Foyer

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken


Welkom in de Foyer. Hier gelden de volgende huishoudelijke regels:

 • Onderteken uw reactie met vier tildes. (~~~~)
 • Nieuwe berichten gaan onderaan het prikbord.
 • Als een bericht een nieuw onderwerp heeft, geef het dan een nieuwe paragraaf met een passende titel.
 • Als een vraag hier gesteld is, zal deze door Kolonel L. Catepé beantwoord worden; in deze Foyer, tenzij anders verzocht.
 • Kolonel L. Catepé behoudt zich het recht voor commentaren te verwijderen.


NEE Géén
aanval op de man
|
JA Wél
stevige kritiek


Junta.JPG


Geachte redacteur van de Oncyclopedia Neêrlandica,
https kennen we nog niet
 • Oncyclopedia.net is dood. Leve Onyclopedia.org!
 • De Tiende Pieper heeft een winnaar: Soedan van Lars. Felicitaties aan het adres des winnaars, en op naar de volgende editie!
 • De laatste dagpagina is voleind, en dat vraagt om een feestje!
 • 2.989 artikelen zoeken een plastisch chirurg om rimpels, overtollig vet en taalfouten te laten verwijderen. Kan jij meehelpen?
 • Deze zomer is het eerste thema van start gegaan. Schrijf nu een verfoeid artikel dat iets met lichamen te maken heeft en ontvang gratis een foei van de admins!
 • Barstend van energie om het artikel van de eeuw te schrijven, en gespeend van elke inspiratie? Geen nood, een blik op deze pagina laat zonder twijfel minstens één vonk overspringen, dus werp alvast een blik daarop! En raap dat blik ook weer op achteraf, want we houden het hier graag netjes.
 • Zaterdag 8 juli hebben een aantal piraten van Oncyclopedia de wateren van Wikipedia in Utrecht bestormd, waarna ook het centrum is aangevallen. Hierbij is veel grondgebied herwonnen.
Dit mededelingenbord wordt mede mogelijk gemaakt door de Verenigde Raaskallers Euforisten En Mateloze Doordrammers.
Archieven

NUMMER

No. I
No. II
No. III
No. IV

EINDDATUM

10 / 05 / 2009
21 / 11 / 2009
25 / 12 / 2012
17 / 04 / 2017

ONDERWERPEN

001 : 031
032 : 058
059 : 092
093 : 120

Slakkegang.GIF

Aaaah! Een lege OP! Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 11 mei 2009 14:42 (CEST)

Vijfde Overleg[bewerken]

Zo, ik haal de bezem door het overleg. Vanaf nu niet meer een officiersmess, maar een foyer. Gewoon, omdat het kan. L. Catepé //// Foyer 20 apr 2017 20:54 (UTC)

Brecht[bewerken]

Ik ben van plan om een artikel over Bertolt Brecht te schrijven, of in ieder geval een artikel dat deels over hem gaat. Ik heb begrepen dat jij een theateropleiding hebt gedaan, en dat Brecht nog altijd een belangrijk deel van het curriculum uitmaakt (is dat beeld achterhaald)? Ik zou dus willen vragen of jij van mening bent dat er bepaalde aspecten van het werk of leven van Brecht zijn die absoluut niet in een artikel mogen ontbreken. MDV Jankrijk.png Overleg 1 mei 2017 10:29 (UTC)

