Apostrof

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nee, u hebt niet gedronken.

Apostrof. Joeri Petrovitsj Apostrov. Stirred, not shaken
~ Joeri Petrovitsj Apostrov over zichzelf

Apostrof is de Westerse schrijfwijze van de achternaam van Joeri Petrovitsj Apostrov, de meest gehaaide agent die de Tsjeka, de GPU, de OGPU, de NKGB de NKGB de MVB de KGB de FSB Poetin ooit in dienst gehad heeft. Hij is tevens de enige spion uit de wereldgeschiedenis wiens handtekening, of beter gezegd wiens paraaf tevens zijn codenaam is. Wij kennen deze codenaam ook als "weglatingsteken", wat iets zegt over de terreur die van deze man uitgaat. Iemand die in zijn weg staat kan gewoon weggelaten worden, daar spreken wij niet meer over. Tenzij in een opsporingsbericht. En indien men hem terugvindt, in een overlijdensbericht.

Openheid[bewerken]

De aanwezigheid van dit model spiegel in een huis duidt waarschijnlijk op langere bewoondheid door Joeri Petrovitsj Apostrov.

De vakkennis van deze persoon is zó groot, dat de verspreiding van zijn complete biografie[1] hem niet kan deren. Het feit dat hij zijn carrière begon met het uitmoorden van zijn familie- en kennissenkring, kortom van iedereen die hem op jonge leeftijd gekend had[2], maakte hem emotioneel onkwetsbaar en zo goed als onchanteerbaar. Het loont de moeite om de verschillende biografieën eens naast elkaar te leggen: grof geschat één tiende (jeugd en massamoord, toelatingsexamen voor de Tsjeka, plezierreisjes) van elke biografie komt overeen met wat in elke andere biografie voorkomt, de rest lijkt er niet op. Die rest gaat dan ook over de opdrachten die hij voor (of tegen) het vaderland zou uitgevoerd hebben.

Alomtegenwoordigheid[bewerken]

Wereldwijd zijn apostrofloze teksten een zeldzaamheid: de man heeft werkelijk overal zijn paraaf achtergelaten. De overvloed ervan in Arabische teksten heeft pas zeer onlangs de CIA op het spoor van deze man gezet. Maar daar zijn ze nooit erg snel geweest. Nu hebben ze zich voorgenomen om de zeldzame apostrofloze teksten te beschermen tegen het "Killroy was here"-vandalisme door Apostrof, en zowat de helft van het CIA-personeel verzamelt nu wereldwijd (en tegen zeer billijke vergoeding) dergelijke teksten. Word rijk, schrijf een tekst zonder apostroffen !

Jeugd[bewerken]

Het enige portret van Apostrof (Magritte 1967).

Voor details aangaande Apostrof's[3] jeugd kunnen wij u Professor Druyff's[4] meeslepende standaardwerk aanbevelen. Het meest opvallende is wel Apostrof's[5] geboortejaar, dat volgens de prof het jaar 600 na C. zou zijn, en zijn eerste manifestatie in geschriften, zijn openbaring, die omstreeks 633 zou plaatsgehad hebben, meer bepaald in de omgeving van Medina (Saoedi-Arabië). Volgens de prof toont dit aan dat

  • óf Apostrof eerst in het Midden-Oosten als geheim agent actief is geweest, en in de Russische revolutie een kans op een interessantere carrière gezien heeft;
  • óf de Russische geheime dienst ouder is dan algemeen aanvaard wordt.

In ieder geval kan zijn spoor goed gevolgd worden, en het moet altijd al een druk kereltje geweest zijn. Alleen al op deze pagina heeft hij vijf keer zijn paraaf achtergelaten.

Bestrijding[bewerken]

Iemand met zo'n vitaliteit en begaafdheid kan niet bestreden worden. Wij kunnen achtzaam zijn, en opletten wanneer een tekst meer weglatingstekens bevat dan gewoonlijk. Een krant wier artikelen meer weglatingstekens vertoont dan voorheen, dient in 't[6] het oog gehouden te worden. Waarschijnlijk is daar onlangs een heer van ogenschijnlijk middelbare leeftijd beginnen werken, die, wanneer men hem goed bekijkt, of ermee praat, een menselijk inzicht verraadt dat niet in één normaal mensenleven kan vergaard worden. Let ook op de gloed in zijn ogen: die is hoogstwaarschijnlijk rood.

Apostrofatie[bewerken]

Wanneer Franstaligen het woord "apostropher" in de mond nemen, bedoelen zij daarmee "brutaal interpelleren". Dit wangebruik van Apostrof's[7] naam komt deels voort uit een misverstand, en deels uit luiheid.

Misverstand[bewerken]

Een in slordig Frans geschreven biografie over Apostrof, zo ongeveer rond 1825, leidde veel Franstalige lezers ertoe om aan te nemen dat de man zijn slachtoffers brutaal afsnauwde alvorens ze nog brutaler om het leven te brengen. Dat leidde uiteindelijk tot een vervorming van het Frans collectief geheugen, waarbij dit personage synoniem werd van "snauwend en onverwachts ter verantwoording roepen".

Luiheid[bewerken]

Een zekere gemakzucht bracht diezelfde Fransen er eveneens toe om de uitdrukking "interpeller brutalement" te vervangen door het half zo lange "apostropher", dat ook vlotter "bekt". De verleiding is natuurlijk groot om van deze gewoonte gebruik te maken bij het in beeld brengen van het tragisch einde van de Belgische schilder René Magritte, en een Nederlandse vertaling (voor eenmalig gebruik!) van deze uitdrukking te creëren. Wel, laten wij aan deze verleiding toegeven, en een derde kopje aan deze paragraaf toevoegen.

Magritte[bewerken]

René Magritte presteerde het om als enige een portret te maken van Joeri Petrovitsj Apostrov. Dat deed hij in juli 1967, om in de maand daarop schielijk te overlijden, of, zoals zijn kuisvrouw poetsvrouw het tegenover de nationale pers verwoordde, "komen te gaan". U raadt het al, lezer: Magritte werd vakkundig weggelaten. En hier slaat de de verleiding toe: beeld u de scène in waar Magritte, die Franstalig was, eerst grondig geapostrofeerd werd vooraleer definitief weggelaten te worden. Mooi, niet? Maar, zoals gezegd: eenmalig gebruik van dit woord!


Notenbalk[bewerken]

  1. Zelfs Professor W. Druyff wijdde een volumineus werk aan deze even bekende als mysterieuze agent, onder de titel "Apostrof of weglatingsteken? De bekende onbekende." (uitgeverij Den Dampenden Darm te Zevergem, 1991)
  2. Een efficiënte handelswijze die later ook door Stalin zou toegepast worden.
  3. Kijk, zelfs hier is hij langs geweest!
  4. En hier óók al!
  5. AAAAAAAAA! Wat doet de regering?
  6. Mammie!
  7. Help!