Schuur

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken

What's in a name?
~ Katja Schuurman over schuren

Ik ben destijds óók in een schuur begonnen!
~ Herman Schueremans over Rock Werchter

WAARSCHURING!

DIT ARTIKEL IS HARTVERSCHUREND!
DE KANS OP HET KRIJGEN VAN SCHUURBUIK VERHOOGT
MET 10% NA HET LEZEN VAN ELK WOORD!
WEES DUS GEWAARSCHUURD!


Een schuur is een voorwerp waarmee men kan schuren. Behalve de algemeen bekende schuur, in de vorm van een kleine overdekte opslagplaats naast of vlakbij het huis, zijn er nog veel meer vormen waarmee men kan schuren. De schuur bestaat al generaties lang en nam boordevol ruimte in beslag in de gereedschapskist. Een standaard schuur is al nauwelijks meer te vergelijken met een schuursponsje of een schuurpapiertje. Dit komt deels omdat deze andere vormen een zijweggetje hebben ingeslagen bij de evolutie, maar onderschat ook niet de macht der menselijke technologie. De gangbare theorie is dat al de vormen van de 'schuur' wel een gezamenlijke voorouder hebben.

Eén van de vele manieren om te schuren.

Soorten schuren[bewerken]

Er zijn vele verschillende soorten schuren, die allemaal anders dienen te worden gebruikt.

WAARSCHURING!

HET VERKEERD GEBRUIKEN VAN EEN SCHUUR
KAN LEIDEN TOT HET VERLIEZEN VAN EVENTUELE VRIENDEN
OF HET OVERLIJDEN VAN DE DESBETREFFENDE PERSOON!
WEES DUS GEWAARSCHUURD!

Een gemoderniseerde schaaf.


Schaaf[bewerken]

Men gaat er vanuit dat de mens die evolutie ook een 'handje geholpen' heeft. Een van de toen platter geëvolueerde vormen (plat was toen helemaal hip omdat de Aarde toen ook plat was) werd rond 2000 v. Chr. aangepast door een holbewoner die het zat was om steeds stenen uit te hakken.
Hiervoor bewerkte hij het loslopende ding, en hij noemde het een 'schaaf'. De schaaf had een ruwe voorkant en ruwe achterkant, om te voorkomen dat deze twee kanten met elkaar verwisseld zouden worden. Later, tijdens de Romeinse periode, werd de desbetreffende schaaf gevonden in een waterput. Snel werd het gebracht naar de toenmalige dictator, Julius Caesar. Julius bestudeerde het vreemde voorwerp aandachtig.
Een slaaf kreeg van hem de opdracht om te kijken wat het was, omdat deze voor die tijd relatief veel wist over de holbewoners. Zijn dagelijkse taak bestond vooral uit het schoonmaken van standbeelden. Hij had hiervoor een doekje om alle onderdelen te schrobben.
Het vreemde voorwerp had hij altijd bij zich, en toen hij even niet oplette verwisselde hij het doekje met de schaaf, en begon het standbeeld te schuren. Nu begonnen er lichaamsdelen van af te brokkelen en de Romeinen schrokken zich rot. Sindsdien wordt deze zogenaamde 'schaaf' gebruikt voor het bewerken van harde materialen zoals steen of hout. Het Latijnse 'schaaf' verbasterde later naar het huidige 'schuur'.

Schuurpapier[bewerken]

Het schuurpapier werd kort na de schuur in gebruik genomen. Een andere slaaf dacht dat het handig zou zijn om een meer buigbare vorm van deze schuur te nemen, voor de fijnere delen van het standbeeld. Toentertijd was het gebruikelijk om een pas beschreven rol perkament te bestrooien met zand. De inkt op het perkament droogde zo sneller.
Toen de slaaf eens gedachteloos met een dergelijk stuk perkament over de fijnere delen van het standbeeld streek[1], wist hij dat hij een nieuwe tak van de technologie had gecreëerd. Het perkament is later vervangen door papier.
Het schuurpapier werd het meest gebruikte schuurmiddel, voordat de moderne schuur was uitgevonden. Nu wordt het schuurpapier overigens nog wel gebruikt, om de kleinste details weg te schuren.

WC-schuurpapier[bewerken]

Het WC schuurpapier wordt bijna overal gebruikt.

Het schuurpapier is mateloos populair. Niet zo populair als de moderne schuur, maar wat geeft dat?. Eén van de redenen waarom het schuurpapier vooral beroemd is geworden, is door het WC-schuurpapier in combinatie met de WC-eend. Het WC-schuurpapier wordt vooral gebruikt wanneer het gewone WC papier op is, of wanneer er een aantal vlekjes zijn die maar niet verwijderd kunnen worden. Door het schuren over deze plekken is de jeuk over en is tegelijkertijd alles prima schoon! Veel mensen nemen daarom de schaafschuurwonden erbij als teken van het harde labeur.

