Rotte'dam

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken


Haardlezen.JPG
PAS OP, LEZERTS DIE NOG NIET ZO LANG LEGGEN TE LOPEN TE LEZEN
Deze pagina is ongeloveloos laaaaaaaaaaaang, en kennie dus het bestigste lezen
tijes kouwe winteravonden, dus zeg maar effe, ongeveer tussen, pak 'm beet
21 decembert en 21 maart
EuromastR.png
! Opgelet !
Dit artikel hep zóveel
Rotterdamse elementen,
dat 'n gemiddelde provinciaal
't nie meer vollege ken.
Leg dit op jou van toepassing te weze,
beste lezert, dan mot je a's de wiedeweerga
WEGWEZEN,
nou 't nog ken...
EuromastL.png
't Vlaggetje van Rotte'dam. De gollefies staan voor de Maas.
Rotte'dam
Plaats in Holland
't Wapen van Rotte'dam.
't Wapen van Rotte'dam.
Basisgegevens
Motto Muil houwe en werreke!
Provincie Zuid-Holland
Land Holland
Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Oppervlakte Ja euhhh... Groot. Heul groot.
Inwoners Ja euhhh... Veul. Heul veul.
Politiek Poletiek? Ken je dat vrete?
Portaal  Portaalicoon Plaats
      Oeps! Bedoel 'ie soms dat bundeltje? Waarschijnlijk niet...
Het is het riviertje dat de dam Rotter maakte dan deze in den beginne reeds was.
~ Drs. P over Rotte'dam.

Rotte'dam is de hoof'stad van Zuid-Holland, maar de facto van heel Holland natuurlijk. Als 'ie naar de inwoners kijk, is het de op een na grootste stad van Nederland, maar als 'ie kijk naar ekenomies belang is 't tuurlijk nummer één. Jules Deeldert, die in de nachtelijke uurtjes burgemeestert is van de stad, zei bijvoorbeeld:

't Geld wor in Rotte'dam verdien, in Den Haag verdeel, en in Amsterdam over de ballek gerot. Of wou 'ie soms zeggen dat 't nie zo is?!
~ Jules Deeldert over 't ekenomies belang van Rotte'dam.

Dit ekenomiese belang komp door de have, die loop van Hoek van Holland, helemaal tot achter Kralinge. Dwars door de stad loop namelijk een rivier: de Maas, die de stad in Noord en Zuid verdeel. D'r loop ook nog 'n Rotte, maar dat ken niemand verrotte. Rotte'dam staat naas d'r ekenomiese belang ook bekend om de intellectueligheid van de gozerts hiero. 't Mag dan ook geen wonder hete, dat de discussieclub Feyenoord is gestationeer in Feijenoord.

Geschiedenis[bewerken]

De Binnenrotte. Zoals 'ie ken zien stroomp er geen water; dat komp dus door die dam.

Vroeg[bewerken]

In een jaartje of 1200 na Christus, die vent van dat dat boekie, (ken ook eerder of later gewees zijn) was men 't zat dat de Rotte steeds overstroomde, dus pleurde men een dam neer. Zo ken 't Maaswater (da's water uit de Maas) namelijk niet de Rotte in en ken die ook nie overstromen, snap 'ie?

De gassies die daaro voor het eerst zaten - waar nou de Binnenrotte leg - vroten vooral vissies die ze uit de Maas hengelden. D'r waren ook nog wat boeren enzo. Aangezien mensen die zooi nodig hadden dat nie meer met 'n bootje van de Maas de Rotte op konden varen, mosten ze nou bij de dam in de Rotte al die zooi op een ander bootje pleuren. Hierdoor onstond er 'n haventje.

Misschien was 't iets met deze Spanjool?
Hitler leg te juichen na 't bombardement.

Die hebben we nou nog steeds. Hij is enkelt wat groter.

Rotte'dam werd eerst nie meer gevonden dan een dorrepie, maar in 1340 vervelen de inwoners zich de tandjes. Ze besluiten een paar grachies en een muurtje om de stad te bouwen, gewoon omdat 't ken, maar hiervoor hebben ze eerst stadsrechten nodig. Daar smeten ze dus maar wat geld tegenaan.

