11 september

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
aug - september - okt
<< 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30       >>
Het illustere Zalk op de landkaart

De datum 11 september is wellicht nog wel het meest bekend vanwege de opening in 2001 van het frietschuurtje van oma Hendriksen in Zalk. 11 september is hierdoor in het geheugen gegrift van de bevolking. Er was namelijk grote consternatie ontstaan in Zalk wat uiteindelijk escaleerde tot een massaal protest voor het dorpshuis. Vele troepen ME'ers waren opgetrommeld om het uitgelopen volk wat te kalmeren. Televisiestations vanuit de hele wereld waren toegestroomd om verslag te leggen van het geheel. Dit voorval is de boeken ingegaan als de Zalkse Frietoorlog.

Zalkse Frietoorlog[bewerken]

De dorpsbakker (rood) tegen Sergeant Appelscha (blauw) in de beslissende match

De opening van het frietschuurtje was de aanzet van de Zalkse Frietoorlog. Op het moment dat de deuren geopend werden bleek namelijk dat oma Hendriksen vergeten was frietsaus aan te schaffen. Dit tot woede van de bevolking. Nader onderzoek toonde aan dat oma Hendriksen geen vergunning had gekregen om frietsaus in te voeren van het dorphoofd van Zalk zodat de woedende menigte zich snel richting het dorpshuis begaf. De toegestroomde menigte en de ME stonden lijnrecht tegen over elkaar. Om een verdere escalatie te voorkomen werd besloten door beide partijen om uit beide partijen de sterksten te selecteren en deze in sumopakken te kleden en tegen elkaar te laten strijden. Dit gevecht eindigde uiteindelijk in een 3-0 winst voor de ME. De bevolking keerde terug naar huis en de rust keerde weer.

Achteraf[bewerken]

Achteraf gaf het dorpshoofd te kennen dat de vergunning niet was gegeven omdat hij niet wilde dat er olie in zijn dorp zou komen (frietsaus bevat immers olie). Een beroemd citaat dat tot op de dag van vandaag nog veel gehoord wordt werd toen door hem gesproken:

Ik wil niets te maken hebben met olie! Kijk maar hoeveel ellende het over de wereld oplevert!

Voortaan werd er alleen nog maar patat saté of patat zonder gegeten in Zalk. Het moge duidelijk zijn dat het hier om ovenfriet gaat.

Ovenfriet[bewerken]

Na de ondertekening van de capitulatie door het dorpshoofd en het hoofd der ME, werd besloten een algeheel verbod te doen uitvaardigen op gewone friet. Doordat gewone friet in oliehoudend frituurvet gebakken moet worden was dit een heikel punt na de capitulatie. Met name omdat oma Hendriksen een schuur vol met illegaal frituurvet had. Omdat oma Hendriksen vanuit haar verleden als kraamvrouw een groot krediet had opgebouwd bij de bevolking werd besloten haar te vergoeden voor de gemaakte kosten. Tevens werden er ovens geplaatst in haar schuur zodat haar onderneming toch doorgang kon vinden. Verder kreeg zij voor een jaar aan ovenfriet van een plaatselijke aardappelteler boer Driessen, befaamd om zijn ovenaardappelen.

Verloop[bewerken]

Kort na het plaatsen van de ovens overleed oma Hendriksen aan een hartaanval door overgewicht. De schok daverde door Zalk en oma kreeg een begrafenis naar Zalks gebruik. Getrokken op een kar met ossen en daarachter de menigte, waaronder een groot aantal ME'ers, begaven zij zich richting het kerkhof. Tot op heden wordt er elk jaar een herdenking gehouden voor oma. Dit gaat gepaard met onlusten en ovenfriet. Op Ground Zero, de plaats waar oma's schuur staat, worden inmiddels twee grote pilaren gebouwd ter nagedachtenis aan oma. Van een snackbar is het helaas niet meer gekomen, hoewel Henk Planck, een broer van Max Planck wel zit te denken om een kleine snackbar te gaan exploiteren in Zalk.

Minder belangrijke gebeurtenissen die plaatsvonden op 11 september[bewerken]

  • 490 v.C. - De Grieken verslaan de Perzen bij Marathon. Een boodschapper moet het nieuws gaan overbrengen in Athene, maar loopt te hard en valt dood voor hij het kan vertellen.
  • 1609 - Henry Hudson vliegt met zijn papieren vliegtuigje in een rivier in New York. De bewoners waren zo geschokt en opgelucht dat niemand omkwam en omdat dit leek op de aanslagen van vandaag, waardoor hij een held is geworden en de rivier naar hem vernoemd werd.
  • 1982 - Tijdens een airshow in Mannheim stort een legerhelikopter neer op een snelweg; 46 bestuurders komen in de file die daardoor ontstond om.
  • 1998 - Het rapport van de Amerikaanse onafhankelijke aanklager Kenneth Starr over de Lewinsky-affaire meldt dat president Clinton zich schuldig heeft gemaakt aan meineed, beïnvloeding van getuigen, tegenwerking van gerechtelijk onderzoek en orale seks.
  • 2001 - Een vliegtuigje genaamd Vladimir het Vliegtuig, pleegt zelfmoord en vliegt op de WTC-torens in, het grootste openbare toilet ter wereld.
  • 2006 - Rita Verdonk haar auto wil niet starten. Als wraak leende ze een auto van een asielzoeker. Deze sloeg echter af na 300 meter.


Zie ook:[bewerken]