. Het heeft echter geen verdere relaties of verbanden met elkaar. ZZZZZZZZZ! is tevens een sterk werkwoord. De vervoeging gaat als volgt: ZZZZZZZZZ (infinitief); Ik ZZZwieZZZ, wij ZZZwoZZZn; geZZZZZZZZZ. Weinig mensen gebruiken dit nog; het wordt steeds meer door het zwakke BRRRBLLL (lees: Broebel) vervangen. De eerste vermelding van het werkwoord ZZZZZZZZZ staat in de proeftekst van het WilhelmuZZZZZZZZZ.Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.