Oncyclopedia:Forum:Herfstkool 2014

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De uitslag is er al: nu nog de lintjes, madollekes en andere eretekens!
En uitlichting des winnaars ook, zo eist de tradtitie.

De vakanties komen alweer naderbij (niet voor mij boehoehoe) en de winter staat alweer voor de deur, net als tonnen aan werk dat altijd in de laatste weken van het jaar gedeponeerd wordt. Toch nu er ook vrije dagen aanstaand zijn, geeft dat ademruimte. Ruimte om de geur van bijvoorbeeld het delicate boerenkool op te snuiven, tezamen met gehaktbal en een likje mosterd - ach, als die mosterd de boel niet verpestte zou het een ronduit heerlijk diner op een eveneens heerlijk avondje geweest zijn ten tijde van het interbellum tussen de twee tijden van de diep rivaliserende Sinterklaas en Kerstman in. Ach ja, die ouwe Sint ook, die kerstbomen winnen alweer volop terrein, net als 60% kortingen op die spijkerbroeken en andere nodeloos dure rotzooi dat ze mode noemen.

Laten wij het maar bij de KOOL houden. De heerlijk groene, sappige en vermieterbare (pardon?) KOOL die weer een reden geeft voor ons bestaan: puur genot, om van dit leven te genieten. Hoe kan dit ook anders dan met een kool? Seks is vergankelijk, de onweerstaanbare geneugten van de kool niet!

De spelregels[bewerken]

Dit is een
Ster504c.png
KOOL
Herfstkolen worden niet gewonnen middels kinderarbeid hoor, u moet geen rare dingen voorbeelden. Of toch wel?
 • Maak een pagina aan in je naamruimte, en noem die: Gebruiker:Henk de Vries/Kool. Daar zet je op: {{Pieperzegel3|2014}} en op die pagina schrijf je het Oncyclopedische artikel dat je naam voor eeuwig in de annalen zal beitelen.
 • Zet de link naar je Kool hier onderaan de pagina, naast je naam.
 • Alleen jij, Henk de Vries mag aan die pagina werken. Behalve jij mogen alleen juryleden onderhoudswerk aan de pagina verrichten.
 • Het is een nieuw artikel.
 • Op 24 december, wanneer de wedstrijd afloopt (iiggggnn), hernoem je Gebruiker:Henk de Vries/Kool in hoe het moet heten (bijvoorbeeld "Kaassoufflé", ik zeg maar wat), en je laat het pieperzegel staan.

Een jury beoordeelt dan de Kolen op

 • Onderwerp: Oncyclopedische waarde en uitwerking van het onderwerp. Het gaat dus om een ONCYCLOPEDISCH artikel.
 • Oorspronkelijkheid: vertalingen en copy-paste krijgen hier 0 punten.
 • Verzorging: layout, afbeeldingen, afwerking.
 • Taal: grammatica, spelling, u weet wel, de schaduw van Vondel.
 • En lest best: HUMOR. Het spreekt vanzelf dat dit het zwaarst wegende onderdeel is. Als de jury er niet om kan lachen, maakt het geen kans.

De wedstrijd begint maandag 8 december 2014 en loopt af (huuuuuuuuuuuu) op woensdag 24 december 2014 om 23:59 uur. Het Feestcomité wenst alle mededingers veel inspiratie, en moge de geinigste Kool winnen!

Tips[bewerken]

 • Kijk eerst na of er over jouw onderwerp al niet ergens een artikel bestaat. Als je over "Kaassoufflé" wilt schrijven, zoek dan eens op de woorden "Kaassoufflé", "Kaas", "Soufflé", en andere mogelijke varianten en misspellingen.
 • Pieperervaring heeft geleerd dat een lang artikel wel kan gewaardeerd worden om het vele werk dat erin gekropen is, maar vaak de hyperactieve juryleden nog vóór halverwege begint te vervelen... Kort kan dus best, indien inhoud, stijl en vormgeving maar in orde zijn.
 • Alle goeie zaken bestaan uit drie, vandaar dat deze paragraaf uit drie delen bestaat, waarvan één overbodig.

