Slovenië

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
      Oeps! Bedoelde je soms Slowakije? ... Niet?! Wauw...
Slovenië in het rood. Och nee, in het blauw natuurlijk!
Republika Slovenija
Slobannoencore.png
Slobanno.png
Nee, deze zeker niet.
Bijna, maar ook niet.
Ja, dat is hem, of... toch niet?
Ja, dat is hem, of... toch niet?
Basisgegevens
Talen Sloveens
Slowaslavonisch
Hoofdstad Ljubljana of Bratislava
Regeringsvorm Republiek... dat in ieder geval.
Religie Katholicisme en protestantisme
Inwoners 2 miljoen
Staatshoofd Gewoon Mario Monti
Overige
Volkslied Portunj, pajsun (Eén haven, één land)
Motto Sum partikolare... dawro! (Wij zíjn bijzonder... echt!)
Munteenheid Sloveense rommel (SlR)
Traditioneel eten Met mes en vork, soms inclusief lepel.
Portaal  Portaalicoon Land
BalkanTranskaart.png
De Balkanlanden
Joegoslavië

Slovenië

Kroatië

Bosnië of Herzegovina

Servië

Montenegro en Kosovo

VJRntvmeGpoM


Bordurië
Hongarije

Transnistrië

Moldavië

Roemenië

Vulgarije

Alsanië

Griekenland


Syldavië

Slovenië... daar spreken ze toch Slowaaks?
~ Stom...

Slovenië... dat ligt toch naast Polen?
~ stommer...

Slovenië... is dat een eiland?
~ stomst!

Slovenië (Slovenija), officieel de Republiek Slovenië (Republika Slovenija) is een land in Europa. Vaak wordt het verward met Slowakije en de Kroatische provincie Slavonië.
Slavonië zelf is weer minder bekend, maar toch blijft er verwarring alom, niet in de laatste plaats voor de Slovenen zelf.[1]
Opdat u voortaan in geen enkel gesprek over Slovenië[2] meer een modderfiguur slaat, hebben de schrijvers van de Oncyclopedia een uitvoerige beschrijving van Slovenië gemaakt waarin zekerheid komt over wie nu wie is.

Geschiedenis[bewerken]

Slovenië[3] was lang deel van het grote Ottomaanse Rijk. Eeuwenlang was het volk zo een Islamitische staat gewend, totdat ineens het front een paar honderd kilometer terugschoof. Toen werd Slovenië deel van het grote Oostenrijkse Rijk.
Dat was even schrikken voor de Slovenen[4], maar gelukkig voor hen zijn de Slaven goed in integreren, behalve één; Gavrilo Princip. Hij droomde van een Slavische Vrijstaat en besloot de Oostenrijkse koning Franz-Ferdinand te vermoorden. Hierdoor brak de Eerste Wereldoorlog uit en werden de Slaven uiteindelijk ook onafhankelijk. Dit maakte Princip echter niet meer zelf mee, die kwam in de voorloper van Kamp Theresienstadt.

Uit later onderzoek bleek overigens dat Princip geboren was in Slavonië, studeerde in Slowakije en woonde in Slovenië... of was het nou andersom? ... Nog meer verwarring... En bedankt, Gavrilo!

Koning vermoord door Bulgaar? Ach, Canada staat ook niet bekend om zijn goede pers.

Slovenië[5] werd nu deel van het grote Joegoslavische Rijk. Weliswaar was dit rijk veel kleiner dan de twee voorgangers, maar het was daarom niet minder indrukwekkend.
Niet in de laatste plaats omdat er plots iemand aan de macht kwam die niet Koning Voornaam Bijnaam Doopnaam Vadersnaam Moedersnaam Zomaar-Een-Willekeurige-Naam van Land heette, maar gewoon Voornaam Achternaam.[6]
Zo heette de eerste president gewoon Aleksandr Karadžordževič. Hij probeerde alle macht naar zichzelf toe te trekken en toen hij het parlement beu was besloot hij als dictator te regeren. Dit werd hem natuurlijk niet in dank afgenomen en dus moest er maar weer eens een scherpschutter opstaan, deze keer met de naam Vlado Černobilski, een Macedoniër.