Ik heb Brecht nog gehad tijdens een blokje Duitse literatuur op de Havo. Echt heel diep gingen we niet in het leven van de man. Wel dat ie wat anders was door Oost-Duitse aspiraties te hebben toentertijd. R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 1 mei 2017 10:58 (UTC)
Ik heb gezien dat je eraan was begonnen en inderdaad, ik zit in de eindfase van een opleiding tot Docent Theater waarin hij door meerdere docenten redelijk uitvoerig is besproken. Het klopt dat hij nog altijd belangrijk is - misschien wel belangrijker dan in de jaren negentig, nu het theater weer zijn engagement zoekt. Als je een feitelijk relaas zou geven, zou ik een lijst kunnen meegeven: vervreemdingseffecten, episch theater, Kurt Weill, vervolging in Amerika en stukken als De Weerstaanbare Opkomst Van Arturo Ui (weer verdomde actueel) en de Driestuiversopera. Voor een satirisch artikel is dat lastiger, en kan ik eerder mogelijkheden noemen: Brecht is ook een dorp in Duitsland nabij de grens met Luxemburg (hierzie), 'episch' is een woord dat ook een heel andere betekenis heeft, de verhalen zouden allemaal waar kunnen zijn (dus Arturo Ui was dan een echte persoon), Brecht was juist een kapitalist (of voor de echte controverse zelfs fascist), Brecht van Hulten van Kassa kan er nog iets mee van doen hebben... de keuze is reuze. Ik zal als ik terug ben in Nederland eens kijken of ik nog notities heb die zouden kunnen helpen, maar het was wel al in het eerste jaar dat we hem hebben behandeld, dus die zouden wel eens in de 'gemeentelijke brievenbus' c.q. de papierbak kunnen liggen. Klein surfrondje leert dat de Duitse Uncyclopedia geen artikel over Brecht heeft, maar wel de Stupidedia hier en de Kamellopedia hier. Die schrijven natuurlijk vanuit een totaal andere context, maar het opent misschien deuren. Veel succes bij het schrijven; ik ben jaloers! L. Catepé //// Foyer 1 mei 2017 11:21 (UTC)

Bedankt voor het nuttige commentaar, ik zal eens goed naar de andere pagina's kijken. Brecht is ook een gemeente tussen Antwerpen en Breda, ik kwam op het idee om iets over Brecht te gaan schrijven toen ik daar afgelopen vrijdag stopte om (overigens erg goed) te lunchen. Ik was van plan om naast het dorp de volgende elementen erin te verwerken:

 1. Een soort verhouding met Theodor Adorno die stuk liep omdat laatstgenoemde zich stoorde aan het populaire taalgebruik van Brecht (waarin episch gebruikt wordt zoals in de populaire cultuur, zo speel ik ook een beetje met de definities van dat woord).
 2. Het thema plagiaat en pronken met andermans veren, en dan concreet het overnemen en aanpassen van traditionele toneelstukken uit de Kaukasus en uit China, uiteraard komt dat idee van de Der Kaukasische Kreidekreis. Of dit thema van afpakken en toe-eigenen wat een ander toebehoort staat voor rechtse kritiek op het marxisme van Brecht, of deze juist onderschrijft (want dat is volgens de zijnen wat kapitalisten doen), laat ik over aan de lezer. De hamers en sikkels zullen de lezer in ieder geval niet om de oren vliegen, wees daar maar niet bang voor. Dit punt raakt ook aan de controverse rond het overnemen van creatieve uitingen uit andere culturen en het verdraaien daarvan, en of dat wel ethisch is (ik vind zelf trouwens van wel).
 3. Iets over de plaats Brecht (die hij aan het eind van zijn leven gesticht zou hebben), dit gaat vrij luchtig worden, op het melige af soms, maar wel ergens op gebaseerd en dus geen gedobbel.

Wellicht klinkt dit een beetje moeilijk voor de Oncy, maar dat kan denk ik wel. Iemand die daar niet op zit te wachten zal toch eerder voor artikelen over andere onderwerpen kiezen. MDV Jankrijk.png Overleg 1 mei 2017 11:44 (UTC)

