Smiechtenstein

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: "Who wants to be a Smiechtensteiner?"


d'Republik Smiechtenstein
Vlag Smiechtenstein.jpg
Basisgegevens
Talen Smiechts, (i.v.m. met de bevolkingsamenstelling) Mofrikaans.
Hoofdstad Preziosen Stat (Preciousopolis)
Regeringsvorm Dictatuur
Religie Rooms Katholicisme (34%), Calvinisme (21%)
Inwoners 1154 (december 2008) NB: het aantal groeit snel.
Staatshoofd Hans Jota Iljitsj Smiegl
Overige
Volkslied Klaus, d'Ferkoifer
Motto "Weir will'n ne Zweits nikt." en "Folk all'teit ne Smiecht."
Munteenheid Euro
Nationale feestdag Chedenk ne Freiheid (Onafhankelijkheidsdag) - 12 maart
Traditioneel eten Utwurst, een mix van hutspot en bratwurst.
Portaal  Portaalicoon Land

Smiechtenstein is een klein land tussen Zwitserland en Oostenrijk. De hoofdstad is Preciousopolis, met 480 bewoners. Smiechtenstein staat bekend om zijn verraad jegens Zwitserland, wat volgens de president van Smiechtenstein te maken heeft met zijn ring.

Geschiedenis[bewerken]

Smiecht I - Klaus L. Smiegl[bewerken]

Smiechtenstein begon rond de jaren 40' als een kleine nederzetting voor handel met Oostenrijk, omdat dat toen een beetje stroef ging. De oprichter was koopman K. L. Smiegl, Smiecht voor zijn vrienden. Het verhaal gaat dat hij een paar dagen na het begin van de handel de bergen inging voor een avondwandeling en nooit meer terugkeerde. Ook zeiden koopmannen aldaar een schreeuwende stem gehoord te hebben: "Wat een mooie ring!" Die staat onder bewoners bekend als de Dodenring van Smiechtenstein.

Smiecht II - Norbert O. Smiegl[bewerken]

Zijn zoon, N. O. Smiegl, die later ook Smiecht genoemd zou worden, maar dan om andere redenen, kreeg later een ring van iemand, waarvan gezegd wordt dat het de Dodenring is. Toch draagt hij hem nog steeds. De verhoudingen tussen het management van het handelsdorp en de Zwitserse Belastingsdienst liep in de jaren 60', toen N. O. Smiegl de directeur was, steeds stroever. Het dorp kon de belastingen namelijk niet meer betalen. Deze vroegen toen om de ring van mr. Smiegl, die zo boos werd dat hij alle handel stillegde en Smiechtenstein onafhankelijk verklaarde. Elke president zou de Smiecht genoemd worden en de ring, nu de Smiechtenring geheten, krijgen. Maar in nagedachtenis aan zijn vader maakte hij zichzelf "d'Zweide Smiecht."
In de jaren daarna streed Smiechtenstein een oorlog voor het behoud van zijn onafhankelijkheid. Daarbij kreeg het in het geheim hulp van Oostenrijk. De Ringgezinden wonnen en Smiechtenstein werd op 12 maart 1971 officieel erkend door de EU.

Smiecht III - Hans J. I. Smiegl[bewerken]

In 1981, na een 10-jarige periode van bloei, besteeg Hans Jota Iljitsj Smiegl de presidentsstoel, wat nog steeds het geval is. Onder hem zijn er grote vorderingen gemaakt om Smiechtenstein nog meer met Zwitserland te laten concurreren. Zo werd ook Smiechtenstein een paradijs voor belastingontduikers, werden de Smiechtensteinse bergen een toeristiche hotspot en trad het land toe tot de EU. Zeer recent heeft het zelfs de Euro als munteenheid genomen, zelfs zonder naamverandering.
De relaties met Zwitserland zijn nog steeds niet al te best. De Belastingdienst claimt nog steeds de ring en troepen staan 24/7 klaar, voor als Smiechtenstein besluit aan te vallen. Er is bovendien een enorm lawinenet geplaatst over de grens tussen de twee landen, deze staat bekend als de West-Smiechtensteinse Muur.

Cultuur[bewerken]

Een deelnemer aan de jaarlijkse Smiecht Lookalike Wedstrijd. Deze man, Ludo Elyk, werd later een beroemd acteur.

Ondanks dat Smiechtenstein feitelijk een dictatuur is, is het volk erg blij met de regering. Dat komt door de vele feesten die met overheidsteun worden georganiseerd, zoals Onafhankelijkheidsdag, de verjaardagen van de drie Smiechten en de lookalike competitie.
De taal in Smiechtenstein is een Duits dialect. Mensen denken vaak dat Smiechts op Zwitsers lijkt, maar vanwege de vijandigheid heeft de Smiechtse Taalunie bewust gekozen om de taal meer te baseren op het Zuid-Mofrikaans en het Nederlands. Een paar zinnen:

Ik ben het daarmee eens.
~ Nederlands

Ich bin damit einverstanden.
~ Mofrikaans

Ik bin damee in 't verstand.
~ Smiechts

Smiechtensteiners houden van sieraden en noemen die Meinpreziose. Met ringen wordt bovendien aangegeven hoe belangrijk iemand is voor de Smiechtensteinse maatschappij. Een nikkelen ring geeft aan dat iemand een vuilnisophaler is, een zilveren ring is een adviseur van de president en iemand die geen ring draagt is zijn ring kwijt.

