Bus

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een typische bus.

De bus is een vorm van het openbaar vervoer die de tram moest vervangen, aangezien vervoer per rails als meer geschikt voor de trein werd gezien. Bussen zijn vaak te herkennen aan hun vaste routes bij steden en dorpen die vaak door een apart bedrijf uitgestippeld worden. Bussen verschillen met alle andere vormen van het openbaar vervoer, hoewel de trolleybus dan nog het dichtst in de buurt komt van de oerbus, alleen rijdt deze op banden, en niet op rails.

Soorten[bewerken]

Op een gegeven moment mochten sommige bussen nu eens hard gaan op de snelweg, i.p.v. in het drukke stadshart waar dit een levensrisico met zich meebrengt: de geboorte van de Interliner was een feit!

Naast de bus van het OV-Fonds waar slechts een muntje in rammelt zijn er ook nog rijdende bussen.

Lijnbussen[bewerken]

Lijnbussen zijn de bekendste bussen die volgens het openbaar vervoer gerekend worden. De lijnbus komt aan zijn naam doordat vroeger (toen de lijnbus voor het eerst voorgesteld werd aan het volk) ook volgens een aparte lijn reden die op de weg met stoepkrijt getekend was. Rijtijden werden ook berekend in krijturen, het aantal markeringen per uur dat je op die lijn kon volgen. Hier kwam snel een einde aan toen men in de politiek meer blauw op straat wilde en de straten ging onderkladderen met ultramarijnblauw stoepkrijt, wat tot gevolg had dat de buschauffeur al snel verward werd door de verschillende lijnkleuren op de straten. Dit werd nog erger toen er vandalen optraden (van naar schatting 4 tot 16 jaar) die zelf gingen kladden op de straten en tekeningen begonnen te maken in allerlei vormen, die de routes wel heel erg grillig maakten. Nadat dit ontdekt werd, werd het lijnen trekken om de route uit te stippelen strepen afgeschaft. Tijdelijk moest men maar een plattegrond gebruiken of de stadskaarten maar uit het hoofd leren. Nadat de plattegrond nogal onhandig bevonden werd achter het stuur, niet iedereen op de Rotterdamse lijn lukte het om alle straten van Amsterdam op te noemen, en de TomTom eindelijk uitgevonden was, ging het spoorzoeken voor spoorloos wegvervoer alweer wat makkelijker omdat een schermpje aan het stuur een aparte lijn weergeeft, vergezeld van een aangename vrouwenstem die de richting aangeeft en voortaan ook voorzegt. Lijnen zijn vanaf dan niet langer op de weg getrokken en werden dan maar op het speelveld of op wilde feestjes getrokken. Het busverkeer begon weer vlot te lopen en de reistijden werden met een krijtuur ingekort.

Lijnbussen zijn te onderscheiden met:

  • Streekbussen - De bussen die in aparte regio's rijden.
  • Stadsbussen - De bussen die uitsluitend in een bepaalde stad rijden.
  • Interliners - De bussen die op de snelweg te vinden zijn. Deze zijn recent ingevoerd omdat 110 rijden in het stadshart nu niet echt handig is.
  • Shuttlebussen - De bussen die vaak pendelen tussen een bepaalde plek en een evenement.
  • Dubbeldekkers - Deze bussen zijn niet veel anders dan streekbussen, alleen hebben ze het uiterlijk van een flat.

Touringcars[bewerken]

Een touringcar na een drukke dag.

Touringcars zijn aparte bussen die niet of nauwelijks lijken op de lijnbussen. Het interieur mag dan wel overeenkomsten hebben, zoals dat deze beiden stoelen bevatten en deuren, toch is het exterieur differentieel met de verdere snufjes die erop en erin zitten. Touringcars zijn hoger dan lijnbussen en over het algemeen luxueuzer. Touringcars zijn vaak bedoeld voor lange afstanden, en omdat deze afstanden zodanig lang zijn, zijn er dan ook vaak gordijnen, bekerhouders (financiële, zowel als materiële), elektriciteit in elke stoel (maar geen elektrische stoel) en bij sommigen zelfs bedden en doodskisten te vinden. Tegelijkertijd zijn er nog eens ruimtes voor de koffers te onderscheiden (nogal praktisch kofferruimtes genaamd, waar zich al dan niet verstekelingen kunnen huisvesten, zoals een eenzame huisspin). Verder zijn er toiletten en zijn er voorzieningen voor vermaak, zoals een TV waar de files in realtime gevolgd kunnen worden, waar de touringcars al eens in vast komen te zitten. Apart daarvan is de chauffeur hetzelfde gebleven, al even nors of joviaal, met dat veschil dat die alleen een stuk lager zit dan bij de lijnbussen en tegen een groter raam zit te kijken.

Omnibus[bewerken]

Oorspronkelijk bedoeld als "bus voor iedereen", maar uit circulatie genomen aangezien niet iedereen meer de bus in kan.

Airbus[bewerken]

1rightarrow.png Zie Airbus voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Airbus was de eerste bus die kon vliegen. Dit maakte de bussen op de weg bijna overbodig, totdat het bedrijf dat achter de vliegende bussen schuilde zich meer ging richten op vliegtuigen en de vliegende bussen uiteindelijk maar afschafte.

Koekjesbus[bewerken]

Sommige rijke koekjes gaan met de Koekjesbus in plaats van in een koektrommel in een vrachtwagen te worden vervoerd.

Bouw[bewerken]

Bussen zijn anders opgebouwd dan auto's omdat bussen vele malen groter zijn dan en "doodgewone" Volkswagen Polo. Er zijn uiteraard busjes die van Volkswagen komen, maar toch worden deze terecht bussen genoemd omdat de bouw van een bus nu eenmaal anders is. Het grootste verschil tussen een bus en een auto qua bouw is te zien aan de omvang, daar zijn weinig woorden aan vuil te maken. Inwendig is het toch wel de motor die zich onderscheidt. Een motor van een bus heeft meer versnellingen nodig dan een auto omdat een bus meer kracht vereist om vooruit te komen. Bussen zijn dan ook vaak zeer on-aerodynamisch met hun platte verticaal staande voorkant. De bus is tevens veel onveiliger omdat de chauffeur bij een aanrijding meer kans heeft om om te komen dan een chauffeur van een auto die nog de rolkooi heeft en het uitstekende deel waarin vaak de motor bevindt bij een auto. Bussen hebben de motor achterin en de chauffeur zit bijna helemaal voorin waardoor deze zeer gemakkelijk door de ruit kan vliegen, maar gelukkig was daar de gordel. De bus heeft altijd meer stoelen dan een gewone auto, anders zou het ook geen bus zijn. Er zijn uiteraard bussen die achterin leeggehaald zijn, maar toch is het tegelijkertijd de lengte die het een bus maakt.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
9 april 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.Kinderkoetske.JPG
Populaire vervoermiddelen

Auto · Bus · Duikboot · Fiets · Lift · Luchtballon · Raket · Roltrap · Ruimteveer · Schip
Segway · Tank · Taxi · Tractor · Tram (Tweerichtingtrams) · Trein · Vespa · Vliegtuig · Vouwfiets