Chocoladeletter

Uit Oncyclopedia
Versie door MDV (Overleg | spam) op 14 okt 2015 om 20:23 (→‎Oorsprong en vervaardiging)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geef mij maar wat lekkerders te lezen!
~ U straks over dit artikel

Chocoladeletters zijn letters gemaakt van chocola
~ Kapitein Overduidelijk over chocoladeletters

Ik heb een idee! Chocoladecijfers!
~ Uitvinder over chocoladeletters

De Chocoladeletter.gif ... daar valt weinig over te melden, behalve dat de Telegraaf dit font al jaren gebruikt om propaganda te verspreiden.

De verse cacao wordt ingedroogd voor de chocoladeletter- productie

Oorsprong en vervaardiging[bewerken]

Zuid-Amerika wordt gezien als de bakermat van de cacao (daar bekend als cocoa, en het is ook de grondstof voor cocacola en cacaocalo; ook cacaoïne, de erg gevaarlijke drug wordt ervan gemaakt). Om van cacao tot chocolade te komen moet er een heel proces worden afgelegd:

 • De cacao groeit in boontjes, die geplukt, gedroogd, gegeten, uitgepoept en gemalen worden. Hieraan dankt de cacao zijn bruine kleur.
 • De gemalen cacao wordt geperst tot plakjes die ook bekend staan als repen. Een goede cacaoreep bevat 100% cacao. Een slechte reep bevat daarnaast veel vet, afkomstig van uitgepoepte friet en slaolie. Deze vettige substantie heet in de volksmond cacaoboter, en wordt in stiftvorm ook gebruikt om de lippen te bevetten voor het zoenen. Dat cacao een aphrodisiacum zou zijn is dus een fabeltje: de cacaoboter smeert slechts het zoenoppervlak en werkt dus als glijmiddel.
 • De pure cacao wordt vaak net als cocaïne versneden met bakmeel, waspoeder of anthraxpoeder.
 • Na transport vanuit Zuid-Amerika naar Europa en Nederland in het bijzonder [1] wordt de cacao gesmolten waardoor het chocolade wordt, en in lettervormpjes van het bekende Nederlandse alfabet gegoten.
 • De letters zijn na afkoeling en storting leesbaarder dan ooit. Het is dan ook een wonder dat in Windows geen standaard Chocoladefont is ingebouwd. Pogingen daartoe mislukten, nadat in Zwitserland de kaasfondue eerst door analoogkaasfondue en daarna door cacaofondue werd vervangen. De smaak van deze Milkasmeltkaas leek te weinig op de Zwitserse Kaas, en met name Sinterklaas was hier boos om. Het bekende lied:

Daar Hoog In De Bergen Daar Woont Sinterklaas, Hij Smeerde Z'n Kont In Met Zwitserse Kaas[2]
~ van de Popgroep Choco Prince

werd dan ook al gauw afgeschaft als Zwitsers Volkslied, nog voor middels een hoog oplopend conflict in het welbekende cacaoreferendum tegen verspreiding van cacao uit islamitische landen werd gestemd.

 • Overigens is ook de Zweudse IKEA-KÄKÄÖ nooit in Nederland ingeburgerd, omdat de puntjes en rondjes en streepjes en andere accenttekens in de Zweudse versie van het alfabet loslieten van de chocoladeletters.
Een beetje chocoladeletter van Droste

Nut van chocoladeletters[bewerken]

Toen computers en goede brillen nog niet bestonden werden veel krantenkoppen in chocoladeletters gedrukt. Voordeel was dat bij spelfouten (een N bijvoorbeeld in plaats van een M, of een I in plaats van een H) gemakkelijk door het oppeuzelen van een pootje de spelling kon worden gecorrigeerd.

Omdat correspondentie voorts nog niet via e-mail ging werden brieven vaak met chocoladeletters of chocoladeinkt geschreven. Vooral bij de geheime diensten was het chocoladeletteralfabet erg in trek, omdat na lezing de berichten snel vernietigd konden worden door de letters van het papier te likken.

Chocoladeletters en Sinterklaas[bewerken]

De relatie die Sinterklaas heeft met chocoladeletters is een onverklaarbare. Men neemt aan dat Sinterklaas de letters expres misbruikt om te testen of kinderen goed met elkaar overweg kunnen, en het verschil zien tussen de letters. Menig schoorsteenruzietje begint namelijk met het krijgen van de letter in de schoen. Immers: de vette "M" lijkt veel meer chocolade te bevatten dan de magere "I", en als jij Marieke heet en je zusje Irene, dan is Irene steevast jaloers en boos op je ouders, vanwege de naam die ze haar gaven. [3]

Het door Microsoft geweigerde Chocoladefont, hier door de Oncy gratis ter beschikking gespeld!

