Cleopatra

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Taylor.JPG

Cleopatra, of zoals ze volledig heette Cleopatra VII Phelociraptor, was verreweg de bekendste koningin van Egypte en één van de bekendste feministen in de oudheid. Ze slaagde er volgens historici bijna in om het mythische Glazen Plafond van Alexandrië te breken. Volgens klassieke legendes zorgt dit Glazen Plafond ervoor dat vrouwen in de schaduw van mannen blijven staan. Na het tijdelijke voor het eeuwige te hebben verruild, deed ze haar best andere vrouwen door visioenen te inspireren zelf het Glazen Plafond te breken. Deze pogingen hadden wisselend, maar nooit meer dan gedeeltelijk succes.

Griekenland: de voorgeschiedenis[bewerken]

Plato en Aristoteles lopen onder het Glazen Plafond door.

Het Glazen Plafond werd gebouwd in 411 voor Christus in Athene, Griekenland. De Akropolis werd dat jaar grondig gerenoveerd en het net uitgevonden glas was helemaal hip. Om voor het plafond te betalen, werd de kinderbijslag echter afgeschaft, wat vrouwen hard raakte. Waarschijnlijk is hiervandaan de legende gekomen dat het Glazen Plafond vrouwen wereldwijd op achterstand zet ten opzichte van mannen.

Er ontstond meteen in het jaar van de bouw een vrouwenopstand, onder leiding van Lysistrata, destijds de hoofdredactrice van Opzij. Sommige slecht ingelezen amateur-historici denken dan dat Lysistrata de eerste was die door Cleopatras geest was geïnspireerd. Ze vergeten daarbij voor het gemak dat Cleopatra pas meer dan drie eeuwen later geboren werd. Dat er ook een vrouwenopstand was vóór de Egyptische halfgoddelijke interventies, laat alleen maar zien dat feminisme van alle tijden is.[1]

Het Glazen Plafond bleef ondanks de vrouwenopstand in de Akropolis. De Grieken namen daarna Egypte over en om die heerschappij te verbeelden werd het Glazen Plafond naar de Koninklijke Bibliotheek te Alexandrië verhuisd, waar het doelwit werd van koningin Cleopatra.

Cleopatra had als hobby bodypainting.

Egypte: in levende lijve[bewerken]

Vanaf 69 voor Christus was het de beurt aan Cleopatra om tegen het Glazen Plafond tekeer te gaan. Althans, toen werd ze geboren, dus op serieuze plafondbrekerij moest nog even gewacht worden. Eerst moest Cleopatra zelf uit de schaduw van haar echtgenoot treden. Ze begon zijn naam weg te laten uit officiële documenten, liet munten met alleen haar gezicht slaan, en liet haar salaris op een eigen bankkonto storten, in plaats van op de compte jointe.

Met een paar vriendendiensten wist ze de grote maffiabaas Julius Caesar ertoe te brengen de echtgenoot om te brengen, wat haar de volledige macht gaf, en Caesar de doodstraf. Cleopatra ging vlot aan het werk met het verbeteren van de positie van vrouwen, door discriminatie bij sollicitaties aan te pakken en goede regelingen voor zwangerschapsverlof te maken. Ze bleef echter ontevreden en toen ze las over het Glazen Plafond in Alexandrië, zwoer ze dat duivelse bouwwerk neer te halen.

Zover kwam het echter niet, want haar militair mislukkende minnaar Marcus Antonius verloor terrein ten opzichte van het Romeinse Rijk. Antonius en Cleopatra vonden het idee van marteling alleen prettig in de slaapkamer en zagen zelfmoord als de meest gracieuze uitweg.[2] Rome walste daarna over Egypte heen en herstelde het patriarchaat in volle glorie. Om te laten zien hoe weinig ze van Egypte dachten, zetten ze het Glazen Plafond op Marktplaats om het te verkopen tegen elk aannemelijk bod.

Hiernamaals: onvrijwillige radiostilte[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Cleopatra.

