Perzië

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Perzië
VlagPerzie.JPG
Vlag van Perzië
Basisgegevens
Talen Perzisch
Hoofdstad Tapihplen
Regeringsvorm Tapicratie
Religie Zoroastrisme (tot 917), Islam (tot 1935)
Inwoners 9.999.009 (telling van 1934)
Staatshoofd Tonton Tapis (tot 1935)
Overige
Volkslied Vliegt de perzik, storm op zee!
Motto Niet Perzisch, geen tapijt!
Munteenheid Perzikpit
Nationale feestdag 31 december
Traditioneel eten Perzikmoes met spruitjes
Perzië
Portaal  Portaalicoon Land

Is niet Perzisch uw tapijt, dan bent u uw centen kwijt!
~ Perzische reclameslogan.

Perzië was een Middenoosterse kleurige vlek tussen grauwe buurlanden, waarvan de bodem volledig met tapijt was bedekt, tot in 1935 de Volkerenbond tussenbeide kwam, het tapijt verwijderde, en er het huidige Iran op vestigde.

Meden en/of Perzen[bewerken]

Perzen worden al eens met Meden verward, hun historische buren en latere medeburgers. Dat is te wijten aan de uitdrukking "Een wet van Meden en Perzen", die laat uitschijnen dat het over éénzelfde volk gaat, met twee namen. Uiteindelijk wérden ze één volk, omstreeks 550 vóór C., maar onder één naam, die van Perzen. De uitdrukking wordt verklaard door de overgangsmaatregel die bepaalde dat tussen 550 en 540 vóór C. alle nieuw uitgevaardigde wetten de vermelding moesten dragen dat ze bestemd waren voor beide volkeren. Na 540 vóór C. werden alle Meden verondersteld perfect geïntegreerd te zijn in de Perzische maatschappij, en braaf hun best te doen in een tapijtfabriekje.

Geografie[bewerken]

De geografie van Perzië was heel eenvoudig: één stad, de hoofdstad Tapihplen, in het midden, verder losstaande tapijtfabriekjes. Alle vervoer gebeurde, sinds mensenheugenis, op blote voeten, voedsel en grondstof voor tapijten werd aan de grenzen afgehaald, afgewerkte tapijten werden daar verhandeld. Geen Pers ging het land uit, geen niet-Pers kwam het land in, zo simpel was dat.

Economie en landsverdediging[bewerken]

Gevechtspiloot Rackham Ibn Parsi, bijgenaamd "Rackham de Rode" en "De Rode Sjah" tijdens de beslissende fase in de strijd om Memphis, 343 vóór C. Wandschildering in zijn graftombe te Charm-El-Sjeik.
Burgerpiloot toont toeristen de charmes van Tapihplen. Publiciteitsfoto uit de jaren '30.

Tot 1935 was de munteenheid de perzikpit, en de economie was volledig gebaseerd op de grote, nog steeds legendarische Perzische specialiteit, het enige echte Perzisch®™© Tapijt®™©. Een heel aparte specialiteit van de tapijtmakers (of "tapijtiers") was het Vliegend®™© Tapijt®™©, een model dat exclusief voor de Perzische luchtmacht werd gemaakt, en diende voor de verdediging van het land tegen indringers, en eventueel voor uitbreiding van het rijk, wanneer de economische situatie daarom vroeg. De Perzische luchtmacht was onoverwinnelijk tegen Medië (550 vóór C.) en Egypte (525 en 343 vóór C.) , maar ging ten onder tegen Alexander de Grote (334 vóór C.) die getrainde motten inzette tegen de tapijten. Na de overname van Perzië door de Grieken bleef de luchtmacht bestaan, maar die werd geplaagd door ontsnapte exemplaren van de luchtafweer, die eerst de luchtmacht zodanig verzwakten dat ze buiten Perzië voor een mythe[1] begon door te gaan, en in sprookjes opdook, en daarna de hele tapijtindustrie ondermijnde. Men zag het vliegend tapijt nog opduiken in publiciteit voor een nieuwe economische sector, het toerisme, tussen 1930 en 1935.

Perzië wordt Iran[bewerken]

Onder het voorwendsel dat de mot in Perzië zat, besloten de Volkerenbond in 1935 om het door motten aangevreten tapijt, dat al millennia lang de Perzische bodem bedekte, weg te halen, er een nieuw land met de naam "Iran" op te vestigen, en de tapijtproductie ondergeschikt te maken aan het winnen van de olie die er heel toevallig bleek onder te zitten. Tapijtliefhebbers demonstreerden wereldwijd tegen wat zij een "misdaad met voorkennis én voorbedachten rade" noemden, maar de Westerse roep om olie was sterker, en Perzië trad de legende in.


Beroemde Perzen[bewerken]

Heden ten dage klinken nog een paar Perzische heersersnamen bekend in de oren:

  • Cyrus de Grote (600-530 vóór C.), "De Grote Koning, Koning der Koningen, Koning van Ashan, Koning van Medië, Koning van Babylon, Koning van Sumer en Akkad, Koning van de Vier Hoeken van de Wereld";
  • Darius de Eerste (600-530 vóór C.), "De Grote Koning, Koning der Koningen, Farao van Egypte";
  • Ismael de Eerste (1487-1524), "Sjah, Sultan, Kagan-i Suleyman shan, Turk-Tajda";
  • Tonton Tapis de Ultieme (1898-1930), "Jahansjah";
  • Robin van Perzië (°1983), "Tsja".


 
Azië

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Assadië · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Gazastrook · Georgië · Indië
Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Japan-Frankrijk · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kha-Boem · Khyonesia · Kirgizië · Koerdistan · Koeweit · Goed-Korea · Slecht-Korea · Laos
Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Perzië · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Siberië
Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tzatzikistan · Taiwan · Thailand · Toeva · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Verweggistan


Ceci n'est pas un pays.
Europa: België · Bordurië · Catalonië · Duitsland (DDR · NDDR) · Gallië · Joegoslavië · Oostenrijk-Hongarije
Polen-Litouwen · Romeinse Rijk · Scandinavië · Sovjet-Unie · Syldavië · Transnistrië
Daarbuiten: Gazastrook · Geconfedereerde Staten van Amerika · Filistijnen · Indië · Islamitische Staat
Kolonië · Ottomaanse Rijk · Perzië · San Theodoros · Soedan · Taiwan · Verweggistan


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
3 juli 2018
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

  1. Een situatie waarnaar de Vlaamse striptekenaar Willy Vandersteen verwijst met het Suske en Wiske-album "De mottige mythe".