Auto

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Auto.
De enige auto wiens design het onnut van zijn soortgenoten enigszins kon doen vergeten. Daar was Zijne Noedeligheid niet vreemd aan.

Ik heb van mijnen auto e' kiekerenkot gemaakt, dan heb ik tenminste nog eieren voor mijn geld.
~ Urbanus van Anus over de auto.

Doet ie t weer niet!
~ Rita Verdonk over haar auto.

Boink!!!
~ Hert tegen een auto.

In Sovjet Rusland, auto rijdt JOU!!
~ De situatie in Sovjet Rusland over een auto

Een auto is geen vliegtuig.
~ Kapitein Overduidelijk over de auto.

Als u, Nederlandskundige westerling, denkt dat u weet wat een auto is, dan raad ik u aan deze pagina eens terdege te lezen. Dan is ze niet voor niets geschreven, en zult u allicht iets bijgeleerd hebben.

Etymologie en uitspraak[bewerken]

Werkschuwe pseudo-onderzoekers en nepresearchers trachten ons vaak wijs te maken dat het woord "auto" afgeleid is van het woord "automobiel", wat "zelfbewegend" zou betekenen. Welnu, waarde lezer, als u ooit in aanraking bent gekomen met een auto (dat wil zeggen met de binnenkant ervan), dan weet u alvast één zaak: die dingen bewegen niet vanzelf. Ze bewegen soms gewoon helemaal niet. Vraag het Rita maar. Neen, neen, neen. Het woord is gewoon afgeleid van "Otto", en zo wordt het trouwens meestal ook uitgesproken. De eerste dapperen die het (oorpronkelijk naamloze) vehikel aan de praat wilden krijgen riepen in uiterste nood en diepste wanhoop deze verder totaal irrelevante godheid aan, maar... het voertuig startte! Als Vanzelf! Het had meteen een naam, al wordt die vanoudsher verkeerd geschreven.

Doel en constructie[bewerken]

Een door een niet-Ottoïstische godheid gezegend driewielertje, maar tóch lekker geen auto.

De auto had oorspronkelijk geen doel, dus wordt hier logischerwijze maar eerst de constructie besproken. Wie weet krijgt u zin om er óók een te bouwen, en waarom een doel gezocht voor iemand die absoluut iets wil?

Benodigheden[bewerken]

 • Minstens vier wielen. Anders vervaardigt u een fiets of, erger nog: een driewielertje!
 • Een stuur. Absoluut rond: desnoods recycleert u het spreekwoordelijke vijfde wiel aan de wagen, maar rond moet het alleszins zijn, wil het niet afwijken naar iets fietsachtig.
 • Een brandstoftank. Neen, u kunt van pomphouders niet verwachten dat zij uw vervoermiddel met een kilometerlange slang aan hun installatie verbinden. Klantenbinding is mooi, maar kent zijn grenzen. Spaarzegels zijn óók sympathiek.
 • Een ingenieuze machinerie die de brandstof op regelmatige tijdstippen en met het nodige lawaai laat ontploffen, en de luchtverplaatsing van dit geknal overbrengt naar de wielen. Niet naar het stuurwiel, want dan zoekt u miserie.
 • Een platform met een duur uitziend naamplaatje, waarop en waaraan deze onderdelen bevestigd kunnen worden.

Extra's[bewerken]

Zoals u ziet, is de brandstoftank van cruciaal belang.
 • Brandstof. Waarmee wilt u anders de brandstoftank vullen? Met water soms? Daarmee kunt u deze hoogstens reinigen, en zelfs dáárover bestaat geen eensluidendheid.
 • Een bestuurder. Omdat zelfs het meest vernuftige mechanisme niet in staat is om zomaar een vloeistof, hoe brandbaar ook, te laten ontploffen, moet deze eerst op de juiste temperatuur gebracht worden. Dit procédé heet "chaufferen", en zonder chauffeur bent u nergens, en kunt u uw constructie aan de straatstenen niet kwijt.
 • Een doel. Dit onderdeel vraagt enige uitweiding, zie dus verder. Hieronder bijvoorbeeld.

