Vlaanderen

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VlaleeuwL.JPG
VlamuisL.JPG
! Opgelet !
Dit artikel bevat zóveel
Vlaamse elementen,
dat het voor een
gemiddelde Nederlander
niet meer te volgen is.
Zijt gij in dit geval,
waarde lezer, begeef u dan
terstond en zonder dralen
HERWAARTS,
nu het nog kan...
VlaleeuwR.JPG
VlamuisR.JPG


Republiek Vlaanderen
VlaVlagAni.gif
Basisgegevens
Talen Vlaams (oftewel Nederlands)
Hoofdstad Antwerpen-Stad
Regeringsvorm Republiek
Inwoners 6.000.000
Staatshoofd Bart De Wever
Overige
Volkslied Vervloek denne Frankofonen!
Motto Wallonië een koning, Nederland een haven, Vlaanderen de friet!
Munteenheid Euro
Onafhankelijk sinds 30 februari 2013
Staatsvijand nr. 1 Filip Dewinter
Traditioneel eten Patateke Met
Portaal  Portaalicoon Land

Ik zong fier de Marseillaise mee!
~ Yves Leterme over Belgische volkslied

De Vlaamse Republiek is de jongste republiek ter wereld. Deze werd gesticht op 30 februari 2013, toen het parlement de monarchie afschafte. Vlaanderen en Wallonië gingen ieder hun eigen weg, en Vlaanderen gaf Wallonië de koninklijke familie cadeau. Na een kortstondige burgeroorlog - door de Walen afgedaan als een grève couri-hors-de-la-main - werd Brussel ook vergeven aan de Francofonen. De grootste vijand van Vlaanderen is Filip Dewinter, door zijn heelnederlandistische ideeën.

Ontstaan[bewerken]

De vlag van de Belgische regio Wallonië. Tegenwoordig geldt een andere vlag, zie het artikel.
De splitsing van België
De rattachistische vlag, soms voorgesteld als nieuwe vlag voor het huidige Wallonië.

Tijdens de nacht van 29 op 30 februari 2013 hield het Belgische Parlement een spoedberaad. Over de jaren waren er nationalistische bewegingen en oproeren ontstaan waarbij de ETA en de Tsjetsjenen in het niet verdwenen.

Waalse Beweging[bewerken]

De Waalse belangen werden vertegenwoordigd door de Waalse Beweging, die zich als groep onderscheidde als aanhangers van de monarchie en de Franse taal. Ook schijnen ze allemaal goede herinneringen te hebben aan de Belgische Revolutie van 1830.
Echter, binnen deze groep bestaan weer veel verschillende stromingen.

Rattachisten[bewerken]

Deze groep, aangevoerd door Nicolaas Sarkooze, wil Wallonië aansluiten bij Frankrijk en voert ook als vlag de Waalse coq in de Franse troiscouleurs. In 2006 wilde enkele ook Congo opnieuw koloniseren, maar, hoe erg Leopold II ook in zijn graf woelde, het plan werd van de baan geveegd.

Groot-Belgicisme[bewerken]

Een oproep aan de Belgen om de wapens op te pakken tegen Nederland in 1914, waardoor de Eerste Wereldoorlog begon. Vreemd genoeg bleef Nederland neutraal.

Toen België onafhankelijk werd in 1830, hoorden daarbij ook nog Limburg en Luxemburg. Willem I van Nederland kocht ze terug voor 600.000, nog steeds meer dan de eigenlijke waarde. De Groot-Belgicisten, in Nederland gesteund door Geert Wilders, smeedt al jaren plannen Limburg en Luxemburg terug te winnen. Velen vinden ook Zeeuws-Vlaanderen en Keulen Belgisch grondgebied, maar dit heeft toch te maken met de positie van Antwerpen, in 2009 ook een discussiepunt.

Walisme[bewerken]

Tot slot de walisten, aangevoerd door Doña Fabiola de Mora y Algo Más, die Wallonië onafhankelijk wilden maken, zoals lukte. Hierin bestond weer onderscheid, zo moest er een compromis gesloten worden tussen de brusselisten, die Brussel als hoofdstad wilden, en de charleroiïsten [sjàr-lù-rwá-ìs-tùn], die Charleroi als hoofdstad wilden.

Vlaams Belang[bewerken]

Ook was er een Vlaamse beweging, genaamd het Vlaams Blok, tot 2004, toen deze door een Waalse rechter verboden werd en veranderde in Vlaams Belang. Hier staan de erkenning van Nederlands, het Orangistisch ideaal en de democratie in het middelpunt. Als u dacht de Walen zot waren, de Vlamingen menen plezante herinneringen te hebben aan de Vrede van Munster uit 1648.
Ook in deze groep bestaan verschillende stromingen.

Grootneerlandisme[bewerken]

De vlag van Groot-Nederland.

De grootneerlandisten, aangevoerd door Willem van Oranje Nasse, willen een unie tussen Vlaaanderen en Nederland, vooral om taalredenen. Vaak wordt Brussel niet meegenomen in het plan, en wordt Amsterdam of Utrecht aangewezen als hoofdstad. Het grootneerlandisme wordt vaak verward met het heelneerlandisme.

