Dagobert Duck

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Dagobert Duck denkend "Zou die verf duur zijn?"

Dat is een eend.
~ Kapitein Overduidelijk over Dagobert Duck

Gierig, het enige woord dat hem beschrijft.
~ Donald Duck over Dagobert Duck

Laten we eens een goed plan verzinnen om al dat geld te krijgen...
~ De Zware Jongens over Dagobert Duck

Dus daar blijft al ons geld!
~ Nationale bank over het geld van Dagobert.

Poeh... wat is nu vijf euro, dat verdien ik in een nanoseconde, dus wat nou rijker?
~ Govert Goudglans over Dagosnert Duck

"Oom" Dagobert "Goldfinger" McDuck (Glasgow, Schotland, 23 juli 1933 - Duckstad, Disneyland, 5 september 2010), was een halfnaakte eend die op het idee was gekomen om op goud te zoeken op de Noordpool nabij Canada, en alle bedrijven op te kopen om er zelf mee te verdienen. Hij had een afkeer voor banken en hij liet zijn geld dan ook niet in een bank liggen, maar in zijn eigen huis die hij er apart voor liet bijbouwen op een heuvel in Duckstad: het geldpakhuis. Hij had onder meer een afkeer voor banken vanwege de hopen spam. Het geld staat zodoende dus open en bloot voor iedereen, ookal is het terrein van het geldpakhuis volgezaaid met landmijnen, verborgen kanonnen, waarschuwingsbordjes en gras.

Toen hij in Duckstad z'n geldpakhuis liet bouwen verzon hij allemaal manieren om de samenleving nog armer te maken, Dus begon hij met het plaatsen van veel te dure supermarkten, dierenwinkels, tuincentra en jawel... benzinestations. Het resultaat is duidelijk te zien in Amerika's economie.

Biografie[bewerken]

Vroege geschiedenis[bewerken]

Dagobert werd in 1933 geboren in Glasgow, Schotland. Hij was de laatste hoop voor de eens machtige McDuck clan. Hij groeide daar op, maar Dagobert had al vanaf het begin een enorme affiniteit voor geld. Dit is op zich niet zo heel erg vreemd op het eerste gezicht, maar die affiniteit was bij Dagobert toch íets te machtig. Hij wilde snel geld hebben, op welke manier dan ook. Hierdoor ging hij in 1956 naar Amerika toe om daar zijn geluk te beproeven.

Eenmaal aldaar aangekomen, kon hij echter in het begin de trends van die tijd niet volgen, hoewel hij gehoord had dat er in Alaska goud scheen te zijn. Een neus voor goud is een overontwikkeld iets bij Dagobert die zich in de loop der jaren heeft blijven ontwikkelen tot een gevaarlijk stadium. Hij vertrok in het begin naar Klondike, Canada. Hier ging hij met een hakbijl en een zak op zijn rug de bergen in om goud te zoeken. Na een lange tijd kon hij echter niets vinden. Hij werd armer, schrompeliger qua lichaamsbouw, en zwakker. Niemand wilde Dagobert helpen, en Dagobert werd depressief.

Echter, begon Dagobert op een gegeven moment toch echt goud te vinden. Al waren het een paar klompjes goud, toch vond hij het. Zelf moest hij het in het begin goed onderzoeken, bekijken, knuffelen, likken, zoenen, aanraken, beruiken etc. om eraan gewend te raken. Uiteindelijk wist hij dat er weinig tot geen goud meer te vinden was, dus vertrok hij naar de Noordpoolgrens. Onder het ijsoppervlak was een hoop goud te vinden, maar volgens geologen was dat allemaal veel te diep om erbij te komen. Dagobert geloofde het tegendeel. En bewees dit ook. Hij vond goud, en bleef maar goud vinden, totdat hij zoveel goud had dat hij het niet terug kon slepen naar zijn huis in Klondike. Hij verborg het goud onder de grond weer terug, en nam de grootste brokken goud met een beetje in de zak op zijn rug, mee terug met een slee en een stel huskyhonden.

Eenmaal aangekomen keek iedereen Dagobert verbaasd aan omdat hij wel goud had gevonden en de rest niet of nauwelijks. Dagobert had iedereen tuk, en ging het geld dat hij van het goud verdiende op een bankrekening zetten. Hij ging weer terug naar zijn geheime bergplaats van het andere goud, en nam dit uiteindelijk ook weer mee terug met een grotere slee. Dagobert werd langzaamaan rijker en ging naar Duckstad verhuizen. Zijn geld ging mee, want hij wilde het niet achterlaten.

Weg naar rijkdom[bewerken]

Dagobert Duck op archiefbeeld in zijn geldpakhuis. "Lol...ik denk dat ik rijk ben!"

