Volkswagen

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Volkswagen is een volkse wagen.
~ Kapitein Overduidelijk over Volkswagen.

De heer Frdnnd Prsch poseert naast zijn nieuwste ontwikkeling, het stenen wiel.
Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Volkswagen.

Al heel vroeg ondervond de Homo Sapiens nood aan een volks voertuig, zo'n ding dat families uit de lagere sociale klassen op goedkope doch degelijke manier kon verplaatsen, kortom: een Volkswagen. Derhalve hield een wakkere holbewoner zijn hoofd een beetje schuin, en vond het wiel uit. De eerste stap naar de Volkswagen was gezet.

Een dynastie van uitvinders[bewerken]

Toen de heer Frdnnd Prsch op 30 februari 5000 vóór C. dus het wiel ontwikkelde, besefte hij eerst de omvang van zijn prestatie niet. Het week enigszins af van wat wij nu als een wiel beschouwen, maar de essentiële rondheid was er. Dat had ook wel te maken met de vorm van de boomstam die Frdnnd van de sokken rolde omdat hij niet op tijd opzij sprong toen het pas omgehakte gevaarte de helling afkwam.

Genie aan het werk[bewerken]

Het genie van Frdnnd bestond erin dat hij onmiddellijk de link legde naar het moeizame gesleur, bij elke emigratie, met de hele inboedel over de hobbelige grond. Mits een boomstam in kleinere, en dus handelbaardere schijven te verdelen, kon deze bevestigd worden aan de slede waarop zij tot dan toe hun hebben en houwen versjouwden. Zijn eerste prototype zág er niet uit, maar verhoogde de mobiliteit én het aanzien van de familie Prsch zodanig, dat de hele stam jaloers was, en óók zoiets wou.

Een wagen voor elke familie[bewerken]

Frdnnd zag het niet zitten om datzelfde klusje zomaar voor iedereen te gaan herhalen, en bovendien zijn exclusieve status te zien verdwijnen. Maar de anderen staken de koppen bijeen, en stemden een plan dat binnen afzienbare tijd elke familie haar wagen zou bezorgen. Het idee van de Volkswagen was geboren, en Frdnnd werd gedwongen dag en nacht te werken om dit plan ten uitvoer te brengen.

Allen gelijk, maar sommigen gelijker dan anderen[bewerken]

Om niet heel zijn leven als een slaafje aan dat grote Volkswagenproject te moeten werken zonder zelf er iets aan over te houden, maakte Prsch in het geheim voor zichzelf een model dat, zo dacht hij, beter zou functioneren dan het standaardmodel, en hem zou toelaten om daarmee de hogere sociale klassen te paaien. Het model in kwestie had geen houten, maar stenen wielen, naar het model van zijn allereerste wielprototype, en werd door hem gepromoot als zijnde véél degelijker dan het gewone model, wegens vuurvast en niet onderhevig aan bederf. De paar notabelen waren voor dat plannetje wel te vinden, en lieten hem toe om het Grote Plan op een laag pitje te zetten en eerst voor hen deze superwagens te maken.

De fatale demonstructie[bewerken]

Toen nu de Supervolkswagen met stenen wielen af was, kwam het moment om het prototype te demonstreren. Het stamhoofd eiste die eer op, en bestuurde deze door twee ossen getrokken loodzware constructie... die onverstoorbaar recht het moeras inrolde: eenmaal het gevaarte aan de gang gekregen, was er geen sturen of tegenhouden meer aan. Toen de stamleden twee kostbare ossen, een dure slede én hun stamhoofd in het moeras zagen verdwijnen, keerden zij zich tegen de geniale ontwerper. Zij haalden uit zijn geheime atelier een onafgewerkt stenen wiel, bonden dat aan zijn nek, en stuurden hem zijn uitvinding achterna. Het Volkswagenproject werd op de lange baan geschoven, en de verbannen familie Prsch hervatte de werkzaamheden ten gerieve van een andere stam. Maar over een Supervolkswagen werd niet meer gerept[1].

