Boeiend

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lekker boeiend zeg...
~ Iemand over Oncyclopedia

Jij bent niet boeiend!
~ Kapitein Overduidelijk over het bovenstaande


Het logo van Boeiend, maar wat boeit dat?

Boeiend is een voormalig Amerikaans, nu Nederlands lucht- en ruimtevaartbedrijf, opgericht door Sjors Struik met de bedoeling om zichzelf erin te vervoeren naar allerlei plaatsen. Privé of openbaar. Nu is het in gebruik voor commerciële vluchten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland omdat de Nederlandse regering Boeiend heeft gekocht uit handen van Struik omdat hij nu in een economische crisis zit en hij alle slaven arbeiders niet meer kan betalen. Boeiend is wereldwijd boeiend vanwege het groot aantal vliegtuigen die opstaan en ten onder gaan. Boeiend is de laatste tijd wat minder boeiend doordat zij ook al veel last hebben van jetlags en de economische crisis. Hierdoor daalt daarom ook het aantal passagiers per vliegtuig enorm snel. Soms heeft Boeiend dan ook last van explosieve afsluitingen op de financiële markten.

Geschiedenis[bewerken]

Boeiend is opgericht in Washington in de staat Washington vlakbij Washington door Sjors Struik op 11 september 1980, toentertijd als "Mr. President Private Airlines". Deze oprichting vond precies 21 jaar voor de aanslagen op de Twin Towers. Op 9 mei 1981 werd het bedrijf omgedoopt tot "Who Cares that future mr. President is flying with us? Airlines". Struik wou onopvallend naar zijn bestemmingen vliegen zonder dat hij aan alle kanten werd geschoten (door de fotocamera's uiteraard). Dit was de periode waar Struik nog geen president was van de Verenigde Staten. Dit bleek niet boeiend bij sommige mensen waardoor er rustig gevlogen kon worden met deze toestellen.

Hier is een Who Cairlines 131 te zien waarvan twee motoren waren weggevallen uitgevallen.

In 1983 begon de economische situatie te versterken. "Who cares that the future mr. President is flying with us? Airlines" bouwde zijn 1e toestel om het openbaar vervoer in de Verenigde Staten te verbeteren. Na deze stap werd de naam van het bedrijf omgedoopt in het simpele "Who Cairlines". Tijdens de daaropvolgende jaren werden de commerciële (Who Cairlines 131) en militaire vliegtuigen de standaard onder de regering daar en het Amerikaanse leger (Who Carelines 141). Wel zo handig om een vliegtuig te hebben tijdens de Loempiaoorlog van toen. Terwijl de het aantal passagiers opsteeg daalde de concurrentie. Airbus probeerde Who Cairlines bij te houden met meer dan 100 toestellen maar ze bleven niet lang in de lucht. Who Cairlines moest later langzamerhand beginnen met groeien, en ze hadden al snel een nieuwe garage nodig om alle 50 toestellen erin kwijt te kunnen. Na de uitbreiding van het parkeerterreinpark met de garage kwamen ze met de Who Cairlines 151 en de grotere Who Cairlines 161. Een belangrijk project voor Who Cairlines was dat van de raketten waar de kennis vergaard werd de vorm. De aardbeien-, sinaasappel- en citroensmaak deden de rakettenbouwers zelf. Who Cairlines deed ook mee bij ruimtevaartdingetjes en was de eerste die probeerde een toestel (Who Cairlines 131) de ruimte in te sturen als de Challenger. Dit toestel kwam niet echt verder dan de dampkring omdat de motor opeens hoogtevrees kreeg. Tegelijkertijd werden verscheidene ruimtelijke producten in ontvangst genomen, zoals de straalmotoren en een aantal verbeteringen voor korteafstandsvliegtuigen (Who Cairlines 171, 171¼, 171½, 171¾). In de jaren tachtig was Who Cairlines erg actief in het ombouwen en verbeteren van bestaande uitrusting, waar ze geen onderscheid maakten tussen troep en technische wonderen.

