Backspace

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chinese Backspace

Ik gebruik nooit Backspace, want ik rijd altijd vooruit.
~ Paris Hilton over Backspace.

De Backspace is een zeer recente toevoeging aan het alfabet, en werd voor het eerst waargenomen op Arabische en Israëlitische typemachines, waar zij[1] de functie van Spatiebalk vervulde. Met de komst van elektronische tekstverwerking werd deze functie ook nuttig geacht op andere klavieren. Tegelijkertijd werd in de eerder vermelde culturen de Spatiebalk geïntroduceerd, die daar dan de functie van Backspace heeft. De cirkel is rond, maar dit artikel nog niet.

Gebruiksvriendelijkheid[bewerken]

Machine om Backspace naar Spatiebalk te converteren, en vice versa.

Hoewel de Backspace een best aardige letter is, vergt het juiste gebruik ervan wel een extra training. Vooral het feit dat deze letter tegen de leesinrichting in gezet wordt[2], wil een onervaren gebruiker wel eens verrassen. Daarom wordt op de meeste klavieren het woord "Backspace" vervangen door een naarlinks gerichte pijl. Alleen computergebruikers met zéér weinig aanleg voor informatica geloven nog dat de pijl de plaats van de aan/uit knop aangeeft.

Uitspraak[bewerken]

Een voorbeeld van slordig gebruik van Backspace.

In tegenstelling tot de meeste letters uit ons alfabet, wordt de Backspace niet uitgesproken zoals ze geschreven staat, maar moet er iets in de zin van "bekspees" gezegd worden. Het is in ieder geval een knap lange letter, die in een tekst gelukkig veel korter tevoorschijn komt dan ze op het klavier weergegeven staat.

Fonts[bewerken]

Bovenaan, van links naar rechts: Backspace in Times New Roman, Arial (cursief) en Lucida Calligraphy. Tweede rij: Backspace in Copper Plate Gothic Bold, Comic Sans en Childish Handwriting. Derde rij: Backspace in Dumbbell Bold, Doctors Scribble en Illiterate (cursief). De eerste rij wordt vooral getypeerd door het diepe wit, en de tweede rij wordt getypeerd door de speelsheid van het geheel.

Hoe immens veel lettertypes er sinds Gütenberg en Aldus ook ontwikkeld zijn voor letters als de V of de O, des te minder aandacht is er besteed aan de Backspace. Is het wegens de vijf eeuwen achterstand? Er is fantastisch werk verricht voor de A en de T, typografen hebben zich uitgeleefd op de W en de E, maar alleen échte kenners kunnen de Backspace in Times New Roman onderscheiden van die in Comic Sans. Op dit terrein moet nog een lange weg afgelegd worden.

Varianten in andere culturen[bewerken]

  • In Afrikaanse landen ontbreekt de Backspace. Dit wordt doorgaans in verband gebracht met het ontbreken van alle andere letters, het klavier en de computer, maar hierover bestaat geen eensgezindheid.
  • In communistische landen wordt de Backspace, wegens zijn linkse oriëntatie, steevast "Voorwaarts Kameraden!" genoemd.
  • In Israël en Arabië... ach laat maar...

Notenbalk[bewerken]

Artikel0999.GIF
  1. Waar de Spatiebalk of Space Bar duidelijk van mannelijke kunne is, wordt aan de Backspace een vrouwelijk genus toegekend. Deze naam-genuskwestie blijft delikaat, en discussie hierover blijft mogelijk, net zoals bij namen als Kim of Jo.
  2. Behalve in Israël en Arabië, maar dat is intussen wel duidelijk.