RTBF

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RTBF.png

La Belgique n'existera plus!
~ De RTBF over België.

De afkorting RTBF staat voor Radio et Télévision des Belges Flamands, een Belgische radio- en televisieomroep die zich uitsluitend richt op de Vlaamstalige minderheid binnen België. Het is daarmee de tegenhanger van de Waalse BRF en de Duitstalige VRT. De RTBF staat bekend om haar openheid richting andere talen, zo worden er veel anderstalige programma's uitgezonden en worden andere talen ondertiteld en niet nagesynchroniseerd.

De RTBF zendt uit op vier televisienetten: De Eén, De Twee, De Drie en KUUUUUNST BELGIË!!!!!. Daarnaast bezit de omroep een handvol radiozenders, maar die is de RTBF zat.

Geschiedenis[bewerken]

De RTBF werd opgericht in 1930. Dit is bijzonder, omdat de televisie nog niet was uitgevonden. Hieruit blijkt hoe vooruitstrevend Vlaanderen in die tijd was.[Bron: Chaudfontaine of Bru?] De eerste twintig jaren lieten de kijkcijfers van de RTBF echter zwaar te wensen over, waarschijnlijk omdat niemand een televisietoestel had. Gelukkig voor de RTBF sprong de Vlaamse regering bij met geld en frit. Voorwaarde hiervoor was dat de RTBF de Vlaamse regering zou steunen in het uitdragen van een radicaal rechts-nationalistische boodschap. Vreemd genoeg werd de RTBF hierdoor ook populair in het Duitstalige deel van België.

Bye Bye Belgium[bewerken]

RTBF-presentator Elio Di Rupo kondigt vol trots het einde van België aan.

Sinds de jaren vijftig werd de RTBF dus langzaam steeds meer gebruikt om Vlaamse propaganda de wereld in te slingeren. Het bestaansrecht van België werd in twijfel getrokken en er werd bewust haat gezaaid richting Walen, Duitstaligen en Limburgers. Zo verzon de RTBF een taalstrijd en begonnen steeds meer Vlamingen te geloven dat Brussel Franstalig was geworden.

De nationalistische propagandacampagne bereikte haar hoogtepunt op 13 december 2006, tijdens het actualiteitenprogramma Vragen aan de Voorpagina, waarbij gasten een uur lang een nietsvermoedende krant ondervraagden. Op deze dag werd dit hoogst interessante schouwspel onderbroken door een extra bulletin waarin de Vlaamse onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Verontruste en boze Belgen begonnen de omroep te bellen en toen duidelijk was dat de overgrote meerderheid niets in onafhankelijkheid zag, probeerde RTBF terug te krabbelen door ceci est une fiction in het scherm te zetten.

Het kwaad was echter al geschied. Koning Albert II verliet het land en deed afstand van de troon, Vlaamse relschoppers sloegen alles in Brussel kort en klein en tot overmaat van ramp werd de uitzending ook nog eens op dvd uitgebracht. Volgens sommige experts is hiermee de kiem gezaaid voor de bloedige revoluties in Libië, Egypte en Flevoland.