Schuurspons[bewerken]

De schuurspons is de op vijf na grootste schuur ooit, maar wel de schuur met de grootste dichtheid. De schuurspons wordt van alle soorten schuren het minst voor schuren gebruikt, maar wel met het wassen van het menselijk lichaam door middel van douchen of baden. De schuurspons wordt dan gebruikt om het al het extreme, vieze vuil weg te schuren.
Vroeger werd de schuurspons wel eens gebruikt voor de vaat, maar sinds de komst van de afwasmachines is deze vorm van schuren geleidelijk aan verouderd.

Zwitserse schuur[bewerken]

De Zwitserse schuur is een kleine maar compacte schuur die meerdere schuren heeft. Van kleine schuren tot grote, voor elk bedenkbare te schuren materiaal zat er een schuur in. Nadat de Zwitserse schuur was uitgevonden, stond de hele schuurindustrie op zijn kop. Het ontwerp kreeg ook de Nobelprijs, omdat de jury vond dat dit een uitvinding van wereldbelang was.

De moderne schuur[bewerken]

De moderne schuur, uitgevonden door Katja Schuurman, was een enorme doorbraak op het schuurgebied. Deze moderne schuur heeft een band op een draaimechanisme, waardoor het gebruik veel minder intensief gebeurt. Grote vlakken konden nu in een mum van tijd geschuurd worden.
Het schuren was dus een geheel nieuwe weg ingeslagen.

Schuurbandslijpschoenen[bewerken]

WAARSCHURING!

MET HET GEBRUIK VAN DEZE SCHUUR
WORDT HET RISICO VAN HET BEZETEN ZIJN DOOR DE CAPSLOCKDUIVEL
MET 87% VERHOOGD!
WEES DUS GEWAARSCHUURD!

De wereldberoemde schuurbandslijpschoenen! Een must-have voor de sportende schuurliefhebber.

Na de uitvinding van de moderne schuur bedachten een paar minder begaafde mensen (die zichzelf ‘Jackass’ noemen) dat deze ook gebruikt kon worden om ermee rollend over de grond te schuren als een voorloper van het welbekende rolschaatsen. Dit idee zorgde ervoor dat de populariteit van de rolschaatsen extreem daalde. Nike en Adidas Twee bekende schoenenmerken kwamen hier al snel achter, en hadden hiervoor speciale schuurbandslijpschoenen gemaakt, hoewel Puma een ander merk de gewone schoenen van schuren gemaakt hadden.
Deze schuurbandslijpschoenen waren ook uiterst geschikt voor in de zogenaamde disco's. Het schuren werd daar een soort inheemse dans, geïnspireerd op de wrijvende bewegingen die men met een doorsnee schuur maakt. De vloer is na zo’n discofeest wel een decimeter of 4 weggeschuurd door de vele draaien en danspasjes die met de schuren worden gedaan.

Schuren bij sporten[bewerken]

Het schuren is uitermate populair in de sportwereld, omdat de schuur zeer gunstige mogelijkheden biedt om sporten bij een aantal punten aan te passen. Zoals bij sporten zoals voetbal of hockey, werden bijvoorbeeld schuurmatten gebruikt als veld, om te voorkomen dat een speler zijn benen schuurt.

Schansspringen à la schuur[bewerken]

De moderne schuur wordt het aller vaakst gebruikt bij het schansspringen à la schuur. Hierbij gaat de ‘schansspringende schuurslijpschoen drager’ van een heuvel af en deze vliegt door middel van schuurpapier aan de armen die als vleugels moeten dienen.
Deze sport is zo populair, dat dit zelfs nagedaan wordt door iemand zoals jij. Dit doet men dan door van een vliegtuig af te springen. Eenmaal op de grond wordt ook de schuurparachute geactiveerd. Deze variant wordt eigenlijk schuurdiven genoemd, maar dat is omdat de schuurdiver ook werkelijk vliegt.

Atletiek[bewerken]

Atletiek met de schuur kan ook gedaan worden. Hier gelden ongeveer dezelfde principes als bij de OnLympische Spelen, alleen zijn alle dingen met schuren gemaakt, bedacht en ontworpen.

Snelschuren[bewerken]

Bij het snelschuren moeten 8 snelschuurders snel over de baan schuren en als eerste aankomen bij de finish. Dit onderdeel lijkt makkelijk, maar dat is het helemaal niet. De snelheid en de balans moeten namelijk onder controle worden gehouden. Veel mensen gingen door de schuur op hun bek omdat ze het schuurknopje te hard ingedrukt hadden en zodat de schuur teveel kracht gebruikt had in een keer. Het motortje van de schuurbandslijpschoenen (die hiervoor gebruikt worden) moet ook in de gaten gehouden worden om te voorkomen dat deze oververhit zou geraken en je uit de wedstrijd zou liggen.

