Brol
“Van ideeën ben ik vol, maar bekijk dit vers: 't is ...”
Brol is het kernachtige woordje waarmee men in Vlaanderen uitdrukt dat iets als rommel beschouwd wordt. Men drukt er echter méér mee uit dan dat, en krachtiger.
Kort en krachtig[bewerken]
De grootste aantrekkingskracht van het woord "brol" schuilt zonder twijfel in de kernachtigheid van de uitdrukking:
- de explosieve "b" stuwt de term ontstuitbaar voorwaarts;
- de "r", die zowel rollend als keelklankig kan geproduceerd worden, geeft aan dat er met de intentie van de spreker niet kan gesold worden, en met de spreker zelf evenmin;
- de korte en doffe "o" ontleent aan het geheel een zekere stijlvolle glans, een "patine" zoals men die alleen op eerbiedwaardige meubelen en schilderijen aantreft;
- de afsluitende langoureuze "l" laat de toehoorder toe om te vermoeden dat het oordeel van de spreker misschien niet zo hard is als men eerst zou denken, en laat aldus een sprankeltje hoop ontstaan.
Dit alles wordt aan de toehoorder meegegeven in een fractie van een seconde: een knap staaltje semantiek!
Onvertaalbaar[bewerken]
Talloze taalkundigen hebben gepoogd om dit woord om te zetten naar hun eigen taal, zonder succes. Nederlanders voelden al vrij snel aan dat, als vertaling, het woord "rommel" niet voldeed, ook al omwille van de connotatie met een niet onverdienstelijk Duits generaal. Zij moesten dus, in afwachting van een geniale vondst, genoegen nemen met deze benadering. Ook buiten het Nederlandse taalgebied stuitte men op problemen, zelfs binnen de Germaanse talen. De meest creatieve oplossing bleek de Chinese te zijn: in plaats van te proberen het woord "brol" te vertalen, beperkten ze zich door het produceren van brol, en die naar onze contreien te exporteren. Met succes: er was nog nooit zoveel reden om het woord te gebruiken.
Subjectieve brol[bewerken]
Over het begrip "brol" bestaat maar op één punt eensgezindheid: het wordt immer in negatieve zin gebruikt. verder is het woord zodanig subjectief, dat de debatten erover al eeuwen[1] woedden. Het is opmerkelijk dat bij debatten over het begrip "brol" het woord steevast gebruikt wordt om de stellingen van de tegenstrever mee te aan te duiden, een verschijnsel dat men zich moeilijk kan inbeelden bij woordenwisselingen over belastingverhoging of wildplassen.
Soorten brol[bewerken]
Brol komt in soorten, maten, kleuren en geuren. Om de Vlaamsonkundige welwillende een handje te helpen, worden de voornaamste soorten even uitgelicht.
Brol in pakskes[bewerken]
De brol waarop het meest wordt neergekeken, is de brol in pakskes, vooral omdat die nogal anoniem ogende bruine dozen waarin de brol verpakt zit de identificatie als brol vertragen. Wie de reputatie heeft om brol in pakskes te verkopen wordt uit elk zichzelf respecterend gezelschap geweerd, omdat zo iemand iedereen opgewonden krijgt over iets dat uiteindelijk banale futiliteit blijkt te zijn, en meestal nog een hersenspinsel ook.
Grote brol en kleine brol[bewerken]
Brolonderzoekers maken onderscheid tussen grote brol en kleine brol. Leken maken hieruit op dat er dus twee maten zijn, en zien hierbij over het hoofd dat er tussen grote en kleine brol een enorme middenmoot zit, die groter is dan beide andere samen, en die gewoon... "brol" wordt genoemd, zonder meer. Geen wonder dat de opleiding tot brololoog vijf jaar duurt. Omdat brolologen door deze lange studie langer aan het verschijnsel zijn blootgesteld geweest dan de doorsnee burger, is het niet ongewoon dat hun rapporten, die moeten duidelijk maken of iets brol, grote brol, kleine brol, of niets van dat alles is, vaak zélf in een brolcategorie thuishoren. De bestrijding van dit fenomeen zou extra leerstof toevoegen aan de opleiding, deze aldus met minstens twee jaar verlengen, en zo de blootstelling langduriger én intenser maken... kortom, een vicieuze cirkel.
Brol Met Wielen[bewerken]
In de autowereld, waar men er zich op toelegt om aan zoveel mogelijk mensen op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk voertuigen te verpatsen, is het begrip "brol" zodanig aanvaard, dat er uiteindelijk een automerk naar werd vernoemd: Brol Met Wielen, door scherpzinnige grapjassen al eens, bij wijze van backroniem, "Baanvastheid Mag Wachten" genoemd. Wie ooit al eens geprobeerd heeft om een wagen van dit merk door nat of glad weer te loodsen, weet dat op z'n minst deze slogan niet liegt. Reclame mag ook al eens eerlijk zijn, zo af en toe.
Anobrol[bewerken]
Het wereldwijde web van wiki's kent een heel eigen vorm van brol, naast de gebruikelijke brol waarmee 99,99%[2] van cyberspace wordt opgevuld: de anobrol. Dit zijn de interventies van anonieme Internetgebruikers, die, verscholen achter een gestolen IP, eerbare en met veel bloed, zweet en tranen opgebouwde wiki's bezoedelen met waardeloos gewauwel.
Vlaamse praat voor wie de Vlaming wil begrijpen ende verstaan | |
Aftrekker · Amai · Brol · Flandrien · Frit · Goesting · Hoe: versta je West-Vlaams? · Kiek · Kuis · Saccoche · Valling |
Aan de schandpaal genageld! | Vastgenagelde versie: 8 april 2019 |
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.
|
Notenbalk[bewerken]
- ↑ Het wordt kwam tot stand toen het Menapische stamhoofd het als krachtterm uitte om zijn opinie over een door Julius Caesar aangeboden verdrag duidelijk te maken. Hij had overigens gelijk: binnen de maand werd zijn stamleden als slaven cadeau gedaan aan verdienstelijke legionairs.
- ↑ Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek is dat natuurlijk 76,3%, maar dat kennen we intussen. Niet? Goed, daar gaan we weer: volgens hun eigen statistieken wordt met 76,3% van de statistieken geknoeid. Zo, opgefrist.