De ontwikkeling valt stil[bewerken]

Een middeleeuwse Volkswagen als publiek transportmiddel.

De lust om spectaculaire ontwikkelingen te doen in het veld van voortbewegingstechnieken viel voor lange tijd stil, en kende een korte opleving toen de Keltische Muze aan een Ijzertijdse afstammeling van Prsch toefluisterde om het wiel lichter te maken door het gebruik van spaken.

Duistere eeuwen[bewerken]

Op de spaken na gebeurde er weinig in de ontwikkeling van de Volkswagen. Bovendien bleef de constructie vrij duur, zodat niet iedereen zich er één kon veroorloven. Er veranderde ook weinig in het design, en daarbij was men nog altijd aangewezen op al even dure trekdieren. Er waren ogenblikken van hoop, toen men meende de oplossing gevonden te hebben in het gebruik van mensen, bij voorkeur slaven, als trekdieren, maar deze waren toch niet efficiënt genoeg. Ook de toepassing van het begripVolkswagen in de zin van vervoer van volk sloeg niet aan, behalve tijdens de talloze pest-epidemieën, toen karren vol lijken met mankracht door steden en dorpen geduwd en getrokken werden.

De automobiel laat de hoop heropleven[bewerken]

Toen een XIXde-eeuwse afstammeling van Prsch, de heer Ferdinand Pursch, éven niet oplette, slaagden de heren Daimler en Benz erin om succesvolle wagens te bouwen die geen trekdieren meer nodig hadden. Hij begon ze na te bouwen, maar vond het een te ingewikkelde procedure, die zijns inziens nooit tot een echte Volkswagen zou leiden, zoals zijn verre voorvader die bouwde[2]

De XXste eeuw[bewerken]

Eén der allereerste prototypes die door de afstammeling van Prsch gebouwd werden. Een hip karretje dat fel afstak tegen de miserie waarin het volk zich bevond.

Een XXste-eeuwse nakomeling van Prsch had de hele evolutie gevolgd, en was eveneens tot de constatatie gekomen dat die karren met een motor rijkeluisspeelgoed waren. Voortbouwend op de kennis die in zijn familie sinds 5000 vóór C. werd doorgegeven, maakte Ferdinand Porsche zich klaar om zich helemaal toe te leggen op het maken van dergelijk fraai speelgoed voor mensen met teveel geld. Helaas was dat in het Mofrika van de jaren '30 niet zo'n goed idee, en hij werd van hogerhand gedwongen om een... Volkswagen te bouwen.

Foute boel en verkeerde keuzes[bewerken]

Ferdinands hippe karretjes waren weinig populair in deze grijze dagen van dictatuur, honger en oorlogsdreiging, en toen het uiteindelijk met de aanvankelijk succesvolle oorlog de verkeerde kant uitging, werden zijn prototypes uit elkaar gehaald om er tanks van te maken, en werd het project voor de zoveelste keer op de lange baan geschoven. Nu begon Porsche te vrezen dat hij met een autoband rond zijn nek in een moeras zou gedumpt worden, maar hij werd gespaard. De uitslag van de oorlog verhinderde echter dat zijn familie ooit nog zou in aanmerking komen voor de eer een echte Volkswagen op de markt gebracht te hebben, en hij legde zich nog uitsluitend toe op zijn eerste passie: luxevoertuigen.

En de winnaar is...[bewerken]

De enige echte volkswagen uit de geschiedenis van het menselijk vervoer: de eend!

Waar kwam de uiteindelijke Volkswagen dan wél vandaan? Uit Frankrijk, waarde lezer. Daar had een zekere meneer Citroen (Citroën voor de Fransen) een bescheiden doch hoogst functioneel karretje op punt gezet, waarvan hij een paar prototypes tijdens voornoemde oorlog tegen het vaderland van de heer Porsche had verborgen in een schuurtje. Daaraan werkte hij vlijtig verder na de oorlog, en kwam voor de dag met de énige échte volkswagen uit de geschiedenis: de eend!

