Agatha Christie

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niet echt een foto van Agatha Christie, al droeg die wel een gelijkaardig halssnoer.

Agatha Christie was een Britse typiste, die als oefening duizenden pagina's had volgetypt met tekst. Door een verbazingwekkende samenloop van omstandigheden[1] belandden deze probeersels op het bureau van een uitgever, die ze terstond publiceerde. Dit bleek op slag een groot internationaal succes.

Oeuvre[bewerken]

Met uitzondering van Agatha Christie's eerste boek The quick brown fox jumps over the lazy dog zijn al haar werken detectieveverhalen, oftewel whothefukdunnits. De schrijfster blinkt vooral uit in de kunst om tot op het einde geheim te houden dat de butler de moord gepleegd heeft.

In 1945 werd het boek Moord in het washok gepubliceerd waarin bleek dat niet de butler maar de radioinstallateur de dader was. Dit gaf aanleiding tot een internationale golf van controverse en regelrechte woede. Tot uiteindelijk bleek dat de drukker een foutje had gemaakt. Dit gewraakte boek werd nog geen week later heruitgebracht onder de titel Moord in het washok door de butler. De rust keerde spoedig weer.

Trivia[bewerken]

  • Haar populairste personage was Hercule Poirot, een detectieve uit België en steeds vergezeld van zijn hondje Kapitein Hastings. Samen beleefden zij vele avonturen in de boeken Poirot in het land van de Sovjets, Poirot in Afrika, Poirot in Amerika en Poirot in Tibet.
  • Omdat vele lezers dachten dat Agatha Christie een man was, kreeg ze van de Britse koningin de titel van Dame Agatha Christie.

Bibliografie[bewerken]

  • Moord in de pastorie
  • Moord in de pastorie, de wraak
  • Moord in de Neuriënde-Express
  • Moord in een doos chocolade


Pluimpatat.JPG
Auteur of geen auteur, dát is de kwestie!

Bomans · Boon · Brusselmans · Caesar · Christie · Claus · Erasmus · Finkers · Foucault · Van Gaal
Galileo · Goethe · Hitler · Ibsen · Kafka · Luther King · King · Liefnius · Leviticus · Van Loon · Mulisch
Von Münchhausen · Van Ostaijen · Drs. P · Polo · Reve · Shakespeare · Stevin · Tamstra · Wilde · Wolkers

Referenties[bewerken]

  1. Uitgebreid beschreven in de autobiografie van Mary Nelson, de poetsvrouw die bij Agatha Christie tot 1940 in dienst was.