Dus geen verwarring over deze man, die is natuurlijk gewoon in Koper geboren... O nee, Skopje; Koper is een Sloveense stad... of was het een Slowaakse stad...? En wie noemt zijn zoon nou Vlado?

NOBODY expects the Serbian Inquisition!”

Het land was jarenlang één grote chaos, totdat gewoon Iosip Tito aan de macht kwam. Hij was een communist, dus hij was “natuurlijk totaal niet geïnteresseerd in macht voor zichzelf, hij gaf het juist aan het hele land!” Voorgaande zin lijkt cynisch bedoeld te zijn, maar dat is het dan ook... is het juist niet! Tito was daarom een geduchte concurrent van Stalin, Chruščov en Brežnev. In eigen land en in het Westen werd Tito geëerd omdat hij bij bosjes politieke tegenstanders omlegde en zo een stabiel land leidde en bovendien de VS een excuus gaf om niet hun martelingen af te schaffen.
Ook van Tito hield niet iedereen. Een complot werd opgezet en Ratko Mladić schoot Tito dood tijdens een bezoek aan een Nederlands-Alsanische enclave genaamd Srebrenica. Omdat hij dit dus deed op ons grondgebied worden hij en zijn opdrachtgevers op dit moment berecht in Den Haag.

Dit was voor de hele wereld een verwarrende situatie. Alsanië is een geheime Nederlandse kolonie, dus niemand had enig idee dat Joegoslavië zo aan Nederland grenst. Maar ja, eerder onthulden wij al dat Nederland ook een tien meter lange grens met Frankrijk heeft, net voorbij Duinkerken.

Berljuskonj en Barack Obama.

Het communisme viel, er kwam weer chaos en nu dreven de landen uiteen in allemaal kleine staten, waaronder dus Slovenië, Slowakije en Kroatië, waarvan Slavonië dus een deel is. Er was uiteindelijk één maffiaman die slim de media gebruikte om in het pluche te komen: gewoon Silwio Berljuskonj. Hij werd en wordt omgeven door seks-,[7] corruptie- en moordschandalen. Ook staat Berljuskonj bekend om zijn rare uitspraken. Zo zei hij een keer over Geert Wilders:

 
 
Wilders is in zijn ideeën niets meer en niet minder dan een nieuwe Ratko Mladić! (...)
Wel heeft hij mooi blond haar.

 

 

—Berljuskonj over Wilders.

Wilders veroordeelde de uitspraak scherp omdat door de opmerking over zijn haar mensen werden afgeleid van zijn partijprogramma. Bovendien wilde hij niet met oorlogsmisdadigers vergeleken worden.[8]

Berljuskonj maakte zijn mediamonopolie compleet door de Sloveense Oncyclopedia (Butalopedija.sk) te starten... o, excuus, sk is de interwiki voor de Slowaakse versie, de... Butalopedija.slv... Nee, dat is de Slavonische versie. A, hier, de Butalopedija.sl!

Ook aan het regime Berljuskonj kwam uiteindelijk een einde. Op 11 november 2011, tijdens een staatsbezoek aan Italië, bezocht Berljuskonj de Dom van Milaan. Om precies 11:11 gooide een Italiaanse anarchist, Massimo Tartaglia, vanuit het publiek een beeldje tegen het hoofd van Berljuskonj. Hij viel op de grond en overleed een paar uur later in het ziekenhuis. Dit veroorzaakte een enorme rel tussen Italië en Slovenië[9] en zorgde in beide landen voor een wisseling van de wacht.

De chaos was ditmaal van korte duur, dankzij hulp van de EU. De huidige president van Slovenië werd verkozen door een referendum en heet gewoon Mario...

“È mio, Mario!”
... Nee...[10]
De huidige president van Slovenië, gewoon Mario Monti.
“Cosa?! Grmbl...!