Het verre oosten[bewerken]

Oosterse Volkswagen met te lichte motor.

In het verre oosten had men tijdens de XXste eeuw lak aan dure ontwikkelingen, en nam men alleen de meest eenvoudige aspecten over, zoals rubberbanden en achterlichtjes. Men had daar immers bijzonder betrouwbare en degelijke trekdierrassen gefokt, die goedkoop waren in het onderhoud (ze kregen niks te eten maar overleefden wonderwel) en ijzersterk. Alleen wou het wel eens foutlopen wanneer de eigenaar van een kar wat bekrompen gehandeld had bij de aanschaf van de bijpassende motor-op-poten. Maar verder functioneerde dit vervoer prima, en was het bovendien ecologisch volkomen verantwoord.

De XXIste eeuw[bewerken]

De XXIste eeuw kent, mede door nijpend brandstofgebrek, een aantal interessante kenteringen in de evolutie van de Volkswagen. Er wordt meer en meer gelet op compactheid en zuinigheid, en het idee van de mens als trekdier is langs een achterdeurtje weer komen binnensluipen, mede door het toepassen van lichte doch stevige materialen zoals aluminium, blik, papier maché en koeiendrek. Deze laatste techniek kwam binnengewaaid vanuit Indië.

Groen vervoer[bewerken]

Vervoer en onderhoud in één: het voertuig van de toekomst!.

Ook de ecologie spreekt een woordje mee, wat geleid heeft tot het aanleggen van lange grazige stroken naast (en zelfs in plaats van) de traditionele asfaltbanen. Hierdoor ontwikkelde zich een categorie voertuigen die het nuttige aan het aangename paart: de zelftrekkende grasmaaier.

Het winkelkarretje[bewerken]

Compact, licht, en een grote capaciteit: het menselijke trekdier komt weer aan de bak.

De moderne Volkswagen bij uitstek is echter wél het winkelkarretje, dat door zijn lichte constructie en grote capaciteit het menselijke trekdier (of duwdier, afhankelijk van de oriëntatie) weer in het zonnetje zet. Ze zijn uit het moderne stadsbeeld niet meer wég te denken, en veroorzaken zelfs filevorming[3] en geluidshinder. Dat laatste geldt Vooral voor de slecht onderhouden exemplaren, dat moet gezegd.

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
1 december 2014
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

  1. Een andere versie van dit scheppingsverhaal maakt gewag van een over de grotvloer voortgerold pas gehouwen rond stenen tafelblad, maar gebrek aan betrouwbare geschreven bronnen of YouTubefilmpjes zal deze twee versie voor eeuwig en altijd tegenover elkaar laten staan
  2. Voor Laaglandse bijdragen aan de ontwikkeling van de motorwagen, zie ook: "Van nagel tot wagen: de Firma Spijker 2000 jaar" (Professor W. Druyff), Uitgeverij Den Dampenden Darm, Zevergem, 1985.
  3. Die files beperken zich voorlopig nog tot warenhuiskassa's, maar het verschijnsel verspreidt zich!
BMWlogo.png Automobiles, voertuigen, sleeën, wagens, karren, kortom: Auto's VWlogo.png

Alfa Romeo · Aston Martin · Audi · Bentley · BMW · Bugatti · Chevrolet · Citroën · DAF · Daihatsu · Ferrari · Fiat · Ford · Honda
Hyundai · Jaguar · Jeep · Kia · Lada · Lamborghini · Land Rover · Lexus · Maserati · Mazda · Mercedes · Mini · Mitsubishi
Nissan · Nokia · Opel · Porsche · Renault · Saab · Seat · Škoda · Suzuki · Toyota · Trabant · Volkswagen · Volvo