Oncyclopedia:Forum:Groen of wit?

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Forum: Index > Forum:Groen of wit?
Let op: Dit forum is al 4100 dagen verlaten. Dus het is gearchiveerd - de discussie is over. Bewerk deze pagina dus niet, tenzij je wat nuttigs hebt te melden.


Er was laatst wat verwarring over spelling. Er was sprake van groene en witte boekjes.

Ik wil hier mijn persoonlijke mening over ventileren en ik hoop dat de schrijvers van de Oncyclopedie mij hierin kunnen volgen.

Hoewel spellingsregels nodig zijn, vanwege begrijpelijkheid van een tekst en om misverstanden te voorkomen, heeft de rigide en verkalkte houding van de Taalunie niets met levende taal te maken, maar is ze bedoeld voor de overheid en de rechtsspraak, die eenduidige regels verlangen.

Maar taal wordt niet gemaakt door de taalunie, noch door de regering, noch hoeft niemand mij te vertellen hoe ik een woord MOET spellen. Ik ben een schrijver. Schrijvers (en sprekers) MAKEN de taal. Ik schep woorden en zinnen en schrijf ze zoals ze mij het beste bevallen en het beste in het verhaal passen. Taal is vloeibaar en veranderlijk en niet in te perken door kunstmatig uitgedachte regeltjes.

Taal dient ervoor om ideeën over te brengen en schrijvers worstelen ermee om dat zo helder en duidelijk mogelijk te doen. regels die verwarring scheppen en woorden onduidelijk maken zijn slechte regels. Ik heb één rug en één ruggegraat en daarom geen ruggeNgraat. ik bak 1 koek in 1 pan en bak daarom een pannekoek en zie een paddestoel in het bos. ik weet wat er met zielepiet bedoeld wordt, met zielenpiet moet ik denken aan een zwarte Piet die zielen voor Sinterklaas verzamelt in zijn zak of zo.

De schrijver heeft een idee en wil dat overbrengen in lettercombinaties die zo min mogelijk afleiden van wat hij/zij te zeggen heeft. Hij/zij is daarin volkomen vrij.

Dichterlijke vrijheid geldt zeker ook voor proza.

Moet iedereen dan maar zomaar wat doen?

Nee. Schrijven is een kunst en om kunst te kunnen beoefenen moeten de technieken worden geleerd. Pas als de techniek (selling, grammatica, etcetera) onder de knie is, kan men ermee gaan spelen, net als een schilder pas abstract kan gaan schilderen als hij het naar de natuur ook kan.

Bij die technieken zijn het groene boekje en het witte boekje goede hulpmiddelen, maar alleen als richtsnoer, niet als juridisch dwingend voorschrift. en dat kan ook niet, want anders zou de ziel van de taal sterven. (Zoals ook te zien is in politieke en juridische teksten) Schrijvers spelen met taal en experimenteren ermee.taal is voor de schrijver wat de verf is voor de schilder, die zich ook niet laat voorschrijven wat voor kleuren verf hij al of niet gebruikt en in welke hoeveelheden. Het is het eindresultaat dat telt.

Wij zijn schrijvers. Wij verzinnen dingen en schrijven die op. Mijn advies is: zorg dat je de basistechnieken op je houtje kent (anders leer je ze vanzelf terwijl je bezig bent), maar behandel ze niet als in steen gebeiteld. Maak er wat van, speel ermee en schrijf iets leuks. Het schrijven van dingen wordt dan ook veel leuker.

En wie moeite heeft met spelling en schrijfwijzen e.d. kan altijd op mijn overlegpagina vragen of ik door een tekst heen wil gaan. (en anderen ook wel neem ik aan).

En als laatste hierover de volgende tekst van een zeer interessant schrijver en denker, die ik vandaag ontdekt heb. D. G. Nereus Oog1a.gif Stiltecentrum 30 okt 2008 19:51 (CET)

Vraagje: Bestaat er een sjabloon voor spelling en/of ongepast taalgebruik? Cartoonist | Contact | World | 30 okt 2008 20:01 (CET)
Sjabloon:Taal en nog 1 of 2 geloof ik D. G. Nereus Oog1a.gif Stiltecentrum 30 okt 2008 20:07 (CET)
Ok, gezien | Cartoonist | Contact | World | 30 okt 2008 20:12 (CET)
Meneer de voorzitter. Ik van de Partij van de humor ben het niet eens met spelling. het is moeilijk en kwestbaar. Laat onze troepen in knurft toch gewoon hun best doen, lol maken. Ik vind het idee van de Nieuwe Socialistische Partij dan ook bagger. '·.·' Sgt Pepper RAF icon.png Gratis therapie .·'·. 30 okt 2008 20:26 (CET)
Spelling is niet moeilijk wanneer iedereen elkaar helpt (bvb. iem. die nied goet is in seplling word gehelpt door iemant die well seplling kann) ;) Cartoonist | Contact | World | 30 okt 2008 20:40 (CET)
Wordt het geen tijd voor een eigen politieke partij?
Nog een? '·.·' Sgt Pepper RAF icon.png Gratis therapie .·'·. 30 okt 2008 21:00 (CET)
Zou wel een geniale stunt zijn om een eigen partij te beginnen :P --Wubbomethalo.png RONGONIUS-overleg 1 nov 2008 13:03 (CET)
  • Wie het laatst lacht, lacht het best. Stem OP
  • Uitgelachen? Stem OP.
  • OP! Onmachtig en amechtig


De OP richt zich op het uitbannen van ernst in het algemeen en serieuze politiek in het bijzonder. Mensen moeten wat meer om zichzelf kunnen lachen. Die Moslims ook. Jezelf opblazen is gewoon veel te serieus en zorgt alleen maar voor lelijke rimpels in vooorhoofden. In onze campagne zullen we ervoor zorgen om alle lachers op onze hand te krijgen.

Laten we pamfletten maken en bordjes naast de snelwegen plaatsen! :D Cartoonist | Contact | World | 1 nov 2008 13:51 (CET)