Jury[bewerken]

Deze jury is kool.

De Jury bestaat uit de volgende mensen:

Kolen[bewerken]

Hieronder een lijst van dappere koolkwekers met hun eigen Kool.

Prijzen[bewerken]

 • De Grote Rode Kool (voor het winnende artikel)
 • De Apekool (voor het net niet winnende artikel)
 • De Akoolium-kool (voor het net niet net niet winnende artikel)
 • Het Koolzaad (voor het dappere meedoen)
 • De Diskwalifikool (voor foute artikelen natuurlijk, die willen we dus liever níet uitdelen)


Koliosis[bewerken]

Beter laat dan nooit: voor het kerstdiner moet er wel wat smakelijks te eten zijn, denk erom! R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 8 dec 2014 18:25 (UTC)

Ik heb twee ideetjes klaarliggen, en één daarvan is inmiddels gestart door een nieuwe gebruiker, die na een citaat en een reeks kopjes zonder inhoud geen teken van leven meer geeft. Ik had daar destijds (2 december) wiu opgezet, en nu vraag ik me af: hoelang moet een wiu onaangeroerd blijven vooraleer een admin het artikel in spe verwijdert? Dan zou ik het opnieuw, als kool, aanmaken. Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 8 dec 2014 21:27 (UTC)
Tot nu. Em02.png
9 dec 2014 00:13 (UTC)
Yeehaaaa! Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 9 dec 2014 12:09 (UTC)
De ultramegalangevrèselijkomtelezenvoordejuryartikel van Lambic, vs het ietsmindervreselijklangeartikel van BHJ. Spannuhnd. BHJ 11 dec 2014 15:48 (UTC)
De concurrentie breidt uit, tot meerdere gloria van Oncyclopedia! Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 13 dec 2014 21:42 (UTC)
Mijn bijdrage breidt óók uit, tot meerdere winstkans voor de concurrentie in kwestie, want de juryleden plegen gram te worden om kilometerartikels. Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 15 dec 2014 22:35 (UTC)

Haha, wachten jullie maar, want dit wordt een meesterwerk! Een meesterwerk!!!!

Tiz

16 dec 2014 16:20 (UTC)

Vast en zeker....... BHJ 16 dec 2014 18:50 (UTC)
Hoor ik daar sporen van sarcasme? Wacht maar... O, wacht maar... Trouwens, leuk dat je nog steeds actief bent BHJ! Doe zo voort!
Tiz
17 dec 2014 10:39 (UTC)
Pfff... 2014 wordt tóch gediskwalifidingest wegens het ontbreken van de o zo belangrijke, illustere en hooglijk onderhoudende gegevens aangaande de periode 25-31 december 2014, aangezien de deadline 24 december 2014 is. Een enigszins serieuze jury pikt zoiets niet, wat ik je brom. Grappige 'ollandse uitdrukking trouwens, dat iets iemand brommen. Tiz heeft nog één waterkansje, mits te beschikken over indrukwekkende helderziendheidsvaardigheden, want er staan ons, althans volgens mijn glazen bol uit de Aldi, wereldschokkende gebeurtenissen te wachten in die week. En geen Mayanonsens, deze keer! Woehahahaaaa! Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 17 dec 2014 11:50 (UTC)
Is "koliosis" trouwens geen aandoening die verband houd met een overdreven heimwee naar Kolios Beach op het Griekse eiland Skiathos, bekend om de kweek van witte kool voor het vullen van pittabroodjes? Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 17 dec 2014 11:56 (UTC)
Jammer dat artikelen niet gediskwalifidingest (is dat wel een woord, lambic?) kunnen worden voor te grote lengte. (zegt degene met het artikel van meer dan 11.000 bytes) BHJ 17 dec 2014 17:09 (UTC)
Is het Roye77 dit seizoen (seizoen?!, valt half in de winter!) eindelijk een keer gelukt een Pieper te maken zonder fouten in data etc.?BHJ 17 dec 2014 17:12 (UTC)
Helahelahelaaa: zonder Roye zouden we deze herfst Pieperloos geweest zijn! En officieel is het nog steeds en altijd en immer herfst! Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 17 dec 2014 17:21 (UTC)
Ik beproef een unicum. Of toch niet? R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 17 dec 2014 23:08 (UTC)
Als je ooit in Hongarije bent geweest, weet je dat unicum proeven iets is wat je niet graag meemaakt.
18 dec 2014 00:08 (UTC)

