Johan Cruijff

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf Cruyff)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De laatste daad van Paus Jonannes Paulus III op zijn sterfbed was het heilig verklaren van "Joan Kroeieff""

Sja, dat ben ik, maar da's dus logisch
~ Johan Cruijff over zichzelf

Die man heeft toch een massa energie!
~ Albert Einstein over Johan Cruijff

Toffe peer!
~ Chewbacca over Johan Cruijff

Cruijff, dat rijmt weer op duif, maar da's dus logish
~ Kapitein Overduidelijk en Cruijff zelf in duet over Johan Cruijff

Tja, er moet iemand de dupe zijn.
~ God over Johan Cruijff


Onzinnen.png
Onzinnen2.png
Over Johan Cruijff wordt veel gepraat.
Daarom is er bij onze OnZinnen een pagina over Johan Cruijff!

Johan Cruijff was een beroemd en invloedrijk personage in de Nederlandse cultuur. Zijn vader stond bekend als God, zijn moeder was tot op de dag van vandaag met succes onbekend gebleven. In 25 april 1947 werd hij immers te vondeling gelegd bij het Olympisch Stadion te Amsterdam. Aldaar genoot hij een vrij onopvallende opvoeding als ook een vrij onopvallende voetbalcarrière bij een voetbalclub, die de naam Ajax draagt.

Wat niemand in die tijd al besefte was, dat hij zich al jong aan het ontpoppen was als dichter, zanger, wijze zonder baard, wiskundige, strateeg, zakenman, uitvinder, balletdanser, goochelaar en een aantal talenten bezat waar de mensheid nu nog steeds geen naam voor heeft bedacht. Het geniale van zijn ontwikkeling was, dat niemand het aan hem kon zien. Het enige wat men zag was, dat hij op bijna achteloze wijze een tegenspeler het bos instuurde. Ondertussen had hij echter al

 • Een gedicht van 1000 strofen bedacht,
 • De muziek erbij gecomponeerd
 • De quantummechanica met het relativiteitsmodel verenigd, en
 • zijn levensloop uitgestippeld.

Tijdens een vakantietrip naar Barcelona ontpopte Johan Cruijff zich tot de nieuwe messias, toen hij de historische woorden En un momento dado uitsprak. Dit was de eerste van vele verbijsterend briljante uitspraken, door hem aan de mensheid gegeven (Dado!), Hiermee bewijzend dat goede raad in principe dus niet duur hoeft te zijn, (behalve als men zijn honorarium meetelt.)

Johan Cruijff terwijl hij een omelet bakt

Ieder onderwerp dat een mens kan verzinnen had Sint Cruijff wel onderzocht of intuïtief doorschouwd. Hij werd vooral door zijn ontdekking van het getal 14 beschouwd als de grootste visionairë geest met een enorme dado-drang van de 20e eeuw.

Regelmatig daalde hij af naar onze domme en bekrompen mensenwereld en verschijnt dan op televisiezenders als

Trivia:[bewerken]

 • Hij vond het woord 'dus' uit en redde hiermee de Nederlandse taal van de ondergang.
 • Hij wordt vaak in verband gebracht als vader van Marco van Basten. Tot nu toe bestaat er geen enkele grond (laat staan voetbalgrond) voor deze geruchten.
 • In december 2006 werd hij geslagen en benoemd tot Ridder en Ere-filosoof van de Oncyclopedia.
 • Johan Cruijff is ook een sterrenbeeld

Johan was vooral bekend om zijn uitspraken die meestal niets meer met voetbal te maken hebben, maar universele wijsheden zijn, die in al hun eenvoud het leven terugbrengen tot hapklare brokken.Elk voordeel heb zijn nadeel

Dit is een van de bekendste, elk voordeel heb zijn nadeel, maar volgens Johan heb ook elk nadeel zijn voordeel. Dit veroorzaakt echter verwarring zoals in het volgende voorbeeld:

 • Je vergeet je broodtrommel voor op je werk.
 • Het voordeel is dat je tas minder zwaar is.
 • Het nadeel is dat je geen spieren traint.
 • Het voordeel is dat je geen zwaar gespierde klerenkast wordt, die er overgens echt niet sexy uit zien.
 • Het nadeel is dat je niet beroemd wordt door op covers van magazine's te komen.
 • Het voordeel is dat je gewoon rond kunt lopen zonder overspoeld te worden door fans.
 • Het nadeel is dat je eenzaam bent.
 • Het voordeel is dat je je rust hebt.

