Zat

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VlaleeuwL.JPG
VlamuisL.JPG
! Opgelet !
Dit artikel bevat zóveel
Vlaamse elementen,
dat het voor een
gemiddelde Nederlander
niet meer te volgen is.
Zijt gij in dit geval,
waarde lezer, begeef u dan
terstond en zonder dralen
HERWAARTS,
nu het nog kan...
VlaleeuwR.JPG
VlamuisR.JPG
Waar ben ik? Hoe laat is't? Wie ben jij?

Hoe minder dattem dronk, hoe zatter dattem werd.
~ Urbanus van Anus over zijne maat Filemon


Een mens kan zat zijn. Of het zat zijn. Of ze vragen hem waar hij zat. Of alledrie tegelijk. Een bierreuk is in ieder geval nooit veraf.

Eufemismen[bewerken]

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men deze dikzak tegen.

Poëten die wij zijn, verbloemen wij graag de minder bespreekbare aspecten van ons dagelijks leven. Dat doen wij ook wanneer onze geest de platgetreden paden verlaat, en aan ons lichaam zonderlinge bevelen begint te geven. En bijvoorbeeld ons zicht beïnvloeden, en wij een volstrekt gewone tekst niet meer gelezen krijgen.

Thee[bewerken]

Het staat als een paal boven water dat elk normaal samengesteld Nederlandstalig persoon beschikt over een hoeveelheid theewater. Wat maar niet boven water wil komen, is de locatie van dat vocht. En die locatie is van belang, want wanneer er aan dat individu een bepaalde hoeveelheid alcohol wordt toegevoegd, dan begeeft dit (het individu, blijven volgen!) zich boven zijn theewater, en brengt daar een zalige tijd door[1]. Het kritieke moment van verheffing hangt dus totaal af van de plaats van het theewater, en om te kunnen bepalen wanneer iemand kans maakt om bij de controlerende arm der wet in de prijzen te vallen, zou de wetenschap toch nog een inspanning mogen doen. Welnu, nuchtere Vlamingen noemen deze toestand gewoon zat, en vragen zich af wat dat met thee te maken heeft.

Wind[bewerken]

Zelfs in de best geïsoleerde woning kan het behoorlijk tochten. Ook wanneer het buiten volstrekt windstil is. Weer stuiten we op een eigenaardig neveneffect van alcohol. Deze substantie kan er namelijk, mits zorgvuldige toediening langs -bij voorkeur- orale weg, voor zorgen dat iemand in de wind is[2]. De omgevende personen merken doorgaans niets van deze wind, maar registreren wél het effect van deze etherische winderigheid op de patiënt. Wanneer er zich een Vlaming in het gezelschap bevindt, dan beweert deze eenvoudigweg dat het onderwerp der discussie zat is.

Garnaal[bewerken]

De garnaal die verantwoordelijk was voor de slechte reputatie van zijn soortgenoten.

Hoewel u en ik een ons verschillend mentaal beeld kunnen vormen bij het vernemen van de uitdrukking "lekker dier", zijn we het er waarschijnlijk wél over eens dat garnalen onschuldige en lekkere dieren zijn. Tóch hebben deze dieren omstreeks het einde van de twintigste eeuw een kwalijke reputatie gekregen, en met name op het gebied van overmatig gebruik van geestverruimende middelen. Hoewel we hier waarschijnlijk te maken hebben met een geval van lage weerwraak op hun zeldzaamheid en hoge prijs, is de uitdrukking "zo stoned als een garnaal" niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Maar het gezond boerenverstand van de modale Vlaming trapt daar niet in: de kerel in kwestie is gewoon zat, en daarmee gedaan.

Beroemde zatteriken[bewerken]

Arno H. zoals gezien door achtereenvolgens de politie, zijn mamaa, en zijn fans.
  • Het Vliegend Spaghettimonster creëerde het Universum in een bijzonder zatte toestand, en het resultaat is er ook naar.
  • Van de Vlaamse zanger Arno zal geen vliegende brigade ooit kunnen bewijzen dat hij zat of stoned is, omdat hij nu eenmaal van nature uit constant in een toestand verkeert die wél dezelfde symptomen, maar niet dezelfde meetresultaten oplevert.
  • De bloedproeven van de Waalse PS-politicus Michel Daerden leveren sinds zijn geboorte steeds dezelfde uitslag: "In deze alcohol zit geen druppel bloed. Allez, circulez!". Politici mogen al wat meer dan een ander, en wie zou hun job willen?
Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: zat.

Zie ook:[bewerken]

Notenbalk[bewerken]

  1. Het nederdalen valt overigens meestal ferm tegen.
  2. Het gaan liggen van deze wind wordt door de patiënt zelden als aangenaam ervaren, een beetje zoals bij de bemanning van een zeilschip in het midden van de Stille Oceaan