Eenmaal aangekomen aan gene zijde wilde Cleopatra zich gelijk verder inzetten voor vrouwenrechten, maar dit bleek geen sinecure. Communicatie met de bovenwereld verloopt altijd met veel ruis en daarom stellen de meeste gestorvelingen zich dan ook tevreden met wat lichtflitsen in de woonkamer van hun geliefden.[3] Dat was echter te gewoontjes voor de gewezen Egyptische vorstin en langzaam, heel langzaam, wist ze steeds duidelijker contact te leggen met nog levende mensen. Vervolgens moest ze nog even zoeken waar nou dat vermaledijde Glazen Plafond was gebleven. Voor een tijdperk zonder Google was het redelijk indrukwekkend dat ze het bouwwerk uiteindelijk op het spoor kwam in de Verboden Stad van Beijing.

China: visionair debuut[bewerken]

De Verboden Stad met het Glazen Plafond in het wit.

De precieze jaartallen zijn niet bekend, maar rond het jaar 500 na Christus leefde in China een jongedame genaamd Hua Fa Mulan die graag soldaatje speelde met haar vader. Op een nacht verscheen Cleopatra aan haar om haar eens goed wakker te schudden:

Jong meisken, luister goed naar mij
Ik zeg je dit geen tweede keer
Ga nu, terstond, het leger in
Dat bolwerk van de heer

Het doel op zich is niet dat jij
Een deel wordt van dat gemarcheer
Maar dat jij vaart maakt naar Pepin
’t Plafond van Glas moet neer!

Cleopatra had haar verschijningswerk nog niet geperfectioneerd en Mulan sprak dan ook van een tweedimensionale draak die haar de slaap ontnam. Haar Japanse nichtje vond dit wel erg kawaii, maar wat dat dan weer betekende wist niemand. Het leger binnenkomen was geen groot probleem voor Mulan, dankzij het beleid dat we ook wel als don’t-ask-don’t-tell kennen, maar in China bekend stond als zonder-bami-zonder-nasi. Mulan klom snel in de rangen en wist ook wel wat voor vrouwen te bereiken, want de straffen voor verkrachting gingen fors omhoog in haar bataljons. Ze zou echter nooit in Beijing aankomen, want in een bergpas raakte ze gewond en kwam de hospik erachter dat ze een vrouw was. Ze werd voor dood achtergelaten in de bergpas en kon Cleopatra niet trots maken.

Voor Cleopatra een opvolgster kon kiezen, kwam er een louche zakenman met de naam Marco Polo aan de voordeur van de keizer kloppen, en met een gladde babbel waar menig politicus jaloers op zou zijn, wist hij het Glazen Plafond te ruilen voor een flauw bord spaghetti.[4] Na wat zeulwerk hing het grote meubel in het optrekje van de paus, waardoor Cleopatra van voren kon beginnen.

De Sixtijnse Kapel met glazen plafond.

Italië: vloeken in de kerk[bewerken]

De archieven van het Vaticaan proberen het te verhullen, maar in de negende eeuw woonde in Rome een meisje dat Johanna Agnes heette en altijd braaf naar de kerk ging. Op een dag schrok ze wakker van de verschijning van Cleopatra, die haar toeriep:

Meisie, meisie, kom maar bij Cleootje
Gods zegen hangt niet op één ‘credo-deootje’
Meisie, meisie, wat ben je mak
Kun jij iets doen gaan aan dat Glazen Dak?

Johanna was kloek genoeg om te bedenken dat het om het Glazen Plafond in de Sixtijnse Kapel ging en wat de makkelijkste manier was om er vanaf te geraken: paus worden.[5] Net als Mulan moest ze zich wel als man voordoen om dit voor elkaar te krijgen, maar verder was het kinderspel om op de hoogste positie in de Katholieke Kerk te belanden. Bovendien maakte ze al snel goeie vooruitgang om vrouwen te helpen, door bijvoorbeeld anticonceptie bespreekbaar te maken. Juist bij de processie die in het teken stond van het neerhalen van het Glazen Plafond ging het echter mis, want paus Johannes, van wie niemand wist dat ‘hij’ zwanger was, beviel op straat en overleefde dat niet. Het schokte het Vaticaan zo erg, dat alle maatregelen van de paus werden teruggedraaid en millennia lang onbespreekbaar bleven.