In september 2001 verkocht Struik Who Cairlines aan de Nederlandse regering die er op hun beurt een nieuw vliegtuigbouwbedrijf van maakten. De naam werd veranderd naar "Boeiend" ter ere van de ontwerper van de Who Cairlines 131. Op 10 oktober 2001 verloor Struik alle macht over het bedrijf en was het volledig in Nederlandse handen. De laatste tijd heeft Boeiend steeds meer last van de crisis en hebben steeds meer concurrentie van Airbus wat weer een beetje is opgekrabbeld na het instorten van het bedrijf tot aan de grond. Sinds 1990 heeft Airbus zijn toestellenlijst uitgebreid en is nu ongeveer op dezelfde hoogte als Boeiend. Aan de grond dus. Dit komt omdat Boeiend verkocht werd en alles opnieuw moest worden opgericht. Nu moet de Boeiend 181 (op één na nieuwste toestel van Boeiend) het nu opnemen tegen de Airbus AAAAAAAAA380 en is de Airbus AAAAAAAAA320 een concurrent voor de Boeiend 171.

Na een aantal niet succesvolle jaren heeft Boeiend in 2008 de positie als marktleider over moeten geven aan Airbus. Reden hiervoor is de crisis. Boeiend focust nu op de nieuwe Boeiend 191 Nightmareliner en het compleet moderniseren van de bestaande toestellen met hulp van mensen die vliegtuigen hebben als hobby. Dit alleen maar door het financiële standpunt van nu. De 191 Nightmareliner werd uiteindelijk toch het snelst verkopende vliegtuigtoestel aller tijden.

Toestellen van Boeiend[bewerken]

Boeiend 112[bewerken]

Dit toestel is speciaal voor de hulpdiensten gemaakt. Het is een politie, ambulance en brandweer toestel in één. Het is ook het enige toestel van Boeiend die automatisch van kleur veranderd naar gelang de functie deze moet uitvoeren. Indien het toestel als ambulance wordt gebruikt, om bijvoorbeeld gipsvluchten uit te voeren vanuit Namibië, wordt het toestel geel. Op het moment dat het toestel gebruikt wordt om bosbranden te blussen, in de Sahara, veranderd de kleur automatisch in brandweerrood. Door de politie wordt het toestel niet gebruikt, maar mocht ie per abuis toch een keer voor dit doeleinde gebruikt worden dan zou het toestel in een wit met blauwe kleur moeten veranderen. Het toestel is voorzien van blauwe lampen en sirene. De sirene roept op tot gebed. Men hoeft het toestel geen voorrang te verlenen op het moment dat u van rechts komt.

Boeiend 131[bewerken]

In het jaar dat Boeiend een nieuwe versie van de Who Cairlines 131 gelanceerd had met een vliegtuig die straalmotoren had was Who Cairlines al een beetje de weg kwijt. De reistijd van de Who Cairlines duurde niet zo heel lang, omdat dat toestel al snel neerstortte tussen de werelddelen Europa en Amerika, met grotere snelheid dan een Who Cairline 131 gemiddeld vloog. De Boeiend 131 van nu zou een beter comfort tijdens de vlucht hebben door middel van de welbekende klapstoelen met kussentjes. Het eerste prototype van de 131 werd dus de ruimte net niet ingestuurd, daarna stortte deze neer en moest deze weer opgevist worden (wat overigens niet lukte). De Boeiend 131 werd één van de beste vliegtuigen van Boeiend ooit.

Boeiend 141[bewerken]

Een Boeiend 141 die probeert op te stijgen, maar waarvan het niet wil lukken.

Een nieuw toestel werd al van tevoren op de markt gebracht, maar werd niet verkocht omdat dat vliegtuig te groot was om in een kraampje te passen en om überhaupt op de markt te staan. De Boeiend 141 is een vliegtuig voor zeer korte afstand met dit keer 4 straalmotoren die voor veel lawaai voor omwonenden zorgden bij de landing en het opstijgen. Diezelfde omwonenden hebben ook fel geklaagd bij Boeiend, maar Boeiend vond het niet boeiend genoeg. Die straalmotoren waren gammeler op grotere vlieghoogten, waar in de dunnere lucht de motoren wegvielen omdat de moertjes het dan spontaan begeven uitvielen door de hoge druk, een slechtere motor dan de zuigermotoren die diezelfde omwonenden ook vonden dat die motor 'zuigt'.
Omdat de Boeiend 141 qua verkoopcijfers geen succes is gebleken, heeft Boeiend aangekondigd dit model niet meer te gebruiken. De Boeiend 141 is afgeleid van de Boeiend 131, maar de 141 werd toch uiteindelijk beter verkocht, als modelvliegtuigje.

