DNA

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Probeer maar niet deze trap te beklimmen!

Ik was er zóó dichtbij!!
~ Rosalind Franklin over DNA

Oh, DNA...daar kan je toch mee klonen? Daar kan je een leger van maken!
~ Willekeurige Star Wars-fan over DNA

YEAH!! EEN LEGER BETEKENT OORLOG... ULTIEME VERWOESTING!!!
~ Sadist over de bovenstaande uitspraak

Desoxyribonucleïnezuur, heel soms wel eens DNA genoemd, is een rare stof die lijkt op een kapotte wenteltrap en in iedereens celkern zit. Sterker nog, de Chromosomen bestaan volledig uit desoxyribonucleïnezuur. Voor de 20ste eeuw wist niemand van het bestaan van desoxyribonucleïnezuur, maar sinds er meer over desoxyribonucleïnezuur bekend is, gaan mensen steeds meer experimenteren met desoxyribonucleïnezuur.

Geschiedenis[bewerken]

Op een dag was er een idioot die in een telescoop keek naar een delende cel, waar hij de chromosomen zag. Hij wist niet wat het waren en deze informatie is daarom ook nutteloos. Op een zekere dag werd ontdekt dat er een stof in de celkern zit, waar eiwitten in bleken te zitten en desoxyribonucleïnezuur, hoewel de naam alleen nog niet bekend was. Als wij nu naar een tijdperk zouden gaan d.m.v. tijdreizen van voor, of tijdens de Tweede Wereldoorlog, en bijvoorbeeld jij desoxyribonucleïnezuur zou zeggen in een universiteit, zou iedereen rare dingen gaan schreeuwen en zou bovenal de toekomst verpest zijn dankzij jou. Je wordt bedankt... oh, je bent er nog niet geweest... laat maar. In ieder geval probeerde men de oorsprong van het leven te vinden in de celkern. Er waren 2 richtingen, namelijk het grootste deel van de wetenschappers die dacht dat de oorsprong lag in de eiwitten aangezien dat er veel ingewikkelder uit ziet (wetenschappers doen vaak moeilijk om intelligent over te komen) en de overige 4 wetenschappers zochten de oorsprong in het nog onbekende desoxyribonucleïnezuur. Deze wetenschappers waren: Francis Crick, James Watson, Linus Pauling en Rosalind Franklin (ook wel de "Loser" genoemd). Uiteindelijk liep dit uit op een bittere strijd waarbij het team van Watson en Crick uiteindelijk won, Pauling niets te verliezen had aangezien hij toch al 2 Nobelprijzen had gewonnen en het onderzoek voor Franklin haar uiteindelijk letterlijk fataal werd. Desoxyribonucleïnezuur was dus ontdekt, en daarna werd dus bekend dat ons lichaam behalve uit water en eiwitten ook bestaat uit kapotte wenteltrappen, dus wees maar trots op jezelf, je bent één grote ophoping van water en desoxyribonucleïnezuur gemengd met eiwitten. Eigenlijk zou je je moeten schamen!

Structuur[bewerken]

Nog één, maar dan draaiend.

Desoxyribonucleïnezuur is dus een wenteltrap, in elk chromosoom bevind zich 1 molecuul van desoxyribonucleïnezuur en elk lichaam bezit in totaal 46 chromosomen per cel (behalve bij geslachtscellen en mensen met het Downsyndroom natuurlijk), dat is dus heel veel desoxyribonucleïnezuur. Als een molecuul van desoxyribonucleïnezuur uit elkaar getrokken zou worden, krijgt men een molecuul van 2,5 meter, die dus ook nog gepropt is in de celkern die alleen maar met de microscoop is te zien. Desoxyribonucleïnezuur bestaat uit 2 losse delen, de delen lijken eigenlijk precies op elkaar, alleen zijn ze precies omgekeerd. Nu kan het enigszins ingewikkeld worden. Als u het niet meer aan kan, graag deze "enge" inhoud z.s.m. vergeten en een bezoek plegen bij de dichtstbijzijnde huisarts o.i.d. Aan beide kanten is er een soort van touw waaraan de zogenoemde nucleobasen vast zitten. Dit zijn de traptreden, deze delen zijn echter in verbinding door middel van magnetische kracht die de nucleobasen op elkaar uitoefenen. Zo krijgt men dus de meest waardeloze wenteltrap aller tijden. Gelukkig voor u is het niet de bedoeling om desoxyribonucleïnezuur te beklimmen.

Ruggengraat[bewerken]

De ruggengraat van desoxyribonucleïnezuur is dus zeer enorm gigantisch ongelofelijk lang. Op de een of andere manier is dit dus zo plakkerig dat er nucleobasen aan kunnen zitten. Behalve dat zijn ze ook heel flexibel omdat ze uit elkaar moeten worden gedraaid tijdens de celdeling.

Nucleobasen[bewerken]

Aan het desoxyribonucleïnezuur zitten 4 verschillende nucleobasen

  • Adenine, deze stof is niet door Watson en Crick ontdekt maar door 2 andere personen, om precies te zijn een echtpaar genaamd Ad en Ine. Dat is eigenlijk ook wat er letterlijk staat. Deze base kan alleen maar samen met Thymine.
  • Thymine, het is onduidelijk waarom het zo heet, maar in ieder geval is het niet eetbaar, en zit het wel overal in je lichaam. Nogal ironisch zodoende. Het gaat alleen maar samen met Adenine.
  • Cytocine, deze naam slaat nergens op, want het gaat hem namelijk om het cytoplasma, dat alleen maar in een cel zit en een soort combinatie is van water en eiwitten, waar jij dus volledig uit bestaat!
  • Guanine, weet u wat Guano is? Waarschijnlijk niet, maar dat zijn gedroogde uitwerpselen van dieren. Guanine bestaat daar ook uit. Wordt hier dan nu uw zelfvertrouwen en gemoedstoestand nu verbeterd? Want nu het blijkt dat u behalve uit water en eiwitten ook nog uit een ladder bestaat waarvan ongeveer 1 kwart van de treden bestaat uit vogelpoep of iets dergelijks, raden wij u aan om maar heel erg trots te zijn.

Trivia[bewerken]

  • De term DNA wordt nooit gebruikt, als u aan een willekeurige voorbijganger vraagt, "Wat is DNA?", zal die het meestal niet kunnen beantwoorden. Vraag diegene daarentegen maar naar desoxyribonucleïnezuur, en die weet het direct.
  • Aangezien desoxyribonucleïnezuur het meest unieke molecuul is in de cellen, is het nogal makkelijk om na te gaan of je een misdaad hebt gepleegd. De rest stelt toch niet zoveel voor, of denkt u dat men weet dat dat dihydromonoxide (H2O of DHMO) daar op de grond bij het plaats delict van u is?
  • U bent niets anders dan een opeenstapeling van waardeloze moleculen. U bent dus helemaal niets, hoort u? Helemaal niets!

Zie ook[bewerken]