Wat niet onbespreekbaar was, was het vervangen van het Glazen Plafond om daar een mooi portret van God en zijn beste vrienden op te zetten. Het Plafond werd voor een zacht prijsje verkocht aan het Louvre in Parijs, zodat Cleopatra Frans moest gaan leren.

Frankrijk: in vuur en vlam[bewerken]

Een blik door het Glazen Plafond van het Louvre.

Het jaar 1412 stond voor een familie in het Franse Lotharingen in het teken van de geboorte van hun prachtige dochter Jeanne d’Arc. Wellicht had Cleopatra haar uitgekozen omdat haar naam op die van de Italiaanse pausin leek, maar daar zullen we nooit achter komen. Wel weten we dat Cleopatra aan Jeanne verscheen en toezong:

Jeanne, Jeanne
Wat kijk je bang, wat is er dan
Ik ben het maar, Cleopatra
Dus loop niet weg; loop niet weg!

Jeanne, Jeanne
Dat Glasplafond, dat ik niet kon
Vernietigen, dat mieter je
Gewoon omver; hop, omver!

Cleopatra had zich er alleen lelijk op verkeken dat de Honderdjarige Oorlog inmiddels in volle gang was en de Engelsen Parijs bezet hielden. Jeanne, die dacht dat ze een visioen van God had ontvangen, zat er echter niet mee om in het Franse leger te gaan, en dan ook nog eens openlijk als vrouw. De successen die de Fransen onder haar leiding boekten, zorgden voor meer respect voor vrouwen en steeds meer vrouwen kwamen in de top van het leger en het bedrijfsleven. Jeanne raakte echter overmoedig en werd gevangengenomen door de Engelsen, die haar een heksenneus en punthoed opzetten, groen schminkten en tot overmaat van ramp bezongen in een musical. De brandstapel waarop ze in 1431 ter dood werd gebracht, was in dat opzicht een coup de grâce.[6] De Fransen vonden op hun beurt die hele emancipatie toch maar niets en lieten weer enkel mannen de hoge posities innemen.

Die mannen zouden Parijs uiteindelijk terugveroveren, maar toen hadden de Engelsen het Glazen Plafond al lang en breed door de Kanaaltunnel naar een klein theatertje ten zuiden van Londen vervoerd, waar het de regen buiten hield en tijdens de kille middagen voor een welkom stukje broeikaseffect zorgde. Cleopatra ging maar eens proberen het over een andere boeg te gooien.

Een schets van het Globe Theatre, met het Glazen Plafond nét uit zicht.

Engeland: waardeloze vent[bewerken]

In 1492, terwijl Columbus dacht India te ontdekken, begon William Shakespeare aardig op stoom te komen als toneelschrijver bij het Globe Theatre met het kenmerkende Glazen Plafond. Cleopatra zag het potentieel in van een goede tekst die misschien nog eeuwenlang kon worden opgevoerd, en verscheen aan Shakespeare van op een balkon:

William, o William
Waarvoor schrijf jij, William?
Ontken je sekse en verzaak je naam
Of, als je dat niet wil, bezweer mij dan te helpen
Het Glazen Plafond van de Globe te slopen

Met haar kennis van klassieke geschiedenis hielp ze hem schrijven over Julius Caesar, Titus Andronicus, Asterix en Obelix. Ze vertrouwde hem zoveel dat ze zelfs over haar eigen leven durfde vertellen, waardoor hij Antonius En Cleopatra kon schrijven. Die werken werden daardoor meesterlijke klassiekers, maar Shakespeare bleef vrouwen toch als willoze sletten afschilderen. Eerst dacht Cleopatra dat zij zelf misschien de vrouwen verkeerd beschreef door te moederlijk over ze te praten, maar toen ze zichzelf in haar eigen levensverhaal ook nog als hautaine, wellustige diva zag verbeeld, wist ze dat feminisme niet aan Shakespeare was besteed. Eenmaal verlost van zijn mekkerende klopgeest, gingen bij Shakespeare helemaal alle remmen los met Het Temmen Van De Feeks, waarin hij de vrouw degradeert tot zestiende-eeuwse naaimachine.[7]