De president van Slovenië heet Monti, gewoon Mario Monti. Volgens de goegemeente in Slovenië is hij degene die van Slovenië een modern land zal maken. Dat hij rust en vrede in de regio zal brengen en dat hij de eerste leider zal worden in een eeuw die niet omgebracht wordt.
Eén record heeft hij in ieder geval al gebroken. Met zijn 70 jaar is hij alvast de oudste leider van het land ooit. Vóór Franz-Ferdinand werden zelfs vorsten niet ouder dan de AOW-leeftijd[11] en hij en de leiders ná hem werden door hun vroege dood niet ouder dan dertig à zestig.

Wéér verwarring zonet, nu tussen twee Mario's. Houdt het dan nooit op?!

Demografie[bewerken]

Oftewel “de leer van het volk”. De titel lijkt een zwaar onderwerp in te luiden, maar dat valt wel mee. De titel is gelukkig dan ook de enige keer dat het woord demografie zal voorkomen.[12]

Bevolking[bewerken]

1rightarrow.png Zie Uitvreters voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Slovenië is het meest homofiele land van de opvolgerstaten van Joegoslavië, maar dat is geaccepteerd, dus laten we het daar maar niet over hebben...
Er wonen veel Slovenen in het buitenland, vooral in de landen om Slovenië heen. Wegens de verwarring tussen de landen wonen er vooral veel Slovenen in Slowakije en Slavonië.[13]

De overgrote meerderheid van de Slovenen woont toch wel in Slovenië zelf en daarvan weer een zeer groot deel in de hoofdstad. Dat is met 76,3 % zekerheid óf Bratislava óf Ljubljana, maar misschien ook Ljouwertjana of Brusselava...

Taal[bewerken]

In Slovenië zijn er twee officiële talen, Sloveens (Slovenska) en Slowaslavonisch (Slovaslavońský).

Slowaslavonisch is eigenlijk een mengelmoes tussen het Sloveens, het Slowaaks, en het Slavonisch. Ondanks dat de taal in alledrie de landen hetzelfde is, behalve een paar anglicismen hier en daar, wordt de taal in Slowakije weer Slavosloveens (Slavosloveńský) en in Slavonië weer Sloveslowaaks (Sloveslovańský) genoemd.

Deze — opnieuw verwarrende — rariteit is natuurlijk inspiratie voor spot, vooral op semi-creatieve satirische sites waarvan de bijdragers denken verstand van zaken en gevoel voor humor te hebben.[14] Bovendien is er een tongbreker in het mengtaaltje zelf over de drie namen:

 
 
Slove Slavo Slova Slavo Slove Slavo Slova Slavo Sloveslovańský

Slavo Slove Slavo Slova Slavo Slove Slavo Slove Slovaslavońský
Slova Slavo Slove Slavo Slova Slavo Slove Slavosloveńský
Sla Savołsko nie Savośiń, Sla Sadan Sabský Sloveńský

 


 

Sloveens is de belangrijkste taal. Het wordt gesproken in heel Slovenië, een deel van Slowakije en in een paar Italiaanse havensteden. Het is een Slavische taal, dus zij is verwant aan het Servisch, Silezisch, Slavonisch, Slowaaks, Sorbisch, Spools, Sprussisch en Spaans.
Daarnaast heeft het Sloveens veel invloed gehad van het Italiaans. Vooral jonge mensen gebruiken in hun spreektaal meer Italiaanse en Engelse woorden dan origineel Sloveense woorden. Dit baart een paar mensen in Slovenië grote zorgen, dus hebben ze de Akademija kontre Alijenačonen nozdr Ljingaw (Academie tegen de Vervreemding van onze Taal) opgericht. Ironisch genoeg zit die naam juist tjokvol leenwoorden, sommigen stellen daarom voor het te hernoemen naar de Šole nad Džudnačonen nozdr Ljingaw, maar zijn roepende in de woestijn.
Bekend werd de Academie door het vertalen van de eerste zinnen van het volkslied Portunj, pajsun naar het echte Sloveens.

Portunj, pajsun — Piklocu sum — Bvajam modne n skurj — Ni goljse sum pajsed
~ Origineel

Chabrunj, držawjunŠkratocu sum — Bvajam modne n skurj — Ni ponce sum držawjed
~ “Verbetering”

Alhoewel, verbetering, het is een kwestie van perspectief, zullen we maar zeggen.

