Boom

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
      Oeps! Bedoelde je soms Eik, of misschien de plaats Boom? Waarschijnlijk niet...

In mijnen hof staat 'ne konijnekotelaar. Die'en is alleen nog goed om konijnenkoten van te maken.
~ Urbanus van Anus over een boom.

Bomen zijn relaxt.
~ Bob Marley over een boom.


Sommige bomen sterven staande, andere gaan even liggen.

De boom is een uit zijn krachten gegroeide lucifer (zo'n houten) met blaadjes. Zijn armen heten takken, de nagels blaadjes, de benen wortels, en het gat... uhm... daar hebben we het nog wel een andere keer over. Het wordt tóch pas zichtbaar wanneer de boom omgehakt is. Een gevaarlijke boom is chiel de lange.

Ontstaan[bewerken]

De ontstaansgeschiedenis van de boom begint zo'n 300.000 jaar geleden. Luciferhoutje 1.435.357 rolt uit de machine van de luciferfabriek te Winschoten, klaar om opgebrand te worden. Luciferhoutje 1.435.357 is het daar echter helemaal niet mee eens, omdat hij het niet kan vinden met zwavelkopje 1.435.357, want zwavelkopje 1.435.357 schreeuwde steeds kreten in het Arabisch en dreigde zichzelf in de fik te steken. Dus komt hij in opstand. Hij kidnapt de fabrieksmedewerkers, chanteert de machines en haalt de riem uit de broek van de directeur. Na al deze opschudding veroorzaakt te hebben, loopt hij weg, en blijft zo lang mogelijk dóórlopen. Dan voelt hij zich plots moe, zo moe. Dus gaat hij op de grond liggen en valt in slaap. Als hij 20 jaar later wakker wordt, staat hij recht overeind en heeft hij allemaal kleine luciferhoutjes aan zijn lijf, die weer vast zitten aan grotere luciferhoutjes. De boom is bijna helemaal geboren. Dan opeens komt er een grote, wilde storm, die een aantal kleine plantjes uit de grond rukt, die tegen de boom aan vliegen. Deze plantjes voelen zich op hun gemak bij de boom die zich vast gaan hechten. Uiteindelijk, na meer dan 20 jaar is de eerste boom geboren.

Evolutie[bewerken]

Een boom in evolutie

Na de opstand ging de luciferfabriek failliet, omdat uiteindelijk niemand behoefte bleek te hebben aan lucifers, en praktisch alle ander 1.435.356 lucifers hadden dezelfde metamorfose ondergaan als nummer 1.435.357, zodat op de plaats van de luciferfabriek een immens woud ontstond. Doordat alle lucifers opeengepakt gelegen hadden, was het in dit "oerwoud" zó donker, dat men het niet lang daarna het "Zwarte Woud" ging noemen. Dat woud breidde zich snel uit (er waren toen nog niet zoveel mensen op de wereldbol aanwezig), en aangezien het in het westen snel op de Noordzee stuitte, ging de expansie vooral oostwaarts. Vandaar dat er van dit eerste woud nog veel te zien is in Duitsland.

Boomrassen[bewerken]

Een kudde bomen van variabele aard.

Als in kiekeren rassen bestaan, waarom dan niet in bomen? Wie ze allemaal wil kennen, raadplege een gespecialiseerd naslagwerk[1]. Hieronder kan men de plezantste vinden.

De spoorboom[bewerken]

Deze maxilucifer houdt wegverkeer tegen, ongeveer zoals een verkeerslicht dat ook doet. Met dat verschil dat de spoorboom zich op dat ogenblik in verticale positie begeeft, waar het verkeerslicht voornamelijk in vertikale toestand functioneert. De spoorboom wordt ook wel "slagboom" geheten, waar daar heeft hij weinig last van.