Heelneerlandisme[bewerken]

Groot-Nederland (rood) vergeleken met Heel-Nederland (donkergroen.)

De heelneerlandisten, aangevoerd door Filip Dewinter, willen de Nederlanden, oftewel de Benelux en Frans-Vlaanderen, weer samen voegen met de Nederlandse vorst, Willem-Alexander, als Koning der Verenigde Nederlanden. De unie zou sterk lijken op het Verenigd Koninkrijk, dat dus wel eens plagiaat zou kunnen aankaarten. Bovendien is in dit scenario onduidelijk wat er gebeurt met de Belgische vorst, al zou deze dan altijd nog over Monaco heersen.

Flandrisme[bewerken]

Tot slot de flandristen, aangevoerd door Lambik Vandersteen, die Vlaanderen onafhankelijk wilden maken, zoals lukte. Hierin bestond weer onderscheid, zo delfde Vandersteen uiteindelijk het onderspit toen Frankrijk Frans-Vlaanderen niet wilde overgeven aan de jonge republiek, een teleustelling voor kalesaimeurs [ká-lès-è-mùrs].

Na de splitsing[bewerken]

Deze groepen zijn allemaal irredentistisch. Als de Balkanlui ook irridentistisch zouden zijn, zou Servië wel erg snel krimpen.

Om gerommel in de toekomst te voorkomen, verboden de walisten en flandristen, die de politieke strijd hadden gewonnen, alle andere stromingen en lieten de leiders daarvan opsluiten. Alleen Filip Dewinter zag deze actie aankomen en vroeg asiel aan in Nederland. De Vlaamse Geheime Dienst deed verschillende pogingen Dewinter om te brengen, maar werd daarom zelfs de EUSSR uitgezet, evenals Wallonië, om het feit dat die de pèket - let op het accent - weigerde te verhandelen.

Hoofdstad[bewerken]

1rightarrow.png Zie Antwerpen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De hoofdstad van Vlaanderen kon dus niet Brussel worden, dat was na de burgeroorlog wel duidelijk. In plaats daarvan werd gekozen voor Antwerpen, de op één na grootste haven van de wereld, na Rotterdam. Toen dit dus naast het economisch ook het bestuurlijk en cultureel centrum van Vlaanderen werd, werden de verhoudingen met Nederland nog grimmiger; kabinet Balkenende VII weigerde nog steeds de Westerschelde uit te diepen. Enige tijd werd een aanval op Zeeuws-Vlaanderen overwogen, maar dit plan was snel van de baan toen Brugges inkomsten omhoog gingen. Sindsdien is Brugge de op twee na grootste haven van de wereld, na Rotterdam en Antwerpen, en is Vlaanderen genoeg voorzien.

Politiek[bewerken]

Herman van Rompuy, president van Vlaanderen.

Staatshoofd[bewerken]

Al voor Vlaanderen uit de EUSSR werd gezet, wilde het de voormalig permier Herman van Rompuy terug als president van het nieuwe land. Die kwam direct en werd in Straatsburg opgevolgd door Berlusconi. Zijn rechterhand ofwel de eerste minister werd Yves Leterme, ook al was de bevolking nog steeds boos over het Marseillaise Incident.
Ook hij wist echter snel de Vlaamse harten voor zich te winnen toen hij het volgende zei in een Waalse krant:

 
 
Les francophones ne sont pas même en état intellectuel d'apprendre leur propre langue!
 

 

—Yves over het Waals, "een achterlijk dialect"

Dit zette de Waalse regering er bijna toe aan een oorlog te beginnen, maar Van Rompuy wist dit nog net op tijd op te vangen met de volgende uitspraak:

 
 
Komt er oorlog? Dan
Zou ik dat jammer vinden
Praten we het uit?

 

 

Haiku van Van Rompuy

Systeem[bewerken]

Omdat de Senaat, vergelijkbaar met de Eerste Kamer, toch vooral een adelijke aangelegenheid is, werd na de onafhankelijkheid overgegaan op een eenkamerstelsel. Elke zes jaar worden president, eerste minister en Huis van Afgevaardigden apart gekozen, evenals de burgemeesters van iedere stad. Inderdaad, het hele land kiest de burgemeester van Antwerpen, Boom, Aalst, Gent, enz. Het wordt wel eens omslachtig gevonden, maar ach, wat geeft het?

Buitenlandse betrekkingen[bewerken]

De Vlaamse betrekkingen met Wallonië zijn begrijpelijkerwijs niet allemaal koek en ei, vooral door de rol van Yves Leterme zijn de Walen totaal tegen Vlaanderen.
Ook met Nederland is het contact niet al te best, vooral door het asiel van Dewinter en de Scheldegeschillen hebben de Noorderlingen en de Zuiderlingen het niet zo op elkaar.
Duitsland? Moeten we dat nu echt uitleggen?

Zie ook[bewerken]