Religie[bewerken]

Slovenië is zoals veel landen in het zuiden van Europa voornaamlijk katholiek. Wat bijzonder is aan Slovenië is echter dat er ook grote groepen Protestanten zijn.
Vooral in de grote steden, in de bergen en aan de rivieren zijn er belangrijke minderheden. Er is zelfs een speciale stroming, die vaak het Titoïsme of modern Calvinisme wordt genoemd, omdat het hierin draait om werken, werken en nog eens werken.
Sloveense bouwvakkers zijn dan ook graag geziene gasten tijdens de bouwvak en privéleraren kunnen in de zomer- en kerstvakantie vaak werk vinden bij Titoïstische gezinnen.

De patroonheilige van Slovenië is Sint-Confuus, de beschermheilige van de verwarring.

Of was het nu Sint-Infuus of Sint-Diffuus...? Aargh, Sint-Confuus doet zijn werk!

Een kleine kaart van Slovenië.

Geografie[bewerken]

Slovenië heeft een oppervlakte van 20.256 km² oftewel 20.256.000.000 m². Volgens de standaardprijs van 4 per vierkante meter kost Slovenië dus een luttele €81.024.000.000 ofwel éénentachtig miljard vierentwintig miljoen eurootjes, maar hierover later meer.
De totale grenzen zijn drie keer zo kort als de lengte van de Tour de France en de kustlijn is precies lang genoeg om een marathon langs te lopen. Dat kwam goed uit, maar ook daarover later meer.

Deze paragraaf werd mede mogelijk gemaakt door Sir Cliff “Hanger” Richard. Wilt u weten waarom...? Zie dan de late editie van het RTL Nieuws!

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Regio's[bewerken]

Slovenië heeft elf regio's (redžonje), die wij om verwarring te voorkomen nu opnoemen:

 1. Istarska
 2. Zagrebačka
 3. Medžimurska
 4. Zadarska
 5. Slavonija

Wacht, Slavonië...? O, merde, dit is de lijst van regio's van Kroatië!

Slovenië heeft elf regio's (redžonje — enkelvoud: redžone), die horen bij de elf steden van Slovenië. Om verwarring te voorkomen laten we het maar daarbij.

De redžonje hebben geen speciale functies; ze zijn alleen in het leven geroepen omdat Europa per se wil dat er bepaalde indelingen in het land zijn. De naam van de regeling zegt het eigenlijk al: alle landen van Europa — behalve Engeland, Frankrijk, Duitsland en Spanje — moeten opgedeeld zijn in NUTS-regio's.[15]
De precieze vorm van de redžonje verandert nog wel eens omdat er nog steeds af en toe plekken zijn die na referenda besluiten deel te worden van een andere redžone. Dit natuurlijk tot een bepaalde grens, zo wilde ooit de gemeente Piranja, een voorstad van de havenstad Koper, deel worden van de redžone van Maribor, een stadje aan de andere kant van het land, maar dat ging toch echt te ver.

Gemeentes[bewerken]

De redžonje zijn weer onderverdeeld in gemeentes (komunji — enkelvoud: komunj) en stadsgemeentes (komunji čtuj — enkelvoud: komunj čtu). Elke redžone telt één zo'n komunj čtu; het is de stad waarbij de redžone hoort.
Deze gemeentes hebben wel een functie, althans ze hebben een bestuur: een gemeenteraad. Of die gemeenteraden functie hebben is een andere vraag en zal vooral door rechtse mensen zwaar betwijfeld worden — behalve natuurlijk door rechtse gemeenteraadsleden.

Het nadeel is dat wij niet met zekerheid kunnen zeggen waar deze munt van 5 rommel vandaan komt.

Economie[bewerken]

Als u op dit moment dit leest vanuit een tent op het Beursplein te Amsterdam of Brussel, verzoeken wij u deze paragraaf over te slaan.

