Pasen

Uit Oncyclopedia
Versie door Lambic (Overleg | spam) op 10 jan 2016 om 18:51 (Linkje)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pasen (Pesach) is een heidens feest ter verering van de ei leggende hazen op Paaseiland. Deze Lepus Uovo Pasia legt zijn eieren iedere derde maanwending na februari in het binnenland van dit eiland. Deze eieren staan volgens het oude geloof voor vruchtbaarheid en Pasen is dan ook een feest waar de vruchtbaarheid veelvuldig beoefend wordt in menig struik of bed.

Huidige Pasen

Het Huidige Pasen wordt gevierd door het verstoppen van chocolade hazen of eieren en deze vervolgens te zoeken. Dit is bedacht door Den bond voor vaders in 1908, die de kinderen buiten het huis wilden hebben om de vruchtbaarheid te 'vieren' met hun echtgenote. Het is dan ook geen wonder dat 70% van de kinderen geboren wordt in de 8 tot 10 maanden na het paasfeest.

Geschiedenis

Pasen kent een rijke geschiedenis die terug te volgen is tot de oude oude oude culturen van het verre verre oosten en westen. Er zijn ook recente bewijzen gevonden dat er in het oude oude verre verre noorden en zuiden ook Pasen werd gevierd.

Ontstaan

Vruchtbaar feestje!!

Het is volgens een groot deel van de wetenschappers zeker dat Pasen ontstaan is bij de Cho-co-ca-cao stam op Paaseiland rond 2139 voor Cruijff (of 192 voor Christus). Uit Wandschilderingen en vage strandbeelden blijkt is terug te leren dat men dacht dat na het eten van een 'Haasei' (hetgeen wij tegenwoordig paasei noemen) de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw vele malen vergroot werd. Elk jaar rond de broedtijd van de Hazen werd er dan ook flink wat voortgeplant op het eiland. Moderne wetenschap heeft echter uitgewezen dat het eten van deze eieren geen enkel effect heeft op de vruchtbaarheid. Waarschijnlijk ging men zich met een grotere regelmaat bezighouden met de voortplanting omdat men het idee had dat men vruchtbaarder was. De Cho-co-ca-cao's zagen de hazen als goddelijke dieren. Uit de beelden gevonden op Paaseiland blijkt dat men dacht dat hun goden grote eihoofdigen waren.

Egypte

Een Egyptische graanhandelaar genaamd Cheezus kwam rond het jaar nul(universele telling) terecht in een storm, zijn schip verging en hij spoelde aan op Paaseiland. Hier leerde hij al snel van het goddelijke ritueel om de paaseieren te eten voor vruchtbaarheid. Als handelaar zijnde zag hij hier wel geld in en zocht hij een manier om dit thuis in Egypte uit te buiten. Toen hij op een zelfgemaakt schip terugvoerde naar Egypte, kwam hij langs België. Rond het jaar nul hadden ze nog geen tomtom of radar en dus was dit niet zo gek. Hier kwam het meest geweldige idee ooit tot Cheezus; Eieren van chocolade! Eenmaal terug in Egypte probeerde hij zijn idee uit, iets wat zeker geslaagd zou zijn was het niet dat het nogal warm kan zijn in Egypte overdag en de koelkast nog niet bestond. Cheezus had zijn hele kapitaal in het idee gestoken en stierf een jaar later van armoede.

Europa

Een viking genaamd Erik Warmwater voor tijdens het plunderen eens uit koers naar Egypte en leerde daar het verhaal van Cheezus kennen. Hij wist dat het noorden van Europa lang zo koud niet was en nam het idee met succes over. Door de vele plunderingen van vikingen was het idee al snel wijd verkocht rond de kusten van de Noord- en Oostzee. Met de komst van het Katholieke geloof en wijnkelders voor de miswijn rond 1400 werd het paasfeest behouden maar omgevormd tot de viering van Jezus zijn opstanding. Men vond het eerst wel apart, maar het moto was; hé zolang we chocolade kunnen vreten met excuus, who cares?. Of zoals William Shakespear in gebrekkig engels schreef; 'If there is chocolate for every men, who cares Jezus lives again?' . Met de komst van Globalisatie verspreide het idee zich al snel over de hele wereld en met inzet van vele mannen is het onderdeel vruchtbaar nooit meer helemaal verdwenen.

Pasen wanneer is het Pasen?

Beter lezen, je bent zeker een wijf? DERDE MAANWENDING NA FEBRUARI!!!! Christenen vieren het altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan vanaf het begin van de lente, want ze doen graag moeilijk.

Wat heb je nodig

of omdat je de kunst van het kinderen maken wil beoefenen. Chocolade is altijd goed!

Interne links