Hongarije? Hoe was het daar?

Tiz

18 dec 2014 10:54 (UTC)

Nogal Hongaars, voornamelijk.
18 dec 2014 15:00 (UTC)
Ik ben sowieso niet van de alcoholische versnaperingen, noch in licht, noch in overvloedige mate. Ik ken wel de kwelling van het meenemen van Luikse wafels uit Luik die mijn rugtas dagenlang zuur deed doen ruiken (terwijl die dingen gewoon goed te eten waren). R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 18 dec 2014 17:02 (UTC)
IK ben in Hongarije geweest (5 keer tot nu toe) maar ik ken geen Unicum, maar ik ken wel Palenka. Of ik ervan heb gehad is een ander verhaal! GeorgiusNL.pngGa naar mij.-Naar mijn bewerkingen!!Lul maar tegen me...GeorgiusNL.png 20 dec 2014 08:41 (UTC)
De beschrijving van Unicum lijkt vrij goed op die van Elixir d'Anvers (40 tegen 32 kruiden, macereren en destilleren, rijping op eikenhouten vaten), en dat wens ik mijn ergste vijand niet toe! Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 20 dec 2014 20:06 (UTC)
Het zal wel... Ik mag nog niet drinken. En de overheid zou eigenlijk moeten stoppen met werken in Windowsjaren. (Vorig jaar moest ik 1 jaar wachten, nu twee...) GeorgiusNL.pngGa naar mij.-Naar mijn bewerkingen!!Lul maar tegen me...GeorgiusNL.png 21 dec 2014 07:39 (UTC)


Aangezien er hier volop hernoemd wordt, en mijn Kool eigenlijk óók af is, was er geen reden om ook hier hernoeming uit te stellen. Zo! Nu is het enkel nog afwachten, en eventueel nog af en toe over een kemel in het artikel struikelen. Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 20 dec 2014 20:16 (UTC)

Ik ben nu 2222 dagen Oncyclopedist en heb nu 12345 bewerkingen in de hoofdnaamruimte. Ik wilde u allen dit heugelijke feit even delen. R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 21 dec 2014 12:16 (UTC)
Dat heb je heel netjes getimed! Gefeliciteerd
21 dec 2014 23:06 (UTC)
Van ganze harte, R7! GeorgiusNL.pngGa naar mij.-Naar mijn bewerkingen!!Lul maar tegen me...GeorgiusNL.png 22 dec 2014 06:52 (UTC)
Dinsdag 23 december 2014, 12 graden, zuidwester, windkracht 5, 6 jaar, 11 maanden, 4 dagen en 18802 bewerkingen... dát kan geen toeval zijn, dáár zit iets achter... Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 23 dec 2014 00:05 (UTC)
Dat zal wel moeten. BHJ 23 dec 2014 06:21 (UTC)


't ziet er naar uit dat de Jury veel werk te doen heeft dit jaar.... (1 artikel van 30.000 bytes, een van 11.000 bytes én nog wortel én nog 2014)