Valuta[bewerken]

De munteenheid van Slovenië is de Sloveense rommel (SlR). Dit is de munteenheid sinds de onafhankelijkheid in 1994 werd uitgeroepen. De voorgangers van de rommel waren de Turkse larie, de Oostenrijkse schulden en de Joegoslavische dienaar.

Wat veel mensen niet weten is dat Slovenië niet als enige de rommel als munteenheid gebruikt. Zo gebruiken onder andere Slowakije en Kroatië ook deze munt — dus nu geen verwarring — maar ook een paar andere landen en een paar grote steden.

De Sloveense rommel is de laatste jaren steeds meer waard geworden door het steeds rijker worden van Oost-Europese landen. Door de recente Rommelcrisis, waarbij de Sloveense economie het label Junk kreeg opgespeld, is die vooruitgang bijna tenietgedaan. Op dit moment proberen gewoon Mario Monti en de zijnen deze vrije val te stoppen.

Zoals net verteld is Slovenië in principe te kopen met €81.024.000.000, dit is rond de 500 miljard rommel. De machthebbers hebben er natuurlijk weinig trek in het land te verliezen aan een willekeurige passant met een smak geld, dus in de grondwet is opgenomen dat het land niet te koop is[16] en dat iedereen die meer dan 50 miljard rommel heeft de rest aan het WNF of het Kankerfonds moet geven.

Handel[bewerken]

De belangrijkste inkomstenbron voor Slovenië is het toerisme. Het land is bijvoorbeeld perfect voor mensen voor wie Venetië te duur en Kroatië te armoedig is. Deze mensen kunnen terecht in de pittoreske haven van Koper of het culturele Ljubljana.
Ook de Sloveense skipistes zijn populair, vooral bij de mensen voor wie de Zwitserse Alpen te massaal en de Russische Oeral te afgelegen zijn.

Koper is ook heel belangrijk voor het land omdat het de enige haven van het land is. Het water is nog altijd heel belangrijk voor landen, dus de enorme last van een heel land rust op deze ene kleine stad. Voordeel is dat daardoor Koper hierdoor in de laatste maand groter is geworden dan Venetië en Triëst, vooral omdat de navigatiesystemen van de schippers geen trema's of andere diakritische tekens verdragen.

Hierdoor kunnen we concluderen dat het slim was de havenstad te hernoemen... Zou voor het land ook geen overbodige luxe zijn, vindt ook Sloveens dichter Ljubomir Feldeh, die tijdens zijn studententijd in Limburg dit vers schreef:

 
 
Hoewel ik tolerant als Holland ben
Hier barst niet snel een bom
Voel ik mij degelijk miskend
Daar ik uit Slowakije kom!

 

 

—Ljubomir Feldeh

Het zal ook niet...

Politiek[bewerken]

De anti-kapitalistische kampeerder mag ook dit stuk overslaan en wordt naar Cuba of Utopië verwezen om aan diens trekken te komen.

Staatsvorm[bewerken]

Zoals hierboven verteld is Slovenië een republiek. Bij republieken denken we meestal óf aan “hemelse” democratische republieken zoals Ierland of Vlaanderen óf aan “helse” volksrepublieken als Noord-Korea, China of Duitsland. Slovenië is niet democratisch, maar hels is het ook al tijden niet meer.
Officieel is Slovenië een technocratische republiek, dit betekent letterlijk dat de slimsten uit de samenleving aan de macht zijn.

Regering[bewerken]

Mario Monti is nog bezig zijn definitieve regering te vormen. Tot die tijd heeft hij een demissionaire regering van Lopende Zaken:

Yves Leterme campagne foto cropped.jpg
YLeterme @yves_leterme
Kan nochtans lang aanblijven. Weet ik alles van.
19 uur geleden


 • Gewoon Mario Monti (Niet te categoriseren, algemene zaken)
 • Ana-Maria Kančljerje (Binnenlandse Incidenten)
 • Džulija Dzadžgat (Buitenlandse Bemoeienissen)
 • Žam-Pawlo Dbaholj (Oorlog en Vrede)
 • Luwjidži Ktanj-Dmonti (Geld en Landbouw)
 • Hlesa Vrneruj (Alleen maar geld)
 • Lrenc Hrnagje (Emigratie)
 • Koradžo Clinj (Verkeer en Milieu)
 • Vrnačesk Prvm (School en Wetenschap)
 • Vawricjo Brca (Werklozen en andere Uitvreters)
 • Pavl Švierino (Justitie)
 • Pieru Njudi (Sport)

Wees gerust, deze namen zeggen u en ons evenveel als de gemiddelde Sloveen.

