Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

Wijnproeven...

Wijn is een drank die ontstaat door het laten rotten van afval gisten van diverse ingrediënten. Om te voorkomen dat scrupuleloze gifmengers zouden proberen om wijn te maken van vanalles en nog wat, bepaalt een uit 12° vóór C. stammend Zuiverheidsgebod de hoedanigheid van deze ingrediënten. Deze ingrediënten bepalen niet alleen de smaak, maar ook en vooral de kleur van de wijn, die van oudsher sinds het begin van onze jaartelling opgesplitst wordt in drie categorieën: wit, roze en rood. Pogingen om groene, blauwe en grijze wijnen te creëren stuitten ofwel op volkse afwijzendheid, ofwel op professionele tegenstand, en meest nog op beide, en resulteerden in dramatische levenseindes variërend van verdrinking in wijwater tot spiesen met een kurkentrekker. Men zou zich voor minder aan de traditie houden.

Het hele artikel...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:

Paul van Ostaijen draagt voor uit eigen werk.

Polleke, Polleke, wat doet ge nu?
~ Albert I van België in zijn nieuwjaarstoespraak van 1918.

Leopold "Pol" van Ostaijen (Antwerpen, 22 februari 1896 – Scheveningen, 18 maart 1928) was een Vlaams dichter en reclametekstschrijver, die als geen ander reclame en literatuur, meer bepaald poëzie, tot één geheel wist te smeden, wat hem de titel "industrieel dichter" opleverde.

De jonge Leopold werd al vroeg "Pol" genoemd, een roepnaam die hij ter gelegenheid van zijn eerste deelname aan een poëziewedstrijd bijschaafde tot "Paul", omdat hij voortaan als "Paul van Ostaijen" vermaardheid wilde bereiken. Het gedicht heette "Dicht, dichter, dichtst", en dat waren ook de enige woorden waaruit het werkje bestond. Wat, behalve de beknoptheid, vooral opviel was de typografie, een eigenschap die zijn werk zou blijven kenmerken.

Circu-lees!


Vorige week:

Het Leids Ontzet.

Choranje2.JPG
Willem van Oranje @willempienassov
Ben ff niet bereikbaar! #neergeschoten #balen #shithappens
434 jaar geleden

De Tachtigjarige Oorlog (Spaans: Orelojo de Tache-Teche Años) was een strijd in de Nederlanden die in 1568 begon en in 1646 had kunnen eindigen, maar omdat de Achtenzeventigjarige Oorlog voor geen meter bekte, werd er nog tot 1648 gewacht met het tekenen van de vrede. Omdat meer dan driekwart eeuw aan één stuk vechten niet te doen was, werd er precies halverwege een wapenstilstand van twaalf minuten gehouden.

Lees verder...