Staatsvorm[bewerken]

De Tien Smiechtensteinse Grondwetten.

De Smiechtensteinse regering wordt te allen tijde geleid door iemand uit de Smiegl-familie. Is dit niet de president, ook wel de Smiecht genoemd, dan is het zijn zoon of, als die te jong of niet capabel is, een broer of vader. De president blijft dit tot zijn dood, of tot hij er geen zin meer in heeft. In dit alles lijkt de Smiechtensteinse regering ontzettend op de Mofrikaanse smartlapocratie. Het verschil is dat de Smiegls erom bekend staan, ondanks hun schizofrenie, naar het volk te luisteren, en dan ook niets anders draaien dan jodelsongs. De president heeft een aantal adviseurs. Deze hebben verstand van politieke zaken, of denken dat te hebben en staan buiten de familie. De winnaar van de Smiecht Lookalike Wedstrijd is gedurende een jaar adviseur, als zijnde vertegenwoordiger van het volk. Dit is nu al 8 jaar op rij Ludo Elyk.

De Tien Grondwetten[bewerken]

Smiechtenstein heeft tien grondwetten, die meer voor symboliek dan voor naleving bestemd zijn. Vijf daarvan geven aan hoe belangrijk de Smiechten zijn:

 1. Gedenk de eertse Smiecht.
 2. Eer de tweede Smiecht.
 3. Gehoorzaam de derde (huidige) Smiecht.
 4. Bescherm de vierde Smiecht.
 5. Hoop voor een (letterlijk: de) vijfde Smiecht.

De andere vijf geven de vijandigheid jegens Zwitserland aan.

 1. Volg nooit de Zwitserse regering.
 2. Haat de Zwitsers.
 3. Wees bereid Zwitserland aan te vallen.
 4. Maak geen gebruik van Zwitserse producten.
 5. Spreek nooit Zwitsers (geen dialectwoorden.)

Topografie[bewerken]

Dorpen[bewerken]

Door het feit dat Preciousopolis maar 480 inwoners telt lijkt het alsof Smiechtenstein dun bevolkt is. Maar als je rekening houdt met het feit dat Smiechtenstein in feite een uit de hand gelopen handelsplek is, is het zeer begrijpelijk. Bovendien groeien vooral Preciousopolis en In Te Berken de laatste tijd erg snel Er zijn nog 7 andere dorpen, die voornamelijk bewoond worden door mensen die leven van toerisme of ambachten. De dorpen zijn:

 • Westse Torf (Westerdorp) - 200 inwoners.
 • In Te Berken (Indebergen) - 145 inwoners.
 • Rinke Toren (Ringtoren) - 80 inwoners.
 • Findplats Rinks (Dodenringplek) - 75 inwoners.
 • Reiks Dag (Rijksdag) - 70 ambtenaren.
 • Nordse Torf (Noorderdorp) - 55 inwoners.

Over deze plek wordt getobd of het wel een dorp is en niet gewoon een wijk:

 • Fur Torf (Voordorp) - 49 inwoners.

Fur Torf heet zo omdat het een voorstad is van Preciousopolis.
Op dit moment probeert de Smiechtensteinse regering door een internationaal propagandaoffensief mensen naar Fur Torf te lokken. Geïnteresseerden kunnen o.a. bij een informatiepunt terecht. Waarom de regering zo graag het een officieel dorp wil maken, is onduidelijk, maar volgens onbetrouwbare bronnen is de huidige Smiecht daar geboren. De Smiechtensteinse regering biedt vergoeding voor de verhuiskosten en gratis taallessen aan. Tot nu toe heeft de actie nog niks opgeleverd.

Gemeenten[bewerken]

Smiechtenstein heeft 3 gemeenten:

 • Kemeinte Preziosen Stat (Gemeente Preciousopolis) - Preciousopolis, Fur Torf
 • Kemeinte Rinks (Gemeente van de Ring) - Westse Torf, In Te Berken, Rinke Toren, Findplats Rinks
 • Kemeinte Regiryngs (Regeringsgemeente) - Reiks Dag, Nordse Torf

De Smiecht heeft eens geprobeerd de gemeentes kantons te noemen, maar dit werd afgeraden door zijn adviseurs. Bovendien gingen Zwitserland en Luxemburg klagen over hun copyright. Om Zwitserland te sarren vertelde de veiligheidsdienst op 1 april de Zwitsers dat ze wel de naamverandering hadden doorgevoerd. Uiteindelijk kon zelfs de Zwitserse president, die eerst woest was geworden, er wel om lachen.

Zie ook[bewerken]

}