Ooit komt er een Pieperregel die een bovengrens vastlegt voor de lengte van deelnemende pagina's, zo om en bij de 15K waarschijnlijk... Arrrme jury... Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 23 dec 2014 21:01 (UTC)
Eigenlijk vertrouwelijke informatie, maar goed, het nakijkpatroon van een gemiddeld jurylid:
- druk scrollwiel een keer in, terwijl de cursor bovenin de pagina staat
- beweeg muis naar beneden
- klik ergens
- herhaal dit voor elk artikel
- ienemiene mutte
- tien pot grutten
- tien pond kaas
- twee dozen eieren
- een brood
- peper en zout
- oven voorverwarmen op 180 graden
- kip invetten
- kip volstauwen met van alles
- kip in oven doen
- drink wat
- lees het artikel associatie
- lees de koolartikelen gedetailleerd
- drink nog wat
- vergeet de kip die aan staat te branden
- loop een trauma op
- lees de artikelen dagenlang niet meer door dit trauma
- rek de beslissing zo een week (of twee) op onder het mom van spanning.
Natuurlijk is dit allemaal hartstikke onzin omdat voor studenten een kip voor kerst onmogelijk te betalen is. R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 23 dec 2014 22:49 (UTC)
Mijn Kool is wel af, maar "woensdag 24 december 2014 om 23:59" da's toch pas binnen zo'n 23 en een half uur? Niet op de tijd in mijn sig letten, want die loopt achter: ik heb het nu 0:28Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 23 dec 2014 23:28 (UTC)
Ik tel meestal het aantal spel- en taalfouten dat ik binnen een minuut of twee kan ontdekken en zet dan het artikel met de laagste score op nummer 1. Met een beetje geluk kijk ik nog of de titel me aanstaat.
24 dec 2014 05:00 (UTC)
Uiteraard begin ik hier pas anderhalve week na afloop van de pieperwedstrijd mee.
24 dec 2014 05:03 (UTC)
Onvermijdelijke bedenking annex overpeinzing annex meditatie:
Tromgeroffel.GIF
Spannuind!
Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 25 dec 2014 12:50 (UTC)


ZEEEEEEEEEEEEEEEER Spannend BHJ 25 dec 2014 15:21 (UTC)
Über-Super-Duperspannend! GeorgiusNL.pngGa naar mij.-Naar mijn bewerkingen!!Lul maar tegen me...GeorgiusNL.png 26 dec 2014 07:50 (UTC)

Hm... Oeps... Ik ben de wedstrijd een beetje vergeten, door mijn vakantie in het zalige Amsterdam. Ik zal mij vrees ik tevreden moeten stellen met een diskwalificatie. Desalniettemin zal ik proberen het artikel over 2014 af te maken. Iedereen veel succes gewenst!

Tiz

28 dec 2014 15:37 (UTC)

Je was al zo stil, vond ik. Em11.png GeorgiusNL.pngGa naar mij.-Naar mijn bewerkingen!!Lul maar tegen me...GeorgiusNL.png 29 dec 2014 11:57 (UTC)
Een beetje zoals de jury. Maar die zijn nu hard aan het werk met de kolen Em02.png (Deze niet ondertekende tekst werd geschreven door Lambic. )
Maar die hebben ook rust en tijd nodig. Laten we ze niet wakker maken storen. GeorgiusNL.pngGa naar mij.-Naar mijn bewerkingen!!Lul maar tegen me...GeorgiusNL.png 29 dec 2014 13:25 (UTC)
Niet teveel medelijden tonen voor de jury, Filip. Ze tossen er toch maar om wie de winnaar is, waarschijnlijk genaamd: LambicBHJ 29 dec 2014 14:11 (UTC)
Kan niet, daar is Geluid veel te lang voor. Mijn pronostiek, ook een beetje afgaande op de uitslagen van vorige edities:
 1. SI-Stelsel
 2. Wortel
 3. Geluid
 • 2014 (diskwa wegens niet af) Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 29 dec 2014 15:13 (UTC)
Em15.png GeorgiusNL.pngGa naar mij.-Naar mijn bewerkingen!!Lul maar tegen me...GeorgiusNL.png 30 dec 2014 06:07 (UTC)
't Is maar een pronostiek: we halen in ieder geval top drie! Em02.png Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 30 dec 2014 09:22 (UTC)
Tja, dat zit er dik in. GeorgiusNL.pngGa naar mij.-Naar mijn bewerkingen!!Lul maar tegen me...GeorgiusNL.png 30 dec 2014 10:29 (UTC)
SlapendeJury.GIF
Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 3 jan 2015 16:51 (UTC)
Per Lambcik.BHJ 3 jan 2015 17:05 (UTC)