Diplomatie[bewerken]

Omdat Slovenië technisch gezien nog altijd een dictatuur is, zijn de betrekkingen met sommige landen nogal koeltjes, vooral met Italië, vanwege de eerder genoemde aanslag tegen Berljuskonj in Milaan. Eigenlijk zijn er maar twee landen waar Slovenië goede banden mee heeft. Inderdaad, dat zijn Slowakije en Kroatië en dan vooral Slavonië.
Dit heeft dan ook een praktische reden. Regelmatig treffen delegaties van die landen bij vergaderingen van vage veellandige verdragen voor vaak verloochende vrede en vaak is daarbij een uurtje ingepland om verkeerd geadresseerde mails, post, telegrammen en pikante sms'jes uit te wisselen.

Want George Bush sr. is zeker niet de eerste — noch de laatste — die zijn Sloveense collega als zijn Sloveense collega aankondigde. Of was het nou junior met zijn Slowaakse collega? Twee variabelen... ááárgh!!!

Cultuur[bewerken]

Na zoveel historisch gezeur, geografisch gezwam en politiek gezwets wordt het tijd voor cultuur. Het spreekt voor zich dat met al die verwarring en vermenging met Slowakije en Slavonië ook de culturen op elkaar lijken.

Helden[bewerken]

Net zoals in heel Slovenië wordt er behoorlijk opgekeken naar de leiders van het verleden. Dat lijkt behoorlijk vreemd: om steeds van ideologie naar ideologie te hoppen moet er toch korte metten gemaakt worden met de vorige ideeën?
Daar zit dus de adder onder het gras. Er wordt met verzet en het idee zelf wel afgerekend, maar er wordt gedaan of deze regent eigenlijk de lijn van de vorige heerser voorzet:

Mijn voorganger geloofde in een sterke leider. Nou, dat zet ik voort.
~ Gewoon Aleksandr Karadžordževič over Franz-Ferdinand

Mijn voorganger geloofde in de macht van de republiek. Nou, dat zet ik voort.
~ Gewoon Iosip Tito over gewoon Aleksandr Karadžordževič

Mijn voorganger geloofde in de kracht van de media. Nou, dat zet ik voort.
~ Gewoon Silwio Berljuskonj over gewoon Iosip Tito

Mijn voorganger geloofde in het nut van seks. Nou, dat zet ik voort.
~ Gewoon Mario Monti over gewoon Silwio Berljuskonj

Dat echt niemand dat wilde weten interesseerde Monti geenszins. In vergelijking met Berljuskonj was hij nog preuts en saai, dus dit slippertje — gelieve niet door te denken — werd niet te zwaar opgevat.

Naast deze staatshelden zijn er uiteraard ook dappere soldaten of pseudo-paranormale snuiters die door velen worden aanbeden. Die worden echter door de tv niet landelijk bekend gemaakt en zo blijft de lijst met Sloveense helden beperkt.

Literatuur[bewerken]

Ook de lijst met bekende Sloveense schrijvers is mager, omdat in die lijst alleen mensen staan die onbetwist Sloveens zijn en wiens werken nog met ons zijn. France Bawjer is de nationale dichter van het kleine land en zelfs hij wordt ook geclaimd door, natuurlijk, Slowakije en Slavonië, maar ook door Oostenrijk, Triëst en Brabant. Het bekendste vers van France Bawjer is toch wel Hja pok tempod nad me? (Heb je even voor mij?):

 
 
Hja pok tempod nad me?
Liwr pok temp—

 

 

—France Bawjer

Om niet teveel mensen met verstand van muziek weg te jagen en toch Bawjers fans in de stemming te brengen is het gedicht vroeg afgekapt.

