De Grote Vier

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nee! Jullie horen er niet tussen! Ksst! Vort!! O, wacht, die peen kan blijven!

De Grote Vier (ook wel de grote 4, De Grote 4 of de grote vier genoemd) zijn vier groentes die tot de goddelijke groentes behoren bij het Wubboïsme en Oncyclopolis. Deze vier groentes, de pieper de komkommer, de kool en de peen zijn allen eens beland in een typische Oncyclopedische handeling. Deze vier groentes worden wel goddelijk genoemd, maar in feite zijn ze zalig omdat er niets goddelijks aan is. Alleen de pieper is deels goddelijk omdat hare goddelijkheid Sophia ervan afstamt. Er was laatst nog verwarring ontstaan of de spaghetti niet bij De Grote Vier kon, vanwege het feit dat er een god was, genaamd: het Vliegend Spaghettimonster, zodat het De Grote 5 werd. Later bleek dat de spaghetti niet tot de groentes behoorde. De tomaat kwam hierdoor ook in opspraak vanwege het feit dat over de spaghetti vaak tomatensaus met kaas (bolognese) gaat. Dit klopte ook al niet omdat de bolognese weer onder het HTML voedsel hoort, speciaal voor bij de Copy Pasta waarvan deze ook met mozzarella opgediend kan worden. Net als chips.

De pieper[bewerken]

Een pieper bij de godenster.

De pieper spreekt voor zich. De enige goddelijke groente waar Sophia van afstamt. Sophia is een pieper, maar dat wilt niet zeggen dat Zij ook een doodnormale groente is. Sophia is geëvolueerd uit de pieper en een onbekend iets dat ook een ding geweest kon zijn. De smaak van een pieper is zaling. Bij gekookte piepers hoort een kom met jus, anders kan de zalige smaak niet doordringen tot in de smaakpapillen. Piepers zijn groentes die lang mee kunnen gaan en die zelfs honden zoals jij lekker vinden. Zij eten het met plezier en smakkend op zo jij ook maar dan iets erger waardoor het een goddelijke rotzooi wordt waardoor het huis van gaat stinken. Dit is goddelijke lucht voor de Wubboïsten, net als wierook voor de Christenen is. Piepers hebben bijna altijd een ovalen vorm. De pieper wordt vanwege de ongelijkheid qua vorm en bespiegeling tot de dingen genummerd.

De komkommer[bewerken]

De komkommers hier in staven weergegeven.

De komkommer is ook een groente, maar vooral omdat de komkommer groen is. Er zijn ook paarse komkommers maar die tellen niet mee. De komkommer is een zalige groente. Bijna was de komkommer goddelijk verklaard omdat de zuster van Sophia, Theresia van de gemuteerde komkommer afstamt. Theresia werd geen god van het Wubboïsme, maar wel van het pas opgezette Tzatzikiïsme waar de komkommer centraal staat. De Grote Vier stamt af van het Wubboïsme en aangezien het Tzatzikiïsme helemaal niets met het Wubboïsme te maken heeft (op Theresia na), was er geen reden om de komkommer ook goddelijk te maken door de Wubboïsten van toen. Toch wordt er in Oncyclopolis een feest gevierd die om de zoveel tijd gevierd wordt. De komkommertijd namelijk. Deze periode is wereldwijd bekend, en daardoor zou eigenlijk zelfs de komkommer toch iets beroemder en bekender zijn dan de pieper als het om periodes gaat, maar De Grote Vier gaat alleen over het Wubboïsme, toch?

De kool[bewerken]

Een kool zoals deze gevonden worden in de mijnen.

De kool is een klasse apart in De Grote 4. Als de kool weer landelijk wordt opgediend, is het signaal afgegeven dat de herfst eraan komt/begonnen is. De groente die zo grappig is en op zulke nette rijen staan op het land. Zalig verklaard in de herfst, dus het is een herfstsymbool. De kool komt uit de mijnen en daar worden ze ook geteeld. Na de teling komen ze op het land terecht. Hier worden de kolen met liefde behandeld en alle andere procedures kwamen erin voor. Als een kool gegeten wordt, kan de kool op zo veel verschillende manieren gegeten worden. De kool kan door verschillende gerechten gemengd worden en bij gerechten geserveerd worden. Koolpudding is daarom ook een aanrader. Men kan de kool koken, braden, barbecueën, bevriezen, verzuren, tegen een muur aangooien, verbranden maar ook stoven. Er zijn zo nog veel meer variatiemogelijkheden.

De peen[bewerken]

Een peen in volle glorie.

De peen is een aparte groente, die eigenlijk niet zo heel lang geleden tijdens de lente van 2009 bij De Grote Vier is gekomen. De peen wordt ook wel om het even makkelijker te houden ook wel de wortel genoemd, niet te verwarren met de wortel van -3367. Dit is overigens bezopen waar men teveel peenbiertjes opheeft in het kwadraat. Hoe dan ook, voor dat de peen in De Grote Vier vermeldt werd, stond de tulp. De tulpenbollen werden in de Tweede Wereldoorlog gegeten omdat de koekjes op waren. Deze smaakten echter niet zo lekker, en de peen was ook officieel door de Bond der Eetbare En Smakelijke Dingen (BEESD) eetbaar verklaard. Tot het begin van de winter van 2008 was ophef ontstaan omdat er gezegd werd dat de tulp geen groente was, maar een plant en aangezien de groentes van de planten afstammen kon er niets gedaan worden. Later in het begin van de lente werd er een stemming gehouden. De peen werd gekozen omdat men liever wortelen op het bord wou hebben in plaats van de minder smakelijke tulpenbollen. De wortel heeft net als de kool een volle smaak en is pas geleden zalig verklaard.

De peer?[bewerken]

Enkele activisten pleiten om de peer deel te laten maken van dit magische viertal, maar vier is geen vijf, dus daar lijkt niks van te komen, tenzij de naam dusdanig hernoemd wordt tot De Grote Vijf, hoewel dat ook een ronder getal zou zijn. De peer past echter niet echt in deze rij, aangezien de peer geen groente is (hoewel de komkommer een twijfelgeval is), maar als de banaan op de afbeelding rechtsboven er óók bijstaat, kan de peer ook prima, vinden de activisten zo.

Zie ook[bewerken]