Boem

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als ik weer eens een omhaal maakte en dan scoorde hoorde je ook een boem, maar da's logisch.
~ Johan Cruijff over Boem

En hij heeft wel een artikel, hè?
~ Bim en Bam over Boem

Boem (geen mv[1]) is een chemisch proces dat ontstaat als twee stoffen die elkaar niet aardig vinden bij elkaar komen. Boem mag niet verward worden met doem, dat is weer heel wat anders.

Ontstaan[bewerken]

Je krijgt een boem als twee stoffen die elkaar niet aardig vinden gemengd worden op welke manier dan ook. Meestal is een van die stoffen vuur, maar het kan van alles zijn. Veel mensen definiëren boem als het geluid wat je hebt als iets op de grond valt, maar dat is een "bonk", "slam" of "knal". De regels van boem gelden altijd, en wie zich hier niet aan houdt zal worden opgesloten in een Mofse kerker en braadworst gevoerd worden tot zijn maag ontploft door de opeenhoping van zuur en vet (de Duitsers bakken hun braadworsten in menselijk vet).

Gevaar[bewerken]

Boem is in sommige gevallen gevaarlijk. Dat hangt af van de soort boem. Die reken je in de schaal van Boum:

Nummer op Schaal van Boum Soort Boem Gevaargehalte Wordt veroorzaakt door
1 Zeer zwakke boem Zeer laag Knalerwten, trektouwtjes
2 Zwakke boem Laag Rotjes
3 Matige boem Redelijk laag Kortsluiting
4 Redelijke boem Gemiddeld Geweer
5 Gemiddelde boem Redelijk hoog Granaat
6 Sterke boem Hoog Dynamiet
7 Zeer sterke boem Zeer hoog Nitroglycerine
8 Superboem Dodelijk Atoombom
9 Novaboem Muterend Oerknal

Er gaat een gerucht dat er een klasse 10 boem zou bestaan. Dit zou gebeuren als een reusachtig zwart gat het hele universum op zou eten en alle massa dan in een halve milliseconde zou laten ontploffen in slechts een kubieke millimeter. Dit is echter niet mogelijk, want... tja, wie zal het zeggen?

Waar[bewerken]

Dit dus niet.

In scholen[bewerken]

Boem is erg populair in scholen, waarschijnlijk omdat lokalen na de boem meestal niet meer gebruikt mogen worden. Daarom is het verboden om te spelen in klaslokalen. Ook ontstaat er vaak klasse 2 boem op het schoolplein (niet te verwarren met een kettingbotsing als een fiets onderuitgaat). Boem is bij de wet verboden, maar wie houdt zich daar nou aan?

In laboratoriums laboratorias laboratoria[bewerken]

Mensen in laboratoria moeten juist boem veroorzaken. Dit zijn meestal klasse 6- of 7-boem, een enkele keer 8 en heel soms 9. Klasse 10 boem wordt geprobeerd te maken, maar omdat dit niet mogelijk is en de wetenschappers koppig volhouden dat het wel kan, kost dit ons enkele duizenden aan belastingsgeld en zijn wij allemaal pissig. Ondertussen proberen vele terreurorganisaties een novaboem te creëren, maar helaas nog zonder succes.

In het verkeer[bewerken]

En dit dus wel!

Er wordt hier niet over botsingen gesproken, maar wel mogelijke gevolgen daarvan. Zo kan het dus dat je net hebt getankt, maar je vergeet de afsluitdop er weer op te draaien. Als je die dag besluit om te stoppen met roken en je laatste sigaret uit de auto gooit, is het wel zwaar klote als die nou juist in je tank komt. Het kan natuurlijk ook dat er rook uit je dashboard komt en jij even besluit om het te blussen met de brandweerslang die jij zojuist gejat hebt. Of je parkeert je auto nou net onder een vliegtuig dat in de stromende regen nitraat vervoerd, en het vliegtuig laat zijn lading los. Nou, je snapt het wel, het verkeer zit vol met gevaren (en momenten waarop je denkt: jee, wanneer komt er nou eens een tankstation mét wc?)

Zie ook[bewerken]

Notenbalk[bewerken]

  1. Het vaak voorgestelde "boemel" werd tot nu toe steeds geweerd, omdat
    • De eind-l voor een Nederlandstalige niet naar een meervoud verwijst;
    • Het woorden als "boemels" en "boemelen" als dubbele meervouden zou laten klinken;
    • Weinig mensen nood hebben aan een meervoud van iets waarbij zij liever niet betrokken zijn.