Australië

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
      Oeps! Bedoelde je soms Oceanië? Waarschijnlijk niet...
OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Kwallen teisteren WK zwemmen in AustraliëAustralië
Oce-map.gif
De ligging van Australië weergegeven, namelijk vooral linksonder.
Basisgegevens
Talen Bekakt Engels (de rare soort)
Hoofdstad Stad? Welke stad?!
Regeringsvorm Koalistisch
Religie Aboriginalisme
Inwoners een paar in Sydney, en een handjevol verspreid over de overige woestijn
Staatshoofd Steve Irwin
Overige
Volkslied The land down under
Motto Look over there, it's a toigah and a croc!
Munteenheid Boomerang, en equaliptus
Bevokingsdichtheid afgerond: 0,01 per vierkante kilometer
Traditioneel eten Gebakken slang en equaliptus
Portaal  Portaalicoon Land

Wat Guus is tot Australië, ben ik tot de rest van de wereld. Oh wacht, dit ging niet over Australië.
~ Johan Cruijff over Australië

Australië is de naam van een archipel in de Grote Oceaan. Het is geen land zoals veel mensen denken, maar slechts een bijeenzameling van gebieden die er toevallig bij het "Grote Eiland", het "Afgelegen Eiland" en de "Ophoping van onbelangrijke eilandjes die er verder niets toe doen". Vanwege de enorme reikwijdte van Australië beweren mensen dat het een apart continent is, maar niets is minder waar, want Australië behoort vooralsnog tot Oceanië.

Geschiedenis[bewerken]

Dit dachten de kangoeroes ook toen zij erachter kwamen dat zij opgesloten zaten op het grote eiland.

Australië, althans allereerst het grootste eiland dat tegenwoordig West-Ralië heet, is niet ontdekt door een groep zeevaarders uit Groot-Brittannië, maar wel door een groep nomaden in Zuid-oost Azië tijdens de ijstijd die zichzelf de Aboriginals noemden. Zij moesten een plek zoeken om te kunnen overleven, want het landschap was kaal, ondergesneeuwd en alles was al bezet door verschillende stammen. Uiteindelijk kwamen zij aan de rand van het huidige Timor en iemand vroeg iemand zich af: "Zou er ook een plek zijn aan de andere kant van het ijs?". Met de andere kant van het ijs werd een gebied bedoeld dat nog nooit iemand bezocht had. Niemand durfde daar heen te gaan, maar de Aboriginals begonnen de trektocht over het ijs, dat tot gevolg had dat iedereen kapot en verslagen aankwam, maar er was een nieuw land ontdekt waar nog niemand woonde, op een paar maffe dieren die zij nog nooit hadden gezien na, zoals de kangoeroe, de koala, vogelbekdieren, geelgebekte trompetbekkwekkers en emoes. De rode zandtermieten mogen ook niet vergeten worden, maar die komen niet ter zake.

Dit land leek een paradijs: bomen, gras, genoeg te eten, water volop (alhoewel, bevroren) en een redelijk te doen klimaat, ten opzichte van de enorme kou. De Aboriginals besloten geen nomaden meer te zijn en zich te vestigen op deze "oase".

Op een gegeven moment werd men het zat, om zo alleen te zijn, en wilden zij terug naar het vasteland van Azië om iedereen het nieuws te vertellen over dit grote stuk land, maar het was inmiddels geen ijstijd meer en het ijs was allang gesmolten waardoor het water zich allang had verspreid over geheel het land, waardoor het een eiland geworden was en zij opgesloten zaten. Sommigen besloten daarom een aantal vlotten te bouwen van eucalyptusbomen om toch de overkant te kunnen bereiken. Helaas bereikte het nieuws niet iedereen en bleven de Aboriginals heel alleen.

Opeens, in 1606 ontdekte een Nederlander genaamd Willem Janszoon het bestaan van Australië door middel van opeens voorbijdrijvende stukken eiland dat zich in Nederland vastgroeide (ook wel bekend als het huidige Zeeland) en hij stuurde zijn zoon Jan Willemszoon op onderzoek uit. Het bleek waarheid te zijn: er was nieuw land. Het nieuws verliep als een benzine op de grond die vlam had gevat (hoewel er toentertijd geeneens benzine bekend was) en op een gegeven moment wist heel welvarend Europa dat daar iets was. De Britten gingen er als eerste naar toe en schipper James Cook vond ook als eerste "het land Australië" in 1770, waarna iets later Nieuw-Zeeland nog volgde en nog een groep eilanden daar in de buurt. Engeland was direct met het grote eiland al 7,617,930 km² groter geworden, iets waar men zich vrolijk helemaal lam mee kon drinken uit vreugde. De coördinaten werden gegeven en er kwamen steeds meer Europeanen naar Australië toe.

Australië werd nog verder gekolonialiseerd en bijna leeggezogen, en de oorspronkelijke bewoners, Aboriginals werden bijna volledig uitgeroeid, maar op een gegeven moment was het al ruim tweehonderd jaar later en werden "Australië" en "Nieuw-Zeeland" onafhankelijk in 1901, hoewel volledige onafhankelijkheid pas in 1942 kwam.

Australië ging een tijd door als eilandengroep van het grote eiland en Tasmanië, hoewel een aantal andere omringende eilanden ook meegerekend werden, totdat er een burgeroorlog uitkwam tussen de "Europeanen" en de Aboriginals, die wraak wilden nemen tegen de Europeanen vanwege het vele leed dat hun is aangedaan tijdens de koloniale tijd. Er werd een overeenkomst gemaakt in 1963 dat het grote eiland en Tasmanië uit elkaar zouden gaan als aparte naties. Het grote eiland werd West-Ralië, vol met westerlingen en het oosten werd Oost-Ralië vol Aboriginals. Oost-Ralië bleef niet alleen vol Aboriginals, want ook andere nakomelingen, Eb- en Vloedginals gingen zich er vestigen en een aantal westerlingen die het in West-Ralië te druk vonden.

Oost-Ralië kende nog een halve oorlog omdat de Nederlanders toch nog iets meer wilde hebben van het door hun ontdekte land. Dit werd ze niet in dank afgenomen en zij werden weggejaagd.

Momenteel is West-Ralië een in rust gevallen land en is Oost-Ralië half verwoest door verschillende ongelukken. Zie daarvoor het artikel over Oost-Ralië zelf.

Geografie[bewerken]

Australië ligt vanuit de noordelijke richting onder Zuid-oost Azië, en vooral onder Indonesië. Tevens bevat Australië de volgende eilanden/eilandengroepen die allemaal aparte landen zijn:

Zie ook[bewerken]

 
Grote waterplas met eilanden, hitte, regen en palmbomen (Oceanië)

Australië · Coke Eilanden · Fiji · Gallemiezië · Hawaii · Kawaii · Kersteiland · Kiribati · Micronesië · Mononesië · Mush · Nauru · Nieuw-Zeeland · Oost Ralië
Oost-Timor · Oud-Zeeland · Paaseiland · Palau · Papoea Nieuw Guinea · Polynesië · Samoa · Sophia-eilanden · Stereonesië · Toevalu · Tonga · Urk