Toen alle theaters in Londen moesten sluiten in 1642, zaten de Engelsen danig met de bouwwerken in hun maag, en dan vooral met het Glazen Plafond. Cleopatra hoorde het verhuisbedrijf iets zeggen over de Hermitage en wist genoeg. Ze deed een spoedcursus Russisch en wachtte een veelbelovende vrouw af, want op mannen was duidelijk niet te rekenen.

Rusland: één klein probleempje[bewerken]

De Hermitage in Petersburg. Glazen ramen zat, maar een plafond?

In 1744 kwam aan het Russische hof de jonge prinses Catharina Alekseevna om daar de echtgenote te worden van de toekomstige tsaar Peter III. Potentieel genoeg, zult u zeggen, dus het is weinig verbazend dat Cleopatra de avond voor de bruiloft verscheen aan de zenuwachtige jonge bruid met een ollekebolleke op de tong:

Privet, uw Majesteit
Want, Catharinaatje
Ik zie toekomstige
Grootsheid in u

In de stad Petersburg
Glazenplafondsloopster
Worden kunt u alleen
Wanneer? Wel, nu!

Cleopatra stelde een plan voor dat behoorlijk leek op hoe ze zelf bij leven te werk was gegaan. Een paar maanden later had Catharina al Grigorij Potëmkin, de directeur van Gazprom, aan haar zijde gekregen en kon ze een staatsgreep op poten zetten. Tsaar Peter werd over de spreekwoordelijke kling gejaagd en Catharina maakte vaart met het bevorderen van de emancipatie. Zo kregen de mannen en vrouwen van de Russische nationale voetbalelftallen met terugwerkende kracht gelijk betaald. Meteen na het ondertekenen van dat decreet ging ze op weg naar de Hermitage. Ze had geen enkele tegenstand, dus ogenschijnlijk kon er niets meer misgaan. De receptioniste van de Hermitage kwam echter de koningin tegemoet en legde op vriendelijke toon uit dat het Glazen Plafond helemaal niet hier was, maar in de dependance in Amsterdam. Catharina besloot zich in haar teleurstelling eens goed te bedrinken en werd aan de bar aangesproken door een knap paard met een vlotte babbel, maar overleefde de wilde one-night-stal niet.[8]

De Amsterdamse Hermitage gaf het Glazen Plafond ergens in de negentiende eeuw aan het Rijksmuseum in ruil voor De Krim. Cleopatra, gewend aan de zwoele Nijldelta, richtte zich op het koude landje aan de Rijn. Aangezien Catharina in bijna alles een succes was geweest, was er geen reden op dat punt het plan aan te passen.

Het Glazen Plafond, trots tentoongespreid voor het Rijksmuseum.

Nederland: niet scherp genoeg[bewerken]

Op 23 november 1890 werd de tienjarige Wilhelmina van Oranje-Nassau officieel koningin van Nederland, maar ze had nog tot 1898 om zich voor te bereiden. Dat gaf Cleopatra precies genoeg tijd om haar alle nodige adviezen toe te fluisteren:

Wil-Mina van Nassauwe
Ben jij, of zit ik verkeerd?
Op mijn raad kun je bouwen
Ik hoop dat jij van me leert
Dat jij in ’t Rijks gaat kijken
En niet naar Rembrandts werk
Het Gla-a-a-azen Plafond moet wijken
Heb je dat al gemerkt?