In 1450 ofzo, bouwen de Rotte'dammerts een kerrekie. De Laurenskerrek is blijkbaar wel een degelijk gevalletje, want hij hep 't bombardement overleefd. Toen dat ding gebouwd wer, had Rotte'dam ongeveer 1200 houten huissies. Dat die huissies van hout zijn, maar ze wel een stenen kerrek bouwen lijk gek, maar je mot je wel indenken dat Rotte'dammerts nie zulleke klagerts zijn. A's 'ie 't koud hep, trek 'ie toch gewoon een trui aan? En a's 'ie dan toch al dat steen over hep van het niet bouwen van huizen, dan gebruik 'ie 'm toch gewoon op een kerrekie, ja toch?

In de tussentijd gebeur d'r nog het één en ander met de Spanjolen, dat schrijvertje en dan zullen we vast wel wat vergeten zijn, maar zo weet je toch eigenlijk wel alles dat er te weten val, ja toch?

Laat[bewerken]

Zoa's 'ie ken zien is Rotte'dam best een beetje gegroeid.

Dan komp d'r nog wat met dat Rotte'dam groei, ofzo, maar da's nog nie zo heel indrukwekkend joh. In 1937 waren d'r een paar gozerts die een middaggie niks te doen hadden, dus die bouwen een stadionnetje op de linkerover.

A's Mofrika in 1940 de stad binnenwandel, zeggen Rotte'dammerts massaal:

Toeristen in Rotte'dam? Pleur jij es heul gauw naar Amsterdam!
~ Rotte'dammerts over Mofrikanen.

Die Mofrikaantjes waren 't hiero nie zo mee eens, dus er werd een beetje geknok op de Maasbruggen, tot Hitler een paar bommetjes neerdonderde. Dat gaf zo'n troep, da' ze d'r in Rotte'dam weinig zin meer in hadden.

Aan de andere kant ken je 'tuurlijk ook konkeludere dat dat bommedebardementje wel een hoop ouwe troep hep geruim. Rotte'dam hep nou brejere strate en geen ouwe meuk als grachtenpandjes enzo meer.

Aangezien d'r ook weer een hoop rommel 't land ingesleep most worden, hebben ze in Rotte'dam weer een paar haventjes bijgebouw. Voor die haventjes mosten d'r nog wat plekkies ingericht worden, dus er zijn wat dorrepies bij de stad gevoeg. Niemand die plekkies als Berkel mis joh.

Rotte'dam is nog een tijdje de grootste haven ter wereld gewees ofzo, maar dat ken ook weer weinig bomme toch?

Klimaat[bewerken]

Over 't klimaat kenne we dus kort wezen: dat is ronduit helemaal kut natuurlijk. De ene dag is 't weer te heet en de andere dag weer te koud. A's 't regent worrie nat, en a's 't droog is verdorre de plante. 't Is gewoon altijd klote.

Topografie[bewerken]

Rotte'dam is nie alleen een woonplek, maar hep ook nog plekken, in zichzellef dan dus. Experts noemen dat topografie.

'n Gedetailleerde kaart van Rotte'dam (rood) met daarin 't centrum (zwart). Wat direct opval, is dat 't centrum centraal leg.

Stadsdelen en wijken[bewerken]

Rotte'dam is onderverdeel in 14 stadsdelen. Dat zijn delen van de stad.

Centrum[bewerken]

Centrum leg in 't centrum. Daaro hebbie winkels enzo, en nog wel wat meer. Je ken d'r over de Coolsingel rije, behalve als Feyenoord kampioen is, want dan staan dr teveel gassies op dat straatje. Goddank 'beurt dat nie zoveel.

Sjaarloos[bewerken]

Sjaarloos (kakkers schrijven Charlois, maar dat had je dus uit motte spreken als Sjarlewah, en dat klink natuurlijk nerreges naar), leg naas Katendrech. Sjaarloos is vernoemp naar 'n plekkie in Frankrijk dat minstens net zo onbeduidend mot weze. In Sjaarloos ken je weinig, behalve de dampen van dieselschepen opsnuiven.

