Verenigde Arabische Emiraten

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verenigde Arabische Emiraten
BAE.jpg
De vlag van de VAE
Basisgegevens
Talen Arabisch
Hoofdstad Agrabah
Regeringsvorm Oligarchie
Religie Driekwartislam
Staatshoofd Sultan Ali Jadaddisdhi al-Jababwa
Overige
Volkslied Een Oosterse Nacht
Motto Aj-Magheldhet! (Geld maakt gelukkig)
Portaal  Portaalicoon Land

De Verenigde Arabische Emiraten of de Verenigde Emiraten van Arabië is een land in Azië dat grenst aan Oman en Sauerkraut-Arabië. Het land is rijk aan enorme hoeveelheden zandbakkenzand en is dan ook de grootste speeltuinzandleverancier ter wereld. De VAE is lid van de Arabische Liga. Dit is de firma die de zogenoemde Liga-koekjes produceert. De hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten is Agrabah, waar het koninklijk paar, sultan Aladdin en zijn echtgenote Jasmine, resideert.

De Verenigde Arabische Emiraten was lang een redelijk onbekend land, tot documentairemakers Walt Disney en Robin Williams in 1992 naar Agrabah afreisden en de wereld kennis lieten maken met het land, juist op het moment dat de aankomend sultan een staatsgreep van de grootvizier, Jafar, moest afslaan. Het toerisme trok subiet aan, en hoewel Amnesty International waarschuwde dat de VAE niet zo paradijselijk is als het in de film lijkt, was de geest al uit de fles.

Misverstand[bewerken]

Er bestaan enkele hardnekkige misverstanden, niet te verwarren met zachthalzige misverstanden, over de Verenigde Arabische Emiraten. Het belangrijkste misverstand is dat het land haar grote rijkdom te danken zou hebben aan olieproductie, zoals wel meer landen in de naaste omgeving. Van jaknikkers hebben de inwoners echter nog nooit gehoord. Vraag het ze maar, en ze zullen hartstochtelijk bevestigen. Het land moet het hebben van de enorme zandreserves, die het exporteert naar minder zandige gebieden als Noord-Europa, de Alpen en de Waalse kust.

Het misverstand is waarschijnlijk ontstaan doordat in de VAE de rijken aan de macht zijn. Zonder een zak grond en een lap duiten heb je in het land niets te vertellen. De wetenschappelijke term voor zo'n staatsvorm is een oligarchie, wat door beginnende etymologen dan in verband wordt gebracht met olie. De wetenschappelijke term voor een land waar de olie regeert, is echter een oliedom. Gelieve hier op te letten, waarde lezer!

Een vrij schaap in de VAE anno 1863.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebied dat nu ingenomen wordt door het continentale deel van de Verenigde Arabische Emiraten werd oorspronkelijk bewoond door talrijke inheemse Arabische volkeren. Nadat Christoffel Columbus in 1492 Arabië had ontdekt, werd het gebied gekoloniseerd door Spanje, Nederland, Frankrijk, Zweden, Luxemburg en de Sovjet-Unie. Uiteindelijk werd het gebied een kolonie van het Verenigd Kalifaat. Omdat de kolonisten niet tevreden waren over de hoge belastingen, besloten ze na een theekransje in 1773 de onafhankelijkheid uit te roepen.

Aanvankelijk werd het land vooral rijk door de schapenhandel. Vooral in het zuiden was dit belangrijk, omdat de schapen de wolplantages draaiende hielden. In het noorden, waar de Partij voor de Dieren steeds meer aanhang kreeg, vond men het houden van schapen steeds onmenselijker en werden schapen bevrijd. Omdat noord en zuid niet op één lijn konden komen en ook het bemiddelende Amsterdam geen Noord/Zuidlijn kreeg aangelegd, brak uiteindelijk in 1861 een burgeroorlog uit. Omdat de oorzaak van de oorlog de schapenhandel was, heet de oorlog soms ook wel de Shoarmaoorlog of de Lamsrackoorlog.

In 1992 besloten Amerikaanse onderzoeksjournalisten Walt Disney en Robin Williams naar Agrabah te gaan om een documentaire te maken over de VAE. Ze vielen met hun neus in de spreekwoordelijke boter, want er was juist een troonwisseling aan de gang. Prins Ali Jadaddisdhi al-Jababwa vroeg om de hand van kroonprinses Jasmine, maar grootvizier Jafar probeerde de macht te grijpen met als verklaring dat de prins van bescheiden komaf zou zijn. Wat de kijkers zich echter vooral herinnerden, was de islamitische idylle van de stad Agrabah. Het was een andere tijd, waarin sharia nog als een exotisch voorgerecht klonk en Allah vooral deed denken aan een uitroep voor „vooruit dan maar”. Verschillende organisaties, waaronder Amnesty International, hebben gewaarschuwd dat de documentaire veel verzwijgt over het echte leven in de VAE en dus net zo goed een tekenfilm had kunnen zijn, maar toch bezoeken westerlingen maar al te graag het pittoreske Agrabah.

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Verenigde Arabische Emiraten.
Sultan Aladdin en zijn vrouw, zo te zien op bezoek bij de smurfen.

Cultuur[bewerken]

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt over het algemeen Arabisch gesproken en, omdat dat wel zo handig is, ook geschreven. De tweede taal in de VAE is het Engels, mede door de vele toeristen. De regering omarmt deze taal ook graag om een multiculturele uitstraling te bevorderen. Men hoort sultan Aladdin ook wel eens Nederlands praten, maar volgens veel ervaren kijkers is hij in het Engels toch echt beter.

Volgens de onvolledige betweters bij Wikipedia is 75% van de bevolking in de VAE islamitisch, maar als je erheen gaat, blijkt iedereen moslim of moslima. Dit komt omdat de gehele bevolking aanhanger is van de Driekwartislam, wat inhoudt dat gelovigen proberen precies drie kwart van de vijf zuilen van de islam te vervullen. Dit is een wiskundig hoogstandje, want probeer maar eens vijf door vier te delen en dan met drie te vermenigvuldigen. Bedenk dan ook nog eens dat moslims dagelijks vijf keer dienen te bidden, en je begrijpt dat deze stroming weinig aanhangt geniet buiten de VAE.

 
Azië

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Assadië · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Gazastrook · Georgië · Indië
Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Japan-Frankrijk · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kha-Boem · Khyonesia · Kirgizië · Koerdistan · Koeweit · Goed-Korea · Slecht-Korea · Laos
Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Perzië · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Siberië
Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tzatzikistan · Taiwan · Thailand · Toeva · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Verweggistan