Nu heb ik zin in een erg goede lunch.... ˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙ 1 mei 2017 12:03 (UTC)
Brecht is ook een dorp in Vlaanderen zoals MDV inderdaad al zei (daarzo), tegen de grens met Nederland aan, waar een stationnetje ligt met de naam Noorderkempen. Dat had men daar neergezet met de bedoeling dat de Benelux via de hogesnelheidslijn en via Breda naar Antwerpen/Brussel of Rotterdam/Amsterdam zou gaan, maar dat werd maar uitgesteld en uitgesteld en als excuus besloot de NMBS om maar eens per uur een 'intercity' tussen Antwerpen en Noorderkempen te laten pendelen - feitelijk een klein, miezerig, loos stukje voor een heuse intercity! Volgend jaar komt die Benelux er wel te rijden, al zal deze maar enkele keren stoppen per dag wanneer de trein niet naar Amsterdam, maar tot Den Haag rijdt, om die stad ook een internationale verbinding te gunnen... met 1 april kwam de gemeenteraad op het idee om dan maar een tweede kanaaltunnel te graven naar Londen toe. Wat ik nooit begrepen heb, is dat er al decennia een bus rijdt (lijn 19, de "watersnoodbus" die toen Zeeuws-Vlaanderen moest verbinden met het vasteland van NL toen de watersnoodramp uitbrak - waarbij helemaal niemand onderweg eruit moest met al die grenscontroles etc.) tussen Breda en Hulst (Zeeland), via Antwerpen, die gewoon vlak langs dat station rijdt. Toen ik naar Doel ging passeerde ik het. Als men het belangrijk vond dat oord een internationale verbinding te geven, hadden ze best wat geld gesmeten om die bus ook dáár bij Brecht/Noorderkempen te laten stoppen. Maar ach, lekker relevant, dit alles ook met deze Duitse legende. R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 1 mei 2017 19:51 (UTC)
Brecht in Vlaanderen was me inderdaad bekend. De weg tussen Zwolle en Gent is bezaaid met plaatsnamen die in de meligheid van om vier uur 's ochtends opstaan en met studiegenoten richting het SMAK reizen, hilarisch lijken, zoals Hank en Dussel aan onze kant van de grens en Brecht en Sint-Job-in-'t-Goor aan de betere kant. Bij Gent ligt ook nog Melle, en aan de oostkant van Osnabrück... andermaal! Ik houd van topografie, maar dat was de trouwere lezers van mijn puberaal gebroddel vast al eens opgevallen. Em11.png L. Catepé //// Foyer 1 mei 2017 20:20 (UTC)
Naast Melle dan ook weer Jemelle als Waalse tegenhanger... R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 2 mei 2017 07:19 (UTC)

Druyff[bewerken]

Professor W. Druyff is goed op weg om de non-fictie-auteur met de langste bibliografie te worden Em11.png Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 1 mei 2017 22:07 (UTC)

Haha, zeker, want in mijn werk in uitvoering Huis komt hij ook voor. En hoewel ik hem niet in elk artikel wil plempen, zie ik nog wel ruimte voor werk van hem vóór de jaren vijftig. Misschien dat ik eens iets over Paul Van Ostayen schrijf waarbij Druyff de biograaf is. Bij mijn eerste artikel hierna moet ik hem eerst maar weer eens rust gunnen. Ik gebruik hem al relatief vaak (in Voetnoot deed ik het erom) en zonder een écht goede titel is dat eigenlijk eerder zonde. L. Catepé //// Foyer 1 mei 2017 22:20 (UTC)
Kleurdicht6.png

Vsotveps lay-out voor het zesde kleurdicht zou best passen in een biografie van Van Ostaijen:
Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 2 mei 2017 20:11 (UTC)

Wow, ja. Echt een moderne versie - als hij nu had geleefd, had hij het zo kunnen maken. (Behalve dan dat voor zijn keuzes in de kunst de Eerste Wereldoorlog zo belangrijk was en hij die dan niet had meegemaakt. Vermoedelijk was hij junior manager bij de fabriek van Singer Slinger Naaimasjien geworden. Immers, Singer naaimasjien is de beste.) L. Catepé //// Foyer 2 mei 2017 21:13 (UTC)

Marken[bewerken]

Ik heb twee bezwaren tegen direct weg:

 1. Het artikel is niet feitelijk, geen spam en geen one-liner.
 2. Er wordt een poging gedaan om iets komisch te schrijven over de plaats Marken.

'Waardeloos' lijkt mij toepasselijker, ook omdat de schrijver nog maar net komt kijken. Dat neemt uiteraard niet weg dat het artikel slecht is. Uiteindelijk ligt de keuze bij de beheerders. MDV Jankrijk.png Overleg 2 mei 2017 21:30 (UTC)

Ik ben voor Weg gegaan, natuurlijk niet vanwege feitelijkheid, maar het schurkte mij wel te dicht tegen one-liner en anobrol aan voor een serieus onderhoudssjabloon. Zie ook het plaatje dat er nu opstaat, dat is volgens mij reinste ijdelheid. Daarnaast is er wel degelijk een aantal keer een website opgezet en dat is mijns inziens een vorm van spam. Ik twijfelde ook, maar ik ben in een strenge bui. L. Catepé //// Foyer 2 mei 2017 21:36 (UTC)

Lentepieper - de uitslag[bewerken]