Dellefshaven[bewerken]

Vroeger was Delleft jaloers dat Rotte'dam een monding had van de Schie in de Maas, dus die hebben zelf een nieuwe Schie gegraven met een dorrepie eraan; Dellefshaven (kakkers schrijven Delfshaven). Ironisch genoeg hep Rotte'dam later dat dorrepie geannexeerd. Lekker puh.

Dellefshaven is vooral bekend omdat daaro de kapsalon was uitgevonden, en dan bedoel ik dat vreten, niet waar 'ie je haar laat knippen. Behalve de kapsalon komp hier verders geen goeie hond vandaan. Dat dat effe duidelijk moge wezen.

Feijenoord[bewerken]

Feijenoord hep z'n naam tegen, want iedereen denk altijd dat je 't over die discussieclub hep. Feijenoord leg op zuid, wat in de praktijk betekent dat je d'r nog nie dood gevonden wil worre. 't Enige dat nog een beetje lache is in dit stadsdeel, is 't Noordereiland - dat foebele interesseert natuurlijk geen hol.

Hillegersberreg-Schiebroek[bewerken]

Hillegers leg 'n beetje aan de rand van Rotte'dam. Eigenlijk mot je 't zien als een zoort verlengde van Berrekel.

De apselute haailaait van Hoek van Holland.

Hoek van Holland[bewerken]

Hoek van Holland leg helemaal aan zee. Waarom Rotte'dam in godsnaam dit dorrep binnen de grenzen hep mag zowel Rotte'dammers a's Hoekenezen een raadsel weze. De mensen vreten d'r vooral van de visserij en de tuinderij, maar daar kennen ze natuurlijk ook weinig aan doen.

Hoogvliet[bewerken]

Hoogvliet leg erreges helemaal buiten de stad, maar men vond het eigenlijk een tikkie overbodig dat de mensen daaro zelf d'r dorrepie mochten besturen. Ze wisten niet zo goed wat ze d'r mee aan moesten, maar dan besluiten ze dat Rotte'dam nog wel erreges een haventje kwijtkennen.

De naam van Hoogvliet slaag compleet nerreges op. De Vliet leg namelijk in Leidschendam en het dorrep leg helemaal niet hoog.

IJsselmonde[bewerken]

IJsselmonde is 'n beetje 'n buitenbeentje in de stad, gezien 't feit dat er in die wijken enkelt maar uitschot woon. Hierom wordt in Rotte'dam ook wel gezegd: Hoe dichter op Dordt, hoe rotter 't wordt.

Kralingen-Crooswijk[bewerken]

Kralingen-Crooswijk is een verbanningsoord voor kakkers in Rotte'dam. Niemand wil die enge gassies en mokkels in de stad zellef hebbe natuurlijk. Een gedeelte ervan is de universiteitswijk.

Aangezien studenten eveneens in deze categorie van "ongewenste peenvogels" vallen, hebben ze in Kralingen speciaal voor die kwazie-intellektewele een eigen wijkie ingericht. Hoeven ze mooi niet door de stad.

Noord[bewerken]

Noord leg in 't noorden. Je ken er aapies kijken in de Diergaarde, maar verders mot je d'r ook niet teveel komen joh.

Overschie[bewerken]

Overschie is 'n wijkie dat gebouwd is over de Schie. Dan hebben we het over de Schie die door Rotte'dam loop, die niet te verwarren is met de Schie die de dam in de Schie Schiedam aan de Schie maakt, of de Schie die gegraven is door Delleft waarmee de Schie in de Delleftse haven ineens een Dellefshaven hep.

Prins Alexander[bewerken]

Prins Alexander hep een raar naampie, want 't is geen prins, maar 'n stadsdeel. D'r leggen wijken en 'n winkelcentrum ofzo.

Prins Alexander is vernoemd naar Alex Andersson, die als pseudoniem de naam Alexander voerde. Andersson vond z'n eigen niet stoer genoeg, dus hep tie een polder begonnen en zichzelf tot prins gekroond.

Rozenburg[bewerken]

Het eilandje Rozenburg was tot 2010 een zellefstandige gemeente, maar bleek lastig te besturen. Daarom werd de afweging gemaakt om 't eiland te laten zinken, of op te laten gaan in Rotte'dam. Er is nipt voor 't laa'ste gekozen.

