Beleg

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boterham, met de belegerde zijde onder.

Beleg is wat men op een boterham doet om de smaak van het brood te verhullen.

Soorten beleg[bewerken]

Er zijn zeer veel soorten beleg uit allerlei verschillende streken, waaronder beleg van Troje, beleg van Leiden en beleg van Leningrad. Er zijn ruwweg twee soorten beleg: Zoet beleg en hartig beleg. De eerder genoemde voorbeelden vallen beslist niet onder zoet beleg, aangezien er een hartig woordje gewisseld werd. Alhoewel ook kinderen graag oorlogje spelen, hebben zij doorgaans juist een voorkeur voor zoet beleg.

Beleg in oorlogstijd[bewerken]

In oorlogstijd wordt de vijand vaak gedwongen tot overgave door diens boterham te belegeren. Wanneer de vijand niets meer te beleggen heeft, is een overname onvermijdelijk (een generaal die een beleg met succes heeft afgerond noemt men ook wel een belegen generaal). Het bekende broodbelegeringsmerk De Ruijter heeft sinds 1860 een cruciale rol gespeeld bij een groot aantal belegeringen, waaronder het beleg van Rotterdam en de controversiële vlokfeestslag. De Ruijter heeft sindsdien echter veel ondernomen om haar naam te zuiveren, en is sinds 1985 hofbelegeraar van het koninklijk huis.

Beleggers[bewerken]

Aanhangers van de Beurs sekte, de zogenaamde beleggers, zijn meestal calvinisten die hun geloof aan andere mensen willen opdringen door allerlei fondsen met pindakaas te beleggen. Het leven van een belegger is niet makkelijk. Echte calvinistische pindakaas ligt namelijk erg zwaar op de maag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Nederland aangevallen door een stel Mofse beleggers. Alhoewel de Nederlanders het destijds vreselijk vonden, was het achteraf gezien niet eens zo erg. Zonder de Moffen hadden we geen pindakaas gehad.

Herkomst[bewerken]

Over de oorsprong van beleg zijn de historici het niet eens, maar naar alle waarschijnlijkheid was er al beleg voor het ontstaan van het brood. Ook over de exacte rol van het brood zijn meerdere theorieën. Zo zijn er geschiedkundigen die menen dat de boterham is ontwikkeld om chocoladehagelslag iets handbaarder te maken, maar er zijn er ook die blijven volhouden dat boterhammen in feite een middel zijn om zichtbaar te maken aan welke kant pindakaas zit bij het neerkomen.

De belegtheorie[bewerken]

De kerktoren vandaag de dag

Een Spaanse natuurkundige bewees dat een boterham inderdaad meer kans heeft om op de belegde zijde neer te komen. Hij deed dit door een boterham te beleggen met een geit, waarna hij deze van de vijftien meter hoge kerktoren in het dorp Manganese de la Polvorasa wierp. Het werd traditie om deze theorie eens per jaar te controleren, maar het gebruik is inmiddels afgeschaft op aandringen van de dierenbescherming en de straatwerkers die het plein naderhand moesten reinigen. De natuurkundige won postuum de Nobelprijs, maar wenst graag anoniem te blijven.

Een andere natuurkundige beweerde recentelijk dat als katten vallen, ze altijd op hun pootjes terecht komen. Deze wetenschapper won geen Nobelprijs, omdat iedereen dit al wist.


In een tweede poging erkenning te krijgen, dacht hij een experiment uit om bovenstaande theorieën te combineren. Hij nam een boterham en belegde deze met een kat. De kat zou op zijn pootjes terecht moeten komen en de boterham op de belegde zijde. De wetenschapper wierp de hartige maaltijd van de kerktoren, waarop de kat doodstil in de lucht bleef hangen. De wetenschapper trof onderaan noch een kat, noch een boterham aan en besloot een terrasje te gaan pakken. Jammer, wij hadden ook wel willen weten hoe hij dat zwarte gat had gemaakt.

Zie ook[bewerken]