Bolivia

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bolhoedivia
Vlag Vlag van Bolivia
Wapen Wapen van Bolivia
Motto "Olleke Bolleke Bol"
Volkslied "Bolhoed van papier"
Officiële taal Spanglish, Boliviaans
Hoofdstad La Ferme Paz
Staatsvorm Republiek
Baas Marty XVIII "El Rico" Feldman
Munteenheid Bombín (BOM) De muntsukken hebben de vorm van koffiebonen, de biljetten worden gedrukt op cocabladeren.
Godsdienst Katho-Polytheisme
Patroonheilige Santa Trivia

Bolivia ligt in Zuid-Amerika.
~ Kapitein Overduidelijk over Bolivia.

Bolivia is de wieg van de wereldvermaarde bolhoed, die dan ook tot diep in de XIXde eeuw voor de voornaamste economische activiteit zorgde. Sinds de Engelse hoedenindustrie dat laken naar zich toe trok, ging het bergafwaarts met de Boliviaanse industrie, en schakelden zij over op de productie van verdovende middelen.

Bolivia en Zuid-Amerika.

't Misverstand[bewerken]

Consuelo Paloma, de huidige alcaldesa van La Paz, tijdens de Fiesta Nacional, helemaal in nationale klederdracht, klaar voor haar jaarlijkse rede tot het volk.

De modale Europeaan denkt wel eens dat de bolhoed een typisch Brits verschijnsel is. Deze misvatting is een zuiver staaltje van de macht van marketing: het kledingsstuk werd halverwege de XIXde eeuw uit Bolivia meegebracht door een ondernemende Engelse hoedenmaker. Deze was bezorgd om de teruglopende interesse voor hoofddeksels, en had een wereldreis ondernomen om inspiratie op te doen. De Mexicaanse sombrero vond hij origineel, maar te plaatsrovend voorgebruik in de smalle Londense straten, en uiteindelijk viel zijn oog op de Boliviaanse nationale klederdracht. Een legende was geboren.

Presidentiële dynastie[bewerken]

Marty XVIII "El Rico", de huidige president van Bolivia.

Buitenlandse bezoekers van het "Museo Nacional de Pintura"[1] staan vaak verwonderd te staren naar de reeks schilderijen van Boliviaanse presidenten, omdat ze alleen van elkaar te onderscheiden zijn door hun Romeinse nummering. In zulke gevallen geeft de immer glimlachende gids een eenvoudige maar interessante toelichting, die wij hieronder zelf óók even toelichten.

Marty I[bewerken]

Bolivia was het eerste land dat het koloniale juk van zich afschudde, en wel ongeveer onmiddellijk nadat ze het op hun schouders gekregen hadden. De bijzonder intelligente en leergierige indianen leerden zeer snel de taal van de conquistadores, omdat ze doorhadden dat dit wel eens een wereldtaal kon worden, en gooiden de Spanjaarden buiten op 30 februari 1605, na precies 60 jaar bezetting. De eerste president van de kersverse natie (de oudste nog functionerende republiek ter wereld) was Marty Feldman, een door indianen opgevoede wees[2] van Engelse afkomst. Hij had de bevolking aangevoerd tijdens de onafhankelijkheidsstrijd, en toonde nog meer staaltjes van organisatorisch kunnen tijdens zijn lange regering (tot aan zijn dood op 88-jarige leeftijd in 1638). Zijn oudste zoon, Marty, vertoonde dezelfde leiderscapaciteiten als zijn vader, en werd unaniem verkozen als opvolger. De bijnaam "Marty II" kwam spoedig in omloop.

Marty II-XVIII[bewerken]

De geestelijke én lichamelijke kwaliteiten van de Feldmans bleken zeer dominant te vererven, zodat de bevolking na 400 jaar stilaan gewoon geworden is aan een nooit veranderende maar immer goed functionerende president. Het werd algauw als vanzelfsprekend beschouwd om de oudste zoon "Marty" te noemen, en de tweede "Marty" als tweede naam te geven. Deze laatste voorzorg kwam van pas toen in 1835 de opvolger vermoord werd door aanhangers van een zekere Simón Bolívar, een door de CIA gesponsorde opstandeling. De opstand werd in de kiem gesmoord door Felipe Marty Feldman, die het bestuur overnam als "Marty XI", bijgenaamd "El Sabio".

Economie[bewerken]

Alejandro Magno, eigenaar één der grootste cocaplantages van Bolivia, ontvangt de pers ter gelegenheid van de opening van zijn vijftigste degusteershop.

Tot een eind in de XIXde eeuw produceerde Bolivia voornamelijk bolhoeden, maar toen werden zij het slachtoffer van het Britse imperialisme. De Engelsen hadden de (nota bene vanuit Bolivia geïmporteerde!) nieuwste hoofddekselrage verplicht gesteld als onderdeel van de administratieve kledij, zodat elke Britse ambtenaar (en dat waren er heel wat), zowel in Old Blighty als in de kolonies, een bolhoed van Engelse makelij droeg.

