17 september

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
aug - september - okt
<< 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30       >>
De eerste grammofoonplatenspeler werd hiervan gemaakt in verband met een toenmalig gebrek aan lassers.

17 september is de dag van de grammofoonplatenspeler. Door sommigen ook wel gezien als de dag van de hopseflopselarij, maar sommige hopseflopseraars vinden de flikflakflikkeraars toch wat geschikter voor een ondergewaardeerde dag als deze. Bij deze dus.

Beschermheilige[bewerken]

17 september staat onder de hoede van Grammorias Don Plato, muzikant uit de tweede eeuw. Werd door verscheidene priesters en pastoren aangesteld als orgelspeler, een toentertijd zeer zwaar beroep omdat alle perslucht uit de longen moest komen en niet via stoomlocomotief-technologie. Er was immers nog niet eens een trein, namelijk. Grammorias heeft tevens de aanzet gegeven voor de grammofoonplaat toen hij met het maken van vazen een takje van een graanplant in de vaas (nog klei, maar wel vorm) liet drukken en tegelijkertijd er tegen sprak. Niemand geloofde hem, maar toen hij een laptop erbij pakte nam hij de geluidstrillingen die in de vaas gegroefd waren op, en liet hij deze afspelen. Door de verschillen van vorm van de vaas besloot men deze plat te maken, waardoor de grammofoonplaat uitgevonden werd. Slaven mochten die dan fijn ronddraaien op een constant tempo.

Geschiedenis van 17 september[bewerken]

 • 1958 - De eerste aflevering van Pipo de Clown verschijnt op tv. Miljoenen kinderen kunnen die nacht de slaap niet vatten uit pure angst.
 • 1931 - De eerste grammofoonplaat wordt uitgevonden. Er was echter nog geen grammofoonplatenspeler uitgevonden.
 • 1935 - Clown Bassie wordt geboren in een kanon terwijl zijn moeder een act deed.
 • 1939 - De Sovjet-Unie stormt Polen binnen. Niemand anders kon dit doen omdat de Russen de kou wel gewend waren.
 • 1976 - Een professor in Ndjamena vindt water in zijn kuil. Hij denkt dat het een wonder is, maar uiteindelijk wordt hij ter dood veroordeeld omdat hij een gebroken pijpleiding heeft veroorzaakt en nu een hele stad zonder water zit.
 • 2006 - Rita Verdonk haar auto wou niet starten.
 • 2007 - Osama bin Laden maakt bekend zijn volgende video uitsluitend uit te brengen op Blue-ray Disk.


Spreuken[bewerken]

 • Wanneer de grammofoonspeler de plaat laat draaien hoeft men ook niet meer te luisteren naar de kraaien (citaat uit 134, waarbij de uitvinding van de wekker zeer nabij was)
 • Muziek uit dingen, dus niet uit de mens is keizers grootste wens. Vandaag staat deze dag dan ook paraat om te hopen dat het ding ooit eens aangaat...

Geboren[bewerken]

 • 1941 - Sjef van Koeklem, bekend grammofoonplaatspeler.
 • 1953 - Andrei Noezkovich, uitvinder van de platenfoongrammospeler, bleek geen partij voor de grammofoonplatenspeler.
 • 1955 - Zastre Navoeschkovkovkov, foongrammoplatenspeler, en tevens uitvinder van de platenfoongrammospeler en foongrammoplatenspeler. Stierf later uit armoede.

Zie ook[bewerken]