Pernis[bewerken]

Pernis is een dorrep in Rotte'dam dat beroemd is op basisscholen wegens een voor de hand leggende woordspeling. Het dorrep zellef is eigenlijk niks meer dan 'n stinkbak die legt tussen het vuil van de havens.

Dat Zwaantje, getekend in 1687.

Bekende plekken en gebouwen[bewerken]

Naas die stadsdelen zijn d'r nog meer plekkies in Rotte'dam waar mensen schijnbaar af en toe komen, al zou 't mijn benieuwen waarom.

De Zwaan[bewerken]

De Zwaan (kakkers schrijven Erasmusbrug) is 'n bruggetje dat over de Maas leg. Net als Tante Annie (minnares van tenminste honderd mannen) is heel de stad al over de Zwaan heen gegaan. De Zwaan wer bedacht door één of ander gozertje, heul vroeger.

De Kapsalon[bewerken]

De Kapsalon (kakkers schrijven Centraal Station) lijk op 't eerste gezich nog 't meest op 'n neergestorte UFO, maar schijn bedriegt. Dit is heus waar 'n plek waar treinen rije. Als 'ie mot reizen ken je dus daaro terecht.

Blaakse bos[bewerken]

Het Blaakse bos (kakkers schrijven kubuswoningen) is 'n bewoonde brug over de Blaak. 'Schijnlijk is 't Blaakse bos ontworrepe door iemand die geen waterpas had ofzo, want 't is zo scheef als 'n hoer allemaal.

Station kapsalon.png

Erasmus Universiteit[bewerken]

De Erasmus Universiteit is vernoemp naar dat schrijvertje. Waarom zal mijn benieuwe, want ik ken me moeilijk voorstellen dat 'ie zelf bij de oprichting was. Aan de andere kant: ze motte maar effe kijken.

Euromast[bewerken]

1rightarrow.png Zie Euromast voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Weer zo'n ding waarvan de naam 'n compleet raadsel is. De Euromast: is 'ie van 'n boot afgepleurd dan? Daarnaas' lijk 't voor geen meter op 'n euro, dus dat slaat ook al nerreges op.

Puntenslijpert[bewerken]

De Puntenslijpert, ook wel Marrekthal genoemp, is tot marrekten en winkelcentra wat 't genderneutrale is tot gasten en mokkels: ze weten nie wat ze d'r mee aan motten. Ze zeggen dat het een overdekte marrekt is, maar 't leg allemaal helemaal vast, dus echt kraampies zijn 't niet. Verders is 't overduidelijk voor toeristen; Rotte'dammerts lopen namelijk gewoon buiten, ook a's 't regent. Hieruit ken men concluderen dat enkelt kakkers en toeristen d'r kommen.

Demografie[bewerken]

Rotte'dam is in hoofzaak opgebouw uit gozerts en mokkels, ook wel gasten en wijven genoemp. De laatste jaren kommen d'r echter ook steeds meer mensies die daartussen legge. Rotte'dam is 'n erreg proggeressief plekkie, want in Rotte'dam zijn bijna enkelt genderneutrale plee's. Da's overigens vooral uit praktische overwegingen hoor: waarom zou 'ie twee plee's aanlegge a's 'ie 't ook met één af ken?

Nog zo'n proggeressief puntje aan Rotte'dam; in Rotte'dam worre alle etniciteiten compleet aan mekaar gelijkgesteld. De stad bestaat uit tientallen verschillende etniciteiten, maar toch hebben ze één ding gemeen: Ze zijn allemaal KUT!

Tot slot hep Rotte'dam geen krakerts. Er worden hier namelijk gewoon huizen gebouwd.

HARDCORE WILL NEVER DIIIEEEEE!!!!

Cultuur[bewerken]

Zoals in alle plekken waar mensen wonen voelen ze ook de onverklaarbare behoefte om zich te "uiten", in plaats van gewoon normaal te doen en aan het werrek te gaan.

Muziek[bewerken]

A's mensen een zooitje herrie maken en dat op band zetten noemen ze dat ook wel eens muziek. Zellefs in Rotte'dam doen ze dus aan die gekkigheid. Muziek vermijden in Rotte'dam is nog best lastig; bij 't Centraal Station hebben ze zellefs 'n trap waaruit muziek komp. Hoe verzinnen ze 't?