Muziek bij schuren[bewerken]

Ook de muziek heeft de schuren gevonden omdat er een aantal mensen waren van 14 à 15 jaar die zich enorm voor dit artikel hebben ingezet. Na lang zoeken naar een aantal woorden en suggesties kwamen een aantal noten naar boven, die van schuursnoten. De schuurinstrumenten helpen hier heel goed mee.

De snaren van de Alt-ctrl-delviool op een rij. V.l.n.r.: De Altsnaar, de Ctrlsnaar, de Deletesnaar en de Bsodsnaar.

Schurende Schuur[bewerken]

Een typisch geval van de benodigdheden bij een schuurinstrument is de Schurende Schuur, neefje van de Zingende Zaag en Hakkende Hamer die allemaal met een Alt-ctrl-delviool of een ander schuurinstrument gespeeld dienen te worden. De schurende schuur maakt op de Alt-ctrl-delviool een schurend geluid waardoor ook het welbekende schuurdersymfonieorkest is ontstaan met het schuurdersharmonieorkest. Hierbij dient de Schurende Schuur gebruikt te worden op de manier van de strijkstok met een viool. Bij de Schuurdersdrum is de Schurende Schuur onder het instrument gemaakt voor een knallend effect.

Schuurstok[bewerken]

De Schuurstok is een andere beroemde schuur die bij de schuurinstrumenten zeker niet te missen is. De schuurstok is niet elektrisch, wat al zijn familieleden wel zijn maar de schuurstok is gemaakt met schuurpapier aan het uiteinde en over de lengte. Met de Schuurstok kan men zachte onopvallende en bovendien schurende noten krijgen die ook gebroken kunnen worden door met de top te gaan slijpen. De Schuurstok wordt altijd gebruikt bij de Bonzo.

Alt-ctrl-delviool[bewerken]

De Alt-ctrl-delviool is ongetwijfeld het meest gebruikte schuurinstrument waar bijna niemand van gehoord heeft. De Alt-ctrl-delviool heeft zoals gebruikelijk vier snaren (zie afbeelding). De eerste drie snaren van links dienen op tonen die niet te spelen zijn tegelijk geschuurd te worden. Daarna dient de rechtse Bsodsnaar geschuurd te worden om de toon te veranderen op de viool op een toon van de Crasher (ook wel Schuurdrum). Na het spelen van deze snaar zal de Alt-ctrl-delviool onbruikbaar zijn voor een week, tenzij je het resetknopje even snel indrukt...

Bonzo[bewerken]

De Bonzo is nog zo'n goed voorbeeld van een schuurinstrument. De Bonzo heeft zijn naam weliswaar te danken aan de keelverschurende hondenbrokken voor katten en de Wolter en Bonzo show, maar dat heeft echter geen effect op het lage en diepe schurende geluid op de ronde gitaarachtige... eh, Bonzo. Bij de Bonzo is het gebruikelijk om te slijpen door middel van de Schuurstok en te schuren met de vingers. Alleen dan kunnen de beste tonen gespeeld worden onder leiding van de schuursnaren zelf en jij.

Schuurgitaar[bewerken]

De Schuurgitaar is de broer van de Schurende Schuur die het overigens veel verder wist te schoppen in de schuurmuziekwereld als wat de Dekselfluit bereikte. De Schuurgitaar heeft als normale toon een harde hoge en lange toon die de trommelvliezen van de Vliestrommel doen scheuren schuren. Dat is ook de reden waarom een Schuurgitaar en een Vliestrommel niet bij elkaar gezet mogen worden in een muziekorkest.

Schuurdrum[bewerken]

De Schuurdrum is wederom de bekendste drummer uit het Oncyclopedisch Schuurdersorkest, samen met de Dik Trom. De Schuurdrum dient apart gespeeld te worden tegenover alle andere schuurinstrumenten. Op de Schuurdrum dient geslagen te worden op de laag vanboven zodat een trilling wordt doorstuurd naar de schuur die onder de Schuurdrum verbonden zit. Na enige trillingen gevoeld te hebben door de schuur, geeft het een slijpend geluid in de vorm van een crashende knal. Daarom wordt de Schuurdrum ook wel de Crasher genoemd. De Rider daarentegen is niet te vergelijken met de Crasher/Schuurdrum.

Xyzlofoon[bewerken]

De Xyzlofoon is net als de Schuurdrum ook een soort van slaginstrument. Bij de Xyzlofoon is geen vlies om op te slaan maar een blokje. In plaats van de schuur die op de onderkant zou zitten, zit nu een slijper wat ervoor zorgt dat de Xyzlofoon hoge tonen maakt. De Xyzlofoon is qua tonen niet te vergelijken met de ook hooggetoonde triangel omdat de tonen van de triangel zeer hoog zijn zonder dat er diepte in zit.

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
8 mei 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

  1. De pervert!

Zie ook[bewerken]