Zomer

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SZ02 Zomerpoes.JPG

De zomer is de winter niet!
~ Kapitein Overduidelijk over de zomer.

De zomer is het op twee na oudste van de vier seizoenen. Na een paar miljoen jaar over slechts twee seizoenen beschikt te hebben, werd door de inslag van een nog steeds niet geïdentificeerd voorwerp, die voor lange tijd de stand van de aardbol veranderde, een derde seizoen toegevoegd. Alleen de winter ontbrak nog. Maar laat ons bij de zomer blijven.

Afwisseling[bewerken]

De ervaren aardbolbewoner heeft al gemerkt dat de zomer niet overal tegelijk op de planeet uitbreekt. Aan de bovenzijde, waar de noorderlingen wonen, is de fatale datum 21 juni. Aan de onderzijde, waar de zuiderlingen wonen, wacht men op 21 december. In het midden, waar een vlijtige hand een zeer dunne stippellijn getrokken heeft die op kaarten beter te zien is dan op foto's, merkt men van het hele gebeuren niets. De bewoners van die lijn, de evenaarlingen, zijn daar bijzonder boos om. Het enige dat men daar, seizoensgewijs, ooit heeft gevoeld, waren de drie schokken die evenveel seizoenen toevoegden. Seizoenen waarvan zij zelf, toen zij eenmaal rechtgekrabbeld waren, verder niets merkten. Een saai leven.

Een vreemde mogendheid voegt een seizoen toe.

Bevolkingsexplosie[bewerken]

De zomer kenmerkt zich door een sterk toegenomen bevolking. De nieuwelingen zijn geen zuigelingen, maar gefortuneerde bejaarden, die het zich kunnen veroorloven om de winter aan hun kant van de planeet te ruilen voor de zomer aan de andere kant van de planeet. Zij komen hun ouwe botten opwarmen, en zijn bijzonder nors telkens wanneer het verwachte zomerweer verdacht veel lijkt op het achtergelaten winterweer. Daarover wisselen zij van gedachten met hun lotgenoten die aan deze kant hun oorsprong hebben, en samen met hen de tweejaarlijks migratie volbracht hebben. Het is niet ongewoon dat een gepensioneerde "van de andere kant" zijn tweede woonst heeft naast de woning van een lokale ouderling, die zijn tweede woonst heeft aan de andere kant van de planeet, naast... inderdaad. Zij babbelen ook, zij het minder vaak, over het planeetevenwicht dat door de toename van hun getal ooit zou kunnen in gevaar gebracht worden, vooral door de stijgende vergrijzing van het meer bevoorrechte deel van de bevolking.

Kalmte zonder storm[bewerken]

Een dag zoals de gemigreerde gepensioneerden ze graag hebben: zonnig en warm.

Opvallend is het totale gebrek aan activiteit in deze periode, de immer ijverige personeelsleden van de horecasector terzijde gelaten. Het zonnige weer zet niet aan tot zwaar labeur, en tijdens een hittegolf kan er van noeste arbeid helemáál geen sprake zijn. Behalve de kelners zijn vooral de handelaars actief, die door de eerder vermelde bevolkingsexplosie veel om handen hebben, en altijd tijd hebben voor een praatje. Want die oudjes kunnen wat afbabbelen! Alles passeert de revue: het aantal zwangere vrouwen, vergeleken met het vorige jaar, de prijs van het bier, de afwezigheid van een aantal ouwe makkers die het niet gehaald hebben, en vooral: die goeie ouwe tijd! Het zomerse landschap biedt vooral een aanblik van serene kalmte en waardig ouder worden.

Zomer-activiteiten[bewerken]

 • Zonnen.
 • Het water van de goudvis verversen, en dat van het openluchtzwembad.
 • Zonnen.
 • Zeuren "dat er geen zomers meer zijn zoals vroeger".
 • Zonnen.
 • Een stichtende spreuk lezen.
 • Zonnen.
 • 92 kalenderblaadjes afscheuren.
 • Zonnen.
De zomer in vreemde culturen[bewerken]

"Vreemde culturen" zijn die verzamelingen van mensen, die rare dingen doen, zonder daar door hun soortgenoten op aangekeken te worden. In veel van die culturen heeft men de gewoonte om de zomer welkom te heten. Een paar voorbeelden:

 • Absurdistan: alle dossiers die langer dan een jaar vergeefs gewacht hebben op behandeling, worden tijdens een indrukwekkende plechtigheid verbrand. Bij mooi weer wordt de brandstapel door middel van een vergrootglas aangestoken.
 • Bolivia: onder het zingen van de nationale hymne, vervangt iedereen op precies hetzelfde ogenblik de lichtgroene lentebolhoed door een rood zomermodel.
 • Congo: de ligging op de evenaar houdt in dat er in Congo weinig valt welkom te heten, en de migranten hebben de zomerkant van de planeet allang bereikt.
 • India: de lijken die aan de Ganges worden toevertrouwd worden volledig verguld, zodat ze schitteren in de zon. Het is een heel werk om elk asdeeltje te vergulden, maar het wordt tenslotte maar één keer per jaar zomer!
 • Koebah: het staatshoofd, F. Castro, houdt een extra toespraak in intieme kring. In de zomer is dat het dichtsbijzijnde openluchtzwembad.
 • Mallorca: alle bewoners van het eiland zingen in koor de voorpagina van "Der Spiegel" op de melodie van "L'Estate" uit Vivaldi's "Le quattro stagioni"[1].

Zie ook[bewerken]

Madam Zomer en haar zusters. Verzamel de hele reeks en zoek de fout.
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
´15 juli 2019
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

 1. Ook wel eens de "Pizza-Suite" geheten.