Het begin was veelbelovend, want Wilhelmina liet haar kroningstoespraak niet door een man schrijven, ze trouwde bewust met een compleet nietszeggende prins,[9] hield daarbij haar eigen achternaam en liet hem met de kinderen thuis terwijl zij werkte, vanuit de motto's elke dag is papadag en wie is toch die vrouw die op zondag het vlees snijdt. Wilhelmina liet zich volgens Cleopatra echter veel te veel afleiden door de Eerste Wereldoorlog, terwijl ze neutraal was en toch best eens dat plafond had kunnen slopen. Na een klein succesje van het vrouwenkiesrecht liet ze zich weer afleiden door de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers, die dit gebrek aan concentratie slecht konden aanzien, probeerden met concentratiekampen de Europese bevolking wat scherper te krijgen en herstelden en passant weer de mannenheerschappij. Toen Wilhelmina na de oorlog nog geen werk maakte van dat Glazen Plafond, liet Cleopatra het paleis maar eens een paar keer goed doortochten. In geen tijd was Wilhelmina het werken met griep zat en liet ze Juliana koningin zijn.

De Verenigde Staten hielpen Nederland na de oorlog weer erbovenop, maar lieten weten dat voor niets de zon opkomt. Het Glazen Plafond werd als vergoeding naar het Smithsonian Institute in Washington D.C. gebracht. Cleopatra ging maar eens over de grote plas kijken wie haar nu uit de brand kon helpen.

Verenigde Staten: duidelijker kan niet[bewerken]

De luchtmacht stond al klaar om het Glazen Plafond te bombarderen.

Het moet ergens in de herfst van 1970 zijn geweest dat Cleopatra eens keek welke studente in de grote gangen van de universiteit met de meeste concentratie op haar doel af liep. Ze nam haar tijd, want de democratie maakte het zaakje een stuk ingewikkelder en ze wilde niet zoals in Nederland op de apathie van haar doelwit stuklopen. Uiteindelijk koos ze dan de jonge Hillary Rodham om te inspireren met wijze woorden:

Dag, Hillary, hier spreekt een koningin, een echt’ exoot
Het is precies tweeduizend en een kwart jaar na mijn dood
En nog steeds is dat Glazen Ka-plafond een vast begrip
Het eindelijk eens neerslaan is jouw opdracht één met stip
Dus zoek een leuke vent die jou de politiek in fietst
Eerst ben je zijn gezel en daarna doe je even niets
Zoek dan een uitgelezen kans om zelf kap’tein te zijn
Verlos ons vrouwen daarna van die onderdrukkingspijn!

Lang kon Cleopatra tevreden zijn over de verrichtingen van de rechtenstudente. Ze trouwde met een charmante rokkenjager die met gemak president werd en deed het daarna relatief rustig aan met een senatorschapje in New York, waar ze ervoor zorgde dat alle gebouwen evenveel mannen- als vrouwentoiletten hadden.[10] Toen de tijd was gekomen om de macht te veroveren, ging het faliekant mis. Het Amerikaanse volk gaf zeer duidelijk aan nooit, maar dan ook nooit, door een vrouw geregeerd te willen worden. Eerst koos het volk in 2008 voor een Keniaanse moslim die later naar verluidt IS oprichtte, herkoos hem ook nog eens, en in 2016 delfde Rodham het onderspit tegen Donald Tusk, de voormalige premier van Polen die op dat moment nota bene de Europese Unie leidde.

Het is helder dat het definitief afbreken van het Glazen Plafond ook in de Verenigde Staten niet gaat lukken, en Cleopatra wacht dan ook met smart tot het Smithsonian het Glazen Plafond weer aan een ander land cadeau doet.

Intermezzi[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Phrenology.jpg Orakels en Orakelkunstenaars

Astrologie · Bezetenheid · Cleopatra · Dobbelstenen · Filosofie · Feng shui · Frenologie · Gelukskoekjes · Handlezen · Helderziendheid
Horoscoop · I Ching · Jomanda · Koffiedikkijken · Staren in een kristallen bol · Monopoly · Necromantie · Nostradamus · Numerologie
Pendelen · Peter R. de Vries · Tarotkaarten · Rad van Fortuin · Tao Te Ching · Telepathie · Tepellezen · Volksetymologie


}