Gabberts[bewerken]

Eurogabber.png

De gabbertmuziek is uitgevonden in Rotte'dam door een zooitje gasten die samen aan de pillen gingen terwijl ze raar leggen te zitten te lopen te dansen op hersenloze monotone herrie. In feite is het gewoon ongelofelijke teringherrie.

Zangerts[bewerken]

D'r zitten 'n paar zangerts in Rotte'dam, waaronder Lee Towers en Paul de Leeuw. Die maken muziek om lekker te bij te jenken. Zo hebben ze vlieg met me mee naar de regenboog en you'll never walk alone gezongen en uitgebracht. In feite is het gewoon ongelofelijke teringherrie.

Banderts[bewerken]

Rotte'dam hep ook nog een paar mafkezen die zichzelf "band" noemen, en "muziek" zeggen te maken. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • De Hermes House Band, een stelletje levenloze studentengassies,
  • Housemagger, een paar idioten die raggen op gitaren,
  • Amazing Stroopwafels, 'n stelletje bejaarden die het Engelse woord voor "stroopwafel" niet konden vinden.

Door al die verschillende bandjes is er een ontzettende verscheidenheid aan muziek. Eén ding hebben de bandjes echter gemeen: In feite is het gewoon ongelofelijke teringherrie.

Beeldende kunst[bewerken]

In Rotte'dam leg 'n hoop beeldende kunst. Da's 'n ander woord voor troep die nerreges op lijk. Die troep, waar de stad helemaal mee is volgepleur, snap niemand 'n hol van. Waar 't vandaan kom is eveneens 'n raadsel. Sommigen zeggen dat 't geschilderd bombardementspuin is, dat nooit is opgeruimd.

Nog meer onverklaarbaar is het verschijnen van 'n gigantische kabouter met 'n buttplug op het Eendrachtsplein. Waar die vandaan kom weet ook niemand, maar iedereen hoop dat 'ie vlug weer wegweest. Laten we d'r verders niet teveel over ouwehoeren; worrie enkelt maar ongelukkig van.

Literatuur[bewerken]

Naas' Sjuul Deeldert hep Rotte'dam méér poëzie geproduceer. Een mooi overzichie van wat èchte Rotte'dammerts zouwe kenne schrijven is een mooi dichtbundeltje wel handig voor.

Rotte'dam hep 'n gigantische literatuursector. Wereldberoemd in Rotte'dam en daarbuiten is Nijtje in de Diergaarde. Critici bejubelen 't knijn dat zich vergaap aan aapies, olifantjes en okkepies.

Er was ook nog wat met één of andere huismus ofzo, maar da's maar zotheid.

Culinair[bewerken]

Uit Dellefshaven komp de kapsalon. Rotte'dammerts hebbe daaro een paar ingrediënten genomen van hoge kwaliteit - knapperige patat, stevig vlees, stevige sla - en pleurten 't bij mekaar, waardoor 't allemaal één slappe teringbende wordt.

Beter is 't broodje koeietiet (kakkers zeggen: "uierboord"), waarop men geneje koeienuiers dondert. Hiervan blijf de kwaliteit wèl constant, aangezien dat altijd al een slappe teringbende gewees is.

'n Echte Rotte'dammert drink geen koffie, maar "doet 'n bakkie". Dat zit te willen zeggen: de koffie leg in dat bakkie. Aangezien je dat bakkie gebruik om je koffie uit te lurreke, onderneem 'ie 'n activiteit met 'n bakkie. Je doet dus wat met dat bakkie. Rotte'dammerts doen enkelt nie zo moeilijk, dus vandaar leg 't allemaal afgekort te worre.

Rotte'dam hep meer van dergelijke taalkundige inzichten leggen te voorbrengen op culinair gebied. Zo hep Rotte'dam 'n zeer elegant alternatief voortgebracht voor de discussie tussen de aanhangerts van 't zegge van "patat" en de "friet"-gezinden. Rotte'dammerts zeggen namelijk enkelt Bram. Kommie bij 'n echte Rotte'damse snacktent, dan roep 'ie gewoon om 'n Brammetje en je zit wel gescheten.