Lars! Gefeliciteerd man, eerste. Je tweede geloof ik al. Of, volgens de tegenstanders: schaam je! Je had een wat minder goed artikel moeten schrijven zodat ik eerste was geworden! Hoe het ook zij, haters gonna hate en die trofee pakken ze je niet meer af. Groet van de jury, bestaand uit HungryTigerGebruiker:HungryTiger/bijdragenVerblijf · Niet Graag voeren, HeFni17 Vlag benelux.png Zeg het eens en R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 25 mei 2017 19:31 (UTC)

Eerste Plaats Lentepieper X MMXVII - Lars 863
Bij deze riskeer ik de doodstraf door de jury te bekritiseren: van haten of afgunst is geen sprake. Van harte gefeliciteerd Lars! MDV Jankrijk.png Overleg 25 mei 2017 20:56 (UTC)

humor?[bewerken]

Ben je eigenlijk nog met humor bezig? eereN .G .D Oog1a.gif gelrevo 2 jun 2017 01:17 (UTC)

Dat probeer ik wel. L. Catepé //// Foyer 2 jun 2017 07:34 (UTC)

Pieper[bewerken]

Lars, zeg nu eens eerlijk. Vind jij dat je artikel over Sudan de eerste prijs van de Pieper verdient? Het bestaat voor het overgrote deel uit (overgenomen) feiten, waar je af en toe een grap doorheen hebt gegooid en naar mijn mening bijzonder afgezaagde grappen. De eerste "grap"komt na twee alinea's en dat is "verweggistan" Zeg eens eerlijk: denk je dat je die prijs verdiend hebt of ben je beloond omdat je weer zo actief bent? eereN .G .D Oog1a.gif gelrevo 2 jun 2017 02:06 (UTC)

Ik wil je ook vragen om politiek buiten de Oncy te houden. Ik ben een supporter van Trump tegen die psychopaat van een Hillary Clinton, maar als we hier met politiek gaan beginnen dan is het einde zoek, dat beloof ik je. eereN .G .D Oog1a.gif gelrevo 2 jun 2017 02:15 (UTC)
Wat betreft de Pieper: ja, ik denk dat ik die verdiend heb. Ik vond het een spannende race en ik dacht oprecht dat ik net zo goed eerste als laatste kon worden. De jury heeft besloten wat de jury heeft besloten. Het is subjectief en de uitslag had ook 23 andere kanten op kunnen vallen, maar daarom ben ik geen onverdiende winnaar. L. Catepé //// Foyer 2 jun 2017 07:34 (UTC)
Wat betreft politiek: ik denk dat artikels over politiek moeten kunnen. Ik zal het in ieder geval buiten overlegpagina's houden, sorry daarvoor. L. Catepé //// Foyer 2 jun 2017 07:34 (UTC)
Dank dat je er nuchter op reageert. Ik was vannacht in een ontzettende klotestemming en ik had met mijn bezwaren bij de jury moeten komen en niet bij jou. eereN .G .D Oog1a.gif gelrevo 2 jun 2017 11:27 (UTC)
"de uitslag had ook 23 andere kanten op kunnen vallen"... wiskundig bewijs daarvan, nu meteen! Want zelfs met 4 tot de vierde macht geraak je daar niet! Maar kansberekening was in mijn zwakste vak, wiskunde, een zwak onderdeel, dus... Bewijs!Em13.png Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 2 jun 2017 17:21 (UTC)
Er kunnen vier mensen op de eerste plaats belanden, bij elke winnaar zijn er drie mogelijkheden voor de tweede plaats, voor elke combinatie daarvan zijn er twee derde plaatsen te bedenken en dan is voor elke combi bekend wie vierde is. Dat zijn dus: 4 x 3 x 2 x 1 = 24 mogelijke uitslagen. L. Catepé //// Foyer 2 jun 2017 21:00 (UTC)
Lars snapt 'm. Vier tot de vierde is trouwens 4 x 4 x 4 x 4 = 256. ˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙ 3 jun 2017 04:43 (UTC)
Oftewel !4 als mijn wiskundige kennis mij niet in de steek laat? HungryTigerGebruiker:HungryTiger/bijdragenVerblijf · Niet Graag voeren 3 jun 2017 07:32 (UTC)
4! = 4 x 3 x 2 x 1. ˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙˙·.Vsot·vep.·˙ 3 jun 2017 09:19 (UTC)
Dat bedoelde ik. Ik wist niet waar het uitroepteken moest. Wiskundige symbolen zijn sowieso een ernstige ergenis. HungryTigerGebruiker:HungryTiger/bijdragenVerblijf · Niet Graag voeren 3 jun 2017 14:39 (UTC)
Ach zooo! Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 3 jun 2017 19:58 (UTC)
Edoch: maakt het uit voor een tweedeplaatser wie er op de eerste plaats staat? Of voor een derdeplaatser wie er op de eerste of op de tweede plaats staat? Of voor een vierdeplaatser wie er op de eerste, tweede of derde plaats staat? Hoe wezenlijk verschillend zijn die mogelijkheden dan in praktijk, hmm? OK, niet echt een wiskundige benadering, maar over mijn wiskundige vaardigheden, of liever het gebrek daaraan, heb ik het al gehad. Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 3 jun 2017 20:01 (UTC)