De verwarring komt vooral door de vraag welke taal Bawjer nu eigenlijk zingt. Hij heeft een duidelijk accent, een zachte H, maar is dit distincte dialect nou Sloveens met een Slowaaks accent of een andere combinatie?

Andere bekende schrijvers zijn Ari Muliš, Ianu Wolkrč en Hnedžrik Jibzn.

Het kippentemmen is via Barcelona en Italië naar Slovenië overgewaaid.

Sport[bewerken]

Sport is voor Slovenië heel belangrijk. De belangrijkste sporten voor Slovenië zijn voetbal, atletiek en schaatsen. Minder belangrijke sporten zijn snelwandelen, bowlen, onderwaterdammen, onderwaterzwemmen en kippentemmen.

Het gebeurt nogal eens dat Slovenië en Slowakije elkaar treffen in een wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd is er zeer vaak verwarring, bijvoorbeeld omdat er veel Slowaken zijn met dezelfde naam als Slovenen... of andersom.
Ook dragen Sloveense en Slowaakse sporters altijd dezelfde kleuren en vaak zijn er rellen omdat ook de supporters door elkaar worden gehaald.

Voetbal[bewerken]

Voetbal (piedebalj) is, net zoals in bijna heel Europa, de belangrijkste sport van Slovenië. De finale van de Sloveense Eredivisie (Slovensko Ligj), die beslist wordt met play-offs, is gelijk het best bekeken televisieprogramma in het jaar — dit tenzij ineens een president wordt vermoord[17] — en deze Ligj is de beste van voormalig Joegoslavië. PK Ljubljana, steevast kampioen en hofleverancier van topspelers aan het buitenland. Zo is Tim Matavž een icoon in Eindhoven en speelt bijvoorbeeld zowel František Rubik als Aleksandar Radosavljevič op dit moment bij ADO Den Haag.

Van een oplettende Zuid-Hollandse lezer hebben wij doorgekregen dat Rubik helaas toch een Slowaak is. De verwarring is nu echter extra begrijpelijk, want Rubik heeft jarenlang in Maribor gespeeld. Zelfs veel Slovenen zien hem als Sloveen, soms met rare gevolgen.

Atletiek[bewerken]

Het belang van de tweede nationale sport, atletiek (atljetik), moet ook zeker niet onderschat worden. Slovenië is altijd goed voor een aantal gouden medailles. De specialiteit van de Slovenen is een speciale meerkamp, bestaande uit de 100m sprint, verspringen, hoogspringen, laagspringen, inspringen, opspringen en het altijd lastige bespringen. Deze meerkamp staat bekend als de zevensprong of de huptatlon.

Een andere sporttak, de marathon, is ook razend populair in Slovenië. Elk jaar vindt in de buurt van Koper de Maraton sku Slovenskju Kostju (Marathon langs de Sloveense Kust) plaats. Deze gaat van de grens met Kroatië langs havendorpjes en strandlaantjes naar de grens met Italië. Voor de echte diehards is er zelfs een dubbele marathon, degenen die hieraan deelnemen keren bij de Italiaanse grens om en lopen weer het hele end terug naar Kroatië.
Deze afstand is ingevoerd in een tijd dat de lopers nog niet terug naar de start konden worden vervoerd en zelf de weg terug moesten lopen. Hoewel dit nu met snelle shuttlebussen en de nog snellere busshuttles totaal overbodig is, is het een vrij populaire afstand bij ongeveer dezelfde mensen die ook de New York Marathon lopen: gepensioneerde sporters, aan de wal geraakte bekendheden en staatshoofden met teveel vrije tijd.

Schaatsen[bewerken]

Aan schaatsen als populaire sport zou men niet snel denken bij een land met, meestal, een mediterraan klimaat. Maar door een speciale water- en windstroming kan het in Slovenië toch naargeestig koud worden. Daardoor bevriezen alle riviertjes en meertjes en vaak ook een flink stuk zee.

Voetnoten[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Slovenië.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
16 december 2012
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


}