Ook kenne Rotte'dammerts gewoon Nederlands. Zo noept Rotte'dam z'n ouwe kaas niet Old Rotterdam ofzo, maar gewoon Rotterdamse Oude, zoals 't hoor!

Rotte'dam hep tot slot nog 'n paar biermerrekies, maar 'n echte Rotte'dammert zuip gewoon jenever of 'n CB-tje, tuurlijk.

Rivaliteit[bewerken]

Ik ben niet zo'n fan,
Van al dat ge-Hamas.
't Amsterdam dat ik ken,
Verdient nog minder dan 't gas.
~ Jules Deelder over de overkant.

Rotte'dammerts hebben 'n terechte hekel aan die pleuris... *ahem* Joden. Die... *ahem* 020'ers willen nog wel es beweren dat dat zou zijn omdat Rotte'dammerts jaloers leggen te lopen te wezen, maar da's natuurlijk onzin. Wat hep dat euh... *ahem* Terneuzen nou dat wij niet hebben?

Die ehh... *ahem* Smouzen zeggen dat ze meer geschiedenis hebben in de stad dan wij Rotte'dammerts, maar dat slaat natuurlijk nerreges op! De... *ahem* Stoepeschijterts hebben 500 jaar ouwe grachtenpanden, maar onze panden zijn toch ook al minstens 50 jaar oud hoor. En dat Paleis op de Dam ken je toch nie vergelijken met ons Witte Huis? Of 't Rijksmuseum met 't Feyenoordmuseum?

Dan hebben... *ahem* hullie 'tuurlijk die "dienstensector", maar da's toch niet relevant? Welleke diensten hep die... *ahem* hoof'stad nou? Pijpdiensten zeker? Henkie van aan de Groene Hilledijk verreft je hekkie voor maar 'n tientje. Da's pas 'n dienst!

Bekende Rotte'dammerts[bewerken]

Achmed Aboutaleb[bewerken]

Aboutaleb leg de burgemeestert te wezen van de stad. Die gozert hep ook nog wel 'ns wat te doen gehad in de hoof'stad en de rezedensiestad, maar nou hep tie dus hiero 't plekkie van Opstelten overgenomen. Kennen wij ook weinig aan doen verders.

Tante Annie[bewerken]

Tante Annie is 'n bekende figuur in de folleklore van de stad. In 't uitgaansleven was dit mokkel erreg geliefd bij de Rotte'dammerts, vanwege d'r danskunsten. Ze was weliswaar nie om an te gluren, maar dat compenseerde ze met 'n goed stelletje jette en 'n goeie dorst. A's 'ie tien bakkies achter je kiezen hep is 't gewoon 'n gers wijf. Ja toch, niet dan?

Annie wor tevens bezongen in 't chanson: "Annie, hou jij m'n tassie effe vast", waarin 't verhaal verteld wor van hoe Annie en d'r vriendinnen 'n gozert meelokken om brommers te kijken.

Thea Beckman[bewerken]

Thea Beckman kalkte boekies vol met verhaaltjes voor kinders. Ze is de dochter van d'r vader Simon, die woonde in Brazilië.

Volgens de roddelbladen had ze last van tocht aan d'r kruis, dus voortaan droeg ze geen spijkerbroeken meer, maar dat houdt ze geheim in Rotte'dam.

In de laatste jaren van d'r leven, dat ze sleet in Frieswijck, werd ze ziek. Ze leek d'r ziekte te overwinnen, waarnaar wordt verwezen als "het wonder van Frieswijck", maar dat bleek schone schijn. Ze ging toch dood.

Na d'r dood werd d'r een prijs naar d'r vernoemp: De Thea Beckmanprijs, voor 't beste historische jeugboek. De boeken die meedoen moeten dan ook tenminste 100 jaar oud wezen.

Gerard Cox[bewerken]

Gerard Cox is een notoire sentimentele ouwe gek, die zijn dagen slijt met raaskallen over hoe geluk toen nog heel gewoon was. Hij vergeet d'rbij te vermelden dat 'ie toen nog bloembollen uit een roestige mellekbus vrat. Schreef ook nog es een liedje over hoe Ajax dood zou wezen, om vervollegens drie keer achter mekaar 'n wereldbeker-of-weet-ik-'t-wat te winnen.

