Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

Voorbeeld van een voetnoot onderaan een pagina.

Een voetnoot[1] is een stuk informatie onderaan een pagina[2], waarmee een woord, symbool[3] of zin toegelicht kan worden.

  1. Dit heeft niets met muzieknoten te maken, het is een korte tekst. Was dat niet duidelijk, sukkel?
  2. Het is ook mogelijk dat een voetnoot[1] op een andere plek verschijnt, zoals een houten plank, een plak Parmaham of een duizendpoot.
  3. Een beroemd online woordenboek definieert een symbool als “een teken, embleem of glyphe, dat staat voor een idee, concept, of object.” Maar als je nog niet wist wat een symbool[3] is, ben je echt hopeloos.

Het hele artikel...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
PLUSULTRA.GIF

Is het plat of zelfs bergaf,
Flandriens die zien dan af!

~ Populair Vlaams spreekwoord.

De Flandrien (grosso modo uit te spreken als "flaundriyei") was een Laaglandse mensachtige die van omstreeks de eerste eeuw vóór C. tot het begin van de XXIste eeuw na diezelfde C. regelmatig werd waargenomen in het gebied dat overeenkomt met het huidige Vlaanderen, plus Zeeland, Noord-Brabant, Nederlands Limburg en Frans-Vlaanderen. De Flandrien onderscheidde zich van zijn medemensen doordat hij enkel en alleen in z'n sas was wanneer hij zich, onbeschut, geheel autonoom en op eigen krachten, bergop, in de regen, tegen de wind in, over een hobbelige kasseibaan kon verplaatsen. De Flandrien putte zijn energie uit een tweetal stevige pinten bier. Of meer, indien de af te leggen afstand dit vereiste. Het verschijnsel werd voor het eerst opgemerkt in de eerste eeuw vóór C. door Romeinen die hun befaamde wegennet aanlegden in het gebied dat zij "Flandria" noemden. Het ging om jonge mannen die op die wegen, bij regenval en tegenwind, met een paar reserveschoenen over hun schouder gedrapeerd, bergopwaarts gingen.

Lees hier verder...


Vorige week:
FascistLiberty.JPG

We moeten voor die mensen bidden. Nee hoor, grapje, gewoon uitroeien!
~ Stalin over het XXste-eeuws fascisme.

Fascisme is een deels geestelijke, deels lichamelijke afwijking waarbij de rechterarm spontaan schuin omhoog gestrekt wordt, wanneer de hersens bepaalde prikkels opvangen. Van deze aandoening werd voor het eerst iets op schrift gesteld omstreeks 45 na C., in Rome. De Romeinse geneesheer Scribonius Largus, die van 35 tot 50 na C. als huisarts verbonden was aan de Romeinse Senaat, beschreef, voor zover wij weten, als eerste het verschijnsel. De term "fascismus" haalde hij bij de aanblik die de schuin omhoog gestrekte rechterarm bood, en hem deed denken aan de "fasces", de bundel roeden die vóór elke senator uit werd gedragen wanneer deze zich in functie door de stad verplaatste. Scribonius Largus stelde eerst en vooral vast dat uitsluitend mannen door het fenomeen werden getroffen, en meende in de schuin omhoog gestrekt arm een fallussymbool te zien. Uit de bewaarde documentatie kunnen we opmaken dat onze medicus van plan was om het fallische aspect op een erg originele manier aan te pakken, door discreet het liefdesleven van de getroffen mannen te onderzoeken. Of dat iets opleverde, en wat, is helaas niet bewaard gebleven. Lees hier verder...