Hier kunnen wij nog wel even mee doorgaan, je begrijpt dat dit niks met voetbal te maken heeft.


De laatste man

De volgende uitspraak kan ook best verwarrend zijn:

Als de laatste man, als eerste het veld oploopt, maar je speelt uit en hij staat nog thuis zijn sokken aan te doen, dan heb je er weinig aan.

Waarom zou je er niets aan hebben? Hij zou bijvoorbeeld voor zijn vrouw nog boodschappen kunnen doen en vervolgens naar het stadion gaan (hoewel hij dan wel te laat zou zijn en de wedstrijd zou missen).


"Een speler heeft wel een shirt, maar een shirt heeft niet per se een speler."

Deze uitspraak kan ook met andere dingen:

 • "Een wasbeer heeft een staart, maar een staart heeft niet per se een wasbeer."
 • "Een Nerd heeft wel een computer, maar een computer heeft niet per se een Nerd."
 • "World of Warcraft wordt gespeeld door een Nerd, maar een Nerd speelt niet per se World Of Warcraft.

De harde ontkenning.

Johan had ook weleens opmerking gemaakt zoals:" Die speler kan het gewoon niet." Dit zijn keiharde onkenningen die dus beledigend kunnen aankomen, zoals:

Het Johan Cruijff museum[bewerken]

Als laatste willen we even zeggen dat er ook een museum is, dat vooral niet aan te raden is omdat de borrelhapjes daar nogal goor zijn. Zoals Johan zou zeggen:" Ze zijn gewoon niet lekker!"

Dood[bewerken]

OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Johan Cruijff overleden


Op 24 maart 2016 mocht het verhaal zijn afgelopen, hij overleed aan de gevolgen van longkanker. Tenminste, dat is wat men zegt. Sommigen zeggen dat hij één der slachtoffers was van de terroristische aanslagen in Brussel, slechts een paar dagen terug. Hij is in ieder geval in het ziekenhuis in zijn woonplaats Barcelona gestorven. Johan Cruijff is 68 jaar geworden.

Zie ook[bewerken]


Scheldwoorden

Het A Woord · Het B Woord · Het C Woord · Het D Woord · Het E Woord · Het F Woord · Het G Woord · Het H Woord · Het I Woord · Het J Woord · Het K Woord · Het L Woord · Het M Woord
Het N Woord · Het O Woord · Het P Woord · Het Q Woord · Het R Woord · Het S Woord · Het T Woord · Het U Woord · Het V Woord · Het W Woord · Het X Woord · Het Y Woord · Het Z Woord

Kimberley Vlaeminck.jpg
Jongens en meisjes die aandacht zoeken

Ballenjongen · Boomknuffelaar · Bosjesjongen · Damschreeuwer · Dambrander · Discussiejongen · Mister Emmy · Grasmeisje · Kattenmeisje
Krantenjongen · Lavendeljongen · Maasmeisje · Mangelmannetje · Naaldenjongen · Pandaknuffelaartjes · Regelneven · Relnichtjes (Jut & Jul)
Richtingaanwijzers · Sjongejongen · Spekjongen · Sterrenmeisje · Peroxidejongetje · Zangaapjes · Zeilmeisje


Aap.jpg Filosofen en hun Wijsgeersels

Associatie · Aristoteles · Thomas van Aquino · Bijgeloof · Brol · Confucius · Johan Cruijff · Daar doen we dus niet moeilijk over · Denken · De Zin Van Het Leven · Desiderius Erasmus
Drogredenering · Filosofie · Michel Foucault · Georg Friedrich Hegel · Idee · Ik moet helemaal niks! · Intellectueel · Isaac Newton · Jullie · Kiek · Logica · Morosofie · Niets · Nietzsche
Nu · Plato · Realiteit · Socrates · Taoïsme · Theorie van Luschu · Toeval · Waardeloos · Wanhoop · Wat geeft het? · Weer wat geleerd · Weet ik veel · Zijn · Slavoj Zizek

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
1 januari 2007
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.