Aardrijkskundige Gegevensordening (GIS)

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

GIS (Geografische Informatiesystemen) zijn aardrijkskundige computerprogramma's om van alles en nog wat (bijvoorbeeld een vinger) digitaal in kaart te brengen. Ze bevatten ook flitsende knoppen en tools om met die kaarten (althans dat is de bedoeling) allerlei berekeningen te doen(voorbeeld oppervlakten van een venusheuvel, Honolulu of de exacte lengte van een Eilandje van Langerhans), maar de exacte functies van deze middelen is nooit te achterhalen. GIS-programma's zijn enkel compatibel met MS-DOS (versie 1987). Als men een GIS wil laten draaien op Windows XP converteert gans het programma plots naar een casinospelletje. Latere versies van Windows laten bij installatie van een GIS-programma gevoelige informatie achter die enkel te verwijderen is met een deegrol, pollepel of een overschakeling op Mac of Linux.

GIS kent zijn toepassingen in zowat alle aspecten van het leven. Je kan er mee koken, fietsen repareren en een land zoals de VS mee regeren. Tot wanneer het crasht natuurlijk, dan kan je er enkel nog in het beste geval de dieptes van kloven mee berekenen.

Waar het allemaal om draait[bewerken]

GIS-bestand van atoomwapengevoelige mierenkolonies in de omgeving van een geheime militaire basis, zoals gewoonlijk onder open source licentie vrijgegeven

In GIS draait het volledig om lagen. Een laag is een rechthoekig stukje kant uit Brugge waarop verschillende elementen zijn geschilderd met verf uit de hobbywinkel van Aalst (neen, niet dàt Aalst). Als je verf uit een andere winkel wilt gebruiken, dient een extensie aangekocht te worden (635 Euro). Lagen kan men opeenstapelen, zo wordt het lekker warm. GIS wordt door de Vlaamse Overheid vooral gebruikt om konijnenkeutels en molshopen in kaart te brengen in de grote Belgische steden zoals Moerbeke-Waas en Schellebelle. Dit is belangrijk omdat konijnenkeutels verantwoordelijk geacht worden voor de opwarming van de aarde en de afkoeling van Mars. Molshopen lijken dan weer de oorzaak van schijnwerkelijkheid van de Maan en het microreliëf van menig golfterrein.

GIS wordt uiteraard ook door het leger gebruikt voor allerlei doeleinden. Één daarvan is het terug proberen vinden van minuscule atoomwapens die wel eens een middelmatige mierenkolonie (al dan niet met afluisterapparatuur en spionnen bezoldigd) zouden kunnen opblazen. Een andere meet de cartografische promiscuïteit van de gemiddelde drone bij het observeren van dingen die het daglicht niet mogen aanschouwen aan de hand van nog nader te definiëren omgevingsfactoren.

Ontwikkeling[bewerken]

Meneer Maaier was zeer verheugd met z'n prijs, het bracht evenwel zijn vrouwelijke kant naar boven

GIS is een hoogtechnologisch softwareproduct dat ontwikkeld is aan de Universiteit van Melsbroek (België) door ene Flip "John" Maaier. Maaier had een specifiek doel voor ogen met dit product: hij wou allerlei complexe toepassingen vervaardigen, zoals onder meer handige analyses van verkeerssituaties, opsporing van broeihaarden van criminaliteit en geografische trucs om Atlantis en Lemurië op het spoor te geraken en deze leemten in de kaart op te vullen. Om dit toe te kunnen passen wou hij vervolgens onherstelbare bugs in het systeem brengen zodat de programma's nooit zouden gebruikt kunnen worden. Het draaide anders uit: de programma's bleken compleet foutloos te zijn, maar daarmee zijn kennis en kunde ook compleet nutteloos. Uiteraard werd meneer Maaier prompt genomineerd voor de Acco Literatuurprijs en de Ig Nobelprijs.

Variante n[bewerken]

GIS kent een onderverdeling in vector en raster GIS. In verctor GIS wordt gewerkt met naald en garen, waarmee men virtueel oppervlaktes opspant via ingewikkelde wiskundige formules die niemand begrijpt. Waarom dit vector GIS heet, Joost mag het weten, maar het klonk hen zo beestig om te zeggen dat die naald en garen eigenlijk wiskundige vectoren zijn (die koffieslurpende wetenschappers toch). In raster GIS worden afgedankte dobbelstenen in dunne plakjes gesneden om vervolgens netjes naast elkaar te leggen. Het vormt zo met andere woorden een hinkelspel(raster) waarbij elk hokje(pixel) opgevuld kan worden totdat je een bruikbare GIS kaart(laag) krijgt.

Terminologie[bewerken]

Een baard is een GIS-bestand dat bestaat uit oneindige lagen van lijnen die zelf een oneindige verzameling zijn van oneindig kleine lijntjes
  • Punt of punt: Een punt is een oneindige verzameling kleinere punten
  • Lijn of lijn: Een lijn is een oneindige verzameling van oneindig kleine lijntjes
  • Polygoon of veelhoek: Vele Gonen (Gonen zijn onderaardse monsters die niet lief zijn en een vieze geur verspreiden langs de tepels), waar dan weer het woord hoek vandaan komt weet niemand,zelfs Bassie en Adriaan niet. Waarschijnlijk is het Baskisch voor Goon.
Een congreslid en initiatiefnemer van de werkgroep Middeleeuwsche penteekeninghen (om privacyredenen enkel diens pop en speelgoedauto afgebeeld)

Verder werk tot 3D initiatieven[bewerken]

Recentelijk is in een internationaal congres beslist alle initiatieven in GIS verder op te schorten. GIS moet dan wegens groot succes door "door kleuters en peuters in vingerverf gemaakte en op middeleeuwse wijze gekopieerde pentekeningen, op perkament ontwikkeld uit speciaal daarvoor gekweekte ezels" vervangen worden. Één zo'n werk kost nog geen vijf seconden voor deze kleintjes, hun kwijl doet de rest wel uitlopen tot een betere kaart. Na 10 jaar zal de accuraatheid van dit werk worden nagegaan en eventuele verschillen bijgewerkt door de inmiddels in het middelbaar vertoevende cartografen om daarna elke 10 jaar een update te houden. Deze zullen dan meteen ook een 3D-computerspelversie ontwikkelen om hun creaties mee aan het oudere publiek te brengen.

Deze tienjaarlijkse updates en verbeteringen zullen uiteraard de situatie op dat moment beschrijven en daar bovenop de situatie van het spiegeljaar, het jaar even ver van het jaar 0 (bijvoorbeeld de situaties 2024 en -2024 zullen dan in kaart worden gebracht), zodoende ontstaat er een historisch archief van visueel attractieve kaarten, ideaal voor games en identiteitsontduiking.