Van bolhoed naar coca[bewerken]

De hogere klassen van de lokale bevolking van het hele imperium volgde deze klassevolle mode ook, maar keek neer op Boliviaanse bolhoeden, die zij als een imitatie van de Engelse beschouwden. Er zat voor de Boliviaanse bevolking niets anders op dan een ander exportproduct te vinden, en dat deden zij ook: coca. Hun eerste grote klant was een jong Amerikaans bedrijfje dat een nieuwe frisdrank wou lanceren, en toen deze firma halverwege de XXste eeuw onder publieke druk moest afzien van het toevoegen van coca-extracten, begonnen de Bolivianen hun productie in poedervorm aan de man te brengen, en vestigden zij zich op de drugsmarkt. Heden ten dage staan zij nog altijd aan de top van deze florerende bedrijfstak, en hun huidige president, Marty XVIII "El Rico" is eigenaar van één der grootste cocaplantages van het land.

Rehabilitering van de bolhoed[bewerken]

Janssen & Janssens, wellicht de bekendste amabassadeurs van de Boliviaanse bolhoed in Europa.

Onder internationale druk probeert het Boliviaanse Ministerie van Economie en Klederdracht de bolhoed weer te lanceren, om uiteindelijk de coca-kweek aan de kant te kunnen schuiven. De Britse bolhoedindustrie is op sterven na dood, en de Boliviaanse hoedenmakers werken aan bodemprijzen, wat het project een goede kans op slagen geeft. Iedereen kent intussen de bolhoedslogan "Bowler hat = Bolivia"[3] en de bijhorende reclameposter. Het komische duo "Janssen & Janssens" toert de wereld rond om het hoofddeksel te promoten, en zijn goed op weg om een internationale rage te veroorzaken.

Nationaal volkslied[bewerken]

Zoals elk zichzelf respecterend bananenrepubliek staat beschikt ook Bolivia over een nationale hymne. De melodie is gebaseerd op een oud Indiaans kinderliedje, en zo willen zij hun gehechtheid aan hun roots duidelijk maken. Ziehier de volledige tekst van dit pareltje van patriottisme:

Eén, twee, drie, vier,
Bolhoed van, bolhoed van,
Eén, twee, drie, vier,
Bolhoed van papier.
Is je hoed niet watervast,
Haal iets anders uit de kast.
Eén, twee, drie, vier,
Bolhoed van papier.

Vijf, zes, zeven,
Tellen wij, tellen wij,
Vijf, zes, zeven,
Zeven bolhoeden.
Zing met ons: "BO-LI-VI-A",
Eer dan Santa Trivia.
Vijf, zes, zeven,
Zeven bolhoeden.

Acht, tien, negen,
Is niet juist, is niet juist,
Acht, tien, negen,
Doen wij voor 't rijmen.
Zet je bolhoed op je kop,
Voel je bij de wereldtop.
Acht, tien, negen,
Doen wij voor 't rijmen.

Elf, twaalf, dertien,
Wij zijn rond, wij zijn rond,
Elf, twaalf, dertien,
Zijn er meer misschien?
Nee hoor, verder gaan wij niet,
Meer getallen zijn er niet:
Eind, finale stop, limiet!
Elf, twaalf, dertien,
Zijn er meer misschien?

Veertien, vijftien,
Onbestaand, onbestaand,
Veertien, vijftien,
Fictie bovendien!
Wiki dompelt jou geheid
Onder in onwetendheid!
Veertien, vijftien,
Fictie bovendien!
De meest recente reclamecampagne voor de Boliviaanse bolhoed, Nederlandstalige versie.

Notenbalk[bewerken]

  1. Het zogenaamde "Nationaal Verfmuseum", met indrukwekkend werk van Levis, De Keyn, Trimetal, Sikkens en Talens.
  2. De Engelse tak van de familie Feldman houdt nog altijd staande dat het de indianen zélf waren die Marty's ouders, meegestuurd met de Spaanse expeditie met het oog op de op handen zijnde huwelijksbanden tussen Engeland en Spanje, gedood hadden, en het kind gespaard hadden omwille van zijn vertederend snuitje.
  3. In de Nederlandstalige campagne "Bolhoed = Bolivië".
Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Bolivië.
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
2 jun 2008
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


 
Amerika (Noord- en Zuid-)

Antigua en Barbuda · Argentinië · Bahama's · Barbados · Belize · Bermudadriehoek · Bolivia · Brazilië · Canada · Chili · Colombia · Costa Rica · Disneyland · Dominica
Dominicaanse Republiek · Equador · El Salvador · Grenada · Guatemala · Guyana · Haïti · Honduras · Jamaica · Koebah · Mexico · Nicaragua · Nuevo Rico · Panama · Peru
Paraguay · Puaruguay · Saint Kitts en Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent en de Grenadines · San Theodoros · Suriname · Trinidad en Tobago · Uruguay · Venezuela · Verenigde Staten