André van Duin[bewerken]

André Kyvon is 'n lolgozert uit Rotte'dam, die tegenwoordig zichzellef probeer te verstoppen onder de naam André van Duin. Dat luk 'm alleen niet zo bar goed; mensen kijken nog steeds naar z'n programma's.

Een echte Rotte'dammert ken je 'm nie noemen, want hij is wel... *ahem* aan de overkant gaan wonen.

Jules Deeldert[bewerken]

Jules Deeldert is naast nachtburregemeestert 'n dichtert, misschien wel de allerbestigste die de aarde ooit gekend hep. Onder zijn mooie werreke zitten d'r pareltjes als:

Toen ik nog in Amsterdam was,
Had ze een kut op aardgas.

~ Jules Deeldert.
De hoofdstad van Nederland?
Waterhoofd zallie bedoelen.

~ Jules Deeldert.

Natuurlijk ken de Nederlandse taal nie verder verrijk worden dan met pareltjes als dattum.

Pim Fortuyn[bewerken]

Pim Fortuyn was, anders dan de naam doet leggen vermoeden, niet rijk. Hij had wel 'n kale knar. Die vent besteedde z'n tijd met ouwehoeren over allochtonen ofzo. Het zal allemaal wel belangrijk gewees zijn, maar 't ken me verders ook weinig verrotten joh.

Rob Geus[bewerken]

Rob Geus is a tv presenter that goes into kitchens to see if they have cucaracha's that die there. Then he yells at the cock. But man, man, man. His English is very bad, hè.

Maxim Hartman[bewerken]

Hartman hep bekendheid leggen vergaren als Rembo, van Rembo & Rembo - niet te verwarren met die andere Rembo, eveneens van Rembo & Rembo.

Hartman is fervent voorvechter van mannenrechten, en slijt zijn tijd met het aanbellen bij huizen om aldaar de vrouw des huizes uit te schelden dat ze lelijke plantjes in 't raamkozijn hep staan. Dan roept 'ie de kreet NOG MEER VOOR MANNEN! en knippen ze naar de reclame.

Volgens de roddelbladen hep Hartman 'n aandoening, waardoor 'ie zoveel testosteron hep dat 'ie zowat uit mekaar klapt. Hierdoor hep 'tie ook zo'n kale knar.

Mot je die schattige vetzak nou zien joh.

Piet Hein[bewerken]

Piet Hein is een gozertje van heul vroeger, die een paar scheepies hep geplunderd voor zilver. Het was een gassie met een klein naampie, maar volleges de folklore bennen ze daden groot.

Hij was trouwens wel best een dikkertje.

Bep van Klaveren[bewerken]

Bep van Klaveren, the Dutch Windmill - niet te verwarren met Tante Bep - was een boksende windmolen in de 20ste eeuw. Hij werd wereldwijd beroemd, want wie is er nou niet onder de indruk van 'n windmolen die ken vechten?

Paul de Leeuw[bewerken]

Paul de Leeuw, broer van Loekie de Leeuw, is een notoire relnicht. Naast dat ie herrie trap op tv zingt 'ie ook nog wel es dat ie naar de regenboog wil vliegen. Heel Rotte'dam hoop van harte dat 'ie dat dan ook doet; dan zijn wij tenminste van die mafkees af.

Ivo Opstelten[bewerken]

Ivo euhhhhhh.... Op....euh....stelten is unnuhhhh... politicuhhhhh... politicus ennuhhh... oud buruh.... burgemeester.

Lee Towers[bewerken]

Lee Towers is een wereldberoemd zangert, die onder andere het lied You'll Never Walk Alone hep geperfectioneer. Waar Louis van Gaal 'n gouwe lul had, hep Lee Towers 'n gouwe dop - op z'n microfoon. Dit lemma had zeker langer motten wezen uit eer voor die knakker, maar dat is niet nodig. Iedereen kent Lee "The Man" Towers.

Martin van Waardenberg[bewerken]

Martin van Waardenberg is wereldwijd ambassadeur annex uithangbord van de stad Rotte'dam. Met z'n ongekende positiviteit en enthousiasme geeft 'ie alle mensen binnen, èn buiten Rotte'dam kleur in d'r leven. De wereld is 'm dankbaar.

Zie ook[bewerken]