TEC

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dan kun je nog lang op de bus blijven wachten...

De TEC (Terminer en commun voor MR-stemmers en Terreur en commun voor stemmers voor de Parti Socialiste) is de busmaatschappij in Wallonië, die naast de hoofdactiviteit hors service ook bussen rond laat rijden door het halve land en in de vrije tijd ook nog ruimte over heeft om metro's te laten rijden in Charleroi die aan schizofrenie lijden (soms denken ze wel eens dat ze trams zijn) en ook nog eens een kabelbaantje te laten hangen in Spa. De Belgen die het talent bezitten om Frans te begrijpen (het is onmogelijk voor een buitenlander om het orakel genaamd infotec.be te begrijpen) weten het mijnenveld aan onregelmatige dienstregelingen te doorgronden die initieel lijken op een stabiele halfuursdienstregeling in de vroege ochtend, om daarna in de loop van de middag rigoureus te veranderen in een dienstregeling met een tweeëneenhalfuurscadans, zoals bijvoorbeeld op lijn 78 Maastricht-Luik, of erger: totale stilte.

Bus[bewerken]

Bussen van de TEC, gefilterd op leeftijd.

Wanneer de TEC-chauffeurs geen pauze hebben rijden zij volgens een van te voren bepaalde dienstregeling die in de almanak van de Waalse vervoersmaatschappij infotec.be te bewonderen is. Omdat deze almanak enkel gebaseerd is op aannames, voorspellingen en premissen (geen premetro's), kan er geen garantie worden gegeven dat alle bussen deze dienstregelingen ook navolgen omdat deze naar goeddunken van de betreffende chauffeur aan veranderingen onderhevig is. Dit leidde in de jaren '90 tot toestanden waarbij de bussen veelal vijf minuten te vroeg of te laat aan kwamen rijden bij een geplande halte, of gewoon helemaal niet wanneer de chauffeur veel waarde hecht aan zijn/haar pauze, last heeft van Nederlandssprekende reizigers of zelf de weg kwijt is (niet alleen de Nederlandssprekende reizigers; wegafzettingen en omleidingen worden immers nooit op infotec.be vermeld). Een reiziger doet er goed aan om instinctief naar de dichtstbijzijnde rotonde toe te lopen bij het geval van een wegafzetting, om de kans om alsnog een bus tegen te komen zo groot mogelijk te maken. Om toch de kans voor de reiziger te vergroten om de bus te halen staat op elk haltebord (in de vorm van een roeispaan) aangegeven dat iedereen vijf minuten van tevoren aanwezig moet zijn bij de halte naar keuze, maar sindsdien zijn de bussen echter tien minuten te vroeg aan het rijden of eerder tien minuten te laat.

Aansluitingen[bewerken]

De TEC heeft een gewoonte om zelden realistische aansluitingen[1] op de treinen van de NMBS te creëren, hoewel ze toch met de NMBS een samenwerkingsverband aangegaan zijn om abonnementen in het leven te roepen die een traject voor de trein met de bus combineert.

Herkenning[bewerken]

De bussen zijn herkenbaar aan de gele kleur met grijze en rode blokjes. Ook zijn deze herkenbaar aan de oude bussen van het merk DAF-Jonckheere of ouder, hoewel steeds meer nieuwere modellen hun intrede maken omdat een topsnelheid van 75km/u anno nu toch echt niet meer kan. De dienstregelingen worden getoond op de bussen door het tonen van nummers en de richting op het lijnfilter (papier of digitaal). Chauffeurs laten wel eens voor de terugweg de bestemmingen van de heenweg staan omdat deze voor de heenweg toch wel hetzelfde is zoals getoond.

Lijnbenamingen[bewerken]

De lijnen die de TEC hanteert hebben veelal nummers (1, 2, 22, 80, 111 etc.) maar soms zijn er ook lijnen met

 • Nummers en letters (111a, 111b, 155a) waarvan sommigen ook nog hoofdletters hebben (86A, 86B, 86C);
 • Nummers en slashes met nummers (155a/2);
 • Nummers met enkel slashes (11/)
 • Nummers met zelfs backslashes en nummers (80\3)
 • Nummers met enkel backslashes (94\, 80\);
 • Halve nummers (1/2)
 • Enkel een letter (U, V, W, Z);
 • Enkel een letter met een backslash (Z\);
 • Complete lettercombinaties (ABBA, BLCH, MWB).

Het vreemde bestaat hierbij dat er voor lijn 12b geen lijn 12a bestaat, dat er complete reeksen zijn voor hetzelfde lijnnummer (11a, 11b, 11c, 11d, 11e, 11f, 11g; 11, 11/, 11/2, 11/3, 11/5, 11/7, 11/9 (zonder 11/4, 11/6 en 11/8 dus); 162a, 162a/2, 162a/3, 162a/4 en tot overmaat van ramp ook nog 162b) en dat er ook nog een lijn met het nummer 1011 bestaat.

