Appel
“Ik ben geen goede vriend van Bill Gates...”
Een appel is een rood-groen rond ding met een bruin steeltje eraan, hoewel dat steeltje bij het plukproces nog wel eens wil sneuvelen of anderszins verloren kan gaan. Appels groeien aan bomen (aan het steeltje) en je kunt ze eten. Let wel op dat er ook pitjes in zitten, die niet eetbaar zijn. Appel is trouwens een fruitsoort en is daardoor dus gezond, hoewel de bittere smaak ervan niet door iedereen wordt gewaardeerd. Het woord komt uit het Latijn, van appellare: oproepen.
Appel in de geschiedenis[bewerken]
Appels zie je heel vaak terug komen in de geschiedenis.
- Adam en Eva,
- de twistappel. Op een bijeenkomst van de Griekse goden wierp de godin van de ruzie een appel tussen de godinnen waarop stond: "Voor de mooiste". Als gevolg daarvan bedacht Chubby Checker de twist, een dans waarbij met draaiende bewegingen de vorm van een appel wordt nagebootst.
- Daarop vonden de Beatles het een goed idee hun platen onder het label apple uit te brengen. Een van hun eerste nummers was een twist.
- Om de twist bij te leggen ontwierp Isaac Newton de Appelcomputer. Door een bewust gebruik van de door Newton ontworpen zwaartekracht, bevat deze computer Appelhardware. In tegenstelling tot Appelmoes.
- Karel Appel: een grote Nederlandse schilder (1m95)
- Gravin Sneeuwwitje (eig. Schneewittchen von hinterm Odenwald) werd, omdat ze zowel mooi als intelligent was, wegens jaloezieën en twisten door een appel vergiftigd terwijl op ze de vlucht was naar Brussel. Dit zorgde destijds voor een politieke rel, waarbij de boeren de appeloogst op het veld gooiden.
- Ook Wilhelm Tell uit Zwitserland stond bekend voor zijn onderzoekingen in verband met appelen.
- Minder bekend is dat ook professor Robin Hood appelonderzoek verrichtte, maar toen de sheriff van Nottingham zijn subsidies introk, was hij gedwongen zijn onderzoekingen naar andere terreinen te verleggen.
- het morgenappel: militair dagelijks weerkerend ritueel, waarbij de troepen worden samengeroepen en gecontroleerd,
- de appeltjes van Oranje, belangrijke vrucht in de Nederlandse geschiedenis.
- CDA: Christen Democratisch Appel
- Mede door de spaarzaamheid van de calvinisten en de gelijktijdige opkomst van het materialisme in de 17e eeuw werd „een appeltje voor de dorst” een bekend begrip. De golden delicious-appel wordt ook nu nog met edele metalen geassocieerd.
- De Grote Appel: de hoofdstad van New York. Toen de stad nog Nieuw Hamsterdam heette, stond deze namelijk bekend voor de Hollandse handelaars die er appeltjes van Oranje hamsterden en als golden delicious verkochten.
- Appellation Controlée. Kwaliteitsbegrip voor appelen dat werd uitgebreid op kazen, wijnen, honing, enz...
- Deze lijst is uiteraard nog onvolledig.
In de vroege middeleeuwen waren appels één van de belangrijkste voorzieningen. Als je namelijk één appelboom had, kon je er nog duizenden planten. Want als je de appel ophad, kon je de pitjes begraven en kwam daar weer een nieuwe boom uit. Bij Isaac Newton ging het heel anders. Hij zat te lezen onder een appelboom en ineens *KNAL BOEM PETS* viel er een appel op zijn peer hoofd. Daardoor zag hij sterren en raakte bewusteloos. Na een tijdje ging zijn moeder kijken waar hij zo lang bleef (hij heeft nooit zelfstandig kunnen wonen). Toen hij weer bijkwam zei hij: "De appel valt naar beneden." Zijn moeder keek hem verbaasd aan, maar hij heeft er geld mee verdiend, door boeken te schrijven zoals:
- Toen de appel op mijn hoofd viel en
- De appel valt omdat...
In die tijd konden de mensen nog lezen zonder computer en was er nog geen televisie. Dus verkocht hij vele boeken. Sindsdien mocht hij zich Sir noemen. Appels zijn dus hele nuttige voorwerpen.
Voortplanting[bewerken]
Appels planten zich heel makkelijk voort. Aan een appelboom van drie jaar oud groeien gemiddeld twintig appels. In die appels zitten ongeveer vijf pitjes. Reken maar uit. Twintig appels, vijf pitjes, dat is dus twintig plus vijf, dat is zesentwintig. Dan moet je zesentwintig plus vijfentwintig doen en dat is samen drie. Als je dus één appelboom hebt, heb je er daarna drie. Die drie maken ook weer drie bomen en zo heb je een hele appelstamboom.
Appels en peren[bewerken]
Men zegt dat men appels niet met peren kan vergelijken. Echter is dit onjuist, want als men een appel en een peer naast elkaar op tafel legt, moet men eerst naar de appel kijken, vervolgens naar de peer en daarna gaat men nadenken welke verschillen er tussen de appel en de peer zijn. Deze dienen gauw opgeschreven te worden op een vel papier, want het gevaar bestaat dat deze zomaar vergeten kunnen worden! Als dat allemaal gedaan is, dan heeft men de appel en de peer vergeleken. Het is dus wél mogelijk om de appels en de peren met elkaar te vergelijken! Overigens ga je dan ook beter snappen, dat peren eerder bestonden dan appels. Ergens viel er een peer heel erg ver van de boom, precies op het steeltje. Op de dunne kant van de peer dus. Die dunne kant is daardoor een beetje ingebeukt, waardoor er een gek rond voorwerp ontstond: de eerste appel was geboren. Toen de zaadjes uit die eerste appel tot een boom uitgroeiden, bleken de vruchten van die boom óók allemaal rond te zijn. Sindsdien zijn er naast peren ook appels. Dat is allemaal ongeveer honderd en vijftig eeuwen geleden gebeurd. Het was een grote stap die destijds genomen is. Sommigen willen dit ontkennen door te komen aandraven met nacho-peren en kweeperen, maar over het algemeen zijn hun argumenten onduidelijk.
Appelgerechten[bewerken]
Er zijn verschillende gerechten die bereid worden met appel:
- Appelmoes;
- Appelsap;
- Aardappelsla;
- Appelstroop;
- Appelflap;
- Appelstrudel;
- Aardappelen;
- Cider of appelwijn;
- Vanillevla met appeltaartvulling.
- Stamppot met boerenkool
- Appelstront
- En ook nog (men zou het bijna vergeten): appeltaart (erg geliefd hier op Oncyclopedia).
Deze gerechten zijn allemaal heel makkelijk te maken. Maar om dat nou allemaal uit te gaan leggen... Koken met een computer op je aanrecht gaat niet echt.
Planten groot en klein | |
---|---|
Bomen: Fruit: Groente: |