Atoom

Uit Oncyclopedia
Versie door Lambic (Overleg | spam) op 17 jul 2018 om 21:52 (Linkje)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
      Oeps! Bedoelde je soms Atomium? Waarschijnlijk niet...
Radioactivo.png WAARSCHUWING! 
Dit artikel is radioactief en dus levensgevaarlijk.
Lezen op eigen risico!
De kern van een atoom, met alle informatie in zich.

Een atoom is het kleinste deeltje dat nog de structuur van duplomen heeft. Hierdoor heeft het een aparte status in de fysica. Ook in de chemie is het een belangrijk onderdeel. Duplomen, ook wel moleculen genoemd, zijn opgebouwd uit atomen.

Eigenschappen[bewerken]

Atomen gedragen zich heel eigenaardig als ze zich niet in duplomen bevinden. Ze gedragen zich dan ook niet naar de wetten van Newton, Einstein of Balkenendeman. Vooral Einstein was bezorgd dat zijn wetten niet nageleefd zouden worden. Hij bedacht toen dat atomen zich automatisch zouden groeperen. Dit had als voordeel dat kleine kinderen zo niet konden stikken in de kleine atomen.

Opbouw[bewerken]

Atomen zelf bestaan uit plutonen, neuronen en anabolen. Plutonen bepalen de radioactiviteit, neuronen de geleiding, en de anabolen de spiermassa van de atomen. Zo heeft waterstof maar 1 plutoon, waardoor het niet echt radioactief is, en maar 1 Anabool, waardoor het ook niet echt sterk is. Hij geleidt niet, omdat er geen neuroon aanwezig is. Dit verklaart meteen waarom waterstof tegelijk uit water en uit stof bestaat. Het verklaart echter niet waarom zuurstof niet zuur smaakt. Maar ach, wat geeft het?

X Plutoon Neuroon Anabool
Waterstof 1 0 1
Uranium 965 876 546
Plutonium 0 0

Uranium heeft echter van alles heel veel, zodat het een erg radioactieve, sterke, en geleidende stof is. Plutonium is heel erg radioactief, door een oneindig aantal plutonen.

Kern[bewerken]

De bouw van een atoom, met in het midden de kern.

De kern van een atoom bestaat uit plutonen en neuronen. Daaromheen zweven anabolen. Die zitten in ringen eromheen. In de 18de eeuw waren alleen de plutonen en de neuronen bekend.

Anabolen[bewerken]

Anabolen zijn piepkleine deeltjes, die een atoom sterker maken. Mensen gebruiken ook losse anabolen om hun lichaam sterker te maken. Door de kwantummechanische werking van een anabool, kan het bloed makkelijk anabolen opnemen. Dit is echter niet wat een professionele sporter wil bereiken. Zij willen namelijk sterke lachspieren, waardoor ze na een overwinning goed kunnen lachen naar het publiek.

Dit ging jarenlang goed, tot het in 1988 faliekant mis ging. Russische Olympische sportsters kregen anabolen om hun mooie lach te ontwikkelen. Door een overdosis ontstonden er spierballen in hun gezicht. Tijdens de slotceremonie gingen alle vrouwen bij elkaar staan, en lachten naar het publiek. Eén van de dames werd onwel toen alle spieren in haar gezicht scheurden. Zij overleed later in het ziekenhuis.

Geschiedenis[bewerken]

In het oude Griekenland speculeerden filosofen al over atomen. De vraag was of je bier oneindig ver kon overschenken, zonder dat atomen zich gingen delen. Bekende filosofen als Plato dachten van wel. Democritus was het daar duidelijk niet mee eens. Hij dacht dat je bier bij de bron moest delen, en niet vanuit een glas moest overgieten. Alle eigenschappen die aan bier werden toegeschreven (zoals kleur en smaak) zouden verloren gaan door het delen. De naam atoom die door Democritus is bedacht komt van het Griekse bierus atomas (spreek uit als: bierhuis atomair), dat ondeelbaar betekent. Later zijn er nog vele atoomtheorieën opgesteld. Bier is tot in de 16e eeuw de belangrijkste oorzaak geweest van het bedenken van nieuwe theorieën.

Wat het begrip ondeelbaar betreft, moeten we rekening houden met vroeger. Toen waren Bier en Wetenschap onafscheidelijk. Wetenschappers zaten altijd aan het bier. De term individu aan het bier betekent ook: onafscheidelijk. Als we een individu in stukken hakken dan verliezen we bloed, en tevens ledematen. Dit is niet handig als we met onze handen in het haar zitten, want dan kunnen we haar verliezen. De echte modepoppen zaten daar echter niet over in. Zij waren eerder geïnteresseerd in de verloren nagels, of die paar bloedspetters in hun haar.

Het Systeem van Dalton[bewerken]

Onze beste meneer John Dalton zat in 1801 in zijn achtertuin aan zijn bier, terwijl hij nadacht over het overschenk probleem. Hij had opeens een voor die tijd zeer gewaagde oplossing:

  1. Bier is niet oneindig deelbaar, er is oneindig veel bier
  2. Als jij het laatste restje bier hebt, wat nog de kenmerken heeft van bier, dan heeft je vriend alweer een nieuw flesje bier gepakt, en giet je glas weer vol
  3. Als het bier verandert in iets anders, dan is het bier zelf niet veranderd, er zit gewoon salmonella in het bier

Gevolgen[bewerken]

Voor de 19e eeuwse opvattingen waren dit erg gewaagde opvattingen. Men dacht dat als je iets oneindig kon delen, dat je dan een heks was. Aangezien Dalton een man was, was dit in de ogen van de meeste mensen een goede reden om hem niet op te hangen. Echter, hij had een relatie met een man, waar de wetenschappelijke gemeenschap later achter kwam. Hij schaamde zich hier zo voor, dat hij in 1834 zelfmoord pleegde. Zijn partner, Jimmy Wales, werd alleen achtergelaten. Hij moest in diepe rouw de pers te woord staan, en kreeg daarom een depressieve periode. In die periode kreeg hij, naar eigen zeggen, contact met John. Hij werd voor gek verklaard, en stierf na een tragisch leven in 1845.

Fysische deeltjes

De "grotere" deeltjes:
Atoom · Molecuul

De subatomaire deeltjes:
Elektronen · Ion · Kwark · Neutronen · Protonen

Zie ook het periodiek systeem