Doel[bewerken]

Het is duidelijk dat de hierboven vermelde contraptie geen doel heeft. Om er iets aan te kunnen verdienen werd dan ook intens gezocht naar iets dat voor een doel kon doorgaan. Een paardenhater kwam toen op het idee om de auto in de plaats van een paard vóór een kar te spannen. Dit was een absoluut belachelijk gezicht, maar men moest iets over hebben voor de vooruitgang. Toen het begrip "design" gemeengoed werd, besloot men dit ook toe te passen op de auto, en van de auto en de kar één geheel te maken. Toen men éénmaal[1] doorhad dat de planeet ten onder ging aan giftige dampen en verkeersongevallen, was het al te laat: geen paard werd nog bereid gevonden om een kar te trekken. Er bleven maar twee alternatieven: mensen of fietsen. Het is ook een doel van de auto om de wereld te zuiveren van de kat.

Toekomst[bewerken]

Als men een paard wil vervangen door een eend, dan krijgt men dit.

Over de toekomst van de auto kunnen wij kort zijn: de schroothoop. En vandaar eventueel en gedeeltelijk naar een colablikje, wat deze drank er zeker niet smakelijker op heeft gemaakt. Gelukkig kunnen er ook fietsen van gemaakt worden, maar de productiekosten zijn hierbij te hoog om het economisch rendabel te doen zijn.

Interessante toepassingen[bewerken]

Aangezien de auto geen doel heeft, anders dan de totaal fictieve toepassing uit het benevelde brein van een hippofoob, zijn alle toepassingen welkom, en kan er niet één "oneigenlijk" genoemd worden. De één maakt er een kippenhok van, de ander jaagt ermee op argeloze voetgangers, nog anderen compenseren er complexen mee, weer anderen versieren er vrouwen mee.

Merken[bewerken]

Auto's hebben merken. Net zoals die volstrekt nutteloze en vaak ook walgelijk ogende petjes. Bekende automerken zijn: BMW, Lamborghini, Mercedes-Benz, Citroën, Ferrari, Ford, Chevrolet, Volkswagen, Jaguar en Porsche

Concurrentie[bewerken]

Het moge duidelijk geworden zijn in de loop van dit artikel: de fiets is, ondanks de prijs van dit luxe vervoermiddel, de grootste concurrent van de auto. Hoe de auto zich ook draait of keert, altijd staat er een fiets in de weg. Als een autofabrikant te zuinig is op wielen, maakt hij een fiets. Wanneer het metaal van een auto gerecycleerd wordt, reïncarneert het als een fiets. Een automobilist die de file beu is, vervolgt zijn weg met een compacte, voorzichtigheidshalve in de koffer van de auto meegenomen fiets.

Afgeleiden[bewerken]

 • Automaat: een medelevend medemens die u niet alleen wil laten met dit gevaarte, en naast u plaatsneemt.
 • Autonoom: dwerg die zich opwindt omdat er geen auto's op zijn maat gemaakt worden, helaas allergisch is aan pony's, en zich dan maar op eigen kracht voortbeweegt.
 • Autoped: auto gebouwd door een minvermogend constructeur, en te dicht aanleunend bij de fiets om eigenlijk als een volwaardige auto aangezien te worden.
 • Autochtoon: Muzieksoort die alle invloeden van buitenaf weert en alleen gespeeld kan worden in het gebied waar ze ontstaan is. Zodra het buiten dat gebied gespeeld wordt, verandert ze in Allochtone muziek, ook wel Doom-Metal genoemd.
 • Autoverbod: een maatregel genomen door een gemeente; dient om de buurtbewoners tevreden te maken en niet te laten merken dat ze helemaal niets uitvoeren in de raadsvergaderingen (behalve uien pellen).

Zie ook[bewerken]


Kinderkoetske.JPG
Populaire vervoermiddelen

Auto · Bus · Duikboot · Fiets · Lift · Luchtballon · Raket · Roltrap · Ruimteveer · Schip
Segway · Tank · Taxi · Tractor · Tram (Tweerichtingtrams) · Trein · Vespa · Vliegtuig · Vouwfiets

BMWlogo.png Automobiles, voertuigen, sleeën, wagens, karren, kortom: Auto's VWlogo.png

Alfa Romeo · Aston Martin · Audi · Bentley · BMW · Bugatti · Chevrolet · Citroën · DAF · Daihatsu · Ferrari · Fiat · Ford · Honda
Hyundai · Jaguar · Jeep · Kia · Lada · Lamborghini · Land Rover · Lexus · Maserati · Mazda · Mercedes · Mini · Mitsubishi
Nissan · Nokia · Opel · Porsche · Renault · Saab · Seat · Škoda · Suzuki · Toyota · Trabant · Volkswagen · Volvo


Notenbalk[bewerken]

 1. Dat gebeurde in 2013, een jaar van twaalf maanden en vele voorvallen.