Portemonnee

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Een portemonnee (van de Franse woorden porter, dragen en monnaie, geld) de vernederlandsing naar het woordje 'nee' op het einde komt door de gierigheid van de Nederlander. In België waar ze op een of andere manier geen last hebben van deze gierigheid noemt men een portemonnee dan ook portefeuille wat zoveel betekent als blaadjesdrager.

Handelingen uitgevoerd met een portemonnee[bewerken]

Portemonnee met slot

Met een portemonnee zijn vele handelingen uit te voeren. Als u iemand betalen moet kun je er mee slaan als iemand echter geld aan u schuldig is dan kun je er lekker geld mee vangen. Betalen is nooit prettig daarom is een portemonnee vaak van hard leer gemaakt zodat u er lekker mee kunt striemen op het geheven handje van degene die denkt dat hij of zij geld van u zal ontvangen. Ook zijn de portemonnees vaak voorzien van een slot of andere sluiting die moeilijk te breken is, dit voor het geval de geldeiser toch de overmacht weet te krijgen. De portemonnee beschikt ook over vele vakjes zodat de toch al niet de snuggere geldeiser de weg kwijtraakt in een wirwar van vakjes en dat het geld goed verstopt kan worden en men, indien zij op een of andere slinkse manier toch in de portemonnee weten te komen echt dagen moet zoeken voordat zij uw geld bemachtigt hebben. Het ontvangen is natuurlijk prettig, hoewel er in dit stukje al even eerder over gerept was, is het natuurlijk prachtig om het beste voor het laatst te bewaren. Dus nu, welke handelingen zijn er met de portemonnee uit te voeren om geld te ontvangen. U zou op het eerste gezicht denken dat dit veel verschilt met de verdedigende handelingen maar niets is minder waar. Ook voor het ontvangen kunt u uw portemonnee prachtig gebruiken als gewelddadig wapen en zo mensen letterlijk het geld uit de zak 'slaan'. Vele portemonnees beschikken ook over vele vakjes waardoor er lekker veel geld in kan. De portemonnee is in vele gevallen ook magnetisch en trekt zodoende geld aan.

Geschiedenis van de portemonnee[bewerken]

De portemonnee is uitgevonden rond 1821 door een samenwerkingsverband van de Franse keizer en Amerikaanse president. Zij waren het zat altijd hun staatsuitgaven te moeten verantwoorden. Bovendien sneed de keizer zich vaak aan het papiergeld en had de president veel muntgeld wat hij niet in twee handen kon dragen. Eenmaal met de portemonnee was er geen verantwoording meer, enkele bekende uitspraken die gemaakt zijn in die tijd zijn dan ook:

  • 'welk geld? Ik zie geen geld!'
  • 'SLAP*'
  • 'Sla die man met een portemonnee hij durft te twijfelen over mijn uitgaven'
  • 'Hmm lekker, sla!'

Portemonnees en hun marktpositie[bewerken]

De portemonnee is tegenwoordig het grootste export product van Koebah, vanwege het veelal aanwezige koeienleer aldaar. Amerika is de grootste importeur van portemonnees. In een gemiddeld jaar worden er wereldwijd veel portemonnees verhandeld, de omzet die hier mee gemaakt wordt ligt rond de 2 miljard euro waarvoor weer ongeveer 1 miljard portemonnees nodig zijn waar weer een winst van ongeveer 4 miljard wordt op gemaakt waarvoor weer ongeveer 2 miljard portemonnees nodig zijn etc. etc. etc. Vandaar is men op het idee gekomen geld digitaal te maken en op een bank te zetten, om toch niet de portemonnee te verwaarlozen en ook nog bij het geld te kunnen zonder een onderhuidse chip, is de bankpas uitgevonden. De gemiddelde portemonnee bevat tegenwoordig 23 bankpasjes van verschillend formaat.

Materialen[bewerken]

Portemonnees kunnen naast koeienleer nog van verschillende andere materialen gemaakt worden, waaronder

  • uienleer, vooral populair in Nederland en Schotland. Als je een portemonnee van uienleer moet trekken schieten de tranen je in de ogen.
  • tuinslangenleer - voor de minder bedeelden onder ons die toch nog wat willen lijken.
  • Waterbuffelleer - deze zijn in Nederland niet gewild, omdat ze niet waterdicht zijn.

Synoniemen[bewerken]

Portemoniks, Portemonada, Portemoja, tiet.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
12 mei 2008
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.