Sjabloon[bewerken]

Bovenstaand sjabloon vertoont je oude rang nog, just saying... HungryTigerGebruiker:HungryTiger/bijdragenVerblijf · Niet Graag voeren 2 jun 2017 15:32 (UTC)

Je hebt gelijk. Meteen even aanpassen. L. Catepé //// Foyer 2 jun 2017 21:00 (UTC)

Pinksterpauze[bewerken]

De kolonel neemt een weekeindje verlof en vertoeft op een geheime locatie zonder schrijfgerei. Op zondagavond verwacht ik weer aanwezig te zijn. L. Catepé //// Foyer 2 jun 2017 21:00 (UTC)

Geniet ervan. Hopelijk heb ik tegen de tijd dat je terug bent een beetje aan kawaii kunnen werken. MDV Jankrijk.png Overleg 2 jun 2017 21:04 (UTC)

Oost-, West-, Timor best[bewerken]

Leuze van Verenigd Timor. Nee, alle gekheid op een stokje: ik heb, voor de volledigheid en het evenwicht en de symmetrie en zo voort West-Timor toegevoegd aan de sjablonen Azië en Oceanië. Mochten die daar echt niet thuis horen, dan draai je die bewerkingen maar terug. Icons-flag-vl.png LaRiojaVlagske.png Lambic Ptoïng Flag of AST.png Flag of CAT.png 6 jun 2017 07:31 (UTC)

Ik draai hem terug, omdat het net als West Ralië een link is die waarschijnlijk tot in de eindtijd rood zal blijven. Maar ik snap de impuls. L. Catepé //// Overleg 6 jun 2017 10:36 (UTC)
De grap van Oost-Ralië is dat het de letterlijk uitgesproken variant is op Australië, op de manier waarop sommigen auto als ootoo uitspreken. Dat wilde ik even kwijt. Evengoed kan nagedacht worden over het samenvoegen van Australië en Oost-Ralië. R7 • Nlicon.png • je maintiendrai • Onicon.png • FAQk 6 jun 2017 12:24 (UTC)
Nergens voor nodig; ik snap de grap en het ging hier puur om de links naar respectievelijk West-Timor en West Ralië. L. Catepé //// Overleg 6 jun 2017 15:01 (UTC)

Dertig Dagen Doof[bewerken]

Beste mensen, over dertig dagen is, als alles goed gaat, mijn diploma-uitreiking. Om voorgaande zin te laten kloppen, moet ik echter nog wat werk doen en daarom trek ik me, in principe de hele periode, terug van de Oncy. Ik vind het fijn hier weer te zijn - de pauze heeft niets met 'ruzies' of 'bedorven sfeer' te maken. Ik zie jullie graag tijdens het uitje in Utrecht en na 6 juli hoop ik de spreekwoordelijke pen weer op te pakken. Saluut! L. Catepé //// Overleg 6 jun 2017 15:01 (UTC)

??[bewerken]

Je was opeens verdwenen na zo weer actief te zijn. Ik heb je toch niet afgeschrikt met mijn geraaskal? eereN .G .D Oog1a.gif gelrevo 27 jun 2017 16:32 (UTC)

Sorry, ik had je laatste post niet gelezen. eereN .G .D Oog1a.gif gelrevo 27 jun 2017 16:33 (UTC)