Uitslagen[bewerken]

Beste mensen, er zijn uitslagen, maar de kolentrein laat nog even op zich wachten. Deze is aan de grens van de Oekraïne tegengehouden door rebellerende mogendheden. Die komen dus wat later, maar ok, deze is al onderweg, dus heel lang wordt het niet meer wachten. Jurylid dezes was te pauper om Track&Trace aan te vragen op de bestelling, dus ik weet ook niet waar deze nu is.

Nougoed, de uitslagen: omdat wij allemaal druk zijn houden we het deze keer kort maar krachtig qua beschrijving. op 3 is wortel geëindigd. De juryleden waren het er in eerste instantie niet mee eens wie er tweede zou worden, maar uiteindelijk werd het verzorging dat de doorslag gaf. Dan nu plek 2: SI-Stelsel [sic, want stelsel moet kleiner letter]. Daarmee is het dus een keer in de zoveel maanden omgekeerde wereld dat Lambic met zijn geluid de kool der kolen bekoolt bekomt. De felicitaties alvast gegeven, binnenkort persoonlijke felicitaties met kolen erbij.

O ja, ik vergat het zowat: onze Tiz met zijn 2014. We vonden het eigenlijk onterecht om dit de diskwalifikool toe te kennen. Vandaar dat we Tiz voorzien hebben met wat koolzaad, opdat het artikel nog verder kan groeien tot een volledig artikel. Namens de jury, R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 3 jan 2015 22:19 (UTC)

Yip yip yip yiiiiiiip! Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 3 jan 2015 22:41 (UTC)
Gefeliciteerd, allemaal! Jullie waren toch allemaal iets beter. Ik ga nu voor de trein springen rustig achterover leunen en de pagina's Krim en Jäger wat uitbreiden. Nogmaals gefeliciteerd. GeorgiusNL.pngGa naar mij.-Naar mijn bewerkingen!!Lul maar tegen me...GeorgiusNL.png 4 jan 2015 07:15 (UTC)
Bedankt en mersiekes. Ervaring gecombineerd met inspiratie en zin voor detail zonder de rode draad te veel uit het oog te verliezen, en daarbij de ambitie om er een coherent geheel van te maken. Mijn persoonlijke zwakke punten, die mij deze keer nét niet de overwinning gekost hebben: langdradigheid plus barok taalgebruik. Edoch, dat zijn twee kenmerken waarvan ik geen afstand wil doen, omdat ze nu eenmaal bepalend zijn voor mijn stijl: kansen genoeg nog dus in de toekomst om deze jongen net dáármee de loef af te steken. Wortel heeft veel potentieel, en is een sterk lemma, van het genre "Hoe komt het dat dáárover nog geen artikel bestond?", maar "needs fleshing out", zoals Napoleon in Saigon tegen Julius Caesar zei. Overigens een gevaarlijk advies vanwege iemand die berucht is om het maken van kilometerartikelen. En om het introduceren van woorden zoals "artikelen" in plaats van "artikels", enkel omdat hij het beter vond klinken! Nogmaals: yip yip yip yiiiiiiip! Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 4 jan 2015 10:18 (UTC)
GECONGRATULEERD LAMBIC !BHJ 4 jan 2015 11:17 (UTC)


In welke week wordt de Pieperwinnaar uitgelicht? Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 5 jan 2015 13:16 (UTC)

 • Joehoe: iemand daaaaaaarrr? Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 12 jan 2015 14:26 (UTC)
Je kunt het ook zelf doen, aankomende week kom ik er niet aan toe. R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 12 jan 2015 14:50 (UTC)