Dagobert moest een plek hebben waar hij zijn geld kwijt moest. Hij wilde het eerst niet op een bank zetten, maar hij deed het tijdelijk. Hij begon te investeren, bedrijven te kopen, en maakte binnen een korte tijd enorme winst. Hij had bijna heel Duckstad, en heel Disneyland in zijn handen. Naarmate de winst groeide, en zijn vermogen ook, moest hij het ergens kwijt. Hij begon door zijn angst voor banken een kleine ziekte (kwaal) te ontwikkelen, hoewel dit een aparte is. Bij het zien of horen over een mogelijkheid van veel geld, krijgt hij hallucinaties en veranderen zijn pupillen in dollartekens. Hij werd op een gegeven moment gek van deze kwaal en hij wilde niet meer dat een bank een bedrag van drie fantasticabiljoen, 140 biljard, 938 miljoen, 397 euro en 15 cent [1]zou gaan beheren. Hij moest het ergens anders doen, want hij was tegelijkertijd ook bang dat de banken zijn geld gingen inpikken. Hij besloot een gebouw te bouwen waar hij al het geld zou gaan opbergen. Hier zou hij ook gaan wonen en werken, om altijd bij zijn "lieve geldje" te zijn "waarin hij erin rond duikt als een dolfijn, er gangen in graaft als een mol en het in de lucht gooit zodat het weer op z'n kop klettert". Hij moest er wel een goede plek voor vinden. Deze plek zou een heuvel worden waar eerst een fort stond dat het oorspronkelijke Duckstad was. Hier speelden toch alleen een stelletje padvinders, dus liet hij dit slopen na eerst de grond gekocht te hebben en ging hier zijn befaamde geldpakhuis bouwen. Tactisch is het geldpakhuis één der slechtste plekken en ideeën die er zijn voor een gebouw en opslagplaats. Dit gebouw is regelmatig een doelwit geweest voor aanslagen, hoewel dit Dagobert niets deed.

Crisis en dood?[bewerken]

Dagobert werd ouder en ouder, en op een gegeven moment werd er op 10 december 2009 aangenomen door een krant dat Dagobert Duck stierf. De reden werd nooit duidelijk. Men speculeerde dat het kwam door zijn leeftijd, maar ook doordat hij teveel stress zou hebben omdat zijn geluksdubbeltje [2] gestolen was en nooit meer teruggevonden werd. Tevens was door de economische crisis de waarde van al zijn bedrijven ingestort. Alles daalde, met daarbovenop nog eens een aantal beschuldigingen door Disneyland op aanraden van Govert Goudglans dat hij belastingontduikingen en betalingsachterstanden op zijn geweten had. Dagobert werd gearresteerd, hij werd vastgehouden tijdens het proces, maar werd vrijgelaten omdat de zaak nog in een beginstadium was. Wel moest hij zich elke dag melden bij de plaatselijke politie. Door alle misère zou hij dan hierdoor gestorven zijn. Uiteindelijk bleek na onderzoek op onderzoek dat er helemaal geen belastingontduiking en betalingsachterstanden waren. Dit had tot gevolg dat Govert Goudglans zélf gearresteerd werd vanwege het vervalsen van bewijsmateriaal. Hij werd veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf.

Uiteindelijk bleek Dagobert nog gewoon in leven te zijn toen hij gespot werd bij zijn eigen geldpakhuis, nauwelijks een maand na de melding dat hij dood was. Toch blijft zijn status als dood zijnde staan, immers, dat komt hem beter uit, zijn levensverzekering hoeft 'ie dan niet meer te betalen.

Dood[bewerken]

Uiteindelijk stierf Dagobert Duck op 5 september 2010 na neergeschoten te zijn door Govert Goudglans. Hij was op borgtocht vrijgekomen na hoger beroep, in combinatie met goed gedrag. Govert Goudglans werd wederom opgepakt en in Amerika veroordeeld tot de doodstraf. Zijn laatste woorden waren: "Eindelijk ben ik de rijks...ZZZZZZTT!!!!". Duckstad hield nogmaals een dag van nationale rouw, nadat er beelden vrijkwamen dat Dagobert nu werkelijk dood was.

Erfenis[bewerken]

Dagobert's voormalige vermogen van vijf multiplujiljoen, negen onmogelijkeljoen, zeven fantasticatriljoen dollar en zestien cent, moest een bestemming krijgen, Dagobert was het er nog niet over uit of hij z'n geld nu aan Donald Duck of aan Guus Geluk zou geven. De notaris is nog steeds bezig met de zaak voor wie het geld wordt. Een ander probleem is dat het geld allemaal achter een kluisdeur ligt waarvan niemand de combinatie kent, op Dagobert na dan, maar die is dood.

Kenmerken[bewerken]

Dagobert Duck staat bekend vanwege het feit dat hij de rijkste man ter wereld was, met al zijn bedrijven, met vijf euro meer dan zijn concurrent Govert Goudglans. Bill Gates is ver te zoeken. Dagobert heeft ook een beeld als een gierigaard en een krent. Tevens kon hij goud ruiken op tientallen meters afstand. Door velen werd hij gezien als een keihard zakenman die nergens voor onderuit deinsde als er geld mee te verdienen was.

Familie[bewerken]

Artikel2010.GIF

Dagobert Duck's familie is ondanks alles een doorsnee familie... niet zo veel variatie namelijk:

  • Donald Duck - Een arme halfnaakte eend die klusjes doet in opdracht van Dagobert Duck voor een schamel loontje.
  • Kwik, Kwek en Kwak - Halfnaakte kindertjes die worden opgevoed door Donald Duck en doen vaak kinderarbeid voor Dagobert Duck.
  • Dora Duck - Ook wel bekend als Oma Duck, een oude halfnaakte vrouw die werkt op de boerderij.
  • Kwok Duck - Hij lijkt op Kwik, Kwek of Kwak... maar er is zowat niks over hem bekend.
  • Katrien Duck - Zij doet half naakt soms administratief werk in het geldpakhuis.

Zie ook[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Aldus een tijdschrift.
  2. Zijn allereerste verdiende muntje ooit.