VRT

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VRT logo.png
VlaleeuwL.JPG
VlamuisL.JPG
! Opgelet !
Dit artikel bevat zóveel
Vlaamse elementen,
dat het voor een
gemiddelde Nederlander
niet meer te volgen is.
Zijt gij in dit geval,
waarde lezer, begeef u dan
terstond en zonder dralen
HERWAARTS,
nu het nog kan...
VlaleeuwR.JPG
VlamuisR.JPG

De Vlaams-Nationalistische Radio- en Televisieomroeporganisatie, voor de mensen met een kleiner spraakvermogen gewoonweg VRT is het Vlaamse, nee, Vláámse omroepcentrum gevestigd in Brussel. Voorheen heette het de Radio-Télévision belge de la Communauté française, alleen vonden de Vlamingen deze naam een beetje te Frans klinken. Over de naamsverandering komt meer in dit artikel.

Het VRT-personeel is ook bekend om hun vergetelheid, waardoor ze elke zomer opnieuw dezelfde afleveringen van F.C. De Kampioenen uitzenden.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorpje waaraan we de naam te danken hebben...

De naam Radio-Télévision belge de la Communauté française voor de Belgische (en natuurlijk ook Vlaamse) omroep was nu niet echt geliefd bij de Vlamingen. Maar jammer genoeg voor hen vond Brussel het wel een leuke naam, en om de naam te behouden hadden ze de hele boel zelfs afgekort tot RTBF! Maar het noordelijke deel van België was nog steeds niet tevreden. Opstanden braken uit in meerdere Vlaamse steden, en de regering wist geen raad. Op dat moment echter was er echter een man genaamd Bert De Graeve op vakantie in Slovenië waar hij arme Sloven Slovenen van hun huis wou beroven om er een kerncentrale te plaatsen. Hij was een rasechte Vlaams-nationalistische zakenman en hoorde toevallig het nieuws van de rellen in zijn thuislandgewest. Hij wist dat iemand met een oplossing komen, en hij moest en zou die persoon worden.

Bert was immers niet zomaar op vakantie in Slovenië, maar op rondreis (hij was ook van plan een uraniummijn ergens neer te planten). En op het moment dat hij het nieuws hoorde over de opstanden in Vlaanderen was hij niet zomaar in een of ander onuitspreekbaar dorpje - of nee, wacht, dat was hij wel. Bert was in Vrt. Nu ziet u het al aankomen, hij richt de VRT op en verzint een betekenis voor de afkorting. Nee dus, dat deed hij niet. In de plaats vertrekt hij direct naar Brussel[1] om de generale staf van de RTBF uit te lachen. Dit bleef hij een paar weken doen, tot de situatie ernstig werd. Bert zag nu wel een kans om wat geld te verdienen met al die wanhopige Vlamingen, iets wat voortdurend gebeurt.[2] Zo intelligent als hij was gaf hij Vlaanderen een eigen omroepstation. De naam was echter moeilijk te vinden. Tot hij echter met het idee kwam[3] om de naam van zijn verblijfplaats in Slovenië te gebruiken. Vrt. Zijn marketingteam kwam met het idee om het een afkorting te laten lijken, Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie. Bert voegde er -Nationalistische aan toe, en de nieuwe zender was begonnen.

Gebouw[bewerken]

De VRT is gevestigd in Brussel, waar het een deel van de oude gebouwen van de RTBF gebruikt. Het andere deel is half verwaarloosd en ergens in een oud bezemkastje huist nu de RTBF om toch maar iets op die beeldbankjes van de arme Walen te laten verschijnen. Het gangenstelsel lijkt redelijk veel op een ziekenhuis, en de kamers lijken wel het aantal meubilair te hebben als in de middeleeuwen. Het gebouw ziet er vanuit de buitenkant uit als een oostblok-gebouw, en de sfeer erbinnen is precies hetzelfde.

Televisienetten[bewerken]

Een van de populairste programma's van de VRT blijft natuurlijk die goeie ouwe 'winterbeelden'.

Analoog aanbod[bewerken]

  • Eén (voorheen RTBF TV1; gericht op mensen met te veel tijd: nieuws, slecht geacteerde soaps[4], slaperige programma's[5])
  • Canvas (voorheen RTBF TV2; deelde een lange tijd een kanaal met Ketnet, omdat de VRT zich niet nog een kanaal kon veroorloven; gericht op de meer- of minderwaarde-zoeker: actualiteitsprogramma's, documentaires, series)
  • Ketnet (voorheen RTBF TV2; deelde een lange tijd een kanaal met Canvas, omdat de VRT zich niet nog een kanaal kon veroorloven; gericht op kleuter, peuters en jong-adolescenten[6]: kleuterprogramma's, kleuterseries en politieke praatprogramma's)
  • OP12 (zendt vanaf 20 uur uit na Ketnet en is volkomen onbekend; gericht op jongeren en op buitenlanders in Vlaanderen)
  • Sporza (opgericht in 2004 als tijdelijke zender naar aanleiding van de OnLympische Spelen in Athene en nadien als bedrijf staatsorganisatie blijven bestaan voor alle sportuitzendingen van de VRT, aangezien Vlamingen nog nooit echt sport hadden gezien)
  • BVN (de publieke satellietomroep van de VRT, met een paar Hollandse programma's erdoor gespoeld omdat ze dat per se wilden)

Extra digitaal aanbod[bewerken]

  • Net Gemist, het aanbod-op-aanvraag om zeven dagen na lineaire uitzending een programma op te vragen. Uiteraard betaald.
  • Ooit Gemist, het aanbod-op-aanvraag om recente programma's en oudere successeries te bestellen. Natuurlijk hangt ook hier een prijskaartje aan vast.
  • Binnenkort Gemist, het aanbod-op-aanvraag om programma's die je binnen 7 dagen zult missen op te vragen. Ook betaald.
  • Zal je missen, het aanbod-op-aanvraag om binnenkort uit te zenden programma's en komende successeries te bestellen. Peperduur, natuurlijk.

Notenbalk[bewerken]

  1. Na natuurlijk de Slovenen een pakje geld in de handen te drukken en hun huis te laten slopen.
  2. Denk maar aan de driejaarlijkse concerten van Justin Bieber in Vlaanderen (en niet in Wallonië, hé).
  3. De Graeve beweert nog steeds dat hij het was die met het idee kwam, alhoewel het heel duidelijk is dat zijn secretaresse dat deed.
  4. Beter bekent als Vlaamse fictie.
  5. Men plaatst dit thema ook wel onder de naam politieke programma's.
  6. Vraag ons alstublieft níét wat dit woord betekent, want dan moeten wij u naar Wikipedia doorverwijzen. Alleen zij wagen zich immers aan het zoeken van een logisch klinkende, doch compleet verkeerde betekenis.

Zie ook[bewerken]