Asterix

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Asterix is een Gallische letter die zich verzet tegen de overheersing door het Romeinse alfabet. Een verwante letter is de Obelix, maar die wordt zelden gebruikt.

Inleiding[bewerken]

Zo'n 2000 jaar geleden was heel de Gallische bibliotheek (zo heette de Franse bibliotheek toen) bezet door de letters van Caesar, de Romeinse letterzetter. Heel de Gallische bibliotheek? Nee, een klein stripboek bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinse letters in de andere boeken op de boekenplank bepaald niet gemakkelijk...

De rol van Asterix in het Gallische alfabet[bewerken]

De Asterix was de eerste letter van het Gallische alfabet, het werd gevolgd door de Beesterix, en de Cedrix. Obelix was de vijftiende letter in het Gallische alfabet.

Oorsprong van de vorm van de Asterix[bewerken]

Asterix (links) en zijn vriendje Obelix(rechts)

Scriptix was een beroemde Gallische verhalenverteller. Maar hij vond het jammer dat zijn verhalen na zijn dood verloren zouden gaan. Hij broedde op een manier om zijn verhalen voor de toekomst vast te leggen. Hij begon met een primitieve vorm van het beeldverhaal, maar met dit medium kon hij toch niet precies uitdrukken wat hij bedoelde. Uit pure frustratie begon hij met zijn hoofd tegen de muur te bonken tot hij sterretjes zag en heel hard AAAAAAAAA! riep. Opeens viel de centime!. Hij zou voor elke klank een symbool bedenken en dat opschrijven. Op die manier kon hij zijn verhalen aan het nageslacht doorgeven precies zoals hij ze vertelde. Ter ere van de manier waarop hij op dit idee kwam maakte hij van de A-klank de eerste letter, koos het sterretje daarvoor als symbool en noemde dit symbool Asterix.

De Asterix en het Romeinse Alfabet[bewerken]

Toen de Romeinen Gallië veroverden waren ze erg onder de indruk van de Gallische manier van verhalen bewaren. De Romeinen zelf gebruikten papegaaien die ze bij hun verovering van Carthago ontdekt hadden. Maar dit was een problematische oplossing. Papegaaien moeten intensief verzorgd worden, hebben maar een beperkte opslagcapaciteit en als een papegaai doodgaat voordat de daarin opgeslagen informatie gekopieerd is naar een andere papegaai, is die informatie voorgoed verloren.

Als arrogante overheersers konden de Romeinen natuurlijk niet toegeven dat het alfabet niet hun uitvinding was. Om de oorsprong van het alfabet te verhullen, verzonnen ze voor elke klank een nieuw symbool. Omdat het Romeinse alfabet de taal van de machthebbers was, drukte het al snel het Gallische alfabet van de markt. Maar Romeinen vloekten nogal veel en ze zochten daarom nog een extra letter om al te krasse krachttermen te censureren. Daarom wilden ze graag de Asterix in hun alfabet opnemen, om bijvoorbeeld te kunnen schrijven: "B* d* l*ns v*n J*p*t*r!". Maar Asterix wilde alleen maar naar het Romeinse alfabet overstappen als zijn vriendje Obelix meekwam. Om die reden is ook de Obelix officieel onderdeel van het Romeinse alfabet. Maar omdat de Obelix een extra steunkleur vraagt (zie afbeelding), werd die in praktijk zelden gebruikt en raakte langzaam in vergetelheid. Op een modern toetsenbord komt de Obelix zelfs helemaal niet meer voor. Een actiegroep uit Normandië lobbied verwoed om de Obelix in ere te herstellen, tot nu toe zonder succes.

De Asterix en Asterix[bewerken]

Als ode aan de Gallische cultuur noemden Goscinny en Uderzo hun stripboekenserie naar de Gallische letter *. Het allereerste deel van de serie is oorspronkelijk ook met het Gallische alfabet geschreven. Er werd een proefdruk van gemaakt van 5 exemplaren. Maar een marktonderzoek wees uit dat behalve Goscinny, niemand het Gallische alfabet meer machtig was. De uitgever dwong hem daarom de tekst in het moderne alfabet te herschrijven. Deze proefdrukken zijn nu uiteraard gewilde verzamelaarsobjecten.

Zie ook[bewerken]Vlag Gallie.jpg
Hon hon hon, l’article hier est geschreven door een Francement!
Vlag Gallie.jpg

}