De boom van een kerel[bewerken]

In tegenstelling tot wat zijn naam laat veronderstellen, is de boom van een kerel niet van een kerel. Wel, meestal toch niet. Meestal is deze boom de kerel zélf. Dit ras behoort tot de humanoïde of antropomorfe[2] bomen, en zijn zeer gevaarlijk. Ze worden meestal aangeplant rond idolen en danstenten, en laten op bijzonder gewelddadige manier hun takken neerdalen op al wie te dicht in de buurt komt. Er zijn al gevallen gesignaleerd van zich verplaatsende bomen van kerels, waarbij deze idolen bij hun uitjes zouden vergezellen. Ze blijven gevaarlijk.

De hoge boom die veel wind vangt[bewerken]

Een logisch denkend mens zou soms denken dat een hoge boom veel wind vangt, maar er zijn er die de wind sierlijk weten te ontwijken. Helaas zijn er ook lompere ondersoorten, en die hebben een hard leven. Elke windvlaag treft hen voluit, en uiteindelijk knakken ze af tijdens een februaristorm. Niet te dicht bij huis planten dus. Ze zijn gemakkelijk te herkennen, omdat ze vaak omringd zijn door bomen van kerels, die daar meestal niet lang blijven. Wanneer een hoge boom voortdurend door andere bomen van kerels omringd wordt, dan is het duidelijk: deze vangt veel wind, en mag niet dicht bij een huis geplant worden.

Het opgezet boompje[bewerken]

Dieren worden opgezet door mensen die er geen afscheid kunnen van nemen, of ze niet graag te eten geven. Mensen die in een rotsachtige of gebetonneerde omgeving wonen, waar geen boom kan groeien, kunnen dan een boompje laten opzetten. Ze kunnen zelfs een thema kiezen, en daarover wordt het boompje opgezet. Voetbal is een geliefde thema, alsook het weer.

Het Bonzaïboompje[bewerken]

Zo klein dat het nauwelijks nog een boompje is, wordt het Bonzaïboompje gekoesterd door menig mens met gevoel voor geschiedenis en grandeur. Zijn minusculiteit leunt aan bij die van zijn verre voorvaderen, de lucifers van Winschoten, en dergelijke link geeft een warm gevoel. Sommige koesteraars gaan zover dat ze het laten bewateren door een mini-hondje, maar zelfs een chihuahua komt monsterachtig groot over wanneer hij (of het) tegen een Bonzaï plast. Er is nog veel onderzoek nodig in dit veld.

Een boomstam met stamboom[bewerken]

Toen de mensheid na vele ups en downs weer in staat was om niet alleen lucifers te produceren, maar deze ook aan de man te brengen, wou het toeval dat de allereerste moderne lucifers gemaakt waren uit het hout van een rechtstreekse afstammeling van lucifer nummer 1.435.357... de cirkel was rond. Deze eerste lucifers, gemaakt uit een boomstam met stamboom, werden niet verkocht, maar tentoongesteld in het museum van de luciferfabriek. Niet die van Winschoten overigens[3], maar wel die van Ninove (Oost-Vlaanderen). Het evenement bezorgde deze stad de bijnaam van "Stekskesstad"[4], en de affaire wordt nog steeds herdacht in de jaarlijkse carnavalsstoet.

Zie ook[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: boom.
Planten groot en klein

Bomen:
Beuk · Berk · Eik · Spoorboom

Fruit:
Ananas · Appel · Banaan · Kiwi · Peer (vrucht) · Sinaasappel · Tomaat

Groente:
Aardappel (Negatief) · Gras · Komkommer · Paardenbloem · Prei · Selder · Sla · Tomaat · Ui

Overige planten:
Coockie · Paashaas · Tabak

Notenbalk[bewerken]

  1. Zoals Professor W. Druyffs indrukwekkende "Van lucifer tot boom: dit zijn ze allemaaaaaal", Uitgeverij Den Dampenden Darm, Zevergem, 1957.
  2. Zelfs Prof. Druyff is daar nog niet helemaal uit.
  3. Stikjaloers zijn ze daar. Men zou voor minder!
  4. Doorwinterde filologen herkennen in dit woord meteen de begrippen "stekske", wat in de regionale taal zoveel betekent als "stokje" of "luciferhoutje", en natuurlijk "stad".