Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

Voorbeeld van een voetnoot onderaan een pagina.

Een voetnoot[1] is een stuk informatie onderaan een pagina[2], waarmee een woord, symbool[3] of zin toegelicht kan worden.

  1. Dit heeft niets met muzieknoten te maken, het is een korte tekst. Was dat niet duidelijk, sukkel?
  2. Het is ook mogelijk dat een voetnoot[1] op een andere plek verschijnt, zoals een houten plank, een plak Parmaham of een duizendpoot.
  3. Een beroemd online woordenboek definieert een symbool als “een teken, embleem of glyphe, dat staat voor een idee, concept, of object.” Maar als je nog niet wist wat een symbool[3] is, ben je echt hopeloos.

Het hele artikel...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
Jimmy.png

Een kakker is een individu dat lijdt aan het syndroom van Kak. Dit syndroom is op zich niet besmettelijk, maar kan wel veroorzaakt worden door het zogenaamde "kakvirus" (Dignusviridae), dat op zijn beurt wèl besmettelijk is. Het virus veroorzaakt dusdanige genetische mutaties, dat een slachtoffer een grote kans heeft om het syndroom te ontwikkelen. Mensen zijn het vatbaarst voor het virus in de levensfasen waarbij de hormoonhuishouding instabiel zijn; met name de puberteit is een erg kwetsbare periode. Wanneer een tiener zich omringt met leeftijdsgenoten uit een milieu waar het syndroom van Kak veelvuldig voorkomt, heeft deze dan ook een sterk verhoogde kans zelf het syndroom ook op te lopen. Het syndroom van Kak heeft helaas geen bespoedigde dood tot gevolg, maar heeft wel symptomen die het samenzijn met de omgeving erg lastig kunnen maken - vooral voor de omgeving. Het syndroom uit zich niet bij iedere drager op éénzelfde manier. Sommigen kunnen jarenlang rondlopen met het syndroom, alvorens de omgeving er achterkomt dat het individu lijdt onder het syndroom. Anderen zijn echter direct te herkennen. (Kak Lees hier verder.)


Vorige week:
MarxPaMa.JPG

De Marx Brothers hebben een diepe indruk op het menselijk collectief geheugen achtergelaten, maar voor die indruk zijn er méér Brothers verantwoordelijk dan menig kenner meent te weten. Ook is die indruk niet uitsluitend van komische aard. De modale filmliefhebber is ervan overtuigd dat de beroemde Marx Brothers een trio waren. De meer gevorderde meent te weten dat ze met vier waren. De zogenaamde expert leert aan de twee eerder genoemden dat de gebroeders eigenlijk met vijf waren, en voegt daar doorgaans ook aan toe wanneer en waarom er deze of gene was afgevallen. Mits een beetje aan te dringen levert deze expert ook de bijpassende schoenmaten en voorkeuren voor bepaalde (al dan niet vloeibare) voedingswaren. De Oncyclopedia-lezer weet beter, toch na lezing van dit artikel. Ze waren niet met drie, niet met vier, niet met vijf : ze waren met twintig , de ouders niet meegerekend! Dit knusse en tevens creatieve New-Yorkse gezinnetje werd gestart met slechts twee personen: Samuel F. Marx (30 februari 1835-1 april 1935), acteur en stuntman van beroep, en Minnie M. Marx (30 februari 1836-1 april 1936), actrice van beroep.

Lees en kijk HIER verder...