Pindakaas

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Ik heb me nou altijd afgevraagd of die stukjes in de extra smeuïge pindakaas wel stukjes pinda zijn
~ Dalai Lama
Is het echt geen vervanging voor motorolie?
~ Rita Verdonk over pindakaas
Kan sporen van noten bevatten
~ Calvé over pindakaas
Het is bruin
~ Kapitein Overduidelijk over pindakaas
Soms met stukjes pinda
~ Kapitein Overduidelijk(alweer) over pindakaas
Of een ander lekker smaakje
~ Kapitein Overduidelijk(teveel) over pindakaas

Pindakaas is een bruine substantie, waar met enige goede wil pinda's in zijn te proeven. Het is gemaakt van pinda's en kaas met een vleugje afwasmiddel. In Nederland is het zeer populair, terwijl het grootste deel van de wereld er zijn neus voor ophaalt (behalve in combinatie met het minder subtiele jam: peanut butter jelly). Bij de Kaaphollanders ofte Suid-Afrikaners heet dit product grondboontjiesboter. Verder is pindakaas sinds mensenheugenis een geliefde delicatesse van de onderwateralgen en het vogelbekdier. Er wordt ook gezegd dat de kern van de aarde van pindakaas is gemaakt en dat Marsmannetjes daarin leven (de zogeheten Pindakaaskolonies).

Geschiedenis[bewerken]

In de geschiedenis heeft de pindakaas maar een zeer kleine rol en het enige wat hier over in de geschiedenis is te vinden zou dan de tienjarige pindakaas-oorlog moeten zijn. De tienjarige pindakaas-oorlog werd gevoerd tussen twee Drentse stammen: de Koewoehoewoetoeloe's en de Mekeleketekewakietakie's. Het was al nooit helemaal koek en ei tussen deze twee stammen en het gebeurde dan ook regelmatig dat een van de stammen de ander aanviel met als wapen de ouderwetse duinen-kaffers, gebruikt om het zand van de duinen te scheiden, een bezigheid waar ze beiden zeer dol op waren.

Pindakaas zoals u het in de pot zult aantreffen
Op een dag was een van de belangrijkste Koewoehoewoetoeloe-families aan het picknicken in de duinen, aan de rand van het territorium van de Mekeleketekewakietakie's. Helaas kwam er een groep Mekeleketekewakietakie's aan, die de picknickers zagen zitten en besloten om de picknick te verpesten, door de geliefde Koewoehoewoetoelaanse pindakaas af te pakken. De Koewoehoewoetoeloe's zagen dit als ernstig gezichtsverlies en de tien jarige pindakaas-oorlog was begonnen om de pot pindakaas weer terug te stelen van de Mekeleketekewakietakie's. De uitkomst van de oorlog weten we niet, want toen na tien jaar de krant nog eens ging kijken naar wat de uitkomst was van deze oorlog, vonden ze alleen een aantal verkoolde funderingen.

De heren Bert en Ernie van de Sesamstraat waren er verantwoordelijk voor dat de pindakaas zich vanuit Nederland ook naar Nederlandstalig België verspreidde.

Pindavrije pindakaas[bewerken]

Sinds kort is er pindakaas zonder pinda's te verkrijgen. Deze pindakaas wordt gewoon kaas genoemd en is door het ontbreken van de pinda slecht smeerbaar. Maar zou, mits verwarmd, beter geschikt zijn voor het bandenplakken. Met name het videobandenplakken.

Kaasvrije pindakaas[bewerken]

Kort na de verschijning van pindavrije pindakaas is er ook kaasvrije pindakaas op de markt gekomen. Deze pindakaas wordt Pinda's genoemd en is tevens slecht smeerbaar. Wegens deze eigenschap is het ongunstig je boterham te beleggen met Pinda's. Banden plakken met Pinda's is overigens ook niet aan te bevelen.

Religie[bewerken]

Productie

Pindakaas speelt een centrale rol in het Calvénisme Calvinisme. Er is namelijk een ritueel waarbij een jongeman een echte man wordt als hij een handje vol pinda's en 5 plakjes kaas eet en daarna je juiste substantie pindakaas uitpoept. Tegenwoordig is het verboden bij de wet, maar nog steeds wordt er ondergronds pindakaas gepoept.

Functies van Pindakaas[bewerken]

Een aantal dingen die u met pindakaas kunt doen:

 1. Op een boterham smeren (uiterst ongebruikelijk)
 2. Een band mee plakken, dankzij de zeer goede bandenplak-eigenschappen door de keiharde en luchtdichte structuur die de pindakaas dan met het rubber aangaat.
 3. Bloedneus mee stelpen (zorg er wel voor dat u de pindakaas er op tijd weer uithaalt, anders zult u de beitel moeten gebruiken).
 4. Tijdens Koninginnedag worden er natuurlijk de beroemde pindakaasgevechten mee gehouden, waarbij iedereen zijn plaatsgenoten moet proberen te verstikken door zoveel mogelijk pindakaas in zijn strot te duwen. Helaas wordt dit steeds minder populairder bij de jongere generaties die het als 'gevaarlijk' en 'onethisch' zien.
 5. Ook kan pindakaas worden gebruikt als haargel, alhoewel dit niet een erg populaire methode is, vanwege het roos-effect die de stukjes pinda in de pindakaas geven en de in deze situatie niet steeds als aangenaam ervaren geur van pindakaas die iemand dan blijft omgeven. Sinds de jaren 1960 gaan meisjes pindakaas in het haar van een jongen steeds minder charmant vinden.
 6. Pindakaas wordt ook gebruikt voor het grote Hitler aandbiddings-ritueel.
 7. Pindakaas kan worden opgesnoven, zoals cocaïne. Cocaïne is in dat opzicht beter en gebruiksvriendelijker dan pindakaas, omdat tijdens het snuiven van pindakaas de neus verstopt kan raken. Ervaren gebruikers beweren dat de roes waarin men zich, na het snuiven van pindakaas, bevind, wordt ervaren als "vele malen heftiger dan cocaïne".
 8. Pindakaas kan ter decoratie op het gezicht worden gesmeerd. Hollywood heeft het beeld geschapen dat indianen smink in vele felle kleuren op hun gezicht smeerden als zij ten oorlog voeren. In werkelijkheid was er maar één "oorlogskleur": het bruin van pindakaas.
 9. Met pindakaas kun je prima de stem van Donald Duck nadoen. Zie Hoe: doe je Donald Ducks stem na?
 10. Pindakaas is goed te gebruiken als cement. U moet er wel zand aan toevoegen.
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
7 augustus 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


 1. Zonder pindakaas zou er verstoring zijn tussen kaas en pinda. Door de menging van pinda en kaas werd dit evenwicht weer hersteld.
 2. Pindakaas is een belangrijk ingrediënt voor de zogeheten: Macaroni Pinda Kaas maaltijd. Hierbij hoef je Kaas en pinda niet apart te snijden wat veel moeite kost voor jongeren.

Gevaren[bewerken]

Recente pindakaassoorten bevatten wellicht het hypoallergene IKNGDHGKI. Ze zeggen dat je er groter van wordt. Dit wordt momenteel smeuïg tot op de bodem uitgezocht.

Zie ook[bewerken]


 
Verdachte maar desalwelteplus door de EG goedgekeurde chemische ... euh ... dinges

Alumininiminimiminiminiiminimininimum · Analoogkaas · Dihydromonoxide · Gas · Pindakaas · Sandwichspread · Waterstof