Tzatzikistan

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tzi, Tza, Tzikistan!
TzaVlag.png
TzaWapen.png
vlag
wapen
kaart van Tzatzikistan, bijgenaamd Claudi Lepus Tzatzikistanus
kaart van Tzatzikistan, bijgenaamd Claudi Lepus Tzatzikistanus
Basisgegevens
Talen Grieks en Tzatzieks (officiële talen, het Grieks word nauwelijks nog gesproken)
Hoofdstad Mwe-Hoshk Awa
Regeringsvorm Onafhankelijke democratische staat
Religie Tzatzieks Orthodox, Soennisme en Tzatzikiïsme
Inwoners 3.084
Staatshoofd Thzijek Thzah-dor
Overige
Volkslied Barah-ba hã-se jonheh
Motto Thzi-jeh mehejn thzijendr eje
Munteenheid Tzatziekse eypo (TZE)
Nationale feestdag 4 oktober (Komkommertijd, of lokaal geoemd: Kew-mko mre-thzijaz)
Traditioneel eten Zand, komkommers
Portaal  Portaalicoon Land
Stan.PNG
De Stanlanden

Tzatzikistan (Grieks: Τζατζίκιστάν), ook wel uit het Tzatzieks-Perzisch[1] Tadjikistan (Tzatzieks: Тоҷикистон), officiëel de Onafhankelijke Democratische Staat Tzatzikistan is een land in Centraal-Azië.

Geschiedenis van het land[bewerken]

Tzatzikistan kent een geschiedenis van bezettingen. Voor slechts vanaf zo'n 20 jaar wist het land haar eigen grenzen te beschermen.

Griekse kolonisatie[bewerken]

De geschiedenis van de beschaving begint bij de oude Grieken, die het land ooit koloniseerden. Deze noemden het land 'Angouria' (Αγγούρια), het land der komkommers. Dit is een verwijzing naar de vele komkommervelden die de Grieken hebben aangelegd. Van deze komkommers maakten ze hun beroemde tzatziki.

Perzische bezetting[bewerken]

De kern van het Tzatzikiïsme

Later zou het Perzische Rijk het Griekse Angouria veroveren. De Perzen waren jaloers op de Griekse komkommereconomie, die zeer succesvol was[2]. Na de verovering hernoemden ze het land Tzatzikistan, het land waar tzatziki gemaakt word. In het dialect dat zich daar uit het Perzisch ontwikkelde, verbasterde dit tot Tadjikistan.

Russische annexatie[bewerken]

Uiteindelijk moesten de Russen zich er ook mee bemoeien. Tsaristisch Rusland wist Tzatzikistan binnen te vallen en bij hun rijk te voegen. Ook oefende het communisme uit de sovjettijd veel invloed uit op het gebied. Eeuwenlang wisten de Russen Tzatzikistan onder de duim te houden.

Onafhankelijkheid[bewerken]

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd Tzatzikistan een zelfstandig land. Vrijwel direct brak er een burgeroorlog tussen de Tzatziekse Grieken en Tzatziekse Perzen. Echter, een rijke boer genaamd Thzijek Thzah-dor wist de macht te grijpen en alles onder controle te houden. Om nog meer conflicten te vorkomen, onderdrukt hij beide bevolkingsgroepen[3].

Politiek[bewerken]

Tzatzikistan kent een zeer eenvoudig politiek systeem. Het land kent een president die als taak heeft:

Eén ambtstermijn duurt vier jaar. Een president kan zichzelf herbenoemen, mits deze dat optijd doet.

President[bewerken]

President Thzijek Thza-dor, met in de rechterhand twee exemplaren van de nationale trots

De huidige president van Tzatzikistan is Thzijek Thzah-dor, voormalig grootgrondbezitter en magnaat. Tijdens de Tzatziekse burgeroorlog wist hij aan de macht te komen en het land onder controle te houden. Hij word gezien als hij die het vaderland redde van anarchie, verdoemenis en jodendom.

Cultuur[bewerken]

Aangezien het land door vele volkeren bewoond en bezet is geweest, kent Tzatzikistan een zeer veelzijdige cultuur.

Talen[bewerken]

De politieke lingua franca is het Grieks, zoals is geregeld in een niet-terugdraaibare wet[4] is geregeld. Het Tzatzieks, een dialect binnen het Perzisch, is de meest gesproken taal en word formeel erkend. Talen als het Russisch en het Iran-Perzisch zijn verboden.

Tzatzieks[bewerken]

Het Tzatzieks is een Perzisch dialect. Het kent enige invloeden uit het Grieks, Russisch, Hindi en Kazachs. Tegenwoordig kent het Tzatzieks een gestandaardiseerde vorm en word het ook wel een taal genoemd. Het is verboden om binnen Tzatzikistan het Tzatzieks een dialect te noemen.

Religies[bewerken]

Tzatzikistan is, omdat het van oorsprong een multi-etnisch land is, kent het land meerdere religies. Van oorsprong geloofden de Griekse kolonisten in de Olympische goden, maar vanwege de succesvolle komkommereconomie ontwikkelde zich dat tot het huidige Tzatzikiïsme. Dat laatste is heden nog steeds erkend in het land, ondanks dat de meeste Tzatzieken een ander geloof aanhangen. Wel kent het tzatzikiïsme nog veel aanhangers in Svalbrard.