Boeiend 151[bewerken]

Toen de productie van Boeiend 141 en drama werd, besloot Boeiend een kleiner toestel te produceren voor maximaal 100 passagiers. Het vliegtuig had 3 motoren: 2 op de romp en 1 in de staart, net als bij de 131. Maar de motoren werden ook met ander materiaal vastgezet. Bij de 131 bleek dat de motoren steeds misten bij de vondst van een vliegtuigwrak en dat ze ergens verderop in een achtertuin lagen, eigenlijk was het jouw achtertuin. De motoren werden in plaats van sterke boutjes en moertjes nu met krachtlijm en tape vastgemaakt. Er werden 2 verschillende versies van de 151 geproduceerd: 151 100 passagiers 151-2 voor passagiers met hoogtevrees en vliegangst. Misschien raadt u het al, dit toestel had geen ramen.

Boeiend 161[bewerken]

Boeiend wilde een groter toestel dan de Boeiend 141 op de markt brengen voor maximaal 180 passagiers. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Boeiend 161, al snel de Boeiend-Hel genoemd. Niet veel later kwam Boeiend met een boeiendere versie, de Boeiend 161. Een Boeiend 161 in de all economic crisis-class kon 20 passagiers vervoeren en had een afgezaagder interieur dan de Boeiend 131, omdat ze toen nog nauwelijks last hadden van die crisis. Toch bleek de Boeiend 161 het op één na grootste toestel van Boeiend ooit hoewel ook dit toestel gewoon niet goed verkocht.

Boeiend 171, 171¼, 171½, 171¾[bewerken]

Het is misschien wel een klein toestelletje, maar de Boeiend 171 is het meest verkochte vliegtuig van Boeiend ooit. De Boeiend 171 was ook al een succes gebleken voor de lijndienstmaatschappijen (daar was 'ie ook voor gebouwd), zo konden ze direct meer passagiers vervoeren naar een willekeurige bestemming, zoals de zee. De Boeiend 171 was een voorganger van de Boeiend 161 die nooit een succes werd, net als e Boeiend 151 en de Boeiend 141. Boeiend had in een later stadium plannen voor een vernieuwde Boeiend 171¼, daarna kwam de 171½ en de 171¾. De 171-5 is echter nooit in productie genomen omdat er simpelweg geen geld meer was.

Boeiend 181[bewerken]

De Boeiend 181 werd gebouwd als opvolger van de 171 en de 161. De Boeiend 181 vloog in 1990 voor het eerst. Het toestel was veelbelovend, omdat de Boeiend 181 sneller en onbetrouwbaarder bleek dan zijn vijand: de Airbus AAAAAAAAA380. De 181 heeft ongeveer 100 zitplaatsen en wat revolutionair was, waren de 50 staanplaatsen! De 181 is een veel succesvoller vliegtuig dan de 141 tot en met de 161, vooral doordat het toestel al een aantal keer is gekocht door bekende vliegtuigmaatschappijen.

De Boeiend 181 wordt voortgestuwd door 2 straalmotoren. In 1999 kwam een verlengde versie van de Boeiend 181 op markt, de Boeiend 181-2. In de Boeiend 181-2 kunnen 150 passagiers zitten, en 100 passagiers staan, wat afhankelijk is van klasse-indeling. Boeiend heeft besloten om in 2006 te stoppen met productie van Boeiend 181.

Boeiend 191[bewerken]

Een zijaanzicht van een Boeiend 191 Nightmareliner van Sophiair.

De Boeiend 191 "Nightmareliner" is het nieuwste vliegtuig dat in 2008 voor het eerst vloog. Er zijn drie versies van gemaakt die allemaal een ander passagiersaantal hebben. De Boeiend 191 zal worden aangestuwd door straalmotoren die alle vliegtuigen van nu ook hebben. In standaardversie van de Boeiend zitten ongeveer 200 passagiers zitten, afhankelijk van klasse-indeling. Dit toestel is het allerbeste toestel ooit van Boeiend ooit gemaakt en is bezig om zijn concurrent: de Airbus AAAAAAAAA320 de grond in te stampen. Het bijzondere aan de Boeiend 191 Nightmareliner is, dat de passagier gewoon niet weet wat er gaat gebeuren tijdens een vlucht. Hier komt ook de naam "Nightmareliner" vandaan.

Zie ook[bewerken]