Atheïsme

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ach er zijn van die dagen, dat ik ook niet zo in mezelf geloof...
~ God over atheïsten

Alle Atheïsten sollen ausgerottet werden!
~ Paus Benedictus XVI over atheïsten

God, die bestaat inderdaad niet.
~ Allah over atheïsten

Atheïsme is het fundamentalistische geloof in het niet bestaan van God. Mensen die dit geloof belijden, zijn daar met geen mogelijkheid vanaf te brengen, of ze moeten het licht gaan zien, dat komt soms wel eens voor.

Atheïsme: Een geloof zonder boek[bewerken]

Christenen willen vaak niet uit dezelfde kraan drinken als atheïsten
1rightarrow.png Zie Ontkenning van het bestaan van God voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Mensen die het atheïstische geloof belijden hebben in tegenstelling tot andere gelovigen, geen eigen boek waarop hun geloof gebaseerd is. Uit jaloezie worden boeken van andere geloven dan ook hevig bekritiseerd, waaronder ook de Bijbel. Wetenschappers bestempelen dit ook als het enige geloof dat geen bewijzen behoeft. Er hoeven dus ook geen feiten voor te worden aangedragen. Vaak, net als in andere geloven, denken atheïsten te weten dat ze de waarheid in pacht hebben. Er is niets! Wordt met zeer grote stelligheid beweerd. Alle bewijzen van het tegendeel worden weggewuifd en afgedaan als hersenspinsels.

Door sommigen wordt das Kapital van Karl Marx wel als het boek van de atheïsten gezien. Dit is een misverstand, lezers van das Kapital geloven namelijk in Che Guevara.

Bekering van atheïsten[bewerken]

Een atheïst is moeilijk van zijn geloof af te brengen. De enkele keer dat dit voorkomt is dan te wijten aan bijzondere omstandigheden. Bijvoorbeeld als de atheïst heel eenzaam is, en het allemaal goed waardeloos gaat met zijn leven. De atheïst staat dan soms open voor suggestie die hem van alles voorspiegelt. In die toestand is het mogelijk dat de atheïst zich bekeert tot een ander geloof met wel een boek. Het vreemde verschijnsel dat je dan ziet is, dat het fundamentalisme dat hij eerst liet zien bij zijn atheïstische geloof, zich ook meteen openbaart in zijn nieuw aangenomen geloof. Wetenschappers zijn nog bezig dit fenomeen te bestuderen. Ook een hersenbeschadiging, een ziekte of een ongeluk kan een atheïst doen besluiten zich te binden aan een geloof met een boek. Een goed voorbeeld hiervan is Terry Pratchett, een sciencefictionschrijver, lijdend aan de ziekte van Alzheimer. Dat een gelovige ineens bekeerd wordt tot het atheïsme na een hersenbeschadiging, enge ziekte of ongeluk komt vreemd genoeg minder voor, ook dit fenomeen wordt door wetenschappers bestudeerd.

Ontwikkeling van het atheïsme[bewerken]

Tegenwoordig neemt het atheïstische geloof een grote vlucht. Het is niet ondenkbaar dat er op den duur ook kerken zullen gebouwd worden waarin men het geloof zal gaan belijden. Op dit moment zijn universiteiten al moeilijk van kerken te onderscheiden.

Andere aspecten van het atheïsme[bewerken]

Behalve aan God geloven atheïsten ook niet in:

Sommigen geloven daarentegen wél in:

  • Lekker eten
  • Het multiversum
  • De Portemonnee
  • Zichzelf
  • Ufo’s

Maaike's filosofische gedachten over atheïsme[bewerken]