Chcoladeletters en lettervermicelli[bewerken]

Het is altijd mogelijk om in de chocoladesoep geen lettervermicelli te doen, maar èchte chocoladeletters. Enig nadeel is dat de spelvaardigheid van uw koters (de soepdrinkers of -eters) met deze vervanging niet aan hun trekken kunnen komen wegens voortijdig smeltgevaar van de letters.

Soorten[bewerken]

Naast de bekende bruine letters zijn er ook witte, groene (van de groene Sinterklaas), en uiteraard de grijze (waarbij de letter over datum is en de cacao uitgeslagen is). De grijze chocoladeletters zijn echte collector's items. Zo schijnt Piet Paulusma een chocoladeletter uit 1733 te bezitten, het jaar waarin de Sint door mist afslag Sexbierumerveen mist en met paard, schimmel en al in de Surhuusterveense trekvaart belandt, hetgeen is gedocumenteerd in de Drachtense Chocolade- en Sinterklaas- Almanak uit dat jaar.

Maten[bewerken]

 • 10 grams: voor baby's, die nog geen tanden hebben. Pas wel op voor de kleine onderdelen die erg gemakkelijk kunnen worden ingeslikt!
 • 50 grams: voor suikerpatiënten, die toch stiekum willen snoepen. De letter past perfect in een beetje pillendoosje!
 • 150 grams: de normale letter. Eigenlijk ook de saaiste letter. De letter heeft geen profiel en glijdt daardoor te gemakkelijk uw strotje binnen!
 • 300 grams: de echte letter der letteren. Volgens letterkundigen voldoet deze letter aan alle eisen: schreef, profiel, bold, voldoende leesbaar, lekker, vet, en smakelijk! Harry Mulisch schreef in "De Ontdekking Van Het Gehemelte" dat hij dat boek het liefste in dit font had willen uitgeven, maar zijn uitgever was ertegen, uit angst dat muizen de boeken dan al zouden hebben opgegeten ruim voordat die boeken verkocht konden worden. Mulisch moest dus volstaan met gewone Times Roman 12 px lettertjes.
 • 1000 ton: de Guinness Record Letters. Deze letters waren zo groot dat men met Google Maps op de Droste Chocolade Fabriek het woord DROSTE kon lezen vanuit de ruimte!
Degene die de meeste woorden kan maken van het woord wint.
De meeste spelers kunnen hier echter geen chcocla van maken!
Ook de puntentelling is vaak omstreden. Is CHO wat? Ja de Chocolade Halffabrikaat Ondernemening! Mits afkortingen mogen!

Spellen[bewerken]

Met chocoladeletters is het leuk spellen spelen en spellen!

 • Probeer maar eens met Scrabble [4] de 3-voudige woordwaarde en 4-voudige letterwaarde te halen door het woord "Hottentottensoldatententententoonstelling" op de betreffende vakjes te leggen!
 • Ook Chocoladelettermemory is leuk: leg de letters op hun kop, en zoek steeds een paar van dezelfde letters. Wie wint met de meeste paren mag alle letters opeten!
 • Het spelen van boter, cacao en eieren is ook sinds mensenheugenis geliefd, omdat van de X niet eenvoudig een O te maken is wanneer men met chocoladeletters speelt!
 • Met witte en bruine letters kan men ook chocoladeschaak spelen. Wel even afspreken of de pion of het paard nu de P gebruiken!
 • Het spelletje "seks" word ook met chocoladeletters leuker! De drie XXX die men bij het kussen uit zijn vet gaaf, en de chocola verhoogt de feestvreugde!

Cacaonoten[bewerken]

 1. Nergens ter wereld zijn de chocoladeletters meer ingeburgerd, en dat terwijl ze bruin zijn!
 2. Op de wijze van: "Zie ginds komt de stoomboot"
 3. Uiteraard bevat de "M" even weinig chocolade als de "I", tenzij je een grote 300 grams letter van de HEMA vergelijkt met zo'n povere 100 grams C-1000 I-tje.
 4. Men heeft wel een iets forser bord nodig, en de letterplankjes dienen eerst met vetvrij papier te worden beplakt!