Premetro[bewerken]

Inspiratie bij de intercommunautaire kwestie: het bord dat de exacte scheiding aangeeft tussen het zijn van een metro of een tram, gelegen in het Halle-Vilvoorde van Charleroi, metrohalte (of tramhalte?) Petria.

In Charleroi rijden er metro's rond, hoewel mensen van buiten Charleroi zullen zeggen dat het trams zijn. De gemeenteraad van Charleroi kan zelf ook geen stabiele meerderheid vormen over de vraag of er nu een metro rondrijdt of een tram binnen hun gemeentegrenzen. Zodoende zijn ze tot een compromis gekomen om het een "premetro" te noemen naar Vlaams gebruik in Antwerpen[2]. Zo komt die Belgische eenheid toch nog eens van pas. Deze premetro is aangelegd vanaf de jaren '80 met materieel dat nog uit tijden van daarvóór stamt. Er zijn in totaal vier lijnen aangelegd, waarvan een dubbel (lijn 1 en lijn 2: allebei hebben deze Anderlues Monument als eindbestemming via dezelfde route, hoewel één met de klok mee rijdt naar het beginpunt Charleroi-Sud en de andere precies tegen de klok in gaat) omdat er geld teveel was. Dat er geld teveel was bewijst ook dat alle lijnen op het netwerk volledig zijn aangelegd en afgewerkt en dat veel stations zelfs zijn voorzien van werkende roltrappen. Sinds de voltooiing van het netwerk heeft er echter nog nooit een tram over lijn 3 gereden omdat deze aangelegd was voor een metro. Daar was toentertijd nog geen overeenstemming over bereikt, maar de infrastructuur moest wel alvast van tevoren aangelegd worden zodat het snel in gebruik genomen kon worden. Daarnaast zou de lijn te onrendabel zijn om in bedrijf te nemen, maar dan ga je gewoonweg geen hele metrolijn van honderden miljoenen euro aanleggen, toch? Dat onderzoek je natuurlijk grondig door een extern adviesbureau voor tien miljoen euro, niet waar? O wacht.

Biljetten[bewerken]

De TEC kent vier soorten vervoersbewijzen, die verenigd worden in enkele biljetten en biljetten voor meerdere ritten (Multi-8 en Multiflex):

 • Next (voor korte afstanden, 1 of 2 zones)
 • Horizon (voor lange afstanden meer dan 2 zones, of zoals infotec.be zegt: 3 of meer (nuanceverschil, waarde lezer))
 • Horizon+ (ook voor lange afstanden, alleen komt dit alleen maar voor bij één van de vier zichzelf expres express-bussen noemende bussen[3])
 • Pas (voor abonnees, maar ook voor zwartrijders[4])

Sinds de TEC overgegaan is op de Mobib als betaalwijze, zijn er nog genoeg mensen die de oud vertrouwde magneetstripkaartjes hebben, die nu met spoed deze zullen moeten gebruiken, omdat ze na juni 2016 niet meer vals kunnen spelen met het nextknopje voor buitenproportioneel lange ritten waar de horizonknop eigenlijk verplicht was. Nou ja, dit kan op dat incheckbeeldscherm eigenlijk ook: expres next kiezen in plaats van horizon bij het inchecken (monter) op een zelfde buitenproportioneel lange rit.

De bewoners weten gevoelsmatig na jaren van inwoning op welke tijden de metro tram voorbij komt denderen.

De Horizon+-knop is zelfs beschikbaar op de metro van Charleroi, ondanks dat deze metro geeneens Horizon+ kent. Wel kent deze metro de achtertuinen van de bewoners van Anderlues uit het hoofd, omdat deze metro (wanneer deze pretendeert een tram te zijn) dwars door hun achtertuinen rijdt.

Klagen[bewerken]

Indien men ontevreden is over deze overheidsdienst (jazeker, volledig staatsbezit), gaat men naar één van de schaarse TEC-vestigingen om daar een klachtenformulier in te vullen. Dat formulier wordt opgestuurd en in enkele dagen (dat is best snel naar overheidsbegrippen) stuurt de minister van transport van Wallonië hoogstpersoonlijk een brief naar de ontevreden c.q. teleurgestelde reiziger waarin hij schrijft dat hij de TEC aanspoort een oplossing te vinden voor het gemelde probleem. Dit probleem wordt geregistreerd, waarna de TEC wacht tot er een nieuwe minister van transport aantreedt, zodat alles weer van voren af aan begint.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
29 juni 2015
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Voetnoten[bewerken]

 1. 64 minuten wachten op de eerstvolgende bus is en blijft een aansluiting immers...
 2. Hier worstelde de respectievelijke gemeenteraad met een vergelijkbare vraag, omdat in de stad Antwerpen een tram reed en buiten Antwerpen een metro... of andersom. Ach, wat geeft het ook.
 3. Deze zin is net zo onduidelijk als het nut van de express-bussen.
 4. Alleen TEC-reizigers - vaardige Franssprekenden dus - zullen deze flauwe woordgrap begrijpen. Arme zielen.