Toen de Perzen het land veroverden, werden de in het sjiitische land de illegale soennieten naar Tzatzikistan verbannen. Later zouden de Russen de Orthodoxie meebrengen. Dat laatste kreeg een eigen, Tzatziekse variant.

Ten tijde van de Sovjet-Unie, waarin geloof afgeschaft was, bekeerden vele Tzatzieken zich tot het Atheïsme. Maar na de Tzatziekse onafhankelijkheid is de onkerkelijkheid verboden. Ook is het Jodendom verboden, tot grote schrik van onder andere Israël en de VNA.

Economie[bewerken]

Tzatzikistan word vet betaald om dit te voorkomen

De economie van Tzatzikistan is van oorsprong gebaseerd op komkommers, waar het land hoofdexporteur der wereld was. De grootste klant was Griekenland, die er de beroemde tzatziki van maakte. Ook Tzatzikistan mocht profiteren van deze roem.

Toen er olie in het buurland Oezbekistan en gas in Turkmenistan was ontdekt, hoopten de Tzatzieken ook waardevolle delfstoffen te vinden. Daarmee zijn alle komkommervelden overhoop gegooid zodat er plaats kwam voor jaknikkers en mijnen. Delfstoffen vonden ze niet, maar van de komkommers waren ze nu af.

Tegenwoordig bestaan de enige inkomsten van het land uit schatten die de Sovjets achtergelaten hebben, leningen van Rusland en losgeld dat het land verkrijgt om de voormalige Sovjet-atoombomen niet te lanceren.

Identiteit[bewerken]

Zelfs een klein Centraal-Aziatisch land met maar 3.084 inwoners heeft een identiteit, iets waar volgens de VNA elk land recht op heeft.

Vlag[bewerken]

De officiële vlag van Tzatzikistan is de driekleur rouge-blanc-vert (Tzatzieks: 'Rwa-oedzj bhel ãkvekh). Dit heeft ooit een conflict met Hongarije als gevolg gehad, aangezien de Hongaren diezelfde vlag toeëindigen. De Tzatziekse Partij voor Wereldburgerschap en Vrede (TPWV) heeft toen een nieuwe vlag voorgesteld waarin het rood vervangen is door groen. Maar aangezien partijen in Tzatzikistan nihil kans hebben om dingen te mogen beslissen, is dit politiek gezien nog nooit aan bod gekomen.

Nationale trots[bewerken]

Deze worden door de Tzatzieken geëerd.
Hup, Tzatzikistan, hup
Laat het manke konijn niet in z'n hempie staan

Zoals de Hollanders de Nederlandse Leeuw, de Vlamingen de Vlaamsche Leeuw en de Walen le Coq Sportiv kennen, hebben de Tactieken als nationale trots het Tzatziekse Manke Konijn (lat. Claudi Lepus Tzatzikistanus, tza. Khaw-nan mhe-wãka tadjika). Het is een middeleeuwse voorstelling van de vorm van het land, maar tegenwoordig word het ook in verband gebracht met de oer-Tzatzieken die de konijnen aten. Deze zouden dan eerst het konijn verlammen door er komkommers heen te gooien en het beestje daarna in alle gemak te vangen. Hiermee ving men dan alle konijnen en behield de beschaving haar bestaan. Dit zou ook verklaren waarom er in Tzatzikistan geen konijnen in het wild rondlopen, alleen nog maar hazen.

Volklied[bewerken]

Het Tzatziekse volklied heet Barah-ba hã-se jonheh en is geschreven vlak na de onafhankelijkheid van het land. Het zingen van een ander volkslied is... je raadt het al...

Oh dhre-breh Tadjikistan, oh ha-lajikh lhe-handhah dreh-fahadra
On-shezhele nonh-seharthze zhijanoe khew-ijathz
Ahanh-faharthz on-shekr ahakhthn thble-hoedhz vanhon she-hahadrhenh
Whehishon shedhule nharhe-bijaz enhinh sthzrijaz

Bwelojo lhe-handah nhehendhzrahakh thniteth bar-eke
Whehe shimr uzhelh vfãokhe nhekh
Thzwor thzkhe thzrawa da-thzkhenh bwrehezhd-me khte-sprha kan
Vre hofhorsthz vre hofrijaznh vre hofrekht

Thzwo-horthz khte-rawathz khon-bhew rahazth
Vre hofhorsthz vre hofrijaznh vre hofrekht
Vre hofhorsthz vre hofrijaznh vre hofrekht
Vre hofhorsthz vre hofrijaznh vre hofrekht

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
29 februari 2016
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


}

 
Azië

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Assadië · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Gazastrook · Georgië · Indië
Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Japan-Frankrijk · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kha-Boem · Khyonesia · Kirgizië · Koerdistan · Koeweit · Goed-Korea · Slecht-Korea · Laos
Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Perzië · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Siberië
Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tzatzikistan · Taiwan · Thailand · Toeva · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Verweggistan